5 DôVODOV PREČO SA ZAUJÍMAŤ O KULTURISTIKU

1. Vo všetkých smeroch je úplne odlišná od iných športov

Hokej, futbal, florbal.  To poznáme všetci až veľmi dobre. A nielen tieto tímové hry, trúfam si tvrdiť, že napríklad aj taký tenis je dnes masová záležitosť. Neviem ako vy, ale mňa už tieto športy nemajú takmer čím prekvapiť. A teraz to nemyslím len herne : zapnem správy, Barca rozstrieľala Granadu. Otvorím noviny a čítam, že Limberský zase niekoho provokoval. Pustím rádio a počujem, že Pelt je znovu v nejakom prúsere ... Proste futbal všade, kam sa pozriem. Nehovorím, že futbal a veci okolo neho sú nuda, ale už tak nejako viem, čo od toho môžem očakávať. A prečo? Pretože to má (špeciálne tu u nás na Slovensku ) dlhoročnú tradíciu a zaujíma sa o to snáď každý. Navyše som popravde trochu znechutený tými všemožnými (nemožnými) aférami. Ale ponechajme stranou moje osobné dojmy, poďme sa baviť o faktoch. Tak napríklad taký hokej - cieľom je poraziť protivníka tým, že mu nastrieľate veľa gólov. Kulturistika ? Cieľom je vybudovať postavu, ktorá rozhodca nadchne a oslní (čo je niekedy trochu subjektívne posudzovanie). Čo sa tým snažím povedať ? Takto športy jednoducho porovnávať nejde, to je ako ... ehm, ako napríklad porovnávať či sú lepší Beatles alebo Rolling Stones. Každého baví trochu niečo iné a každý od športu očakáva iné veci (gólová smršť alebo radšej sledovať, ako si daný pretekár poradil s neľahkou úlohou vyladenia formy ?) A nezabúdajme na to, že na futbal sa môžeme ísť pozrieť takmer kedykoľvek, zatiaľ čo na kulturistické  preteky si musíme nejaký ten piatok počkať.

2. Skvelá komunita

Ako som už naznačil v predchádzajúcich riadkoch, ide o záležitosť relatívne mladú - kulturistika ako taká tu už pár desiatok rokov je, ale až v nedávnej dobe sa začala tešiť väčšiemu záujmu verejnosti. Suma sumárum, komunita okolo tohto športu je relatívne mladá a teraz  sa rozrastá, čo so sebou prináša mnoho benefitov. Tak napríklad ľudia sú na seba taký milší, navzájom sa poznajú, počúvajú sa a svoje názory zdieľajú  slušne (až na pár výnimiek, tých ale fakt veľa nie je). Jasne, v dnešnej dobe sa človek pripojí na nejakú stránku na Facebooku a hneď je "fanúšikom". To ale vo výsledku hodnotím tiež kladne, lebo to športu získava nových priaznivcov. Momentálne sa rozhodne nejedná o mainstream záležitosť, tak ak túžite zapadnúť medzi fajn ľudí a úspešných  športovcov (ktorí sú oproti iným nohami na zemi), skúste to napríklad u nás v kulturistike. A nebojte - žiadneho Peltu tú nemáme.

3. Neprebádané vody

Tým, že to je mladý a zatiaľ nie príliš prefláknutý šport, nikto poriadne nevie, akým smerom sa budú veci uberať: Ako budú pretekári vyzerať za niekoľko rokov ? Bude sa veľkosť a objem posúvať do zrúdných rozmerov ? Získa si kulturistika väčšiu fanúšikovskú základňu a posunie sa zase na ďalší level ? Toto sú otázky, na ktoré dnes asi nikto nepozná odpoveď. Vlastne ani neviem, akú odpoveď by som si prial počuť - a ani mi to nevadí. Baví ma sledovať, ako sa tento šport vyvíja a kam sa posúva, a musím povedať, že za posledných pár rokov urobila komunita veľa tvrdej práce, za ktoré ju patrí jeden veľká vďaka. (Pripomeňme tu, že Mr. Olympia sa tento rok po dlhých tridsiatich rokoch vracia na televízne obrazovky - súťaž bude vysielaná americkou stanicou CBS.)

4. Ste nablízku aj tým najlepším (profíkom)

Sport sa ešte len rozrastá, to teda znamená, že hľadá aj svojich sponzorov. Pokiaľ nie je sponzor, nie sú peniaze na preteky. A ak nie sú peniaze na preteky, nie sú peniaze pre pretekárov. Easy. Ťažko povedať, či je to kvôli vyššie spomínanému faktu, ale kulturisti (nielen) tu u nás sú v pohode chlapíci, ktorí sa na nič nehrajú (!!!). Ťažko by ste hľadali nejakého prvoligového futbalistu / hokejistu, ktorý by si s vami išiel zakopať alebo zakorčuľovať, alebo aby ste si dali regulárny tréning. Keď prídete na seminár alebo na nejakú akciu, môžete si dať tréning s vašim obľúbeným bodybuilderom . A verte tomu, že ten to pre nejaký materiálny zisk nerobí. Akože fakt.

5. Aj vy môžete byť tým najlepším !

Ak ste sa od útleho veku nevenovali nejakému určitému športu ale napriek tomu by ste sa radi skúsili presadiť na profesionálnej úrovni, nezúfajte. Zatiaľ čo na zimáku alebo futbalovom štadióne by vás vo vašich 18 rokoch pravdepodobne poslali do riti, v posilke sa vás nejaký tréner s radosťou ujme. A ak budete mať nejaký dobrý základ (napríklad z gymnastiky či z posilňovania s vlastnou váhou), tým lepšie ! Na kulturistiku nie je nikdy neskoro; každý sme iný a každý budeme reagovať trochu inak, ale to nemení nič na tom, že môžete začať aj ako dvadsiatnik. Ostatne veľa popredných kulturistov sa netají tým, že do posilky zavítali prvýkrát až v dospelosti (áno , napríklad skvelá genetika, ale o tom si povieme inokedy).

Na záver ... Nikto nehovorí, že človek nemôže mať rád kulturistiku a futbal zároveň. Len bodybuilding je skrátka úplne o niečom inom, čo sa ťažko opisuje slovami. Je to niečo úplne nového a čarovného; nech to každý spozná sám. Ja hovorím jediné - dajte tomu šancu a uvidíte. (Ako podobný "subjektívny" šport by som tu uviedol napríklad  také krasokorčuľovanie, ktoré si svojich fanúšikov u nás tiež  ešte len získava).

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.