ÁA, UŽ JE TO TU ! FYZICI NÁM TO PREHNALI A TERAZ FŇUKAJÚ

Včera som s dcérou čumel na nejaké pesničky a zaujal ma tento rým od skupiny Rybičky 48. "Hrám sa na spisovateľa, aj keď na češtinu som bol vždy teľa ..." a mne hneď blyslo hlavou, odkiaľ že sa s chalanmi poznáme, že som im bol predlohou pre tento verš. Úplne som sa v tom videl a myslím, že keby sa moja bývalá učiteľka češtiny dozvedela , že sa ako jediný z triedy živím slohom, dočista by sa jej svet otočil naruby. A rovnako tak by jeblo môjho telocvikára, ktorý ma ako jediného obdaril na vysvedčení trojkou z telocviku, pretože nedokázal pochopiť, že ja proste 3000 metrov nepobežím, lebo  by mi spadli svaly. To už bolo na učňáku. Skrátka, mám v živote trochu pomalšie  rozjazdy a zostaviť slušný text mi trvalo asi 25 rokov a športovo vyniknúť len o niečo menej.

A rovnaké je to s mojimi názormi na hocijaké novoty. Chvíľku mi trvá, než to vstrebem . Čím sa ocitáme u hlavnej témy článku. Kategóriu Physique. Skalný čitatelia vedia, že príchod tejto kategórie na scénu som kedysi považoval za degradáciu akéhokoľvek snaženia v posilňovni, zhmotnením zbabelého strachu z prehry a prezentáciu športovej  dekadencie a úpadku. Proste fujtajbl v trenkách. Časom som musel svoje názory poupraviť. Dokonca, chtiacnechtiac , uznať, že postavy Physique sú príjemné na pozeranie. A v neposlednom rade kapitulovať pred faktom, že to je práve táto kategória, ktorá pomohla spopularizovať cvičenie a priviesť mnoho mladých mužov do fitek, poťažmo na pódia. Nestal som sa zarytým fanúšikom bieloskvúcich úsmevov a moderných účesov, ale prestal som sa na to pozerať skrz prsty. Aj to možno zapríčinilo, že už mi nechodia do schránky nábojnice za moje texty o tejto kategórii a nemusím sa vyhýbať hromade exkrementov pred mojím vozidlom. Ba čo viac, dokonca sa mnohí pretekári Physique so mnou dajú do reči a tí najväčší masochisti sa spoločne aj vyfotia . Možno preto, aby tým získali pekný terč pre svoju streľbu zo vzduchovky. Ale takým detailom už sa nechcem zaoberať. Každopádne už žijem s touto kategóriou v mieri a harmónii.

Avšak len čo som jej začal rozumieť, prestávam rozumieť mnohým ich aktérom. Alebo, a to je ešte horšie, mnohí pretekári Physique možno nevedia, do akého že odvetvie sa vlastne prihlásili. Pretože inak nerozumiem mnohým povzdychom, ktoré som začul v rozhovoroch na M CR, prípadne v následných diskusiách na sociálnych sieťach. Ale aby som si našiel tie správne argumenty, musíme sa pozrieť trochu do histórie. A začať úplne inou kategóriou. Bikini Fitness napríklad ...

Physique totiž celkom verne kopíruje príbeh vzniku kategórie Bikiny Fitness. Tá vznikla preto, že sa nám ženská kulturistika trochu zvrtla. Z pôvodne krehkých držiteliek titulov Ms. Olympia sa postupne stali monštrá s klitorisom veľkosti pinďúrov pygmejských náčelníkov a silikónových vakov trčiacich  na brutálne vyrezaných prsných svaloch, za ktoré by sa nehanbil nejeden profík kategórie do 212 lbs. Posledné držiteľky titulu skrátka neboli zrovna tým ťahákom, ktorý by priviedli zástup dievčat do drepovacej  klietky. To sa podarilo až s nástupom kategórie Bikiny. Ale aj tu, po pár rokoch hľadania seba samého, nám začali dievčatá naberať na svaloch, spevňovať a tvarovať zadky do tej miery, že pripomínali kentaurov a pomaly, ale isto sa začala vytrácať ona ženská športová krehkosť.

Logicky. Stane sa to zakaždým, keď máte hodnotiť telo a svalový tonus. Prvých pár rokov sa tam hlásili  máni a tety, čo cvičili v Sokole, aby ich potom sfúkla baba, čo cvičila aj v posilňovni. Mamičky  miznú, pribúdajú dievčatá čo objavili čaro drepu, štartové pole sa vyrovnáva, rozhodcovia  sa potrebujú niečoho chytiť, svaly postupne rastú, vymakané zadnice sa zväčšujú, ramená rozširujú, svaly tvrdnú a anabolikám sa otvára ďalší, doteraz zakázaný trh ... A tak je treba pribrzdiť a ponúknuť alternatívu. Trebárs novú kategóriu s trochu zavádzajúcim názvom Wellness Fitness, kde sa môžu svalnatejšie dievčatá  realizovať. A teraz zase budeme vídať pár rokov chudé bikiny, počítam.

