ČO SABOTUJE VAŠU KETOGÉNNU DIÉTU ?

 

 

 

 

 

 

 

 

CKD - ​​(cyklická ketogénna diéta) je v súčasnosti asi najpopulárnejší spôsob, ako sa zbaviť tuku a pritom stratiť minimum svalovej hmoty. V Extrifit Teame je asi jej najväčším zástancom  Andrea Neumannová. Jej základným predpokladom je schopnosť dostať sa a vytrvať v ketóze - metabolického stavu organizmu, pri ktorom sú primárnym palivom ketóny vznikajúce z tuku.


V tomto článku sa zameriam na najčastejšie chyby, ktoré nám môžu celú diétu "sabotovať". Nedostatok tuku v potrave Aby sme sa dostali do ketózy, nestačí len obmedziť sacharidy, ale je nutný aj dostatočný prívod tukov v potrave. Hmotnostný pomer by sa mal pohybovať v priemere 1-2g tuku na 1g bielkovín. Ak máte tuku nedostatok, je potrebné to riešiť niekoľkými lyžicami oleja, prípadne širokého spektra kvalitných orieškových masiel po každom jedle. Nízka intenzita cvičenia k  tomu aby sa telo dostalo do ketózy sa musia  vyčerpať glykogénové rezervy v pečeni (pečeni) a vo svaloch. Ak je tréning málo intenzívny, výsledkom bude, že sa do ketózy dostanete oveľa neskôr, alebo napríklad nikdy. Prvotné očakávania vás uvedú do neistotu a čiastočne môže dôjsť aj k strate svalovej hmoty.

 

 

 

Nepravidelná strava

 

 

CDK je diéta založená na úprave stravy a nie na hladovaní ! Preto keď ste hladný , hneď choďte do chladničky a niečo malé zjedzte (samozrejme v primeranom množstve, aby ste diétu nepremenili na objemovku) ! Ak totiž budete dlho bez jedla (ktoré obsahuje veľa tuku), klesne vám hladina mastných kyselín v krvi a pomaly naštartujete glukoneogenézu - teda začnete spaľovať svaly !Je výhodnejšie jesť menšie dávky a často, ako 3 väčšie jedlá denne !

 

 

 

Látky podobné sacharidom

 

To, že počas diéty sa nesmú prijímať sacharidy, vie asi každý, ale málokto si uvedomuje, že okrem samotných sacharidov sa nesmú prijímať ani látky, ktoré s metabolizmom sacharidov súvisia  - teda látky ktoré vznikajú pri degradácii sacharidov, prípadne sa na sacharidy môžu premeniť. Patria  tu napríklad kyselina citrónová, ktorá sa môže vo veľkom množstve nachádzať v rôznych nápojoch a u niektorých ľudí môže aj relatívne malé množstvo spôsobiť zníženie ketózy. Tiež glycerol (glycerín) používaný aj ako sladidlo má k sacharidom veľmi blízko.

 

 

 

Skryté sacharidy

 

 

Je potrebné si uvedomiť, že sacharidy sa nachádzajú aj tam, kde by ste ich nečakali: Pozreli ste sa, koľko cukru obsahuje váš multivitamínový nápoj ? Koľko sacharidov obsahuje konzerva tuniaka v zeleninovej omáčke ? Prípadne koľko sacharidov je v proteínovom suplementu, ktorý ste si dali po tréningu ? Ak máte problémy s nízkou hladinou ketózy, problém môže byť práve v podobných jedlách, nápojoch a suplementoch.

 

 

 

 

PRÍLIŠ VEĽA BIELKOVÍN 

 

Bielkoviny sa skladajú z aminokyselín a väčšina aminokyselín sa dokáže premeniť na jednu z látok sacharidového metabolizmu. Preto je treba prijímať len toľko bielkovín, koľko je nevyhnutných na to, aby sme šetrili svalovú hmotu. Ak ich je príliš veľa zvyšuje sa intenzita glukoneogenézy.

 

 

Stres

 

Pri strese sa vyplavujú stresové hormóny, ktoré zvyšujú intenzitu glukoneogenézy až tak výrazne, že v konečnom dôsledku vás dostanú z ketózy.

 

 

Kofeín

 

 

Zabudnite na kofeín ! Ak chcete použiť nejaký stimulant alebo spaľovač, uistite sa, aby v ňom nebol kofeín, pretože kofeín sa podieľa na zvyšovaní intenzity glukoneogenézy a tým zvyšuje stratu svalovej hmoty počas cvičenia.

 

 

Alkohol


Alkohol je pri tejto diéte dosť diskutabilný . Niekomu pohár vína urobí pred spaním dobre a nemá žiadny negatívny dôsledok na ketózu a u niekoho ketózu výrazne zníži. Alkohol sa všeobecne neodporúča, aj keď uznávam, že niektorý ľudia môžu mať aj iné skúsenosti.

 

 

Samozrejme zoznam nie je ani zďaleka úplný, vymenoval som len najčastejšie chyby, ktorých sa ľudia pri tejto diéte dopúšťajú. Ak ste sa pre CKD rozhodli, tak Vám prajem pevnú vôľu a veľa stratených centimetrov okolo pása !

 

 

 

 

 

 

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.