Čo je BCAA?
Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok
S klasickou pizzou je to ako s mnohými inými jedlami - na jednej strane je mimoriadne obľúbená a na druhej strane - práve vzhľadom k vysokému obsahu tuku - nie je práve veľmi zdravá. Samozrejme, že vás nechceme úplne od pizze odradiť a nútiť vás, aby ste sa tejto dobroty vzdali. Len vám chceme dať pár rád, aby ste pizzu skvalitnili v zmysle zásad zdravej výživy.
Preto pre vás máme päť pomerne jednoduchých receptov.
Rozpáľte rúru na cca 230 stupňov, odlejte ¾ omáčky a rozotrite ju na pizzový základ. Rovnomerne posypte pizzu kuracím mäsom, cibuľou a nastrúhaným syrom. Dajte pizzu na plech a pečte 12-15 minút alebo do tej doby, než sa syr neroztečie a základ pizze je chrumkavý.
1 porcia obsahuje: 276 kcal, 21 gramov bielkovín, 33 gramov sacharidov, 7 gramov tuku a 1,5 gramu vlákniny
Benefitom u tejto pizze je pridané avokádo, ktoré obsahuje veľké množstvo vlákniny, draslíka a medi a vitamínu B6 a E, a tiež pre srdce zdravé mononenasýtené tuky.
Rúru rozpáľte na 230 stupňov. Rozdeľte rovnomerne čerstvý syr na celú plochu pizze a rovnako postupujte aj s tuniakom, špenátom, paprikou, avokádom, paradajkou a mozzarellou. Pečte 15-20 minút, alebo do tej doby, než sa syr nezapečie a okraje pizze nie sú chrumkavé.
1 porcia obsahuje: 311 kcal, 23 gramov bielkovín, 34 gramov sacharidov, 10 gramov tuku a 2,5 gramu vlákniny
Aby sme neprinášali recepty iba pre "mäsožravcov ", tak sa dočkajú svojej pizze aj vegetariáni, alebo skrátka tí, ktorí nemusia mať na tanieri zakaždým mäso.
Navyše sója, ktorá je tu uvedená ako jedna zo surovín, podporuje produkciu rastového hormónu a zároveň napomáha spaľovaniu tukov.
Rúru rozpáľte na 220 stupňov a formu na pečenie (cca 23x33 cm) vystriekajte olejom v spreji. Cesto natlačte do formy tak, aby malo zvýšený okraj a cesto potrite omáčkou na pizzu. Na cesto pokukladajte sójové kocky a pridajte papriku, cesnak, huby a syr.
Pečte 20 minút, prípadne kým sa syr neroztečie a okraje pizze nebudú chrumkavé. Upečenú pizzu vyberte z rúry a nechajte asi tak 5 minút odstáť predtým, než ju rozkrájate.
1 porcia má asi 270 kcal, 18 gramov bielkovín, 33 gramov sacharidov, 8 gramov tuku a 4 gramy vlákniny.
Ak vám nevadí kombinácia slané - sladké, tak si iste pochutnáte aj na tejto pizzi. Navyše ananás obsahuje enzým, ktorý pomáha štiepiť bielkoviny, čo znamená, že ich do svalov môžete absorbovať viac.
Rúru rozohrejte na 230 stupňov, pizzu potrite omáčkou a rovnomerne na ňu poukladajte šunku, cibuľu, ananás a syr.
Pizzu pečte asi 10 minút, alebo do tej doby, než sa syr nezapečie a okraje pizze nebudú chrumkavé.
1 porcia obsahuje približne 295 kcal, 17,5 gramov bielkovín, 39 gramov sacharidov, 8 gramov tuku a 2,5 gramov vlákniny.
Alebo trošku netradičná pizza, ale veľmi chutná. Okrem iného vďaka fazuli, ktorá je bohatá na kyselinu listovú - jeden z dôležitých vitamínov skupiny B (B9), ktorý je dôležitý pre produkciu a funkciu nových buniek.
Rúru rozpálite na 220 stupňov, na panvici opečieme hovädzie mäso a pridáte chilli. Keď opečiete mäso, tak dajte na pita placku salsu a na to potom pridajte upečené mäso, fazuľu a syr.
Naplnené pity pečte 5-10 minút, aby boli celé chrumkavé a syr sa rozpustil. Každú pitu rozkrájajte na 4 kúsky.
1 porcia obsahuje 111 kcal, 10 gramov bielkovín, 12 gramov sacharidov, 3 gramy tuku a 2,5 gramu vlákniny.
Sami vidíte, že ani tak dobré jedlo, ako je pizza, nemusí byť z vášho jedálnička vyradené.
Stačí len pár drobných úprav a aj taká dobrota sa môže zmeniť v jedlo, ktoré si občas môžete dopriať.