DAJTE SI POZOR NA ZÁVAN ZO SPARINGOVHO PODPAŽIA

Na rovinu hovorím, že študentské demonštrácie ohľadom podpory Českej televízie ma nechávajú úplne ľahostajným. Prestal som na ňu pozeral zhruba po 450 repríze Televarieté a aby som aspon nejako využil tých pár korún, čo tam mesačne posielam, pozriem sa raz týždenne na vynikajúce seriál Dom z kariet s excelentným Kevinom Spaceym v hlavnej úlohe. A s tým budem mať tiež čoskoro utriem, lebo si nedávno jeden neúspešný herec spomenul, že mu Kevin pred 20 rokmi siahol na koleno, čím ho doživotne psychicky pošramotil.

Zrejme o čo horšie nasľubovaná herecká kariéra, o to lepšia pamäť. Každopádne to znamená, že v ére #metoo už zazriem Spaceyho akurát tak v reklame na psie žrádlo. V úlohe pudla. To už je oveľa lepšie sledovať na kanáli o zvieratkách tiahnutie  obrovských stád pakoňov. Alebo hemženie mravcov, kde každý ten jeden malý otrava vie, kde je jeho miesto a náplň práce. Je to fascinujúce. Ako to, že vtáky dokážu koordinovane letieť v obrovských húfoch stovky kilometrov ? A čím to je, že akonáhle jedna mucha zavetrí čerstvé lajno, vzápätí ich tam sú stovky ? Nevšimol som si, že by muchy usporadúvali na facebooku udalosť Hovnožranie  o  16:00. Vedci tvrdia, že rastliny a hmyz, a dokonca aj veľké cicavce medzi sebou komunikujú prostredníctvom feromónov. A aby toho nebolo málo, mnohí z nich zastávajú myšlienku, že tak komunikujú aj ľudia prostredníctvom svojho podpazušia ...

Evolúcia síce dosť pokročila, ale ja tomu bezmedzne verím. Veď tých príkladov davových zmien nálad a schopností  je celý rad. Jednu chvíľu sme mali všetci Nokie, potom zase iPhony. Jeden čas frčí do hladka oholená tvár, teraz zase utrácame státisíce za pestovanie brady . Jedny voľby volíme Sobotku, aby sme sa druhého dňa prebudili s presvedčením, že to je totálny idiot.

Teraz si možno hovoríte, že ide jednoducho len o módne trendy a vydarený marketing, ale ja si myslím skôr to, že sa čas od času davy zbláznia kvôli skrytým depešiam vysielaným telesným pachom nejakého vodcovského typu. V športe je to totiž ešte oveľa markantnejšie . Ako je možné, že niektorý tím začne znenazdajky prehrávať ? Ha ? Stratili snáď hokejisti schopnosť korčuľovať počas popoludňajšej pauzy na desiatu ? Alebo sa snáď prebudí futbalista jedného dňa neschopný trafiť ani vráta od stodoly ? Celé tie roky tréningu zmiznú znenazdajky ? To ťažko. Hovoria tomu teamová krízy, ale ja sa stavím o semenníky najlepšieho priateľa mojej ženy, že sa len pár vodcovských typov zbytočne starostlivo osprchovalo .

Alebo mi snáď niekto vysvetlí, ako je možné, že v jednom meste je niekoľko posilňovní, ale skvelé výsledky majú ľudia len vo výraznej menšine z nich ? Majú snáď klienti ostatných fitek horší prístup k internetu, aby si mohli naštudovať odborné články ? Chodia  snáď kupovať mäso do iných reťazcov ? Kontaktujú ich  snáď iní díleri anabolických steroidov ? Všetci dobre vieme, že zborová odpoveď znie, nie. A napriek tomu všetkému  sa nám dobrí pretekári regrutujú len z niekoľkých málo fitek. Trebárs v Prahe je strašné kvantum fitcentier, ale ja ich poznám sotva 5. Pretože práve z tých piatich odtiaľ prúdia davy pretekárov a fitnessek. T & Mr. Olympia, Eagle fitness, XFitness, Hammer Strenght a ďalej neviem, takže poznám len štyri, ale určite som na niektoré ešte zabudol. V Hradci Králové ich je tiež  hromada, ale všetci vieme len o Extrifit Gyme.

