NEGATÍVNE VPLYVY MA NEDONÚTIA PRESTAŤ

Takmer všetci sa počas života dostávame k prežívaniu negatívnych emócií. Niektorí jedinci sa dokážu úplne ovládnuť, iní nejavia  žiadne známky ich prítomnosti. Je dobré "nachádzať sa" niekde medzi týmito dvoma extrémami. Nie vždy je to príjemné, ich prežitie je ale bežné a normálne. Príčin týchto záporných emócií existuje veľa ako vo vnútornom, tak vonkajšom svete. Rovnako tak existuje mnoho príčin emócií pozitívnych, aj keď sa niekedy môže zdať, že je ich menej.

Všetci môžeme zažiť stratu. Otázkou je, ako ju prežiť, precítiť a prekonať. Nie som kompetentný na to, aby som mohol poskytnúť univerzálnu odpoveď, ale chcel by som sa podeliť o niektoré svoje skúsenosti. Čo považujem za potrebné v týchto stavoch je dať si čas na prežitie, ale zároveň v ňom neustrnúť. Mnoho ľudí v týchto stavoch ustrnutie dostáva k vynechaniu činností, o ktorých vie, že im robia dobre. A to je obrovská chyba. Mne pomáha cvičenie a zisťujem, že sa dokonca tieto  negatíva dajú využiť vo svoj prospech. Súhlasím teda s príslovím "všetko zlé je na niečo dobré".

Posilňovanie je drina. Ale prečo to tak je ? Je to spôsobené predovšetkým bolesťou  pri svalovom sťahu (kontrakcii), kedy vo svale vzniká veľké napätie. Ak teda chceme výsledky, musíme sa naučiť túto bolesť precítiť a prekonať. Príjemným prekvapením je úžasný pocit vo svale po jeho precvičení . Bolesť mizne, a dokonca sa dostavuje citeľná úľava, o ktorej nebolo pred tréningom vedieť . A podobne je tomu aj s abstraktnejšími bolesťami spojenými s našimi vnútornými stratami.

A ako sa podľa mňa dajú tieto negatíva využiť v prospech v posilňovni ? Chcel by som použiť príklad mojich zaostávajúcich svalových partií. Takmer všetci máme svalové skupiny, ktoré zaostávajú za inými. Dôvodom môže byť nevedomý strach z prekonania hraníc často súvisiace s pudom sebazáchovy a samozrejme aj genetické predpoklady. Tlaky na ramená i na prsia "cvičím " s najťažšími váhami, s ktorými dokážem urobiť 6 - 8 opakovaní. S takými váhami, kedy deviaty pokus sa bez dopomoci  stáva neúspešným. Nie som žiadny výnimočný svalovec, ale konkrétne vo cvikoch na plecia si celkom verím.

Podobne je tomu v mojich tréningoch nôh . Koncentrická fáza opakovania pri poslednom drepe prebieha rýchlosťou porovnateľnou s slimačou  "chôdzou" a pri tomto pohybe nahor trpí moja  zubná sklovina, na ktorú je vyvíjaný silný tlak. Moje úsilie je tak veľké, že jednoducho zatínam zuby. Zato chrbát nie je  mojou prednosťou. Celkom  dlhú dobu som veril tomu, že množstvo najväčších kotúčov na žrde pri mojich mŕtvych ťahoch je negatívne ovplyvnené iba mojimi genetickými dispozíciami. