IDEÁLNY ČAS NA TRÉNING

Čože? Že ste prespal  hodiny biológie ? Nezúfajte ! Dnes je váš šťastný deň ! Tento článok  je práve  pre vás . Rozmiešajte si  proteín a pohodlne sa usaďte , začneme !

Hneď od začiatku si musíte uvedomiť, ako fungovalo  ľudské telo už tisícročia . Baviť sa budeme o prvých ľuďoch, teda o tých, ktorí behali s oštepom v ruke a lovili mamuty, bizóny, medvede .... Ako taký život lovca vyzeral ? Najjednoduchší popis vyzerá takto: Ráno vstali pri východe slnka. Ihneď išli na lov , pretože už bolo vidno  a nebolo na čo čakať . Samotným lovom naplnili podstatnú časť dňa a zastavili sa, keď bola tma . Potom  sa presunuli do svojich primitívnych obydlí, v ktorých spracovali ulovenú potravu, najedli sa a pomaly uložili k spánku. Možno mi poviete, prečo tu  kurva hovorim o lovcoch a mamutoch. Dôvod je jednoduchý - to nám pomôže pochopiť, ako je ľudské telo postavené. Ráno, hneď po prebudení, (dajme tomu medzi šiestou a siedmou hodinou) v našom tele prevažuje hormón zvaný kortizol. Má katabolickú funkciu a pripravuje telo na činnosť. Vďaka nemu sa cítime živší , akčnejší, silnejší a práve preto lovci mohli loviť. Avšak hladina kortizolu v krvi s pribúdajúcimi hodinami klesá a strieda ho hormón zvaný testosterón. Naopak, má anabolickú funkciu a telo sa upokojuje a pripravuje sa na odpočinok, regeneráciu a rast . Nástup má niekedy okolo piatej hodiny popoludní a trvá cez noc, pričom ráno je  znovu vystriedaný kortizolom. (Ostatne ako všade v biológii i u hormónov stojí za to povedať, že nemajú pevný bod začiatku a konca, ale vzájomne sa prelínajú - jeden je na pomyselnom vrchole, druhý zase na dne, ale nikdy sa nestane to, že by ste v jeden moment mali napr nula hladiny testosterónu, to jednoducho nie je možné.)

Po prečítaní predchádzajúcich riadkov musí byť každému jasné, že ideálny čas na cvičenie je niekedy v ranných, dopoludňajších alebo popoludňajších hodinách, pretože to je hladina kortizolu v krvi najvyššia a vy by ste sa počas cvičenia mali teoreticky cítiť najlepšie. Po tréningu ste sa vydali domov, kde by ste neurobili nič a len počkali  do neskorších  hodín , kedy sa vám v tele spustí  testosterón , kým telo nebude mať najlepšie podmienky pre rast. Teória je krásna, ale prax dvadsiateho prvého storočia nie je. Žijeme v uponáhľanej a vystresovanej  dobe a drvivá väčšina z nás nemá ten luxus, aby si mohla povedať: "Áno, tak pôjdem cvičiť o dvanáctej , potom sa pôjdem domov najesť a až do večera nebudem nič robiť a budem relaxovať, aby som telu vytvoril tie najlepšie podmienky rastu ". Je smutné, ale málo kto  si to môže dovoliť. Ľudia chodia do práce alebo študovať, zarábať peniaze, vykonávať iné činnosti ... Je to len realita a nemeníte to. A to ani nehovorím o ľuďoch, ktorí majú smenový  kolotoč, tí to majú s cvičením vôbec najťažšie a zaslúžia si rešpekt nás všetkých za to, že aj napriek úplnej  časovej  vyťaženosti a náročnosti si  vyhradia pár hodín týždenne fitku.

A Záver  ? Teória nám jasne hovorí, že je ideálne pre ľudské telo cvičiť skôr v skorších hodinách. Prax nám opäť ukazuje, že taký luxus si nemôže dovoliť každý. Takže čo je optimálny čas na cvičenie ? No, ten, ktorý vám najviac vyhovuje ! Nezáleží na tom, že vám teória a veda hovorí : " Takto to nerob  !" Hlavné je ísť cvičiť . Jasné ísť cvičiť dve hodiny pred spánkom nie je moc chytré, pretože si tým čiastočne rozhádžeme spací režim (a následne i regeneračný proces), ale ak nie je inej cesty, musíš to urobiť ! Keď máš možnosť  a môžeš si vybrať kedy pôjdeš cvičiť, choď dopoludnia alebo popoludní, ak takú možnosť nemáš, proste choď cvičiť a na vyššie zmienené kašli. Ak si myslíte, že to, čo robíte, je pre vás správne, vytvoríte takzvaný placebo efekt, ktorý pravdepodobne nahradí priazeň prírody. Veľa šťastia !

Produkty v článku

Obľúbené EXTRIFIT Go Pro 30

EXTRIFIT Go Pro 30

40,65 € 46,80 €

Obľúbené EXTRIFIT® Hero

EXTRIFIT® Hero

61,00 € 81,60 €

Súvisiace články

Ktoré sú jedlá bez sacharidov?

Ktoré sú jedlá bez sacharidov?

Tým, že sacharidy patria k základným makronutrientom, je náročné ich v strave obmedziť alebo úplne vylúčiť. S touto problematikou sa najčastejšie spája nízkosacharidová diéta, ktorej zmyslom je upraviť jedálny lístok v prospech bielkovín, zdravých tukov a komplexných sacharidov. Ako na to? Zobraziť celý článok

Ako na domácu posilňovňu?

Ako na domácu posilňovňu?

Najefektívnejší šport je ten, ktorý vykonávame maximálne sústredení a uvoľnení zároveň. Počas cvičenia len výnimočne odolávame tlaku a rušivým momentom zvonku. Vybraný šport sa postupne stáva súčasťou našej osobnosti – užívame si ho vo vlastnej fitness zóne, ktorej sme jediným majiteľom a klientom zároveň. Tým je domáca posilňovňa zostavená podľa často vyhľadávaných kritérií. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.