DIÉTNE REŽIMY

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ak ste venovali čas minulému článku, dozvedeli ste sa pár potrebných informácií, ktoré sú pre diétny plán nevyhnutné. Rád by som tu vypichol najmä dva najčastejšie diétne režimy, ktoré som si sám vyskúšal a môžem vám zaručiť ich efektivitu.

 

Budeme sa tu baviť o sacharidových vlnách a o dodržiavaní sacharidov v týždenných cykloch.

 

 

SACHARIDOVÉ VLNY   

 

Ak sa rozhodnete držať sacharidové vlny, chcem vás najskôr upozorniť, že táto diéta má veľmi prísne kritériá, ktoré keď porušíte, môžete začať s cyklovaním od začiatku. O čo  v tejto diéte ide ? Jedná sa o cyklovanie sacharidov vzostupne a ich následné zrážanie.

 

 

Na začiatku by som chcel spomenúť, že ak vážite 75 kilogramov, tak pre vás vlny asi nebudú to pravé, pretože by z vašej postavy nič moc nezostalo. Skôr to nič. Tento diétny režim je najmä pre jedincov, ktorí sa v objeme zaliali tukom, a je nutné tento tuk odstrániť, pretože je pod ním uložený sval a sme oboznámený s tým, že bez nabratia tukov sval proste nenadobudneme .

 

 

Musíte tí sami na sebe vyskúšať, aké cykly vám budú sedieť. Či sa bude jednať o týždenný cykly, alebo cykly rozložené v troch, alebo štyroch dňoch. Nie je to o ničom inom, než tieto cykly skúšať a nájsť si svoju zlatú cestu. A o čo sa vlastne jedná ? Budeme sa pohybovať medzi hodnotami (komplexných sacharidov) v rozmedzí od 50 g - 500g. Pre tých borcov, ktorí by chceli ísť nulu, vrelo vám to neodporúčam. Iba mozog si denne vezme 50 g cukrov preto, aby mohol pracovať. A ďalej i ten sval musí z niečoho žiť. Preto je minimálna hranica aspoň 50 gramov sacharidov.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kde sa komplexné sacharidy nachádzajú sme si hovorili už v minulom článku, alebo môžete ich obsah dohľadať kdekoľvek inde na internete, aby som vám to tu stále nevypisoval. Tu udám príklad, ako je možné sacharidové vlny cyklovať.

 

 


Tu je  malá schéma, ako je možné sacharidy cyklovať :

 

 

Pondelok: 50g

 Utorok: 100g 

Streda: 200g

Štvrtok: 300g 

Piatok: 350g

Sobota: 400g

Nedeľa: 500g



Pondelok: 50g

Utorok: 100g

Streda - 300g (350g)


Pondelok: 50g

Utorok: 100g

Streda: 300g (350g)

 


Ide tu o schému týždenného a trojdňového cyklu. Na tomto diétnom režime je najdôležitejšie rozmedzie v dňoch, kedy máte obrovský podiel sacharidov, ktorý je v tomto prípade 500g, alebo 300g (350g) a nasledujúci deň sacharidy zrazíte na hodnotu 50g. Telo bude v úplnom šoku a siahne si po zásobe energie z tukov, pretože vieme, že musíme držať vysokú hodnotu bielkovín a dopĺňať aminokyseliny, ktoré nám pomôžu svalovú hmotu udržať.

 

 

Rád by som sa zmienil hlavne o Pondelku , v ktorom sa budeme nachádzať iba s 50g sacharidov. Čo si v tomto dni môžeme dopriať, okrem vzduchu a vody ? Najmä zeleninu, ktorá nám pomôže zahnať hlad a prijímať nadmerné množstvo tekutín. Nebál by som sa uviesť pokojne 4 - 5 litrov najlepšie obyčajnej , alebo pramenitej, nesýtenej vody.

 

 

Ďalej je snáď nevyhnutné mať denne aspoň 300g živočíšnych bielkovín (mäso). Ďalej konzumovať vajíčka, najlepšie 3 bielky na 1 žĺtok. Vhodné je tiež užívať živočíšnu bielkovinu v podobe rýb. Na noc užívať tvaroh, pretože obsahuje kazeín. Dúfam, že u tvarohu nemusím zdôrazňovať, že musí ísť o nízkotučný druh. Ak by ste si vážne nevedeli rady, je tu možnosť tiež užiť rastlinné bielkoviny, v podobe sójových produktov. O sójových produktoch však vieme, že ich bielkovinová zložka nie je ani zďaleka tak kvalitná , ako práve živočíšna. Ak by ste chceli užívať proteínové doplnky, je vhodné používať tie s názvom ISO alebo HYDRO. Keďže majú úplne nezaznamenateľný  obsah cukrov. To by bolo k potravinám asi všetko, čo si môžete dovoliť. Samozrejme, že nie som oboznámený so všetkými produktmi, ktoré sú pre túto diétu vhodné. Uvádzam tu iba svoje osobné praktiky.

