LOKÁLNE CHUDNUTIE

,, Dámy, vykonávajte každý deň 30 drepov, po dobu mesiaca a budete mať zadoček, o ktorom sa vám ani nesnívalo. Zhodíte prebytočný tuk a zadoček sa vám krásne vytvaruje. '' Takéto click-bait teraz vyčínajú  po internete asi ako pohlavné choroby v šejkskom  hárem . Aj keď si myslím, že aj v dnešnej dobe sa nájdu nejaké indivíduá, ktoré by tomuto nadpisu verili . Je možné tohto efektu nejakým spôsobom dosiahnuť ? Alebo je lokálne chudnutie iba jeden z mnohých mýtov  fitness, ktorý sa tiahne do tejto doby už od začiatkov kulturistiky ? Možno veľa otáznikov, ale poďme si vysvetliť, či je tento jav uskutočniteľný.

Pre začiatok by som vám rád uviedol príklad, na ktorom hneď pochopíte, čo mám na mysli. Ako ideálny príklad sa mi naskytá práve toto jarné  obdobie. Predstavte si zimnú krajinu za vaším barákom, ktorá už tak nejako ustupuje vzhľadom k otepľovaniu. A práve pred tromi dňami ste postavili krásneho snehuliaka, radosť sa pozrieť. Lenže už je začiatok Februára a začína sa otepľovať. Akým spôsobom sa  bude topiť snehuliak ? Najskôr sa mu roztopia  vrchná  guľa , potom stredná a nakoniec tá spodná ? Alebo bude celý snehuliak topiť rovnomerne, ale tam kde je najviac hmoty (snehu), bude topenie prebiehať dlhšiu dobu ? Asi sa všetci zhodneme na druhej možnej variante, a to síce na tej, že snehuliak sa topí rovnomerne. Rovnako je to aj s ľudským telom.

Inšpiráciou pre tento článok bol zaujímavý spôsob cvičenia jedného mladého chalana, ktorého som videl robiť nespočetné opakovania obrátených skracovačiek a zdvíhania  nôh na zemi. Až som si hovoril, či je možné toľko opakovaní urobiť na jeden záťah bez prestávok. Avšak po niekoľkominútovom pozorovaní mi moja huba nedala a musel som sa ho spýtať, prečo vlastne robí toľko opakovaní. Jeho odpoveď bola taká, že chce v danej oblasti, teda v spodku brušnej oblasti, spáliť čo najviac tuku, aby boli vidieť tie krásne tehličky, ktoré chce mať na bruchu asi každý, kto ciká postojačky.

Vzhľadom k somatotypu, ktorý chlapec vyhral, ​​to bude mať trošičku ťažšie, keďže ide o endomorfný typ, teda má väčšie problémy s odstraňovaním tuku. Je ale tento jav naozaj možný ? Naštudoval som si teda o tomto ,, lokálnom chudnutí  "niekoľko informácií a zistil som, že v mojej veľmi hrubej knihe, ktorá je vydaná autorom Arnoldom Schwarzeneggerom, je lokálne chudnutie opisované ako veľmi kvalitné odbúravanie tukov v danej oblasti. Hlava mi nedala a hovoril som si, že keď v toto tvrdenie veril Arnold, asi na tom bude niečo pravdy. Avšak z hľadiska zamyslenia je lokálne chudnutie úplný nezmysel a dá sa považovať za jeden z mnohých mýtov kulturistiky a prečo tomu tak je ? To si vysvetlíme hneď .

Vyššie som písal, že tukové tkanivo sa z ľudského tela odbúrava pomaly a zo všetkých úložísk naraz, nie iba v danej oblasti. Každý asi vie, že pre chudnutie, teda odbúravanie tukov, je nutné zaradiť okrem kvalitného jedálnička, tiež aeróbnu aktivitu, ktorá bude trvať dlhšiu dobu. Väčšinou sa aeróbna aktivita vykonáva v rozmedzí 20-60 minút pri individuálnej tepovej frekvencii. Ešte pred procesom premeny energie z tukových zásob si telo zoberie energiu pre aktivitu z glykogénu a glukózy a až potom si siahne na tukové zásoby. Ideálna tepová frekvencia by mala byť pre chudnutie 55 - 80%, do čoho spadá aspoň svižnejšia chôdze.

Takže si to zrekapitulujme:

Budete vykonávať rýchlu  chôdzu po dobu minimálne 20 minút a až potom si telo začne siahať na energie z tukov, teda začne spaľovať. A teraz si predstavte, že budete len ležať a vykonávať zdvíhanie nôh, alebo skracovačky. Koľko energie vydáte, aby ste zdvihli nohy ? Snáď sa zhodneme na tom, že to moc veľké číslo nebude. Možno vás bude brucho pekelne páliť z tých mrakov  opakovaní , ktoré urobíte, však z toho o tuk ľahší nebudete. Čo by som k tomu ešte dodal je, že prílišné precvičovanie danej partie, teda pretrénovanie , môže mať za následok zastavenie rastu svalovej hmoty. Takže vy v domnení, že tými kvantami opakovaní  budete mať pekáč buchiet, si vlastne ešte priťažuje.

Dúfam, že mi v tomto článku dáte za pravdu s tým, že lokálne chudnutie je naozaj len jeden z mnohých kulturistických / fitness mýtov, ktoré pretrvávajú. Následne som vám vysvetlil, prečo tomu tak je. Teda by som rád odpovedal: ,, milé dámy, ak budete vykonávať 30 drepov každý deň po dobu mesiaca, ten krásny zadoček mať naozaj nebudete. "

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.