Hovädzie mäso

Existuje také jedno porekadlo: Ak chceš vyzerať ako kura, jedz hydinou, ak chceš vyzerať ako prasa, jedz bravčové a ak chceš vyzerať ako statný býk, jedz hovädzie. S rokmi nadobudnutými skúsenosťami som zistil, že sa tieto ľudové múdrosti nemajú brať na ľahkú váhu a preto sa pozrieme bližšie na konzumáciu hovädzieho mäsa. Chcete predsa vyzerať ako statní býci, nie?

 Určite poznáte niekoľko druhov hovädzieho. Môžete sa s nimi stretnúť v momente, keď naštartujete svoje kopije v podobe peňaženky a vydáte sa uloviť obživu do najbližšieho supermarketu. Budete na stope hovädzieho zadného, ​​roštenky alebo tej najlepšej časti- sviečkovej. Ovšem než uvediete pohyb bankoviek smerom od vás k pani za pokladňou do reality, mali by ste vedieť, že tieto druhy mäsa sa líšia nielen tým, na ktorom mieste kravy ho nájdete , ale čo nás zaujíma najviac, tak hlavne tým, že majú celkom výrazne odlišné vlastnosti.

U našich čitateľov predpokladám, že sa snažia jesť tak, aby to bolo na prospech ich svalom, alebo aspoň zdraviu. Najlepšie obom veciam dohromady. Pridávame do nášho jedálnička celozrnné produkty, čerstvú zeleninu a snažíme sa konzumovať menej nasýtených tukov. Hovädzie mäso je tiež súčasťou zdravého jedálnička, pretože obsahuje primerané množstvo tuku a je perfektným zdrojom bielkovín, vitamínov a minerálov.

Hovädzie mäso má charakteristicky červenú farbu, za ktorú môže svalové farbivo, ale tiež ju ovplyvňuje vek zabitého  zvieraťa. U mladších kusov je farba bledo červená, zatiaľ čo u tých starších je tmavo červená. Takže toľko lákavé obrázky sýto červene  sfarbeného mäsa môžu tiež konieckoncov znamenať pekne tuhú starú kravu. Medzi ďalšie ovplyvňujúce faktory patrí pohlavie zvieraťa, plemeno, z ktorého pochádza, fyzické zaťaženie konkrétneho svalu a tiež   výživa zvieraťa. V obchode tiež zistíte výrazné cenové rozdiely medzi jednotlivými krajinami pôvodu. Z vlastnej skúsenosti viem, že skutočne kvalitna Argentínska sviečková je zážitok nielen pre vaše chuťové poháriky, ale tiež bohužiaľ pre vaše bankové konto. Napriek tomu nemusíte klesať na duchu, pretože niektoré české chovy nie sú o nič horšie, ale ich cenová dostupnosť je oveľa vyššia.

Typická chuť mäsa je spôsobená prítomnosťou mastných kyselín, ktorá je zvlášť výrazná u starších zvierat. Šťavnatosť a krehkosť mäsa je ovplyvnená obsahom svalových bielkovín (hlavne aktínu a myozínu). Mäso je krehkejšie u lepšie kŕmených kusov. Obsah tukov je nižší u starších zvierat, zatiaľ čo tie mladšie majú tuku viac. Avšak vnútrosvalovo tuk výrazne zlepšuje chuťové vlastnosti mäsa, ale ak je ho veľké množstvo, tak je to všeobecne vnímané ako nežiaduce.

Zjavné výhody hovädzieho mäsa:

• hovädzie mäso má proti bravčovému vyšší obsah železa, zinku, selénu, kyseliny listovej a vitamínu B12

• hovädzie mäso je prirodzeným zdrojom CLA (konjugovaná kyselina linolovej ) 

• hovädzie mäso patrí k biologicky nejplnohodnotnějším druhom mäsa

Ktorá časť je najlepšia ?

Každý rez má rôzne množstvo kalórií, proteínov a tukov. Kulturisti sa často pozerajú na nutričné ​​hodné a podľa toho volia , ktorú časť mäsa použijú v tom ktorom období prípravy. Samozrejme. Ak ste na tom finančne dobre, je pre vás len jeden variant. A to sviečková. Nielen že je najchutnejšia, ale tiež relatívne najmenej tučná. Teda aspon z tých najviac delikatesných častí.

Ovšem nie každý si môže dovoliť investovať do svojho svalstva horibilné sumy a tak sú tu ďalšie možnosti, prevažne v objemovom období, keď taký roštenec je veľmi vhodnou a cenovo dostupnou alternatívou. Preto je pre vás pripravený tento súhrn živín obsiahnutý v jednotlivých druhoch hovädzieho mäsa. Len podotknem, že hovädzie neobsahuje sacharidy.

