AKO SI VYBRAŤ TRÉNERA

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-trener-1_79009076781bd697605f2027fee7eed4.jpg

 

 

 

 

 

Osobné trénerstvo je rehole. To som zistil  veľmi skoro, keď som pod vidinou toku bankoviek pojal podozrenie, že by som ztučnit svoje bankové konto prostredníctvom osobného trénerstvo. Nie že by som nemal s trénovaním nejaké skúsenosti, podieľal som sa na mnohých medailách vynikajúcich pretekárov, ale trénovanie bežnej  klientely, to je vskutku iná káva. Musíte spĺňať mnohé predpoklady, o ktorých si budeme rozprávať v jednotlivých kapitolách. Až potom by ste v tomto odbore mohli byť skutočne úspešný . Ja som  nebol. A trúfam si povedať, že na poli komerčného trénovania asi zrejme nikdy nebudem. Nie som totiž dostatočne empatický k potrebám zákazníkov. Tí sa totiž dajú za tých niekoľko rokov strávených v posilňovni celkom dobre odpozorovať.

 

 

Každý, kto sa rozhodne vstúpiť do fitka, a vyhľadať služby osobného trénera, tak robí  z najrôznejších pohnútok. Z 99% je tou pohnútkou snaha vylepšiť svoju postavu. Aspoň je to tak hlasno prezentované pred svojím okolím. Časom však nadobudnete dojem, že z 99% sa stáva tak 50% a to možno len keď vonku nie je pekne.

 

 

Preto som si dovolil pomôcť vám pri výbere toho správneho osobného trénera, ktorý vám bude pomáhať pri plnení vašich skutočných dôvodov.

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-trener-2_79009076781bd697605f2027fee7eed4.jpg

Dôvod č. 1) Keď chcete byť IN.

 

 

 

Tu je to veľmi jednoduché. Prvým atribútom pomôcť, je určenie miesta výskytu. Teda, či bývate v Prahe, alebo na vidieku zvanom Česko. Ak ste v Praha, zásobte sa odbornými časopismi typu SPY, BLESK, Super, urobte si drink a pri TV relácie Super Spy ich podrobte dôkladnej analýze. Bolo by skutočne veľmi nepravdepodobné, aby ste na nejakého trénera celebrít, takzvaného VIP coach nenarazili. A po ňom choďte ako Róm po železe. Nijako si nelámte hlavu nad tým, či onen vyhlásený tréner má know-how na nejaké zázračnejšie  metódy ako kouč spodiny, vy potrebujete mať predovšetkým JEHO. Na večierkoch, a v lepšej spoločnosti horných desaťtisíc, máte ihneď o rad  zaujímavejšiu tému k rozhovoru a skrytú kartu k triumfovaniu  kamarátok, prípadne svojich obchodných partnerov. Pokiaľ však nie ste z Prahy, je to zlé. Veľmi zlé. Mediálnu prípravu totiž nie je možné použiť. Tu si svoju cestičku musíte prešliapať ponižujúcim vypytovaním a referenciami od skúsenejších príslušníkov regionálnej smotánky, pričom najväčší úskalím býva pohľad na povytiahnuté obočie a ľahko posmešný úškľabok opýtaného , ​​značiaci jediné: Tak ty chceš konečne niečo robiť s tým tvojím bruchom, áno ? Toto nie je jednoduché prekonať, ale stojí to za to. Budete patriť medzi NICH .

 

 


Dôvod č. 2) Keď sa chcem odreagovať pri športe

 

 

 

To je úplne legitímny dôvod. Nie každý sa chce ťahať s činkami a potiť sa na tých mučidlách. Trochu sa pretiahnuť, prekrviť kožu a líca a pritom prebrať, čo je nové v rodine, ako sa vyvíja zápletka v Ordinácii a koľko vrhla šteniat vaša Bela. Ale aj na to je potrebné vybrať dobrý typ trénera. Určite nie nejakého svalovca . Tí bývajú netrpezlivý  a budú vás moc naháňať. Vyberte si ženu, nie tak úplne vyšportovanú, vzhľadom skôr mamina, alebo naopak nejakého fešáka. Prečo fešáka, keď si chcem porozprávať o šteniatkach? To je jednoduché. S peknými ľuďmi je príjemnejšie tráviť čas. Predsa sa nechcete hodinu pozerať na nejakého poďobaného obluďáka? Brrr. Ideálny tréner pre túto skupinu klientov je gay. Býva pekný, pestovaný, usmievavý, má lesklé tepláky Adidas, či Nike, tí majetnejší zvolia  značku, ktorej cenovka presahuje dávku životného minima a príjemne hovorí na každú tému ako s mužom, tak so ženou. Benefitom navyše je fakt, že vás doma nebude podozrievať manžel, keď sa mu nebudú zdať vaše výsledky adekvátne vynaloženým investíciám v mylnej predstave intenzívne športujúceho  manžela.

 

 

 


Dôvod č 3) Keď ste starí a telo už moc neslúži.

