KUNTURISTIKA VS. FITNESS - MALÉ ZAMYSLENIE

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-fitness-1_4ceabc085f485be7e706050d2e5466f1.jpg

Naša filozofia

 

 


Myšlienka mojej komunity (skupiny) Kota fitnes sa od súťažnej kulturistiky zásadne líšia. A to hlavne v tom, že sa neženieme za umiestnením na súťažiach a za medailami  za víťazstvo. Nelipnete na oceneniach, medailách, potvrdeniach, že sme naozaj dobrý  - to nepotrebujeme. My chápeme svoje telo nie ako nástroj na víťazstvo, ale ako spojenie estetiky, funkčného svalnatého tela a myslenia, tzn. život v takom tele - toť hlavná myšlienka a rozdiel oproti súťažné kulturistike.
Nepáči sa mi jedna vec - a to "objemové obdobie u kulturistov. Viem, že je to robené za určitým účelom, k určitému dátumu atď, ale nesúhlasím s tým. Pokiaľ ide o estetiku tela - tak u väčšiny kulturistov v objemovom období ide bokom. česť výnimkám. A tým podľa našej filozofie popierajú základnú myšlienku, lebo kulturistika, fitness majú jedno spoločné a to - svalnaté telo bez tukov. Ako veľmi svalnaté, to už záleží na vkuse. Hodnotí sa iba čistá svalová hmota (podľa nášho vnímania fitness nielen na súťažných dpódiách , ale kedykoľvek počas roka) - len tá má hodnotu. Ak niekto chce priberať - možno priberať aj "čistým spôsobom" ... Týmto v žiadnom prípade neznižujeme drinu kulturistov.
Ako som už vyššie poznamenal, ide nám o to, byť vo "forme" 12 mesiacov v roku. Nestriedame  obdobie "rysu" a "objemu" - tuk je náš najväčší nepriateľ celoročne - nielen napr. "Pol roka"! - Toto je naša filozofia. Ďalšia vec, ktorá je pre nás dôležitá - je motivovať mladú generáciu na cvičenie, aby žili kvalitný život, v pekne vypracovaných telách a boli sami so sebou spokojní - to je to najdôležitejšie.

 

 



Tréning ...
 

 


... Sa podľa môjho názoru u väčšiny fitnes veľmi  líši od klasického kulturistického tréningu . Fitnessmodel cvičí s vlastnou váhou, šprinty, šplh na lane, skákanie cez švihadlo s rôznou záťažou. Ja mám napríklad šprinty na 100m v pláne 4-5x týždenne ... Napr. Angelov na bodybuilding.com v rozhovore k tréningu hovoril, že bez šprintov si nevie predstaviť riadny poriadny tréning. Fitnessmodels samozrejme zaraďujú aj klasickú prácu so  "železom" podľa mojich odhadov (cca 50/50%), ale väčšinou intenzívne tréningy s minimálnym množstvom prestávok (opäť rozdiel proti väčšine klasických kulturistických tréningov) kde je tepová frekvencia na maximálnej úrovni. Z vyššie uvedeného vyplýva, že nie je možné porovnávať napr. "Cutler x Angelov". Či už z hľadiska iných tréningových prístupov, tak z hľadiska cieľov. Obaja sú to vynikajúce športovci, ale každý v iných kategóriách. Taktiež nie je možné porovnávať ich športové výkonosť, pretože nemajú rovnaké zloženie tréningu hlavne majú každý iné ciele (len ťažko by sme si asi dokázali predstaviť Jaye ako šprintuje 4x týždenne na 100m). Je to rovnaké ako porovnávať v behu šprintérov x maratóncov. Obaja behajú, ale každý inak. Tým chcem povedať, že sa NEDÁ porovnávať, porovnávať klasických kulturistov x fitnessmodel, ani jedna skupina nie je lepšia, priemernejšia, alebo horšia ... každá je INÁ!

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-fitness-2_4ceabc085f485be7e706050d2e5466f1.jpg

 

 

 

Je mylné si myslieť, že ak má niekto väčšie svaly, je lepší športovec, než ten s menšími svalmi. To je omyl. Treba tiež povedať, že si nemyslíme, že kulturisti trénujú tvrdšie než my. Nie je to pravda. Trénujeme INAK. Nikto nemôže povedať čo je a čo nie je tvrdší tréning. To sú len subjektívne pocity, ktoré vníma každý inak. Je ťažší  šplh po lane iba rukami s 30,40,50 kg vestou, závažím alebo tlačiť na benchpress 160 kg "? Kto to môže rozhodnúť? Odpoveď znie - NIKTO.

