MINUTKOVÉ JEDLÁ

MINUTKOVÉ JEDLÁ

Autor článku: Extrifit Slovakia

Budeme k sebe úprimný - ako rýchlo sa najete v zariadeniach rýchleho občerstvenia ? Možno dostanete porciu obriej  žemle naplnenej  niečím, čo pripomína "mäso", a ešte je to poliate  akousi omáčkou behom 5 minút. A zjete ho za 10 minút. Ale ako dlho bude také jedlo tráviť váš žalúdok ?

 Áno, iste sú dnes na trhu už aj také fastfoody, kde príprava jedla trvá o niečo dlhšie a to by možno pre vás mohlo symbolizovať, že bude jedlo kvalitnejšie. Môže to tak byť - jedlo môže byť pripravené z čerstvejších  surovín, ale rovnako úplne neovplyvníte to, čo dostanete na tanier - tuky, skryté sacharidy a konzervanty.Možno teraz argumentujete tým, že takéto stravovanie je rýchle, celkom chutné a vy jednoducho nemáte čas sa s niečím stále doma babrať . A čo keby sme vám predstavili varianty jedál, ktoré si pripravíte v pohodlí domova, a ich príprava vám zaberie len pár minút ? A navyše nebudú obsahovať nič, čo v jedle mať nechcete. Nie je to predsa len zdravší spôsob stravovania ? Domáca príprava jedál vám v tomto prípade naozaj nezaberie veľa času a vďaka tomu budeme vedieť, čo jete a rozhodne aj ušetríte nejakú tú korunu, ktorú potom môžete investovať napríklad do výživových doplnkov.

A aby si mohli vybrať všetci, tak uvádzame tri recepty, ktoré obsahujú viac sacharidov a sú ideálne v objeme, a potom ďalšie tri recepty, ktoré sacharidov obsahujú menej, sú bohaté na bielkoviny, hodia  sa teda aj do redukčnej fázy. Navyše  je príprava týchto jedál tak jednoduchá, že ju bez obáv zvládne aj začiatočník. A než sa pustíme do samotných receptov, tak ešte malá poznámka k tomu, že domáca príprava jedla vám rozhodne nemusí zabrať hŕbu hodín. Vyskúšajte nasledujúce tipy, ktoré varenie urýchlia  a sami uvidíte, že v kuchyni nebudete musieť tráviť veľa drahocenného času.

- kupujte spracovanú zeleninu, pretože to, že ju nebudete musieť lúpať, okrajovo, apod., Vám ušetrí veľa času

- kúpte si väčšie množstvo mäsa a rozdeľte ho na jednotlivé porcie, ktoré zamrazíte. Táto jednorazová "investícia" do času, sa vám potom pri varení niekoľkonásobne vráti

- keď už budete variť, tak si občas navarte  "do zásoby", a ďalšie dni máte voľno :-)

VYSOKOSACHARIDOVÉ RECEPTY

Hubovo - kuracia pizza

1 porcia obsahuje približne 526 kcal

  •  66 gramov bielkovín,
  • 52 gramov sacharidov
  •  9 gramov tukov.

Na prípravu pizze budete potrebovať :

  • 1 cesto na pizzu

  • 30 gramov paradajkovej omáčky na špagety

  •  30 gramov nastrúhanej mozarelly

  •  175 gramov uvarených kuracích pŕs, ktoré pokrájame na menšie kúsky

  • 3 kusy šampiňónov (alebo iných húb podľa chuti), ktoré opäť pokrájame na kúsky.

Postup :

Rozpáľte rúru a cesto rozdeľte na tri diely (dva z nich odložte a využijete ich inokedy). Tretí kus položte na plech, potrite ho omáčkou na špagety, posypte mäsom, hubami a syrom. Pečte zhruba 8-10 minút alebo do tej doby, než bude pizza dostatočne upečená.

