ČO NAJVIAC SVALOV ZA ČO NAJMENEJ PEŇAZÍ

Každý z nás nejako začínal a určite nemal také financie, aby si mohol dovoliť jesť denne 500g hovädzieho mäsa, 200g lososa, a sypať  tam kvanté doplnky stravy v podobe proteínu, bcaa-čiek, spaľovačov, gainerov, alebo vitamínových preparátov. Každý človek má na výber a záleží len na ňom, akú cestu si zvolí. Ak si zvolí cestu takú, že bude vrážať svoje financie do alkoholu, cigariet, alebo v tom horšom prípade drog, tak takýmto ľuďom prajem v živote veľa šťastia. Avšak ja by som chcel hovoriť k tým, ktorí oželie víkendové návštevy nočných barov, kde do seba budú liať  jedno pivko za druhým, alebo tým, ktorí si namiesto drahého oblečenia radšej kúpia permanentku do fitka.

Myslím si, že keď nemá mladý cvičenec, ktorého tento šport baví a napĺňa ho, financie, tak to nie je vôbec žiadna hanba a nemá za čo hanbiť. Ako som písal, každý nejako začínal a zo začiatku  si nemôže  dovoliť sypať tam doplnky stravy za stovky eur a viac. Proste sa stravoval tak, ako mu to jeho financie dovolili. Keď si spomeniem ja na svoje začiatky na strednej škole, ako som do seba ob každú prestávku hádzal  tvaroh, tak mi spadne kvapka slzy a spomeniem si, že už to snáď ani nie je pravda, ale to vás určite nezaujíma.

Keď sa pozeráte na videá profíkov, ktorí zjedia každý deň cez 500 gramov mäsa (hovädzieho, morčacieho, rybu) a narvú do seba hafo doplnkov, tak by som sa vám nečudoval, keby ste si povedali, že ste stratený a nemáte šancu. Avšak je veľká škoda zahadzovať vašu možno nádejnú stránku, ktorá môže zatiaľ klíčiť a v pracovnom období môže len a len kvitnúť. Nie je to len o doplnkoch a pestrom a vyváženom jedálničku, ktorý je vymeraný presne na 0,285 gramov sacharidov a ani o miligramík viac. Samozrejme, že jedálniček je neoddeliteľnou a zároveň tou najdôležitejšou súčasťou cvičenia, avšak aj na obyčajných produktoch, ktoré nie sú drahé sa dá stavať.

V tomto článku nehľadajte návod na to, ako by ste sa mali stravovať správne a čo najlepšie. Tento článok je určený ľuďom, ktorí chcú nabrať kvalitnú hmotu bez ohľadu na to, či budú mať na bicepse nejakú menšiu žilku, alebo napruhované ramená, či vyseparované abdominálne svalstvo. Aby som to zjednodušil, tak v období štúdií na strednej, alebo základnej škole neočakávajte brutálny nárast svalov a dokonalé vyrysovanie. Toto obdobie je skôr objemové a slúži na to, aby ste zo seba urobili chodiacu obludu, a potom z toho obrovského kvantá hmoty, ktoré na sebe máte, sesekali tuk a zistili ste tak, že nakoniec ani nemáte toľko svalov, koľko ste si mysleli, že budete mať. Je to samozrejme na vás, ako budete chcieť vyzerať a čo so sebou máte v pláne, ale z vlastnej skúsenosti a skúsenosti ostatných viem, že kým nemáte dostatočné financie ku kvalitnému jedálničku, tak nemá zmysel svoju postavu tvarovať a rysovať.

Ak ste normálny 75 - 80 kilový chlapík, tak by ste denne mali prijať niečo medzi 150 - 180g bielkovín / kg telesnej váhy a 200 - 300g sacharidov / kg telesnej váhy. A teďka odkiaľ máte brať bielkoviny a sacharidy, aby ste za jedlo mesačne nedali tisíce korún ?

Bielkoviny:

Tvaroh nízkotučný: Jedna vanička má cca 30 gramov dlho vstrebávajúcich sa bielkovín (kazeín). Preto by som tvaroh volil skôr v období, keď viete, že dlhší čas nič nezjete , alebo ideálne pred spaním.

Mlieko: Celý kartón (1liter) obsahuje približne 40 gramov sacharidov a 34 gramov bielkovín. Podľa môjho názoru je mlieko snáď najlepší možný spôsob, ako do seba po tréningu narvať nejaké bielkoviny a zároveň dávku sacharidov. Nebude to síce proteínový koktail s BCAA, ale aj mlieko má nejaký malý podiel kvalitných a stavebných látok, okrem bielkovín.

