DELENÁ STRAVA

Pravdepodobne ste o tejto metóde už dávno niekde počuli. Svojho času to bola veľmi populárna metóda . Domnievam sa však, že vôbec ničomu neuškodí, vytiahnuť ju zase na svetlo božie a pozrieť sa na túto teóriu príjmu potravy zas a znova. Zároveň podotýkam, že hlavným dôvodom prečo som tejto myšlienke delenej stravy tak naklonený, je fakt, že s delenou stravou som mal vynikajúce skúsenosti vo svojich pred súťažných diétach. Tiež ju považujem za nie príliš násilný a drastický spôsob ako efektívne využiť nutričné ​​hodnoty potravy a zároveň maximálne zrýchliť  svoj metabolizmus, čo následne zase vedie k odbúravaniu tukovej vrstvy v podkoží. Avšak pozor ! Ak hovoríme o delenej strave, tak to  primárne nejde o žiadnu diétu alebo niečo podobné. Je to predovšetkým úprava jedálnička a celého životného štýlu. Spôsobov rozdelenia stravy na skupiny je niekoľko (presnejšie povedané celá plejáda). Jedná sa o rozdelenie potravy podľa rozličných kľúčov a kritérií do rôznych a rôzne početných skupín, ktoré sa buď navzájom nekombinujú, alebo kombinujú podľa rôznych pravidiel. A práve to by malo zaručiť vytúžený výsledok.

Delená strava - princíp delenia

Princíp, ktorý si priblížime, rozdeľuje potraviny do 3 skupín, a to podľa odlišného spôsobu spracovania v tráviacom trakte. Prvú skupinu môžeme nazvať ako bielkoviny, druhú ako sacharidy a tretiu ako neutrálne potraviny. Potraviny obsahujúce veľa bielkovín potrebujú pre svoje úspešné strávenie veľmi nízke pH, a teda veľmi kyslé prostredie.

U sacharidov je tomu presne naopak. Tie vyžadujú vysoké pH (teda zásadité prostredie). Akonáhle sa obe látky trávia spolu, nedochádza k ich optimálnemu rozkladu a v priebehu postupu tráviacou trubicou môže dochádzať k uvoľňovaniu látok nie práve optimálnych pre fungovanie organizmu.

Treťou skupinou je tzv. Neutrálna skupina, ktorú môžeme konzumovať buď samotnú, alebo ju kombinovať ľubovoľne s oboma skupinami (patria  sem predovšetkým tuky a mliečne výrobky). Pokiaľ sa jedná o striedanie oboch druhov potravín, väčšinou sa uvádza pravidlo, že sa celý deň jedia  buď bielkoviny, alebo sacharidy a tieto dni by sa mali viacmenej striedať.

Tí, ktorí pochybujú o princípe tejto metódy, zase uvádzajú, že keď už rozdeľovať, tak pokojne stačí separovať len v rámci jedného jedla (medzi jedlami však musí byť významná pauza). Všetko je nutné doplniť vyváženým a pravidelným pitným režimom.

Bielkovinové potraviny

Jedná sa predovšetkým o mäso a mäsové výrobky. A to hlavne tepelne upravené. Môžeme použiť takmer akýkoľvek druhy mäsa. Hlavne hovädzie, teľacie a baranie (vo forme pečenej , odrezkov, mletých výrobkov a biftekov). Ovšem dávajte si pozor a pokiaľ možno sa vyhýbajte bravčovému mäsu (a všeobecne tučnejším partiám).

Pokiaľ sa týka úpravy mäsa, tak sa neodporúča príprava v trojobale (a to najmä kvôli strúhanke, ktorá patrí do druhej skupiny). Vhodné sú potom ďalej všetky možné druhy hydiny (pečená morka, morčacie rezne a prsia, morka na smotane, kurča). Ďalej sem patria ryby (pozor, neúdené) a plody mora (losos, ostriež, tuniak, makrela, sleď, pstruh, šťuka, platesa, garnáty, kraby, homár).

Z ďalších potravín môžeme stručne menovať sójové výrobky, vajcia, syry do 50% tuku a tiež nízkotučné mlieko a mliečne výrobky.

Čo sa týka nápojov, odporúčajú sa najmä ovocné čaje, ovocné víno, biele a červené víno (hlavne suché - v sladkom je podstatne viac sacharidov) a šampanské (tiež hlavne suché). Paradoxne sem patrí aj ovocie, ale iba niektoré. Patria sem hlavne citrusy (pomaranč, grapefruit, citrón), kyslé jablká a hrušky, broskyne, marhule, čerešne, mnohé exotické ovocie (mango, papája, ananás) jahody, maliny ...

Rovnako ako pri víne platí, že čím sladšie, tým menej sa do tejto skupiny hodí (hlavne jablká a hrušky). Ďalej aj povarená paradajky (aj keď sa nejedná o ovocie - prevarením sa paradajky stávajú oveľa kyslejšie).