Späť ku kulturistike. Tam to máme obrátene. Svaly časom brutálne nakysli, guľky naopak zmyzli , brucho sa zväčšovalo, bežné nášľapné váhy do 130 kíl prestávali stačiť. Brutálne ufunené a spotené gule prestali byť motiváciou. A keď už motiváciou boli, bolo nemožné im behom pár krátkych rokov konkurovať. Na pódiách začínala rásť  generačný diera, ktorú bolo potrebné zalepiť. Vznikla Klasická kulturistika pre všetkých tých, ktorí vsádzali na súmernú, nijako prehnanú svalovú hmotu. Takmer hneď bol problém vyriešený. Pomer váhy a výšky zaručoval, že nikto nemohol nijako objemovo vyčnievať. Teda až do chvíle, než nám začali pretekať ľudia bez kože. Opäť logický vývoj. Keď nemožno tromfnúť súpera objemom, musí sa staviť na tvrdosť, separáciu a vyrysovanie. A tá začala byť brutálna. A do toho sa mnohým adeptom súťaženia nechcelo. Lenže, pretekári sú potrebný. Teda hlavne ich štartovné.

A tak sa zrodil nápad na sliepku, znášajúcu zlatá vajcia. Kategória Physique. Kategórie, kde ste mohli uspieť aj po pár mesiacoch cvičenia s diétou na rohlíkoch s maslom. A záujemcovia sa hrnuli vo veľkom a Eura a predovšetkým Doláre tiež . A tak sa nám objavil mužský ekvivalent máni a tety. Mali sme tu Lojzíka a jelimámi na pódiách v surferskom  odeve . Každý, kto už nejaký ten piatok cvičil, jasne videl, že môže mať medailu tiež . Takže tu máme kategóriu, kde to na pódiu občas vyzerá ako v otvorenej plechovke sardiniek. A viete čo ? Prekvapko. Zväčšujú sa nám svaly, tvrdnú, vyrýsovávajú sa a ... však ďalej už to poznáte. Lenže problém je v tom, že to tak nemá byť. Medzinárodné pravidlá Physique jasne hovoria  o tom, že sa posudzuje primeraná svalnatosť, vyrysovanie, symetria a tvar postavy. Do úvahy sa berie tiež farba pokožky, vlasy a rysy tváre, ktoré by mali dotvárať celkový vzhľad postavy, ktorá by mala byť športová a estetická. Extrémne svalnatá postava bude známkovaná dole ! Čiže, ak v dohľadnej dobe veda nepokročí natoľko, že transplantácia hlavy bude rutinným zákrokom, som absolútne bez šance ...

Lenže ja si ten handicap šerednosti uvedomujem a nehrniem sa tam, zatiaľ čo mnohí physique zbytočne fňukajú nad svojím umiestnením. Physique je o porovnávaní . O primeranosti. Takže ak máš najväčšie svaly v kategórii, máš smolu. Máš smolu aj v prípade, že si v kategórii nejvyrýsovanější. A rovnakú smolu  máš aj v prípade, že máš postavu z oblasti snov, ale tvár ako Václav Klaus mladší. Podľa takto  širokých pravidiel by som nechcel rozhodovať. A už vôbec nie v nejakej lotérii primeranosti pretekať. O to viac potom nechápem, keď si niekto sťažuje na umiestnenie, pretože bol v niečom naj. Málokedy bol totiž najprimeranejším ..

Častým argumentom tých osvalenějších fyzikov  je ten, že v USA sú Týto chlapci oveľa svalnatejší . To je pravda. Ale zase je to o porovnaní . Pokiaľ na vrcholnej súťaži USA amatérski kulturisti v najťažšej kategórii bežne pretekajú  s váhou okolo 120 kíl, logicky môžu byť americkí fyzici väčší . Pretože aj tak budú popri tým kulťákom  za sušienku . Ale nám sa tu nepreháňajú na MČR 120 kilový chasníci. Takže ak chceš mať veľké svaly v pestrofarebných kraťasoch, musíš za veľkú mláku, a nie sa sťažovať na rozhodcov. Chceš mať tvrdé husté svaly ? No tak utekaj  do klasiky a nehrň sa do kategórie beachboyov .

Takže sa nám to zase trochu zvrtlo. A aby nám zostal príliv chalanov, čo by radi medaile , ale nie už obrovské  svaly, máme tu novú kategóriu. Classic physique. A dúfam, že sa čo najrýchlejšie zavedie aj u nás. Dúfam, že ten fyzikár, túžiaci po veľkých svaloch na vrchnej polovici tela, tam prelezie. Ubudne tak priestor pre výhovorky, že kulturisti sú neestetické monštrá s vyvaleným pupkom, takže v rámci svojho presvedčenia o estetike postavy musia borci štartovať vo Physique. Pretože o estetike postavy bude Classic Physique predovšetkým. Takže môžete byť výstavný estéti sa solídnym objemom svalovej hmoty. Už sa tam na vás teším, páni svalnáči ..

P.S. Fotky borcov z našich pódií sú čisto ilustratívne.

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.