AJ OBRÁTENIE ŽALÚDKA NARUBY MôŽE BYŤ NÁRAMNE ZÁBAVNÉ

 

 

 

 

 

 

 

 

Ako nás dnešná doba zaplavuje všelijakými videami, iste ste už natrafili na také, kedy sparing, alebo nejaký tréner zničil svojho zverenca natoľko, že precedil ryžu s mäsom cez svoje zuby. A zakaždým, keď sa podobné video objaví, strhne sa mela, kedy sa cvičiaca verejnosť rozdelí na dva tábory. Jedni nadávajú trénerovi za to, že neodhadol trénovanosť svojho zverenca a svojím tréningom ho skôr zničil, než nejako posilnil, druhí obdivujú tvrdosť a nasadenie, ktoré strieka z uvedeného videa.

 

 

 

 

Neviem, k akej skupine sa prikloníte vy, ale ja patrím skôr do tej druhej. Zároveň však hovorím, že vážne netuším, či tento typ tréningu je prospešný alebo nie. Napriek tomu vás prevediem svoju úvahou. Od tej doby čo cvičím, som si prečítal stovky, ak nie tisíce typov tréningov, metód, návodov a ideí. Je snáď tisíc spôsobov, ako precvičiť danú partiu.


Variácií jednotlivých systémov a vlastným dôvtipom a obchodným duchom sa môžete vypracovať až na to, že nejakú tú metódu tiež dáte dohromady, pričom halasným krikom dáte okoliu najavo, že ste práve objavili metódu porovnateľnú s novým liekom proti Ebole .

 

To však musí získať vaše meno nejaký ten glanc. Trebárs na známej súťaži, alebo prisatím sa na úspešného športovca. Ak budete bezmenným moula, je potrebné mať pred a za svojím menom nejaký ten titul, lepšie však dva až niekoľko. Alebo aspon rekvalifikačný kurz so získaním príslušného certifikátu. Samozrejme z biomechaniky, fyziológie, poprípade kombináciou oboch.

 

Dne veľmi  frčí varenie, pridajte to k tomu. Titul špecialistu na úpravu biomrkvy  ešte nikdy nikoho nepohoršil. Každopádne sa to musí nejako týkať tela. Najlepšie ľudského a pružného. To, že učíte babičky v starobinci, akým pohybom sa najlepšie premiestnia zo stoličky na záchod, už zaujímať nikoho nebude.

 

 

Verte mi. Potom vezmete kalkulačku a nejakým pekným vzorom (percenta, kurva, hlavne nezabudnúť na percentá ! ) Vypočítate záťaže, série, váhy, pauzy, tepovú frekvenciu, stopáž, opakovanie, početnosť tréningu, litre tekutín, príjem suplementov (to by bolo, aby mi ten systém nejaký  výrobca suplementov nezasponzoroval) a kedy presne sa môžete vŕtať v nose. Oprášite svoje stratené priateľstvo s kamošom, s ktorým ste začínali cvičiť a ktorý to predsa len dotiahol o kus ďalej než vy a zaobstaráte si spoločnú fotografiu. Keď budete mať šťastie, bude sa volať Jay Cutler, alebo Branch Warren. Ak ste o nikom takom v živote nepočuli, nevadí. V Men s Health, alebo v naturálnej skulrueistike  tiež nie. A práve tam pošlite svoju fotografiu, najlepšie v bielom plášti a so stetoskopom okolo krku, ak marketingovo vsadíte na serióznosť, prípadne v tielku (zásadne bielom a priliehavom), opálený, so stopkami a píšťalkou, ak chcete pôsobiť na športiakov . Americký úsmev v oboch prípadoch ....

 

 

 

 

 

 

 

 

Asi ste pochopili, že si z tých systémov trochu uťahujem. Veľakrát neoprávnene. Tieto "počítacie" metodiky ponúkajú  silové zisky, ktoré sú toľko potrebné napríklad v trojboji, bench-presse a pod. Lenže ja verím viac v obyčajnú drinu a nasadenie ako v komplikované sofistikované systémy.

 

Nepopieram, možno je to chyba. Ale nedokážem si predstaviť, že prídem do posilňovne, vytiahnem predtlačený plánik tréningu, kalkulačku, kde si vypočítam určité percentá z maximálnej váhy, urobím inkriminovaný počet opakovaní a odložím činku. Chcem prísť do posilňovne a po rozcvičení zo seba vymačkať všetko čo sa dá. Jasné, niekedy to nejde, máte blbý deň, necítite sa na veľké váhy, ale to predsa nevadí. Použite supersériu, dajte si extrémny počet opakovaní, skúste ich dať v sérii napríklad sto a počkajte si na to, ako vás tá detská váha, ktorej  by ste sa normálne vysmiali, vybaví.