Vajíčka: Úplný  základ, ktorý užívajú aj profesionálny kulturisti. Neoddeľujte žĺtky od bielkov, pretože žĺtok obsahuje vaječný lecitín (aminokyselina) a tiež veľa vitamínov a minerálov. Ideálna dávka na jeden deň je 5 vajec (25 - 30g bielkovín). Možno tiež variant po cvičení, miesto koktailu, však by som počkal aspoň 30 minút, než by som ich tam poslal.

Tvrdý syr: Ďalší možný spôsob ako získať kvalitné bielkoviny, sú tvrdé syry. Snáď najlepší a najosvedčenejší je Eidam 30%, ktorý nie je zase tak drahý, avšak sa radí medzi tie drahšie potraviny. Čo sa bielkovín týka, tak 50g syra vám dodá 10 gramov bielkovín. Ideálne ako desiata do školy.

Kuracie prsia: Ak ich nájdete v akcii, čo bývajú každý týždeň v inom hypermarkete, tak je to azda najkvalitnejšia bielkovina, ktorú by ste do seba za deň dostali. Ak si dáte kuracie mäso aspoň 1x denne, napríklad na obed, tak si myslím, že je to úplne dostačujúce.

Cottage syr: Opäť jedna z tých drahších variant, však ani toto nie je príliš drahý spôsob stravovania. Požitie cottage by som volil rovnaké, ako u tvarohu, vzhľadom k dlho vstrebávajúcej sa bielkovine. Jedno balenie cottage syra má cca 20 gramov bielkovín. V uvedených výrobkoch je samozrejme tiež obsah sacharidov, cukrov, alebo tuku, však ako som písal, ak chcete nabrať kvalitnú hmotu, tak by vás nejaký gram tuku, alebo sacharidu navyše nemal zaujímať.

Sacharidy:

Ovsené vločky: Ideálna možnosť na raňajky napríklad s tvarohom, alebo vajcami. Ja sám si robím na raňajky praženicu s vločkami a to sa na plat nesťažujem. Čo sa sacharidov v 100g vločiek týka, tak vám dodajú 70g sacharidov, čo je úplná pecka.

Ryža: Akákoľvek ryža, čo sa týka druhu, alebo výrobcu, je to úplne jedno. Ja by som siahol po tom najlacnejšom, pretože je jedno, či do seba hodíte ryžu z Kauflandu, Tesca, alebo Albertovu. 100g nevarenej ryže vám dodá cca 75g sacharidov.

Piškóty: Dali by sa tiež pojať ako určitý spôsob maškrtenia. Keď nebolo nič iné, tak som si proste vzal piškóty a mazal si na ne tvaroh a bolo mi jedno, že na mňa pozerajú ako na debila, pretože som sa stravoval lepšie, než všetci tí, ktorí boli okolo mňa. 50g piškót vám dodá 40g sacharidov, teda ich musíte zjesť trošku viac, keď má jedna piškóta cca 2 gramy hmotnosť.

Zemiaky: Ďalší možný spôsob, ako do seba narvať sacharidy. Avšak si myslím, že tento spôsob je pomerne obtiažny, pretože zjete kvantá zemiakov a sacharidov z nich moc nedostanete. 100g varených zemiakov vám dá cca 16g sacharidov. Verte mi, že keď zjete 300g varených zemiakov a na to ešte  kuracie prsia, alebo vajíčka, tak budete radi, že to do seba nahádžete.

Biely chlieb: Opäť je to možný spôsob, ako do seba narvať nejaký ten sacharid, až vám všetko polezie krkom. Aj keď som bol na škole, tak som ale pečivo vynechával a nejakým spôsobom to šlo stále hore. Jeden krajec (50g) vám dodá cca 23 gramov sacharidov.

Ak vám už bude všetko toto jedlo pripadať po dlhšej dobe nepožívateľné, tak si ho skúste ochutiť. Napríklad do tvarohu si dajte kakao, alebo škoricu rovnako tak, ako do mlieka. Na ryžu, alebo zemiaky si dajte napríklad kečup, alebo nejakú chilli omáčku, ktorá vám jedlo obohatí o chuť. Skrátka si povedzte, že keď vydržíte toto, tak už bude vždy len lepšie.

Dúfam, že tento článok pomôže aspoň trošku tým, ktorí to s kulturistikou, alebo fitness myslia vážne, len práve nemajú veľké finančné možnosti. Kto vie, možno práve ty, ktorý to teraz čítaš a zobeš tvaroh, si na tento článok spomenieš za pár rokov, až budeš natretý farbou a budeš mať okolo krku  zlatú medailu. Nevzdávajte sa svojich snov len preto, že sú v túto chvíľu nereálne.

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.