 

 

 

 

 

 

 

 

Čo sa týka sacharidov v tomto dni a ako najlepšie túto nízku hodnotu zistiť kvalitne ? Ja osobne som v tomto dni preferoval ryžové chlebíčky, v ktorých som si bol istý, že jeden chlebíček obsahuje práve 5g v jednom plátku. Prípadne to skúsiť vyhnať na klasických piškótach . Som skôr zástancom ryžových chlebíčkov. V dňoch, v ktorých si môžete dovoliť viac, než 50g sacharidov sú podmienky rovnaké, ako pre Pondelok, teda 50g sacharidov. Však s tým rozdielom, že sa nemusíte báť si dať ryžových chlebíčkov viac, alebo zabezpečiť aspoň polovičku  kvalitných sacharidov v  raňajkách, v podobe ovsených vločiek, ktoré budú prísne navážené, inak to skrátka nemá zmysel.

 

Veľmi dôležitým zdrojom, do ktorého by som sa nebál investovať, je multivitamínové spektrum, ďalej vitamín C a B komplex, pretože budete zo stravy ochudobnený  o prevažnú zložku vitamínov. Ak si myslíte, že dostatočný príjem vitamínov možno zabezpečiť len zo zeleniny a ovocia, tak si to myslite ďalej.

 

Cheating day, alebo tiež prasečák, sa v tomto diétnom režime užíva po 14 dňoch. Teda najlepšie každú druhú  Nedeľu. Po prasečáku musí ale bezprostredne prísť vlna s 50g sacharidmy , a tým vlastne nabehnete na klasický cyklus, bez porušenia ktoréhokoľvek dňa.

 

 

To je asi všetko, čo by som vám o tejto diéte mohol povedať. Teraz sa poďme pozrieť na dodržiavanie hladiny sacharidov v týždenných cykloch.

 

 

 

 

 

 

 

 


Držanie sacharidov počas 7 dní

 

 

 

Ide o spôsob držania rovnakej  hladiny sacharidov v 7 dňoch. Túto metódu užíva napriklad Slavoj Bednář. Jedná sa o držanie  hladiny napríklad 200g sacharidov po dobu jedného týždňa. Pri tejto diéte je ale nevýhoda, že sa vám môže spomaliť metabolizmus, pretože budete prijímať každý deň stále rovnaké množstvo sacharidov. Samozrejme je tu tiež nutný týždeň minimálnych sacharidov a tým je 100g. Ak by ste držali celý týždeň 50g, bolo by to podľa môjho názoru kontraproduktívne, pretože aj ten sval musí z niečoho žiť.

 

 

Opäť sa vraciam k fráze , že si musíte vyskúšať, ako by vám táto metóda fungovala.

 


Tu je len príklad toho, ako bolo možné cyklovať týždne.


1. týždeň: 100g

2. týždeň: 250g

3. týždeň: 300 - 400g

4. týždeň: 100g a tak ďalej ...

 

 

Musíte si vyskúšať, aké množstvo sacharidov vám bude vyhovovať. Ja osobne som túto diétu len skúsil, ale skôr mi vyhovovali zmieňované sacharidové vlny. Čo sa potravín týka, mali by byť rovnaké, ako tomu bolo u sacharidových vĺn. Nič sa v tejto diéte nemení.

 

 

 

To by bolo asi všetko, čo by som vám o diétnych režimoch, ktoré som si sám vyskúšal a môžem vám potvrdiť ich stopercentnú účinnosť. Keď sa nad tým tak zamyslím, tak kulturisti, alebo fitnessáci užívajú vlastne asi len tieto dva druhy diét. Nič viac podľa môjho názoru ani vymyslieť nejde.

 

 

Možno by som ešte dodal, že pri týchto diétach sa ukáže, či máte pre diéty žalúdok, alebo nie. Budete sa nachádzať v situácii, že pôjdete na oslavu narodenín a vaši kamaráti, alebo rodina sa bude pchať všelijakými dobrotami, počnúc chlebíčkami  a jednohubkami a vy budete musieť vytiahnuť krabičku s kuracím mäsom bez prílohy, pretože budete mať nízky deň.

 

 

Je možné, že vám budú stále robiť chute a olizovať si prsty, ale vy sa skrátka nesmiete nechať odradiť. Musíte si vypestovať silnú vôľu a povedať si: ,, som lepší, než sú oni a vydržím to. "

 

 

 

 


Prajem vám do diétnych období  veľa sily a hlavne vôľu, ktorá je nevyhnutná. Buďte lepší, než ostatní !

 

 

Autor článku: Dušan Synek

 

 

 

 

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.