ČO TAK SKÚSIŤ NOVÝCH POMOCNÍKOV NA SPAĽOVANIE TUKOV ?

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-chudnutie-1_37216239b6b74dbe2bd8cf7bcd7d08f7.jpg

 

 

 

Nečakajte "klasické" spaľovače, ale dočítate sa o nie  tak známych, prípade používaných pomocnikoch  na spaľovanie tukov, ktoré by práve vás mohli posunúť o kus vpred.

Spaľovanie tukov je univerzálnym cieľom mnohých športovcov a možno jediný spoločný cieľ, ktorý kulturista zdieľa s priemernými občanmi. Keďže sa v kruhu posilňovní a výživy určite pohybujete už dlhšiu dobu, potom viete, že k odbúravaniu tukov prispieva celý rad faktorov.

Po prvé je nutné, aby ste mali v poriadku diétu - to znamená správna dávka kalórií, vyvážený príjem sacharidov, bielkovín a tukov. Navyše si musíte byť istí, že vaše tréningy sú dostatočne časté a intenzívne.

Máte toto všetko v poriadku? Potom prichádzajú k slovu suplementy, ktoré môžu proces spaľovania tukov ďalej urýchliť.

 



K odbúravaniu tukov prispieva celý rad ingrediencií. Prakticky všetky zmesi na spaľovanie tukov obsahujú nejakú z nasledujúcich zložiek: 5-http, extrakt zeleného čaju a kofeín, ale existuje aj mnoho menej známych látok, ktoré si postupne budujú renomé a sľubujú zaujímavý potenciál. Kým komerčné spaľovače tukov sa zameriavajú predovšetkým na ingrediencie so stimulačným účinkom, nové produkty si kladú za cieľ predovšetkým kontrolu hladiny glukózy (a tým inzulínu), blokovanie absorpcie sacharidov a ovplyvnenie ďalších metabolických a neurotrofních dejov. Hoci na výsledky podrobných štúdií u niektorých týchto látok si budeme musieť ešte chvíľu počkať, je už dnes ale jasné, že nasledujúce látky vynikajú svojou účinnosťou a preukázateľným potenciálom v zmysle spaľovania tukov. A ak stagnujete, potom tieto nové látky vám môžu pomôcť priblížiť sa k vášmu cieľu.

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-chudnutie-2_bf8cb807b15a1a897ba7d2df780862ad.jpg

 

 

 

BETAIN

 



Bežne sa vyskytuje v niektorých potravinách, napríklad v pšenici, špenáte, červenej repe či morských plodoch. Betaín štíhlej postave prospieva predovšetkým svojou schopnosťou podporiť intenzitu tréningu a výkonnosť. Výskumy u rekreačných športovcov odhalili, že 14 dní trvajúca suplementácia zlepšila hneď niekoľko indikátorov ich sily. V roku 2009 boli publikované ďalšie výsledky štúdie, v ktorej vysokoškoláci dostávali po dobu 15 dní buď 1,25 gramu betaínu, alebo placebo. Bolo zistené, že betaín podporuje vytrvalosť a kvalitu prevedenia opakovania počas série drepov. Ďalšie štúdie ukázali, že dávka 2,5 gramu podávaná po dobu 14 dní má výrazný vplyv na navýšenie počtu opakovaní a objemu tréningu pri vykonaní bench pressu.

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-chudnutie-3_bf8cb807b15a1a897ba7d2df780862ad.jpg

EXTRAKT ZO ZELENEJ  KÁVY

 



Celý rad štúdií prichádza s dôkazmi o tom, že extrakt zo zelenej kávy, získaný zo zelených alebo surových kávových bôbov, môže výrazne ovplyvniť spaľovanie tukov. V roku 2013 boli zhrnuté výsledky hneď niekoľkých výskumov a publikované vo vedeckej literatúre. Je teda jasné, že extrakt zo zelenej kávy môže byť účinnou zložkou spaľovačov tukov a v porovnaní s placebom má naozaj sľubné výsledky. V rámci ďalšej štúdie bolo preukázané, že efekt extraktu je závislý od dávky. Dospelým ľuďom s nadváhou boli podávané 3 rôzne dávky extraktu, jedna skupina dostávala placebo. Následne boli monitorované zmeny telesnej váhy a kompozície. Váhy, BMI a percento telesného tuku sa výrazne líšili vo väzbe na dávku a všetko nasvedčovalo tomu, že extrakt zelenej kávy je skutočne účinný.

 

 

 

 

 

L-KARNITIN TARTRÁT 

 

 



Iste, karnitín rozhodne nepatrí medzi neznáme a neprebádané.


