VYVARUJTE SA CHÝB NA SÚŤAŽI ! 2 . DIEL

 

 

 


Je to zvláštne, ale s nedostatkom nazývaným zlá úprava pokožky a nevhodne zvolenou farbou sa stretávajú pretekári od počiatkov modernej kulturistiky. Správna úprava pokožky je hocikedy naozaj veľmi zložitou záležitosťou, o čom svedčí aj fakt, že tento prehrešok sme ešte nedávno videli aj na borcoch  z profi tábora. Z príchodom striekacích pištolí však tento problém úplne vymizol. Žiaľ bohu, k nám na domácej súťaže tieto  vymoženosťi ešte nedorazili a tak sa musíme pozrieť na to, čoho sa vyvarovať.

 

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-chyby-2-diel-1_0a42639ef1d86fc85c5510a3131f96cf.jpg

 

 

 

 

Nie tak ďaleko  sú doby, kedy príprava farby na preteky bola vyložene alchymistickou  záležitosťou toho ktorého pretekára a tajnej receptúry pomeru kakaa, potravinárskych farbív a iných, aspoň trochu hnedých prísad, hliadkovali s starostlivosťou KGB. Dnes už je to úplne zbytočné, pretože v dobe internetu si môžete objednať súťažnú farbu, akú chcete. Napriek tomu sa každoročne objavia na súťaži pretekári, ktorí sa rozhodnú ušetriť práve na tejto položke. Pre mňa je to nepochopiteľné! Ako sa môže niekto pripravovať na súťaž, obetovať tomu  nemalé finančné prostriedky, energiu a čas, aby potom všetko zahodil tým, že ušetrí pár sto korún, natrie  sa bohviečím  a vylezie na pódium so šmuhami , akoby špinavý od uhlia ? Ak naozaj idete finančne totálne nadoraz, obetujte radšej  nákup aminokyselín a ušetrené peniaze investujte do nejakej osvedčené a vyskúšané farby.

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-chyby-2-diel-2_0a42639ef1d86fc85c5510a3131f96cf.jpg

Na druhej  strane ani tá najlepšia farba, tak krásne vyobrazená na reklamných fotografiách, nemusí splniť svoj účel, ak podceníte jej aplikáciu. Musíte počítať s niekoľkými faktormi. Niektorá farba vyžaduje kvalitné opálenie, inú musíte nanášať v niekoľkých, časovo presne rozdelených vrstvách, ďalšie sú založené na liehovom základe a vy si musíte počínať veľmi rýchlo. Ešte nedávno bola najviac používanou farbou obľúbená značka Dream Tan. Natierali sa ňou  takmer všetci. V súťažiach IFBB je už zakázaná pre jej "špinavosť", ale v iných federáciách s ňou problémy nie sú a preto sa jej budeme venovať. Hoci mala táto farba v jednej chvíli monopolné postavenie medzi pretekármi, výsledok aplikácie býval hocikedy dosť rozdielny. Tajomstvo totiž tkvie v množstve jednotlivých náterov, starostlivom roztieranie jednotlivých vrstiev a v neposlednom rade aj v tzv. Základe . Tzn. ak ste ľahkým nánosom vytvorili tenký film farby už deň vopred, nepochybne vaša koža bude vyzerať lepšie ako úplne biela pokožka. Avšak pozor! Ak to s vrstvou, alebo počtom náterov preženiete a vrstva bude príliš silná, úplne vám zakryje  cenené jemné detaily, ktoré ste získali tvrdým dietováním. K aplikácii farby je preto potrebná istá skúsenosť. Požiadajte teda o pomoc niekoho, kto už na pretekoch párkrát niekoho natieral. Alebo aspoň o konzultáciu a následný dohľad nad prácou vášho menej skúseného pomocníka. Ako  som sa už zmienil Dream tan je už na mnohých súťažiach zakazovaná pre jej "špinivosť".

