ANTIBIOTIKÁ A CVIČENIE

Cvičiť pri užívaní antibiotík, alebo nie? Nestačí len trochu znížiť záťaž, keď príznaky choroby odznejú a pokoj je už neznesiteľný? Odpoveď nemožno úplne zjednotiť, a to ani medzi odborníkmi. A vždy záleží predovšetkým na individuálnom posúdení, hlavné slovo by mal mať lekár, prípadne spolu s trénerom.
Ako moc pôsobí liečba antibiotikami na náš organizmus a čo riskujeme športovaním ... Ako veľmi pôsobí liečba antibiotikami na náš organizmus a čo riskujeme športovaním pri ich uživaní?

Antibiotiká sú skupinou liečiv, podávaných pri liečbe bakteriálnych infekcií, alebo profylakticky, napríklad pri niektorých zubných výkonov. Rozlišujeme antibiotiká baktericídne a bakteriostatické: tie prvé baktérie zabíjajú, spravidla narušovaním ich bunkových membrán, tie druhé im bránia  v množení . Žiadne z antibiotík však nerozlišujú medzi tými užitočnými, dobrými  baktériami, ktoré tvoria črevnú alebo vaginálnu flóru, a tými zlými, ktoré vám napríklad pri neliečenej angíne môžu poškodiť srdce alebo obličky. Okrem boja s chorobou je tak organizmus zaťažený ešte na inej  fronte a môžu sa teda zhoršiť napríklad kvasinkové infekcie, a to kdekoľvek v tele. Telo je teda v  zraniteľnom stave a potrebuje svoj čas a pokoj na zotavenie.

S teplotou a v stave, kedy vás infekcia drví dráždivým kašľom, bolesťou v krku a ďalšími príznakmi akútneho ochorenia, preto zostaňte doma. Ak tieto príznaky pominú, rozhodne nič nepokazíte ľahkým kompenzačným cvičením, strečingom, miernym (!) Posilňovaním, teda len veľmi nenáročnými aktivitami. Trpezlivosť je na mieste. K ďalším zásadám patrí: antibiotiká vždy dobrať, aj keď už sa cítite dobre. Choroba ešte nemusí byť úplne potlačená, môže sa vrátiť a predovšetkým na nich  ľahko vznikajú rezistencie. Z podobných dôvodov si ich ani neordinujte sami, keď by ste v domácej lekárničke objavili nejaká nedoužívané .

A brať či nebrať? Všeobecne platí - na vírusové infekcie vám nepomôžu, poraďte sa teda vždy s lekárom, či  sú v tej chvíli pre vás alebo vaše deti naozaj nutné . Môžu najviac zabrániť prípadnej bakteriálnej superinfekcie (tzv. Viróza vás oslabí - a do oslabeného terénu môže nejaký streptokok ľahšie vniknúť). Ak je to možné, odporúčam toto: nechať si urobiť výter a v prípade bakteriálnej infekcie a testov na citlivosť si nechať predpísať antibiotiká cielene a dať im prednosť pred širokospektrálnymi, kultivácia však chvíľu trvá a niekedy je treba konať hneď ... Skrátka použitie a nepoužitie ATB a všetky pre a proti je dobré s lekárom konzultovať. Samozrejmosťou je ale fakt, že s chorobou zostaňte v pokoji a riadne ju dolečte, aj keď antibiotiká nakoniec neberiete.