Jedná sa o živinu na báze vitamínu, ktorá napomáha transportu mastných kyselín s dlhým reťazcom cez membránu mitochondrií. Predtým bol karnitín využívaný hlavne pre svoju schopnosť podporovať spaľovanie tukov a jeho využitie počas tréningu, ale bola navyše odhalená aj jeho úloha v metabolizme hormónov a v rámci podpory regenerácie.

Použitie dávky v rozsahu 2-3 gramy denne po dobu dvoch až štyroch týždňov a dôkazy jasne hovoria  pre užívanie karnitínu. Suplementácia karnitínom zlepšuje krvné markery týkajúce sa rozkladu svalového tkaniva, pričom dochádza k zlepšeniu regulácie oxidatívneho stresu. Ďalej sa zlepšuje hladina anabolického proteínu po suplementácii karnitínom v porovnaní so skupinou užívajúcich placebo. Ďalšie štúdie z roku 2010 boli vykonané so skupinou žien a mužov stredného veku, ktorí užívali suplement s karnitínom počas troch týždňov v dávke 2 gramy denne a súčasne pravidelne vykonávali drepy. Opäť bolo jasné zlepšenie markerov týkajúcich sa poškodenia svalov, rovnako ako bolestivosti a oxidačného stresu. Karnitín možno nie je tak účinným priamym spaľovačom, ale napomáha regenerácii a zlepšuje schopnosť svalov tolerovať náročný tréning.

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-chudnutie-4_bf8cb807b15a1a897ba7d2df780862ad.jpg

 

 

 

YOHIMBIN   HCL

 



Ak ste sa už dostali do situácie, kedy vám chýbalo k dokonalosti zhodiť posledné 3 kilá, potom viete, ako veľmi je to ťažké! Yohimbine patrí k tým niekoľkým málo suplementom, ktoré vám v tom môžu pomôcť. Štúdia s profi futbalistami zistila, že keď polovica z nich dostávala 40 miligramov Yohimbin denne (druhá potom placebo s vlákninou), potom športovci užívajúci Yohimbin odbúrali výrazne viac tuku ako tí, ktorí užívali placebo. Niektorí jedinci reagujú na prípravok viac ako iní, sú k nemu skrátka vnímavejší. Určite ho teda vyskúšajte a sami uvidíte, ako budete na účinnú látku reagovať.

 

 

FORSKOLIN

 



Jedná sa o látku produkovanú rastlinou Coleus forskohlii. Forskolin bol v rámci výskumu sledovaný hlavne pre svoju schopnosť meniť bunkový metabolizmus. V časopise Obesity boli publikované výsledky štúdie, ktorej sa zúčastnilo 30 obéznych mužov, z ktorých časť dostávala placebo a časť extrakt Forskolin po dobu 12 týždňov. Forskolin mal za následok úbytok tukového tkaniva o 11,2% (u placebo skupiny 1,7%), súčasne došlo k zníženiu percenta telesného tuku o približne 4%. Ďalší výskum, ktorého sa zúčastnili študentky vysokej školy, ktoré po dobu 12 týždňov užívali 500 miligramov Forskolin. Došlo u nich k zlepšeniu v množstve svalového tkaniva a úbytku tuku. Tieto pokroky boli výraznejšie ako u placebo skupiny. Navyše skupina užívajúci Forskolin uviedla, že vysledovali pokles apetítu a súčasne nárast energie. Všeobecne bola látka dobre tolerovaná a dá sa povedať, že má preukázateľný vplyv na zníženie váhy a zlepšenie celkovej telesnej kompozície.

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-chudnutie-5_bf8cb807b15a1a897ba7d2df780862ad.jpg

 

 

 


EXTRAKT Z  ŠKORICE

 



Výrazne kontroluje účinky glukózy, je veľmi populárna hlavne v rámci kontroly hladiny inzulínu a má výrazný vplyv aj na spaľovanie tukov. Škorica je obľúbeným korením a na kontrolu glukózy je využívaná už po stáročia. V roku 2009 bol vykonaný výskum medzi mužmi a ženami stredného veku trpiacich nadváhou, ktorým bol po dobu 12 týždňov podával extrakt zo škorice alebo placebo. Došlo k výraznému ovplyvneniu hladiny glukózy i krvného tlaku a súčasne k navýšeniu množstvo svalovej hmoty v porovnaní s placebo skupinou (účastníčku nedržali diétu, ani necvičili). Suplementácia bola dobre tolerovaná, bez vedľajších účinkov a výsledky podporili to, čo ukazujú aj ďalšie štúdie. Na základe všetkých výskumov môžeme tvrdiť, že škorica a jej extrakt môže pozitívne ovplyvniť celý rad zdravotných aspektov a má priaznivý vplyv na telesnú kompozíciu.