Čo sa týka stravy, tak väčšina z nás má stravu na profesionálnej úrovni. Ja napríklad  určite - pevné jedlo 6 x denne - perfektne vyvážené, stále cyklovanie sacharidov, "hrátky s tukmi" atď. Čo viem, tak väčšina chalanov (ktorí sa pohybujú okolo mňa) má životosprávu absolútne vychytanú. Myslím si, že kto sa tomu naozaj venuje, tak všetci vieme, že strava je "základ" či už ide o fitness, alebo kulturistiku.

 



Porovnanie kulturistov x fitness

 

 


Začul som názor, že špičkový kulturista, za svoju kariéru niekedy bol na úrovni špičkového fitnessmodela. Dovolím si nesúhlasiť. Naozaj veríme tomu, že keby Cutler, Green atď. Zhodili napr 30 - 40 kg bol by na úrovni napr Tavi Castra, alebo Angelova? Určite nie. Nemajú na to jednoducho stavanú "kostru"! Nikdy by nemali taký pomer pásu, rozloženie kostí, šírku ramien a celkovú estetickú vyladenosť. Neverím tomu. Všetci vieme, že keď majú napr. Dvaja ľudia 90 kg - tak nemusia  vyzerať rovnako. Každý človek je ORIGINÁL, ktorý nemožno napodobniť. Keď priaznivci kulturistiky v mladosti hltali Arnolda, my sme oslavovali Stalloneho ...

 

 

 

 

Smehttps://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-fitness-3_4ceabc085f485be7e706050d2e5466f1.jpgr kulturistiky

 

 


Nepáči sa mi súčasný trend, ktorý propaguje stále väčšie a väčšie objemy, že to vyzerá tak, ako to bohužiaľ vyzerá. Ak sa to niekomu páči - prosím. Títo ľudia sú ale v úplnej menšine, ako kvapka v oceáne. Ak sa má profi kulturistika robiť pre minimum minima, tak je to na zamyslenie. Týmto trendom sa kulturistika ďalej a ďalej vzďaľuje od myslenia normálnych, bežných ľudí. Zodpovední páni by sa mali poriadne "chytiť za nos". Tieto objemy nemajú s estetikou tela už čokoľvek spoločného (ide v prvom rade o DOPING V brutálnom MNOŽSTVE, genetické dispozície, tvrdú prácu, kvalitné jedlo atď) .- a to som ešte mierny - títo ľudia sú chodiace lekárne a je otázka - má toto ešte niečo spoločné so športom ?, Ak niekomu príde ako "estetická" postava napr. telo Colemana, tak sú to úplnej výnimky a ojedinelé názory. Aj títo ľudia to robia len pre peniaze, medailu a víťazný stupienok.

 



Pritom sa aj oni sami sebe nepáčia (pozri Cutler a jeho slová, že by rád vyzeral ako chlap a nie ako monštrum). Pokiaľ toto povie niekoľkonásobný víťaz Olympie, tak asi nie je niečo v poriadku a je to dôvod na zamyslenie ... (nič proti Jayovi, je to sympaťák, rád sa na neho pozriem a sledujem jeho športovú kariéru). Kulturistika podľa nášho vnímania by mala byť spojenie ducha, tela a mysle a hlavne by títo ľudia mali byť v tých telách šťastní a nie naopak. To že dnešný trend sa degradoval do takej podoby, je vinou rozhodcov, ktorí na dnešný kulturistike spáchali zločin.Podľa  nášej  mienky - Kulturistická éra Franka Zaneho - áno, kulturistika dnes v podaní napr. Greena - nie.
Týmto vítam napr. Novú kategóriu Physique, áno tak má podľa mňa vyzerať esteticky vyvážená, zdravá postava muža zlučiteľné s normálnym životom. Verím, že táto kategória, sa bude ďalej a ďalej rozvíjať a získavať obľubu, pretože je oveľa bližšie verejnosti ako súčasná profikulturistika. Jedna vec sa mi na tejto kategórii nepáči - dlhé šortky u pretekárov - kto toto vymyslel musel byť pekný "ko.ot". Určite by sa mali hodnotiť aj nohy, lebo ide o dolnú polovicu ľudského tela a tá by mala byť v súlade s vrchnou časťou ... tam urobili tvorcovia pravidiel chybu.

 


Ale na jednom sa určite zhodneme : železu zdar! a vďaka bohu za každého ďalšieho chlapca či dievča, ktorý prepadne kúzlu silového športu. Nech už v akomkoľvek odvetví.

 

 

Stránky autora: http://www.rostislavvitasek.cz/cs/

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-fitness-4_2e2e55873b263bcac5f1d74b05e5556e.jpg

 

 

 

 

 

 

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.