100 gramů   bílkoviny
  g/100g
  tuky
 g/100 g
  kcal  
  pliecko     13    7,5   122
  rebrá     19,3    14,8   185
roštenec     28,8    14   240
sviečková     20,6    7,6   150
  bok     19,1    0,6   180
 stehno     20,6    4,5   128
 hovädie
  zadné
    15
 
   9,8   148

 

Pliecko

Mäso je sval, a ak je veľmi zaťažované, tak má sklony k tomu, aby bolo tuhé. Plece je toho názorným príkladom. Lenže predstavuje veľa kladných bodov, ktoré by ste mali vziať do úvahy. Obsahuje veľa spijvového  tkaniva, konkrétne sa jedná o kolagén, ktorý sa varením rozpustí a urobí mäso vysoko chutným.

Čo sa týka prípravy, tak je tento typ mäsa vhodný spracovať pomalými a vlhkými metódami varenia, ako je napríklad  dusenie.

Rebro

Vhodné na varenie alebo vývar na polievku. Určite tiež poznáte z mnohých amerických seriálov a filmov tie opulentné grilovacie párty. Často je na tom obrovskom grile práve rebro z nejakého prérijového býka. U nás takováto zábava nemá moc veľkú oporu, takže si vystačíme skôr s varením alebo vývarom na polievku.

Roštenec

Mäso z  tejto oblasti sa vyznačuje hlavne tým, že je veľmi krehké a môže byť pripravené ako minútka (bez dlhej úpravy). Niekedy ho nájdete pod názvom falošná sviečková, čoho využívajú hlavne nečestný reštauratéri na to, aby vás oklamali nápisom steak v jedálnom lístku. Často je vám teda ako steak zo sviečkovej servírovaný práve roštenec, avšak za cenu sviečkovej. Skrátka kulturista si musí dať pozor na falsa všade.

Sviečková

Sviečková je mäso, ktoré sa nachádza na mieste, kde sa chrbtica napája na bedrovú kosť. Je tiež veľmi krehké a pravdepodobne najchutnejšie z celého tvora. Aspoň teda pre mňa. Jeho konzumácia nepotrebuje dokonca ani žiadnu tepelnú úpravu, o čom svedčí jeho podávanie v podobe obľúbeného "tataráku". Ak by ste ale chceli mäso konzumovať civilizovane, tepelne upravené, a nie ako nejaký tatar, tak vedzte, že príprava sviečkovej snáď ani nejde pokaziť. Jednoducho to hodíte na panvicu, prd otočíte, prd a je hotovo. Nakoniec, Vojto Koritenský nám to v On The Top už párkrát názorne predviedol.

Bok

Toto mäso je chudé a svalovité. Podľa predpokladov je pomerne tuhé, ale zato je tiež chutné. Ideálne je, ak je pripravené ako "medium" steak. Pokiaľ ho viac prepečiete, tak bude suché a tuhé.

Stehno

Stehno sa stala obľúbené pre svoj nízky obsah tuku. Vhodné pre rezne, pečenie, dusenie, smaženie, vlastne s ním môžete vykonávať, čo chcete. Ja, vzhľadom k tomu že som kulinársky blb a antitalent, ho vždy pomeliem  a hodím potom na panvicu. Čas, ktorý stratíte namletím mäsa, potom ľahko doženiete pri finálnej úprave.


Niet pochýb o tom, že už ste niekedy videli amerického kulturistu, ktorý vo svojich videách konzumuje obrovský kus hovädzieho. Tiež ste určite zaznamenali v jedálničku profesionálov veľký podiel hovädzieho. Ale ... druhým dychom treba dodať, že cena bifteku v Amerike je úplne inde ako v Európe. Amerika ako svetadiel je absolútna veľmoc v chove dobytka a podľa toho sa odvíja cena hovädzieho mäsa. Takže aj keby som perfektne chcel dodržiavať jedálniček Jaye Cutlera tak by som si musel len na tie bifteky vziať hypotéku. Tu je dobré sa zamyslieť nad cenovou výhodou BEEF aminokyselín a ak hovädzie mäso absentuje vo vašom jedálničku, tak jeho výpadok nahradiť aspon týmto produktom.

Hovädzie mäso som teda nikdy vo veľkom nejedol, ale teraz viem, že to bola chyba. Až potom, čo som ho niekoľkokrát zaradil do svojho jedálnička, tak som poznal, o čo som prišiel. Svaly boli plnšie, tuhšie a oveľa lepšie sa mi trénovalo. Tiež na sile sa táto zmena výrazne prejavila. A tým som sa dostal vlastne zase na začiatok. K tomu ľudovému prísloviu. Takže ak chcete byť silný ako býk ....

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.