MICHAL ČAJKOVSKÝ - DOPLNKY SÚ PRE MŇA ZÁKLAD

 

 

 

 

Firma Extrifit so svojím novým rozšíreným portfóliom produktov už zďaleka nezasahuje iba do oblasti kulturistiky a fitness. Svoju kvalitu  môže smelo ponúknuť aj tým najzvučnejšími menám českého  športu a to ako v individuálnych, tak kolektívnych športoch. Jedným z takých mien je bezpochyby meno HC Sparty Praha. Klubu, ktorý sa opiera o skvelú a dlhodobú tradíciu a ktorý nemá o sponzorských  partnerov  núdzu . Napriek tomu však z mnohých ponúk dala prednosť firme Extrifit a pre tohtoročnú sezónu ju zvolila svojim výhradným nutričným partnerom. Vyspovedal som jedného z ich kľúčových hráčov o tom, čo to pre jednotlivca znamená a aký to má pre nich prínos. Tým hráčom nie je nikto iný ako  objav tohtoročnej sezóny, vynikajúce obranca Michal Čajkovský. A prečo práve on? Pretože ak si predstavíte hokejistu ako vysokého, urobeného chlapíka, ktorý vie prijať náraz a pár rán tiež rozdať, je Michal Čajkovský tým pravým prototypom. A tiež preto, že aj keď pôsobí na ľade ako tvrdý a nekompromisný obranca, v šatni Sparty Praha to bol celkom  príjemný a pohodový chlapík.

 

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-michal-cajkovsky-1_726490b873a21fde959b9ec54185022c.jpg

 

 

 

 

 

Ahoj Michal . Momentálne robím rozhovor pre server Extrifit.cz, čo je web zaoberajúci sa prevažne silovými športy. A ja som si ťa pre tento rozhovor nevybral náhodou. Je na tebe vidieť, že cvičíš, tvoja hra je dôrazná a využívaš svojich fyzických predností. Ako dôležitá je pre teba silová časť prípravy?

 

 


Pre mňa veľmi . Sústredím sa predovšetkým na základné silové cviky a nevynechávam  ani doplnky výživy. Gainer, proteín, BCAA sú pre mňa úplný základ.

 

 


Takže ty máš nejaké skúsenosti s doplnkami výživy?

 

 


Áno. Už od 17-tich rokov, kedy som začal užívať proteín a postupom času som vyskúšal skutočne všeličo zo sortimentu nutričných firiem.

 

 


Často sa stretávam s otázkami  mladých športovcov vo veku 16-17-tich rokov, nezriedka práve mladých hokejistov, či môžu užívať proteíny, či je to pre nich vhodné atď .. Takže čo ty by si odporučil?

 

 


Hokej je veľká fyzická námaha, ktorá je veľmi náročná na výdaj energie. Čiže aj v tomto veku treba podporiť regeneráciu. Ja som napríklad na regeneráciu využíval BCAA, nejaký ten kreatín, ten hlavne v lete, a počas sezóny používam buď proteín, alebo gainer. Toto striedam podľa pocitu, podľa toho, ako sa cítim a aj podľa záťaže a energetického výdaja.

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-michal-cajkovsky-2_726490b873a21fde959b9ec54185022c.jpg

Pokiaľ viem, ty si hral aj v Amerike. Môžete porovnať trénerský prístup v oblasti športovej výživy tam a tu?

 

 


No určite je to prepracovanejšie v USA. Aj keď ide o hokej, o tímový šport, tak prístup v tejto oblasti je oveľa viac individuálny . Borci tam majú pomerne presne nadávkované koľko, a čoho by mali  brať a ich kondičný tréner im to vypracuje presne na mieru. Individuálne to naváži , zmeria a povie, ty musíš mať toľko a toľko.

 

 


Takže na začiatku prípravy prejdeš nejakými testami ?

 

 


Áno. Každý hráč prechádza základnými testami a meraniami a podľa toho vám určia  hladinu toho, čo máte jesť, kde máte ubrať, kde máte pridať.

 

 


A ten silový tréning sa mení v závislosti na prebiehajúcej sezóne?

 

 


Určite. Pred sezónou sa cvičí 4x do týždňa, čo je tá silová časť prípravy. Potom to samozrejme ustupuje a frekvencia cvičenia sa znižuje, ale nejaký silový základ tam musí ostať a preto sa aj v sezóne cvičí tak 2x do týždňa. Takže tá úroveň sily by mala byť pokiaľ možno zachovaná.

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-michal-cajkovsky-3_726490b873a21fde959b9ec54185022c.jpg

Ty si kus chlapa, máš nejaké silové výkony? Pochváľ sa.