 

 

Začal som trénovať ešte v čase, keď sa tlačené informácie o kulturistike dali spočítať na prstoch horných končatín. Za predpokladu, že ste mali jednu ruku amputovanú a druhou ste sa pokúšali o kariéru stolára. A tak nikomu nezostávalo, než drieť, drieť a drieť. Časom sa tréningy upravili z troch hodín na celkom prijateľnú stopáž, kedy ste mali ešte šancu stretnúť rodinných príslušníkov za bdelého stavu, ale rovnako sa strašne drelo. Po čase, kedy som zaznamenal prvé kontakty s českou amatérskou špičkou sa mi do pamäti aj nezmazateľne vryl spoločný tréning s vtedajším reprezentantom Julkom  ŚafrOM . Tréning nôh podotýkam. Julko mal vtedy chirurgicky odstránené obe kolená (zdravíme Filipa), a teda nemohol svoje stehná zaťažiť nejakými enormnými váhami. Napriek tomu som prešiel peklom. Strašné nasadenie, vysoké počty opakovaní , minimálne prestávky a veľa vynútených opakovaní za hranicou zlyhania , to bol jeho tréning.

 

 

Od tej doby som mal tréningy zase o niečo intenzívnejšie. Myslel som, že už viac makať nejde. Avšak len do okamihu, kedy som absolvoval jeden tréning (zhodou okolností opäť nôh) pod vedením Evy Sukupovej . Ak tréning s Julkom  bol peklom, tréning s Evou bol kurzom podpaľačstva jednotlivých svalových vlákien, empatičnosti s kyselinou mliečnou, skúškou fyzikálnej  rozťažnosti svalovej bunky a na záver sme preberali účtovníctvo prijatej potravy. Dodnes, a to už je fakt dlho, si pamätám strašidelnú, všadeprítomnú bolesť. Zvláštne pocity, kedy mnou prestupovali úvahy o konci môjho žitia, aby ich potom následne vystriedali akési euforické stavy nadšenia . Proste nič ako že by sme mali urobiť toľko a toľko sérií. Nie ! Proste som musel ísť, makať, a keď už som sa z toho evidentne podelal, tak bol koniec. Nemám absolútne tušenie, čo som zdvihol, koľkokrát atd ... Len do teraz viem, že ma nohy ukrutne boleli celý týždeň. Bolo to vtedy dobre ? Nemám páru. Len viem, že od tej doby som vnímal pojem "tvrdý tréning" zase o niečo inak.

 

 

 

 

 

 

 

 

Takže ja proste neviem, či tréning do absolútneho vyčerpania je produktívny alebo nie, ale viem, že je prínosný pre môj vlastný pocit. Pokiaľ viem, že som do tréningu dal všetko, tak som proste a jednoducho presvedčený, že som urobil maximum pre rast. A to ma baví a poskytuje mi potešenie z tej nezmyselnej  driny. Ak by som mal tréning založený na metóde, kedy by som daný sval nemal maximálne vyčerpať, nebol by som vnútorne spokojný a nutne by to viedlo k pochybnostiam. A rozhodne nie som sám, kto tvrdí, že to je všetko o hlave. A ak bude hlava spokojná, porastiete. Ak v nej budú hučať pochybnosti ako v úli, neporastie . Som presvedčený, že takto jednoduché to je.

 

 

Cez všetky informácie, ktoré sú nám v terajšej dobe poskytujú, vidím, že za tými najväčšími úspechmi stojí zasa len nesmierna drina. A ak sa nechcem oháňať veľkými hviezdami svetovej kulturistiky, ktoré som beztak videl cvičiť len sprostredkovane, tak musím povedať, že sa vždy nájde nejaký "magor", ktorý bude makať viac ako vy. Z našich lúk  a hájov  ma, ako prvý  napáda napríklad Milan Obořil, alebo Norbert Zajac. A iste sa nenájde niekto, kto by ich výsledky mohol spochybniť. Skúste si s nima odcvičiť napríklad  nohy a veľmi pravdepodobne skončíte auditom vašich raňajok.

 

Takže ak ste zástancami moderných, vedeckých metód a hltáte každú novinku v oblasti tréningu, je to v úplnom poriadku. Ak ste pevne presvedčení, že ten či onen systém vás dovedie k víťazstvu, je to OK. Ale skúste si prísť tiež niekedy vyskúšať tréning, kedy vás váš sparingpartner bude nútiť zo seba vyžmýkať to najposlednejšie opakovanie. Opakovanie drepov, kedy budete lapať po dychu a uvidíte okolo seba lietať stovky svetielok. Zhadzované série leg-pressu , kedy sa vám rozklepú nohy v pekelnej vibrácii, a vy si budete myslieť, že sa vám z kvadricepsu vykľuje každú chvíľu votrelec. Dajte si niekoľko sérií o niekoľkých opakovaniach mŕtvych ťahov a vaše predlaktie vám dá v cukuletu výpoveď. Dajte si proste raz tréning, kedy vás bude chcieť navštíviť váš vlastný žalúdok so žiadosťou o ukončení tréningu. V momente, kedy sa vám endorfíny vyplavia vlnou veľkosti cunami, potom je aj drina zábava.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.