Sacharidové potraviny

Do tejto rozsiahlej skupiny patrí hlavne celozrnné obilie (pšenica, raž, ovos, jačmeň, proso, sušená kukurica a nelúpaná ryža) a výrobky z neich  (chlieb a žemle, koláč z celozrnnej múky, cestoviny, krupica - všetko celozrnné) Patria sem aj niektoré druhy zeleniny (hlavne zemiaky a zemiakový škrob, ružičkový  kel, cukrová kukurica) a ovocie (ako napr. Banány, sladké jablká a hrušky, figy, hrozno, datle).

Tiež sušené ovocie (ovšem nie hrozienka). Z nápojov sú to hlavne sladidlá ako hustá ovocná šťava a sirupy, a tiež pivo. No a ak hovoríme o potravinách s vysokým obsahom sacharidov, tak nesmieme zabudnúť na najznámejší cukrový koncentrát, a to  med. Patria sem aj prakticky všetky strukoviny okrem sóje. Ryža je problematická ! Niekto ju sem počíta, niekto nie, ale ak sa vyhnete bielej ryži a vezmete si nelúpanú, nemôžete nič  pokaziť. Ja osobne som ju za sacharidovú potravinu rozhodne počítal.

Neutrálne potraviny

Sú v podstate univerzálne potraviny, ktoré je možno konzumovať buď samostatne v rámci jedného jedla, alebo v kombinácii s jednou z predchádzajúcich skupín. Zaraďujeme sem hlavne tuky a to predovšetkým oleje lisované za studena (tzv. Panenské - najmä slnečnicový a olivový) a nestužené margaríny a maslo.

Ďalej sú na programe mliečne výrobky s obsahom tuku vyšším ako 50%. Ide jednak o kyslomliečne výrobky (jogurt, kyslá smotana, tvaroh, mlieko, kefír - tu ale odporúčame všetko skôr nízkotučné), ďalej tučnejšie syry (okolo 60% - smotanový, maslový, hermelín, mozzarella, Cottage, ricotta). Z mäsových výrobkov do tejto skupiny radíme hlavne údené výrobky (šunka a iné údeniny) a údené ryby (makrela, pstruh, losos).

Základom je samozrejme množstvo zeleniny, ktorú používame predovšetkým ako prílohy k predchádzajúcim 2 skupinám (baklažán, karfiol, zelené fazuľky, brokolica, čínska, červená a biela kapusta , zelený hrášok a čerstvá kukurica, uhorky, cesnak, kaleráb, mrkva, paprika, feferónky, reďkovky, reďkev, červená repa, ružičkový kel, červená kapusta, kyslá kapusta, zeler, špenát, čerstvé paradajky, biele, kel, cuketa, cibuľa, hlávkový šalát, ľadový šalát ...).

Z ďalších potravín menujme len v stručnosti orechy (radšej sa vyhnite arašidom), koreniny a bylinky, huby, droždie, výhonky a klíčky, no a na pitie bylinkové čaje. Záverom je nutné podotknúť, že úspešnosť delenej stravy je rôznymi interpretmi vysvetľovaná inak. Jedni majú za to, že úspech tkvie v tom, že nemiešame dohromady tie druhy potravín, ktoré majú veľmi rozdielne spôsoby trávenia. Obe potraviny tak môžu byť strávené bez zvyšku a nedochádza tak k ďalšiemu tráveniu v ďalších častiach tráviacej trubice (pričom vznikajú niektoré toxíny a iné škodlivé látky).

Iní interpreti však udávajú, že ľudský zažívací trakt dokáže dokonale spracovať aj takto rozdielne potraviny. Výhodu vidia v tom, že si človek reorganizuje jedálniček, zníži príjem energie (vtip je najmä v konzumácii veľkého množstva zeleniny - tá obsahuje veľa vlákniny, ktorá naplní žalúdok a dáva tak pocit nasýtenia, ale pritom je nestráviteľná a neznamená tak žiadny energetický príjem). Telo vlastne "hladuje bez pocitu hladu", a tak spaľuje vlastné rezervy.

Aj odporcovia tohto štýlu uznávajú jednu vec. Aj keď za normálnych okolností ľudské telo nemá problémy so spracovaním rôznorodej potravy, môže napriek tomu tento druh stravovania výrazne uľahčiť a pomôcť jedincom so zažívacími problémami. Tento spôsob stravovania Vás totiž donúti premýšľať o tom, čo jete a kedy to jete. Už to môže v niektorých prípadoch pomôcť. Či už ste zástancami toho či onoho stanoviska, jedno sa tejto metóde nemôže uprieť, a to síce výsledky. Aj keby táto teória nemala žiadnu vedeckú hodnotu, donúti vás v priebehu zostavovania  jedálnička zamyslieť sa nad príjmom a zložením vašej doterajšej stravy (ruku na srdce, tá nebýva väčšinou nijako extrémne pestrá, ba naopak značne jednostranná).

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.