 

 


Celý tím je tu pomerne silný. Teraz už to trochu spadlo, ale v lete som urobil 160 kg na Benč. Ako som už hovoril, v tejto časti prípravy robím  hlavne základné silové cviky. Benč, drepy a tak ..

 


 
To je ale veľa. 160 kíl je veľmi pekná váha. Si zo Sparty najsilnejší?

 


Všetci v teamu sú silní, nemyslím, že by som nejako vyčnieval ....

 


 
... No ja viem, že tieto  teamové reči ste naučení hovoriť, aby sa nerozbíjala  partia (smiech) .... Takže poďme ďalej. Za Extrifit som rád, že môžeme spolupracovať s tak kvalitným teamom ako je Sparta a naopak som rád, že Sparta, ktorá hľadala kvalitu, si z mnohých ponúk vybrala práve Extrifit. Opýtam sa ale teba. Čo si myslíš, že z toho portfólia využiješ pre seba najviac?

 

 


Som veľmi zvedavý na Hell Gél, pretože rôzne NO používam, určite vyskúšam tieto nové gély, a ako už som hovoril, určite využijem BCAA s proteínom a gainerom a tiež tie regeneračné veci ako tento Regel.

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-michal-cajkovsky-4_726490b873a21fde959b9ec54185022c.jpg

Poďme teda na chvíľku zabrúsiť do hokeja. Ty uznávaš takú tvrdšiu, fyzicky dôraznejšiu hru, je to pravda?

 

 


Snažím sa dohrávať súboje, ísť súperovi trochu viac do tela.
 
 


V tom prípade ti to väčšie svalstvo pomáha, nie?

 

 


To určite áno. Dôležitá vec je aj to, že tie svaly chránia pred zranením. Ak je konštrukcia toho tela, rôzne šľachy a kĺby predsa len trochu obalená mäsom, ktoré tĺmi tie nárazy, tak je to jedine plus pre hráčov.
 
 

 

Vyhovuje ti česká extraliga, ktorá je predsa len úzkostlivejšie pískaná , než ako to vidíme z medzinárodných stretnutí a o  NHL ani nehovoriac?

 


Ale už to nie je také, ako predtým. Hokej išiel v poslednej  dobe veľmi rýchlo dopredu, aj tu už sa dohrávajú súboje a ide sa do tela. Fyzický hokej už sa dnes hrá na celom svete, takže sa tomu musela prispôsobiť aj Extraliga. Je pravda, že rozhodcovia  sa tu občas nejakého tvrdého, ale čistého hitu zľaknú a pískajú vylúčenie a zároveň stále ešte púšťajú  také drobné háčiky, ale lepší sa to. Niektorí to majú pod kontrolou viac, iní menej, ale to je všade.
 
 

 

Nemáš s tým a s tvojimi proporciami teda trochu problém do niekoho ostrejšie šťuchnút?

 


Ani nie. Musím si dať pozor, pretože by som bol často  vylučovaný a zbytočne by som oslaboval tím.
 
 

 

 

Možno sa spýtam inak. Chcel by si a dokázal by si hrať tvrdšie, než je tu zvykom?

 


To záleží na situácii. V každej situácii je potrebné sa zachovať inak. Niekedy je potreba pritvrdiť a trochu vyburcovať mužstvo, inokedy sa musí hrať opatrnejšie. Musíš vedieť, čo máš robiť.
 
 

 

Ako som povedal, toto je rozhovor pre web, ktorý sa zaoberá skôr individuálnym poňatím športu. A preto ma zaujíma tá fráza o pohode v kabíne. Platí to tak skutočne, a čo by sa mohlo, alebo by sa muselo stať, aby tá pohoda nebola?

 


Určite 100%. Ak sa zíde dobrá partia, je to poznať aj na ľade, kde si chlapci vypomôžu atď .. Tu v Sparte je teraz výborná partia, skvelá atmosféra v kabíne a dobrý chlapci sa tu zišli. No a čo by sa mohlo stať, aby tá pohoda nebola? Niekedy sú jednotlivci, čo sú napríklad aj skvelí hráči, ale majú povahu, že rozbijú vnútorne šatňu. To už je potom vec pre trénera, aby to vyriešil.
 
 

 

 

A ako riešite to, keď niekto niečo pokazí na ľade?

 

 


To musíš hodiť za hlavu. Musíme sa vzájomne podržať, pretože každý niekedy urobí chybu a riešiť to, to nemá cenu. Je potrebné to zahodiť a pozerať sa zase dopredu a snažiť sa, aby sa to nestalo. Ak by sa v tom niekto hrabal, nebolo by to dobré. A to je práve tá dobrá partia, ktorá sa vzájomne podrží, podporí a nekričí  na seba.

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-michal-cajkovsky-5_726490b873a21fde959b9ec54185022c.jpg

 

 

 

 

 

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.