NECHUŤ K TRÉNINGU VÁS ZNIČÍ

Otáľanie a odkladanie vecí a povinností na "zajtra" sa prihodí každému z nás. Ani ja som nikdy neprinútil upreným pohľadom levitovať špinavý riad a duševne sa s ním spojiť v samoočistnom a sebeodkladacom  procese. Ale odkladanie vecí na nabudúce môže znamenať, že vaše predsavzatia, vaše ciele, alebo vaše predchádzajúca tvrdá  práca zhynie pomalou a trýznivú smrťou, lemovaná náhrobkami  s vytesanými vetami oplývajúcim slovnými spojeniami typu: ja som vtedy ..., za mlada som taky bol ..., keby mohol atď ... Určite ste to počuli okolo seba už mnohokrát, argumenty ako: "som veľmi unavený." "Až si kúpim nové tepláky." alebo také  odhodlania  "Dám si ešte jednu, poslednú", či "Od pondelka začínam." Nikdy som nepochopil v čom je pondelok lepší ako utorok alebo štvrtok. Dokonca ani neviem posúdiť chuť dvadsiatej cigarety, ktorá je určite tak odlišná od chuti štrnásteho šloka . Rozhodne som však presvedčený, že tieto vety nám ospravedlňujú niečo, do čoho sa nám v skutočnosti príliš nechce. Zároveň nám ale bránia v tom, aby sme robili činnosti, ktoré naozaj robiť máme, aby sme si splnili tie ciele, ktoré sme si predsavzali.

Cvičenie môžete odložiť z niekoľkých dôvodov. Napr. z viery vo vlastný sebaklam, že na tom vlastne nie ste ešte tak zle a že tie fotky, na ktorých ste trochu kyprí, sú len dôsledkom zlého uhla v postavení fotografa a vás. Alebo sa naopak bojíte zlyhania či snáď priemernosti. Bohužiaľ, ak nepodstúpite námahu, nikdy sa nedozviete, ako na tom vlastne ste. Zároveň vás môžem bezpečne uistiť, že tí sebavedomí  jedinci, disponujúci pevným vyšportovanými telom, na tom boli vo svojich začiatkoch obdobne ako vy. Nezávisle na mnohých iných dôvodoch je veľmi pravdepodobné, že si skrátka neviete zorganizovať svoj čas. Práca, škola, povinnosti k rodine, to všetko vám môže ľahko prerásť cez hlavu. Ak si neurčíte pevne danú hodinu, v ktorej sa budete venovať tréningu, ocitnete sa na konci dňa v časovej tiesni, kde chtiac-nechtiac budete musieť niečo oželieť. Ak sa stretnem s niekým, kto má záujem o posilňovanie, napriek tomu ešte nezačal, tak v drvivej väčšine je jeho dôvodom, že na to bohužiaľ nemá čas. Ľudia si snáď myslí, že akýsi "naozajstný" tréning musí trvať tri hodiny. To však nie je v žiadnom prípade pravda. Pre určitý svalový progres vám vystačí tréning trikrát týždenne po maximálne 1,5 hodine.

Ak budete otáľať alebo bojovať s vlastnou lenivosťou, môže vám to okrem iného spôsobiť množstvo ďalších škodlivých vecí: negatívne pocity vrátane sebakritiky, depresie a pocit viny, zbytočné výčitky k sebe samému, pokles energie, pocity únavy a nadmernú ospalosť. Verte mi, že viem, o čom je reč.

Alebo schválne: vstúpte  si do svedomia, koľko z vás nešlo na tréning, nie z objektívnych príčin, ale jednoducho len preto, že sa vám nechcelo. Trúfam si povedať, že pocity viny a mrzutosť sa dostavila ihneď potom, čo vás lenora prešla. Ale väčšinou bolo na tréning už veľmi neskoro. Skúste vyskúšať pár tipov, ktoré vám pomôžu pustiť sa do tréningu, alebo vás dokážu vykopať z vyhriateho tepla domova.

Postupujte zvoľna !

Nemusíte hneď kopírovať šesťdňový dvojfázový tréningový split nejakého profíka. Zvyk trénovať rozvíjajte postupne, aby ste si mohli pomaly prisvojovať správne návyky a postupne začleniť cvičenie ako neoddeliteľnú súčasť vášho života.

Dajte si rozumné ciele !

Nie je potrebné povedať  všetkým okolo, že do mesiaca zhodíte 30 kíl, alebo že za tri roky vyhráte Mr. Olympia. Dávajte si menšie motivácie , kilo za týždeň, za dva. Nie je kam ponáhľať. Ak budú vaše predsavzatia nerealistické, stratíte bleskurýchlo chuť na ich dosiahnutie.

Nájdite si motivovaného partnera !

Stará pravda hovorí, že vo dvojici  sa to lepšie ťahá. Zároveň je jasné, že je oveľa ťažšie čeliť výčitkám spolucvičenca než svojim vlastným. Pocit zodpovednosti voči druhému vám pomôže privyknúť si pravidelnému tréningu oveľa rýchlejšie.

Zvoľte si vhodnú dennú dobu !

Dobrý tip pre naozaj vyťažených jedincov  je cvičiť skoro ráno . Máte odcvičené a po celý zvyšok dňa sa už nemusíte zaoberať myšlienkou, kde ušetríte nejakú tú minútku na tréning.

Nečakajte, až sa vám bude chcieť !

Môžete sa práve  tak dočkať toho, že sa vám nebude chcieť nikdy. Dorian Yates sa kedysi v slávnom výroku vyjadril v tom zmysle, že ak by mal načúvať svojim inštinktom, sedel by iba  tak v krčme. Pamätajte, že aj ľahký tréning je lepší, než žiadny tréning.

Skúste striedať miesto !

Ako sa hovorí, zmena je život. Občasná zmena prostredia vám pomôže nájsť novú motiváciu, spestrí váš tréning a vytrhne zo stereotypu.

Odmeňte sa !

Po splnení svojich cieľov si urobte radosť. Je jedno, pokiaľ to bude nejaká dobrota, alebo kus oblečenia, vďaka ktorému bude vidieť vaša snaha. Už od mala dostávame za splnenú úlohu malé darčeky, tak prečo v tom nepokračovať. Pozitívne vzpruha zvyčajne funguje.

Majte radi sami seba !

Nie je nič zlé na tom, urobiť si čas sám na seba. Vyhraďte si pre seba niekoľko málo hodín, cez ktoré tzv. Nejde vlak. Sú jednoducho vaše a vy ich chcete venovať sebe a svojmu tréningu. Otáľanie je bohužiaľ životným faktorom, nezávisle od toho koľko máte pevnej vôle a disciplíny. Inými slovami, očakávajte problémy, ale nenechajte sa nimi odradiť.

Pamätajte: hlavným cieľom je pokrok a prekážky sú len obmedzenia rýchlosti na ceste k zdravšiemu a silnejšiemu telu.  

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.