 


MALINOVÝ KETON

 



V poslednej  dobe sa teší popularite. Práve táto látka patrí medzi tie, kde ešte nebolo vykonané toľko štúdií. Štúdie tukových buniek, ktoré už boli vykonané, ukazujú, že malinové ketóny môžu podporiť metabolizmus spaľovanie tukov a podporiť expresiou niektorých enzýmov a adipokinů napojených na odbúravanie tukov. V roku 2013 boli zverejnené výsledky prvej štúdie na dobrovoľníkoch, ktorí používali viaczložkový preparát s obsahom malinových ketónov a preukázala jeho schopnosť podporiť spaľovanie tukov a navýšiť hladinu energie. Výsledky sú teda sľubné, aj keď zatiaľ je relatívne málo overených dôkazov, takže určite budeme čakať na ďalšie štúdie, a veríme, že výsledky budú pozitívne.

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-chudnutie-6_bf8cb807b15a1a897ba7d2df780862ad.jpg

BANANA EXTRAKT

 

 



Banana extrakt bol využívaný od nepamäti v liečiteľstve a v rámci kontroly hladiny glukózy. Tieto účinky sú dané predovšetkým obsahom kyseliny konsolovej  a ellagitaninov  obsiahnutých v extrakte. Na rozdiel od iných ingrediencií máme k dispozícii štúdie, ktoré jednoznačne hovoria v prospech  tejto látky, a to na báze lepšej kontroly glukózy, potlačenia zápalu a získania kontroly nad hladinou lipidov. Výskumy s dobrovoľníkmi so zvýšenou hladinou glukózy došli k záveru, že následkom užívania extraktu došlo k poklesu hladiny glukózy o 12% už 60 minút po podaní a k úbytku zhruba 1,5 kg (bez diéty a tréningu. Ďalšie štúdia v roku 2005 kombinovala viac ingrediencií, medzi ktorými bolo aj 16 miligramov banán extraktu. Suplementáciu užívali účastníci štúdie počas 12 týždňov vo väzbe na diétu a tréning. Následne došlo k priemernému úbytku  telesnej hmotnosti 6kg. Avšak v rámci tejto štúdie nebola k dispozícii placebo skupina.

 



BIELA FAZUĽA

 



Bežné bielej fazule obsahujú inhibítory enzýmov, ktoré ovplyvňujú metabolizmus sacharidov, čo z nich robí sľubné blokátory sacharidov a škrobov. V roku 2007 bola vykonaná štúdia, ktorej cieľom bolo sledovávat vplyv extraktu z bielych fazúľ na úbytku váhy. Štúdia trvala 8 týždňov. Účastníci, ktorí užívali extrakt fazule, schudli v priemere o 1,7 kg, zatiaľ čo placebo skupina len o 0,8 kg. Podobných výsledkov dosiahli aj ďalšie štúdie, v rámci ktorých užívali muži a ženy trpiaci nadváhou extrakt z bielych fazúľ a došlo u nich k výraznému úbytku váhy aj tukového tkaniva. K dispozícii sú aj ďalšie štúdie podporujúce tieto zistenia. Takže suplementácia extraktom z bielej fazule v nadväznosti na nízkokalorickú stravu sa javí ako veľmi sľubná, pretože podporuje odbúravanie tukov a zlepšuje telesnú kompozíciu v porovnaní s placebo skupinou.

 

 


DENDROBIUM

 



Extrakt z dendrobia sa získava z časti rovnomennej rastliny a v ľudovej medicíne sa po stáročia používa predovšetkým vo východných častiach Ázie, pretože znižuje krvný tlak, má stimulačné a neurotrofné účinky . Ako suplement je zatiaľ komunikovaný ako trošku kontroverzný , pretože produkty s obsahom dendrobia obsahujú fenyletylamín, látku veľmi podobnú metamfetaminom, ktorá by sa podľa odborníkov v rastlinách vyskytnúť nemala, teda je tu otázka, či budú tieto produkty klasifikované ako výživové doplnky. Zatiaľ je len málo štúdií s dobrovoľníkmi. Tie, ktoré boli vykonané, využili produkt obsahujúci dendrobium a ďalšie ingrediencie. Podávané látky boli dobre tolerované a zdajú sa byť bezpečné. Nedošlo však k výraznejším zmenám vo výkonnosti alebo telesnej kompozícii , hoci používatelia udávali zlepšenie koncentrácie a ústup únavy. Aké budú ďalšie výsledky, tak na to si musíme počkať. Avšak aj tu platí, že je vhodné zatiaľ prípadne užívať s opatrnosťou.

 

 

 

 

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.