AKTINSONOVA DIÉTA - 2. DIEL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Z Atkinsonovej  diéty sme rozobrali všetky 4 fázy, ktoré táto diéta obsahuje. V tomto diele sa pozrieme na výhody a nevýhody Atkinsonovej diéty. Tiež sa skúsime zamyslieť nad tým, či je vôbec vhodná pre športovcov.

 

 

Výhody a nevýhody Atkinsonovej diéty

 

 

 Medzi hlavné výhody sa často radí to , že sa nemusia počítať kalórie. Na druhej  strane sú dané určité hranice, v ktorých by sa mal príjem tukov a bielkovín pohybovať. Navyše sa neustále kontroluje množstvo sacharidov a je potreba naopak o to viac počítať, pretože fázy Atkinsonovej diéty určujú, koľko si tých sacharidov práve môžete dovoliť. Preto môžeme nepočítanie  kalórií zaradiť medzi výhody aj nevýhody zároveň.

 

Z hormonálneho hľadiska nastáva pri dodržiavaní Atkinsonovej diéty jeden pozitívny fakt - hladina inzulínu klesá. Týmto spôsobom je možné, že bunky citlivé (závislé) na inzulíne získajú späť svoju senzitivitu, ktorá mohla byť počas naberania na váhe porušená. Bohužiaľ aj tukové tkanivo je na inzulíne závislá, teda je pravdepodobné, že sa zlepší aj ich citlivosť na inzulín a jo-jo efekt je tak v prípade porušenia diéty o to ľahší . Je tiež udržiavaná stabilná hladina glykémie vďaka menšej aktivite inzulínu. Môže sa aj znížiť chuť do jedla, čo môže byť pre niektorých pozitívna správa. Avšak tieto nezvládnuteľné chute sú často dôsledkom celkovo zlého stravovania a kvôli tomu nie je nutné ihneď podstúpiť nízkosacharidovú diétu.

 

 

 

Niektoré štúdie tiež ukázali, že pri nízkosacharidovej diéte sa zlepšujú lipidové parametre, konkrétne sa dvíha množstvo HDL cholesterolu v krvi. Tiež je známe, že väčšina toxínov sa v prípade ich nedostatočnej detoxikácie pečeňou ukladá do tukového tkaniva. Zvýšená lipolýza tukového tkaniva tak môže prispievať na zbaveniu sa týchto toxínov. Bohužiaľ tieto toxíny sa ale uvoľňujú do krvi a môžu opäť telo negatívne ovplyvniť, preto je nutné sledovať ako fyzický, tak aj psychický stav v priebehu tejto diéty. Osvojenie pravidelnej fyzickej aktivity. Možno to znie ako samozrejmá vec, ale je potrebné si uvedomiť, že po týchto diétach typu "Atkinson s diet" siahajú najčastejšie ľudia, ktorí chcú vidieť výsledky čo najskôr s čo najmenšou námahou. Lenže Dr Atkinson jasne zdôrazňuje, že je potrebné zaradiť okrem jeho diéty aj pravidelnú fyzickú aktivitu. To môže mať pozitívny dopad pre človeka, ktorý športu nikdy neholdoval, a je teda šanca, že si k pravidelnej fyzickej aktivite dotyčný nájde cestu, čo môže do budúcna jeho život ovplyvniť v pozitívnom smere, pretože pri pravidelnom športovaní je úbytok hmotnosti samozrejme markantnejší a dlhšie udržateľný. Ak fyzickú aktivitu taký človek nezaradí, je úplne jasné, že bude znižovať nielen tukové zásoby, ale aj aktívnu hmotu, ktorej udržanie, lepšie radšej novotvorba je pre redukciu veľmi dôležitá (aktívna hmota určuje okrem iného rýchlosť bazálneho metabolizmu).Ďalej dotyčného čaká nepekný jo-jo efekt pri sebekratšom navrátenie k pôvodnému stravovaniu, čo by sa skôr, alebo neskôr stalo.