A u nás v Liberci by som ich tiež pár napočítal, ale produkcia pretekárov a následný návrat trofejí smeruje len od a do Fitmexxu. Ani jedno z tých fitek pritom nemá nejaké špeciálne stroje odniekiaľ z kozmu. Možno si teraz hovoríte, že to je o prístupe k zákazníkom a tak. Lenže ja si nemyslím, že inde by cvičenca privítali nevraživými pohľadom a päsťou do žalúdka. Rozdiel vidím ale v tom, že v tých spomínaných posilňovniach je vzduch presýtený feromónmi  z ľudí, ktorí vysielajú podprahové signály k tomu, aby ste pohli  kostrou. Niekto tomu hovorí atmosféra, iný motivácia. Faktom ale je, že hoci neprednášam  plamenné motivačné reči , počet potenciálnych pretekárov v kategórii Masters sa po mojej jesennej anabáze zdvihol štvornásobne. Konkrétne z počtu nula na štyri, čo zase nie je až taká pecka. Napriek tomu je to náhoda ? Nemyslím si. Len moje podpazušie asi vysiela niečo, čo nemám tak úplne pod kontrolou.

Veľa ľudí tento faktor pri výbere fitness centra podceňuje. Preferujú cenu, vzdialenosť od bydliska, či tam sú kvety, alebo akú majú farbu stroja. Myslia si, že je jedno, či ťahajú kladku modrú, alebo červenú a v zásade majú pravdu. Pokiaľ ale máte od počiatku ambíciu chcieť od cvičenia niečo viac, než len príjemné prekrvenie svalového aparátu a stretnutie s kamarátkou, úroveň miestnych cvičencov je dosť významným ukazovateľom toho, kam to môžete dotiahnuť vy. Rozumiem situácii , že sa nemusíte spočiatku cítiť úplne najkomfortnejšie obklopený  abnormálne osvalenými jedincami , alebo vysústruženými slečnami v momente, keď vašou prvoradou úlohou je strata nejakého toho nasporeného faldíky po krutej zime.

Ale ako hovorí stará pravda: "stretávajte sa s boháčmi a bude z teba boháč. Stretávajte sa s bezdomovcami a bude z teba bezdomovec ", platí to aj o športe. Stretávajte sa, pokiaľ možno s tými najlepšími v tvojom okolí a posunie ťa to ďalej a rýchlejšie. Nie hneď, ani zajtra, dokonca sa ti bude zdať, že to je vlastne strata času, keď sa musíš vláčiť cez celé mesto a rovnako sa z tých nabušencov  s tebou nikto nebaví. Ale som si istý, že výsledok sa dostaví. Raz možno stretneš sparinga, ktorý zostal v starom fitku, pretože neakceptoval tú dlhú cestu a zrazu uvidíš o koľko si sa od neho vzdialil. A to napriek tomu, že si cvičil v kútiku nikým nepovšimnutý. Ale feromóny úspechu, ktoré tam vypustil Bureš, Koritenský, Lonc, Šádek a Petráš a hromada ďalších, ktorí sa v tých vyhlásených posilňovniach vyskytujú, podprahovo urobia svoje. Nevypustíš sériu, nenaložíš si málo. Nevykašleš sa na to len preto, že ťa to bolí. A nebudeš zbytočne strácať čas na strojoch, pretože vieš, že oni to tiež nerobia. Podprahovo to vnímaš.

Môžeme teda mať demokraciu akú chceme, ale čo si budeme nahovárať, na pevných vodcovských základoch stojí smerovanie ľudského stáda. A zatiaľ čo takí Židia by svojho času iste uvítali limitovanú sériu extra hrubého dezodorantu Old Spice, ktorým by obklopili nepriechodnú obranou podpazušia istého rakušáka, iných  lídrov by sme mali nabádať len k ľahšej  hygiene. Pretože to nie je lenivosť, necieľavedomosť , zlá životospráva a nedostatok talentu, čo nás brzdí v progrese. Je to skôr moderný trend smerujúci k extrémnej hygiene. Dezodorant je to zlo, ktoré vás delí  od titulu Mr. Olympia.

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.