 

 

 

Tu pôjde sranda stranou. Budeme radiť seriózne. A tiež budeme trošičku naštvaný. Videl som letáky Chlapíkov , ktorí mali tú drzosť, že do svojich služieb zahrňovali aj pomoc pri náprave pohybového aparátu a posilňovanie pre seniorov. Tu buďte tvrdý . Prehliadajte so záujmom zarámované diplomy, nechajte si pred tvárou mávať osvedčením a preferujte diplom z nejakej športovej fakulty. Kurz v tomto prípade vážne nestačí. Výnimku, nad ktorou možno prižmúriť oči, tvoria dlhoroční tréneri vo veku 50 rokov a vyššie (áno, aj taký sú), ktorí síce často nemajú potrebný papier, ale majú hromadu skúseností a hlavne vedia , ako sa cítite. Rozprávajte 22 ročnému trénerovi, že vás pichne pod lopatkou, keď sa škrabe na lýtku. Uznanlivo síce pokýva hlavou, ale reálne nebude mať potuchy, o čo ide. Rovnako starý tréner však dokáže úplne presne pochopiť, o čom hovoríte.

 

 

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-trener-3_79009076781bd697605f2027fee7eed4.jpg

 

 

 

 


Dôvod č 4) Keď si myslíte, že sa sebou potrebujete niečo urobiť

 

 

 

 

 

Ako sme si povedali na začiatku, v tejto kategórii začnú všetci klienti. Ovšem do mesiaca nie všetci tu tiež zostanú. Nakoniec  nemá cenu trápiť seba alebo trénera a preto je fajn, prehodnotiť priority a poobzerať sa po dôvodoch č. 1 a 2. Tu by som na vás chcel apelovať, aby ste si našli niekoho, na kom je vidieť, že v tej posilňovni niekedy bol. Nesmejte sa, nie je to tak smiešna veta, ako sa na prvý pohľad zdá. Vídam trénerov  chudých , hrubých , špinavých , smradľavých , poznám trénera, z ktorého dokonca ťahá pivo ! A napriek tomu majú svojich klientov. Prečo? No , častým argumentom je, že začínajúci cvičenci neoslovia  svalnatého trénera / trénerku z obavy, že sú títo tréneri "moc namakaný". A že takto by vyzerať nechceli. Chápem, že vysvetliť klientovi, že cesta z ovarové hlavy k šlachovitému chlapíkovi je cestou tŕnistou a dlhou , ale za pokus vždy stojí, opýtať sa ho, či svoje vozidlo dáva tiež opravovať do kvetinárstva ? Pri nechápavom pohľade už iste pochopí, že ten, kto má svaly a peknú postavu bude zrejme o posilňovaní  vedieť viac, ako niekto, kto je činkou evidentne nedotknutý. Samozrejme, aj tu sú výnimky potvrdzujúce pravidlo, ale to už musíte mať k dispozícii referencie odkazujúce na jeho odbornosť a trénerské úspechy. Čo absolútny nováčik väčšinou nemá.

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-trener-4_20f5b9c71b495369e34631082a341e3d.jpg

Ak ste pravým opakom a čakáte na výsledky, "pretože do toho vrazím tie prachy", tak vedzte, že ani ten najlepší tréner na svete vám ich nedokáže zaručiť, ak sami nebudete chcieť. Váš tréner vám dá odborné rady, skráti vám cestu k výsledkom tým, že vás navedie mimo nebezpečenstva hlúpych pokusov a omylov, zostaví vám jedálniček, ale bývať s vami pravdepodobne nebude. Čo to znamená? Že ak nebudete dodržiavať dobre mienené rady vášho trénera, nebudete jesť to, čo máte, nie to, čo vám chutí, vaša snaha v posilňovni príde navnivoč. Majte na pamäti, že posilňovňou a cvičením dáte telu pádny impulz k zmene, avšak samotná zmena prichádza v čase, keď trénera po svojom boku už nemáte.

 

 

 

 

Dôvod č. 5. Keď chcem pretekať v kulturistike

 

 

 

Áno , aj taký dôvod môže mať začínajúcich cvičenec. A prečo by aj nie? Tu platí jediné. Ťahajte rovno na bránku. Pýtajte sa po tých najlepších možných pretekároch vo vašom bydlisku. A za tými si to potom bez ostychu namierte. Nebojte sa, že vás odmietnu, a aj keby, tak čo? Skúsite to inde. Príprava na súťaž je tak špecifická záležitosť, predovšetkým potom po psychickej stránke, že sa aj po rokoch skúseností zdráham veriť tým trénerom, ktorí inzerujú, že vás pripravia  na súťaž bez toho, aby sa nejakej  kedy sami zúčastnili. A skutočne, až na výsostné výnimky títo tréneri nemajú so svojimi zverencami veľke súťažné úspechy . Tu sú osobné skúsenosti na nezaplatenie, pričom je úplne jedno, aký je stav ich tiel po ukončení aktívnej dráhy.

 

 

 

Všeobecná rada znie, že je dobré pustiť chlp aspoň zo začiatku vášho snaženia. Keď vidím blúdiacich  cvičencov , veľakrát experimentujícich  so svojím kĺbovým aparátom, pokladám si otázku, či tých pár ušetrených sto korún stojí za stratu času a dezilúziu z nedostavujících sa výsledkov. A odpoveď je krátka a jednoduchá. Nestojí.

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-trener-5_20f5b9c71b495369e34631082a341e3d.jpg

 

 

 

 

 

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.