 

 

Výhody Atkinsonovej diéty:

 


  • Údajne nie je potrebné počítať kalórie.
  • Zlepšenie senzitivity buniek závislé od inzulínu.
  • Zmiernenie "chutí".
  • Stabilizácia glykémie.
  • Možný pozitívny vplyv na hladinu lipidov v krvi.
  • Počiatočná istota zníženie hmotnosti.
  • Vhodne zostavený jedálny lístok môže byť bohatým zdrojom esenciálnych mastných kyselín.

 

 

 

Nevýhody

 

 

Vplyv na zdravotný stav. Nad týmto označením ako visí veľký otáznik. Boli vykonané štúdie, ktoré dokazujú pozitívny vplyv na hladinu lipidov v krvi (pozri výhody), ale tiež je dokázané, že pri Atkinsonovom diéte je zvýšené riziko žlčníkových problémov a toto stravovanie môže mať aj negatívny vplyv na kardiovaskulárny systém. Ďalej sa môžu dostaviť zápchy a špekuluje sa o podpore vzniku rakoviny hrubého čreva z nedostatku vlákniny a mikronutrientov (vitamíny a minerálne látky) kvôli obmedzeniu sacharidových zdrojov, ktoré sú práve vo svojej prirodzenej podobe na vlákninu bohaté a poskytujú mnoho zdravotne prospešných látok. Tiež treba podotknúť, že pri nadmernom príjme bielkovín dochádza k vyšším stratám minerálnych látok, konkrétne draslíka, sodíka, horčíka a vápnika. Tento stav napovedá, že by sa tejto diéte mali rozhodne vyhnúť ženy v prechode, tehotné, deti a dospievajúci a ľudia vo vyššom veku. Kvôli vyšším stratám minerálov sa môžu tiež objaviť svalové kŕče a ľudia s benígnou  arytmiou môžu pocítiť zhoršenie ich arytmie.

 


Atkinsonova diéta je veľká záťaž na organizmus. Je potrebné spomenúť, že v prípade situácie, kedy telo čerpá energiu z ketolátok, sa organizmus zakyseluje (znižuje sa pH) a je potrebné, aby ketózu telo udržiavalo v prijateľnej úrovni z hľadiska pH, čo kladie vyššie nároky na orgány. Z tohto dôvodu nie je Atkinsonova diéta vhodná pre diabetikov, ktorých organizmus ketózu nedokáže udržať v prijateľných medziach. Ďalej ketóza môže byť pre niekoho náročný stav z psychického hľadiska. Nie každý ju znáša dobre (môžu sa novo objaviť napr. Migréna, podráždenosť a tiež sa človek môže ľahšie rozčúliť nad úplnou banalitou).

 

 

Dehydratácia.

 

V prvej fáze sme sa zmienili o rapídnom úbytku hmotnosti. Tá je ale daná, ako už vieme, úbytkom glykogénu, ktorý viaže vodu. Organizmus tak stráca tekutiny a je potreba piť viac, keďže zásoby tekutín v tele sú bez sacharidových zásob na nižšej úrovni a môže tak ľahšie dochádzať k dehydratácii a viesť tak k zvýšenému riziku tvorby obličkových kameňov.


Ďalšou nevýhodou je to, že sa jedná naozaj o diétu ako takú. Je nutné tak dodržiavať špecifické pravidlá tohto stravovania a de facto nie je možné, aby ste sa po Atkinsonovej  diéte vrátili k bežnému štýlu stravovania bez jo-jo efektu. Na zvýšený sacharidový príjem bude totiž telo reagovať pochopiteľne presne opačne, ako reagovalo v prvej fáze na jeho príjem znížený.


Vysoký príjem cholesterolu. Keďže musí človek riešiť svoj denný energetický príjem len príjmom tukov a bielkovín, je vo väčšine prípadov jasné, že človek prijme viac cholesterolu, ako je nutné. S vyšším príjmom tukov často súvisí aj zvýšená dodávka nasýtených mastných kyselín, ktoré majú negatívny vplyv na srdcovo-cievny systém. Avšak aby sme u nevýhod nestrávili celý článok, zhrňme si ich do niekoľkých bodov.