Ak pod antibiotikami plánujete  trénovať,  je to vo výnimočných prípadoch možné a športový  lekári o tom iste vedia a váš lekár k tomu privolí, potom je vhodné znížiť zaťaženie o 25 percent. Podľa skúseností trénerov, pretekárov (a dokonca aj u závodného koňa liečeného antibiotikami) je výkon vždy znížený, TF je vyššia, pre športovcov to predstavuje ťažší  boj, horší výsledok a samozrejme aj riziko. Sú známe prípady náhlych úmrtí aj mladých športovcov po nedávno prekonanej infekcii, a nech je príčina akákoľvek (pôsobenie infekčných agens, liečiv aj imunitných mediátorov v kombinácii s individuálnymi dispozíciami), nie je možné toto varovanie opomenúť. Tie  úmrtia teda môžu, ale nemusia mať súvislosť priamo s antibiotikami. Nie je to úplne jasné, možných príčin a ich kombinácií je tu viac a stanovujú sa dosť ťažko. Preukázané ale je, že po niektorých ochoreniach - vírusových i bakteriálnych môžu zostať zmeny na myokarde , ktoré sa v pokoji alebo miernej záťaži neprejavia , ale vo vysokej záťaži môžu skončiť fatálne. A to sú prípady mladých športovcov, medzi ktorými si zubatá vybrala svoju daň. Známa je aj skutočnosť, že niektoré typy baktérií vyvolávajú tzv. Neskoré následky: choroba sa dávno vylieči alebo odznie, ale s odstupom niekoľkých desaťročí, v horšom prípade aj ďaleko skôr vlezie práve na srdce. Zrazu prestanú "tesniť" chlopne a zistí sa, že na nich predtým zapracoval zápal. To môže mať súvislosť so športom.

Pozor na vedľajšie účinky

Okrem hlavných rizík tréningu v stave, kedy je telo zraniteľné a skoro po chorobe, sú tu ešte možné vedľajšie účinky antibiotík:

1) Hnačka. S poškodením črevnej flóry pravdepodobne budete behať k záchodovej mise častejšie, než ste zvyknutí. To je síce nepríjemné, ale väčšie riziko je riziko dehydratácie. Určite preto viac pite.

2) Citlivosť na slnko. Niektoré antibiotiká spôsobujú vyššiu citlivosť na slnečné žiarenie. Vzhľadom k tomu, že beh je vonkajšou  aktivitou, môže vás spáliť aj také slniečko, ktoré vám inak nevadí. Vyčerpanie z horúčavy, úpal nie sú tak časté, ale o to závažnejšie.

3) Poškodenie šliach. Antibiotiká zo skupiny fluorochinolónov môžu zvýšiť riziko poškodenia (až pretrhnutia) šliach. Z tohto pohľadu si pri nich radšej dajte pauzu, a ani pri strečingu nechoďte do krajných polôh.

A ako znovu začať po liečbe antibiotikami: ako po každej chorobe len ľahko, v miernej intenzite, ktorú len opatrne zvyšujeme. Prvý týždeň rekonvalescencie skutočne len mierne, až v druhom pridajte, ak sa cítite dobre. Až potom choďte na svoj tréningový plán.

Veďte si tréningový denník. Ak ho už máte, nezabudnite si do neho zapísať aj skutočnosť, že užívate ATB a že ste ich brali, aj keď ste si inak dali poctivú pauzu. Sledujte a zaznamenávajte všetky zmeny, stav tela, výkon, subjektívne pocity.

Produkty v článku

Súvisiace články

Ktoré sú jedlá bez sacharidov?

Ktoré sú jedlá bez sacharidov?

Tým, že sacharidy patria k základným makronutrientom, je náročné ich v strave obmedziť alebo úplne vylúčiť. S touto problematikou sa najčastejšie spája nízkosacharidová diéta, ktorej zmyslom je upraviť jedálny lístok v prospech bielkovín, zdravých tukov a komplexných sacharidov. Ako na to? Zobraziť celý článok

Ako na domácu posilňovňu?

Ako na domácu posilňovňu?

Najefektívnejší šport je ten, ktorý vykonávame maximálne sústredení a uvoľnení zároveň. Počas cvičenia len výnimočne odolávame tlaku a rušivým momentom zvonku. Vybraný šport sa postupne stáva súčasťou našej osobnosti – užívame si ho vo vlastnej fitness zóne, ktorej sme jediným majiteľom a klientom zároveň. Tým je domáca posilňovňa zostavená podľa často vyhľadávaných kritérií. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.