MÁM VRAJ ROBIŤ 10 OPAKOVANÍ . NO ZABUDOL SOM TO ALE.

Videl som v najrôznejších posilňovniach vykonávať ľudí už pekných pár nezmyslov. Väčšina z nich pramenila z obyčajnej začiatočnícke nevedomosti, čomu možno dosť ťažko niečo vyčítať. Iná sorta cvičencov vykonávajúci všelijaké prapodivné variácie sa zase regrutuje z typu ľudí, čo si myslia, že zrazu prišli na niečo prevratného, ​​čo zmení metodiku kulturistického tréningu od základov. A tak neváhajú spojiť do jedného cviku tréning lýtok, tricepsov a chrbta, pretože to považujú za efektívnu úsporu času. A potom je tu nakoniec ešte jedna špeciálna partička. Ak je možné označiť prvú skupinu za neznalých začiatočníkov, druhú za neškodných  bláznov, tak tá tretia množina je úplne iný kaliber. Sú to pošuci, zakliatia vo svojom egu a vlastných nereálnych predstavách.

Spoznáte ich ľahko. V tridsiatich stupňoch nad nulou z nich stekajú potoky potu, pretože v rámci nabudenia dojmu veľkosti vlastného tela sú nútení nosiť ťažké mikiny s zodpovedajúcim strihom (a tiež zodpovedajúcim zápachom) a v posilňovni dokážu nevídané kúsky. Sú schopní uviesť do priestoru obrovské množstvo kilogramov na činke, bez toho, aby sa ona činka akokoľvek pohybovala. Jediný pohyb, ktorý zaznamenáte, sú trhavé zášklby tela príslušného borca, ale aj tie sú vo svojom rozsahu popravde minimálne. Alebo taký špeciálny benchpress s nohami na lavičke. Obyčajmne je toto prevedenie ťažšie ako klasické, nie však v tomto prípade. Tu si ašpirant na najlepšieho benčiara široko ďaleko ľahne na lavičku, nechá si pomocníkov zdvihnúť činku zo stojanu a potom v starostlivo zladenom pohybe uvedie smerom nahor o niekoľko decimetrov svoju panvu, aby v protismernom tlaku nechal klesnúť ruky  o pár centimetrov dole. Výsledkom tohto úchvatného vizuálneho zážitku potom býva nesmelé zoznámenie chladnej  osi s rozpáleným priestorom muža medzi prsným svalstvom a nadbruškom . Takmer romantický výjav. Značne spomalený záber by dokonca pripomínal vznešené jogínske cvičenia s mimoriadne duchovným podtextom. Bežná rýchlosť prevedenia takého ako že benča   však prezradí len to, že tu máme hlupáka , čo má zásadný problém so sebavedomím, pretože si častokrát myslí , že dvíha rovnako veľa ako Vlasta Kužel. Avšak môžeme priznať body za umelecký dojem a eskamotérsky kúsok, ktorý si nezriedka zaslúži potlesk. Ak by však bol mienený ako skutočne cirkusové vystúpenie ala silák z roku 1886.

Lenže v tom je práve ten zádrhel. Títo chalani to so svojim cvičením myslí smrteľne vážne a takisto absolútne vážne hovoria  o svojich tréningových číslach ako o absolútne serióznych  údajov . Ak namietnete, že aj tretinová váha by ho prikoval k podlahe, verím, že by ste sa pohádali . Minimálne by ste si vyslúžili status na jeho múry o hejtovaní. Takže aj keď sú použité hmotnosti skutočne vďačnou témou hovoru na rôznych spoločenských stretnutiach so svojimi rovesníkmi, tak svalový rozvoj onoho borca ​​ho v drvivej väčšine prípadov usvedčuje z absolútnej neefektivity takého cvičenia. A to je vlastne dôvod, prečo o tom píšem. Hoci sa to nezdá, zvolenie tej správnej a optimálnej záťaže je celkom kumšt. Určite viete, že by ste si mali pridať váhu, ak odcvičíte určitý počet opakovaní. Ale hovoríme tu o opakovaniach v plnom rozsahu pohybu. Ja viem, že ste videli tréningy Branche Warrena, ktorý cvičí s rozsahom pohybu menším než dĺžka penisu priemerného Aziata, ale to je borec, ktorý má už niečo nacvičené a dokáže vnímať signály svojho tela. Násťročný cvičenec dokáže z reakcií vlastného tela vnímať akurát  tak rannú erekciu a preto by sa zo začiatku mal držať osvedčenej klasiky. A tým je plný rozsah pohybu. Takže ako je to s tým pridávaním záťaže ?

Dajme si príklad. Povedzme, že máte urobiť napríklad desať opakovaní daného cviku. Hovoríme tu o opakovaniach bez zaklonenia , chaetingu, dopomoci  atd ... Ak ich  zvládnete a máte pocit, že by ste mohli pokračovať, tak si pridáte. Ďalšie sériu, s vyššou váhou, sa pokúsite urobiť zase 10 opakovaní, ale to už by malo ísť trochu tuho. Ak nie, pridali ste si málo. Pokiaľ je ale váha zvolená správne, okolo 7-8 opakovania by ste mali byť už s precíznosťou prevedenia trochu v koncoch a na posledné 2-3 op. už môžete použiť mierny cheating, alebo dopomoc. Inými slovami povedané, vy máte urobiť posledné desiate opakovanie s vypätím všetkých síl.

V tejto chvíli vám to pripadá ako samozrejmosť, ale ja sa dnes a denne presviedčam, že to samozrejmosťou rozhodne nie je. Nedávno som pozoroval  nejakých  chlapcov okolo 17 rokov, ako vykonávajú  asi trilión sérií a cvikov na partiu a väčšina tých sérií bola totálne o ničom. Keď som chlapcovi navrhol, že by si mal vziať ťažšie činky (o dosť), odvrkol , že to asi nedá, lebo to ešte neskúsil. Takže to skúsil teraz a s tým jeho novo pokoreným osobným rekordom dal 14 opakovaní úplne sám a bez dopomoci . Chalan bol z toho veselší než severokórejský Kim z novej rakety . Každopádne to ale odhalilo fakt, že chlapci si nevedia naložiť váhu a potom tam sú proste zbytočne . U dievčat to samozrejme platí rovnako  a oveľa viac. Tie  sú schopné vykonávať astronomické čísla so slamkou od McDonalds v panickej hrôze, aby im nenarástli svaly.

No a potom je tu úplne opačný problém, ktorým sa vraciam na začiatok tohto článku, kde si borci dokážu naložiť toľko, že majú dobre našliapnuté k vytvoreniu vlastnej fitness dementlegendy. Tu je síce váha, ale tiež  úplne k ničomu. Takže ak si myslíte, že určiť si správnu váhu je to najjednoduchšie, ja si myslím opak. Je to základná rovnica, ktorú ak nezvládnete, výsledok sa nedostaví.

P.S. Trochu mimo témy. Keď som prechádzal obrázky zle vykonaných benčov, zarazil ma tento. Hovoril som si, čo sa asi preháňalo hlavou tomu človeku, čo to fotil ? Áno , kámoš, toto bude super fotka ! Alebo : Ešte chvíľku vydrž s tou fialovou v tvári, mám zlú expozíciu. Možno, že keby sa Ján Palach upálil v dnešnej dobe všadeprítomných fotografov, mohli sme mať parádne zábery. Ale pravdepodobne by z neho bola škvarka skôr, než by niekoho napadlo telefón použiť tiež napríklad  na  zavolanie sanitky ....

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.