 

 

 

 

Nevýhody Atkinsonovej diéty:

 

 

  • Rýchly  úbytok vody (riziko dehydratácie) a hmotnosti.
  • Nutné dodržiavať presné dávky sacharidov.
  • Straty minerálnych látok, možný aj ich nedostatok v potrave spolu s vitamínmi (nutná suplementácia, ktorá neposkytne telu taký benefit, ako prirodzené zdroje daných látok).
  • Znížený príjem vlákniny (nutné voliť zeleninu bohatú na vlákninu).
  • Je potreba byť v dobrom zdravotnom stave (DÔRAZNE odporúčam konzultácii so svojím praktickým lekárom v prípade túžby túto diétu podstúpiť).
  • Kladie vysoké nároky na organizmus. Zápach z úst (kvôli ketolátkám).
  • Niekedy zhoršenie psychického stavu aj po adaptácii na diétu.
  • Vyšší príjem cholesterolu a nasýtených mastných kyselín.
  • Prakticky nie je možné prejsť späť na klasické stravovanie bez jo-jo efektu.

 

 

Je Atkinsonova diéta vhodná?

 


Atkinsonovu diétu by som sám osobne športovcovi  neodporučil, pretože deplécie sacharidov v strave môže rapídne znižovať výkon. To sa môže prejaviť hlavne v tých športoch, v ktorých telo čerpá energiu hlavne z glykogénových zásob (silovo-vytrvalostné športy). V športoch, kde je nasadená vysoká latka pre intenzitu a telo čerpá energiu pre krátkodobé výkony z kreatínfosfátu, nemusí byť nedostatok sacharidov tak pocitovo markantný, čo napokon dokazujú skúsenosti cvičencov, ktorí okúsili tréning v posilňovni po vyčerpaní glykogénových zásob.

Často v týchto tréningoch dosahujú nových osobných silových rekordov. Avšak pravdou zostáva, že regenerácia je podstatne horšia a dlhšia , pretože glukóza pochádzajúca zo sacharidov bola, je a bude stále primárnym zdrojom energie. V prípade nutnosti rysovania (diéty) s cieľom "idem na doraz " by som zvolil radšej viac šetrné sacharidové vlny, ktoré sú v prípade kulturistiky vhodnejšie.

 

 

Atkinsonova diéta je nevhodná hlavne pre:

 

  • tehotné a dojčiace ženy
  • ľudí v staršom veku
  • ľudí s poruchami obličiek, pečene a srdcovo-cievneho systému
  • diabetikov
  • deti a dospievajúci
  • fajčiarov (fajčenie zvyšuje nároky organizmu na špecifické mikronutrienty, ktoré sú hlavne v sacharidových potravinách)
  • silovo-vytrvalostné športovcov a vytrvalostné športovcov

 

 

 

 

 

 

 

 

Zhrnutie

 

 

Tá časť populácie, ktorá neberie šport a fyzickú aktivitu ako bežnú súčasť života, by nemala neustále hľadať "zázračné" riešenie v podobe rôznych diét, ktoré sľubujú rýchly úbytok hmotnosti. Je mi jasné, že každý chce vidieť výsledky hneď a ešte najlepšie ich udržať čo najdlhšie bez jo-jo efektu. Tá dlhodobo udržateľná cesta ale nevedie cez  "Atkinsonovu diétu", "zónovú diétu" ani "diétu kapitána štíhleho", ale leží v priesečníku, v ktorom sa stretáva šport ako automatická súčasť života (nie len ako nutné zlo, ktoré si musíte vo fitku alebo kdekoľvek inde odbiť kvôli veľkosti svojich plaviek, džínsov atď.) a vhodná zmena stravovacích návykov. Vyradenie určitých potravín, ktoré prešli niekoľkonásobným spracovaním (polotovary a pod.), A racionálne uvažovanie o tom, čomu dáte v stravovaní prednosť. TO je celé tajomstvo. Kto toto pochopí a prijme to za svoje, má vyhraté. Ostatní budú naďalej skúšať všemožné diéty, kupovať tabletky atď., Čo je ale pochopiteľný trend, pretože ľudstvo je čím ďalej tým lenivejšie  kvôli možnostiam, ktoré nám sú ponúkané. Veď už ani teraz nemusíme vynaložiť jedinú aktivitu, okrem pár pohybov prstov a zápästia, aby sme sa dostali k jedlu ! Pozri e-shopy potravinových reťazcov ...

 

 

 

 

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.