 

 

Generácie mnohovrstvých súťažných farieb už tento problém nevykazuje, teda aspoň nie v takej miere. Avšak riadiť sa reklamou o "nešpinitelnosti" týchto výrobkov by som vám rozhodne nedoporučoval a svetlé odtiene vášho oblečenia si radšej schovajte pre inú príležitosť. Napríklad  na svadbu. Alebo inú podobnú besiedku. Každopádne, predbežné skúsenosti nasvedčujú, že u týchto farieb je takmer nevyhnutnosťou aplikovať niekoľko vrstiev po sebe idúcich náterov, takže spoliehať sa na to, že túto farbu budete aplikovať v deň pretekov, sa rozhodne nevyplatí. Zároveň tieto farby vykazujú obrovskú potrebu úpravy pokožky! Všeobecne platí: Ohoľte sa! Všade. S módou vyrezaných gluteů a zařezáváním plaviek do polovičiek nie je nič trápnejšie, ako odhaľovať svoje kučery medzi polkami . Pravdepodobne tiež budete absolvovať svoj prvý peeling v živote a spoznáte tak denný chlieb metrosexuála. Avšak, je to potreba. Opeelingovaná pokožka, alebo ako to nazvať, dokáže vnoriť aplikovanú farbu oveľa prirodzenejšie, bez fľakov, máp a iných defektov. Bodne vás do srdca zlou správou, aby som vás vzápätí vyliečil tou lepšou. Neštetrite! Kupujte celé sady. Áno, sú drahé, ale obsahujú aj prostriedky na úpravu pokožky. A teraz tá lepšia správa: Vydrží to dlho a predovšetkým je to prirodzené. Takže ak postúpite na  MR, nákladnosť na náter rapídne klesne, lebo máte špičkový, silný základ. Riaďte sa návodom, alebo radou skúseného pretekára, ktorý má skúsenosti s týmito novými farbami. Bohužiaľ, čokoľvek ste doteraz prečítali o týchto nových farbách je len snahou o minimalizáciu rizika. Súťažná farba je však predovšetkým o vlastnej  skúsenosti. Takže snáď len posledné rady. Nešetrite na základe  a doprajte pokožke poriadnu vrstvu. Základ nanášajte minimálne deň vopred, lepšie je však už vo štvrtok a pokračovať ďalšou vrstvou v piatok. V deň pretekov, ak nemáte skúsenosti, si dajte načas. Neponáhľajte sa .

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-chyby-2-diel-3_0a42639ef1d86fc85c5510a3131f96cf.jpg

Vždy je jednoduchšie opraviť povrch, ktorý sa naruší tým, ako sa znovu oblečiete, ak vám zostáva čas pred nástupom na pódium, ako nervózne jačať na svojho pomocníka v predtuche, že to nestihnete, poprípade vyleziete  na pľac šmuhovaný . Nezabudnite naniesť farbu aj na koncové časti tela (prirodzenie môžete vynechať). Hoci sa svalnatosť chodidiel nehodnotí, vyzerá veľmi komicky, ak pretekár budí dojmom, že stojí po členky vo vápne. To isté platí o hlave. Mnohokrát vidíme svalnaté tela s nasadenou hlavou albínského kráľa. Chybou však je aj to, keď sa na tvár nanesie rovnaká vrstva farby ako na zvyšok tela. Výsledok je taký, že sa na fotke ani nespoznáte a mnohý  by vám mohli ten prízrak závidieť. Tvár, vrátane viečok, si nechajte len zľahka potrieť tým, čo priľne na dlaniach vášho natierača . (Opäť hovoríme len o farbe)


Nemenej dôležitou časťou náterov je nanášanie oleja. Niektoré výrobky to nepotrebujú, u iných sú dokonca súčasťou celých sád. Tu nezostáva nič iné, než sa úplne spoľahnúť na oko vášho trénera. Ak dáte oleja málo, niektoré farby pôsobia  matne, akoby napudrované . A to je zle. Musíte mať plasticitu a detaily. Ak sa však budete lesknúť ako psie kule, je to tiež  zle, lebo spolu s potom sa olej zleje do jednoliateho celku a vaše telo opäť stratí definíciu a budete vyzerať akoby pod vodou.

 

 



Nabudúce: Akú si vybrať hudbu ..

 

 

 

 

 

 

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.