Morčacie mäso s chilli

V jednej porcii je cca 642 kcal,

  • 70 gramov bielkovín
  • 74 gramov sacharidov
  •  12 gramov tuku

Pripravte si

  • 225 gramov morčacích pŕs 

  • 400 gramov nakladaných paradajok

  •  130 gramov paradajkového pretlaku

  • 120 ml vody

  • 180 gramov konzervovaných hnedých fazulí

  • 1 malá pokrájané chilli paprika

Postup :

Dno panvyce  postriekajte olejom v spreji. Pridajte morčacie prsia pokrájané na kúsky a sprudka ich opečte. Keď je mäso opečené, zlejte z panvice tuk a pridajte nakladané paradajky, pretlak, fazuľu (ktoré pred tým scedíte) a pokrájanú čili papričku. Všetko dobre premiešajte, chvíľu ešte povarte a môžete servírovať.

Morčacie mäso so zelenými fazuľkami

1 porcia obsahuje cca 600 kcal,

  • 72 gramov bielkovín
  •  37 gramov sacharidov
  •  14 gramov tuku.

Na prípravu tejto dobroty budete potrebovať

  • 110 gramov zelených konzervovaných fazulí
  •  360 gramov uvarených morčacích pŕ
  •  300 ml hubovej  polievky (z vrecka)
  •  120 ml nízkotučného mlieka
  •  sprej na vymastenie panvice

Postup :

Dno panvice postriekajte sprejom na pečenie a rozpáľte ju. Pridajte pokrájané zelené fazuľky a duste ich do mäkka. Potom pridajte pokrájané mäso a ostatné ingrediencie, premiešajte a varte cca 10 minút.

NÍZKOSACHARIDOVÉ  RECEPTY

Brokolicová placka

V jednej porcii je celkom asi 508 kcal

  • 8 gramov sacharidov
  • 50 gramov bielkovín
  •  30 gramov tuku 

 Budete potrebovať

  • 1 čajovú lyžičku olivového oleja
  •  45 gramov brokolice rozdelenej na kúsky
  •  1 malú cibuľu pokrájanú na kocky
  •  3 vaječné bielky
  •  2 celé vajcia
  •  120 gramov varenej šunky nakrájané na kocky

Postup :

Rozpáľte panvicu, do ktorej ste pred tým naliali olej. Pridajte cibuľu a brokolicu a duste do tej doby, než zelenina nezmäkne (cca 4 minúty). Medzitým si v miske zmiešajte vajíčka a bielky. Do uvarenej brokolice nasypte šunku a premiešajte, nalejte vaječnú zmes a bez miešania zapekajte. Po zapečení jednej strany, placku opatrne otočte na druhú stranu a dopečte.

Dusený losos

 Celkom porcia obsahuje 280 kcal. Rybka vám dodá

  • 40 gramov bielkovín
  • 20 gramov kvalitných tukov
  •  iba 9 gramov sacharidov

Na prípravu je potreba

  • 475 ml zeleninového vývaru
  •  135 gramu špargle
  •  175 gramu lososa

Do hrnca nalejte zeleninový vývar a špargľu doň vložte a pomaly zahrievajte. Keď už začne vývar vrieť, tak pridajte lososa a duste do tej doby, kým losos nezmäkne.

Krevetový guláš (niečo pre labužníkov)

1 porcia obsahuje cca 233 kcal,

  • 36 gramov bielkovín
  •  10 gramov sacharidov
  •  3 gramy tuku.

Pripravte si

  • 180 gramov mrazenej zeleniny
  •  175 gramov očistených kreviet
  •  1 polievkovú lyžicu sójovej omáčky
  •  sprej na vymastenie panvice

Postup :

Panvicu vystriekajte olejom v spreji a pridajte zeleninu. Pomaly ju za občasného premiešania opekajte do tej doby, než sa nerozmrazia (asi 5 minút). Pridajte krevety a sójovú omáčku a varte, než krevety nezmäknú a nesfarbí sa do ružova.

Komentáre:

Produkty v článku

EXTRIFIT PROTEIN BREAK

EXTRIFIT PROTEIN BREAK

1,75
EXTRIFIT RICE & OAT MASH

EXTRIFIT RICE & OAT MASH

1,10
EXTRIFIT® PROTEIN PUDING

EXTRIFIT® PROTEIN PUDING

1,40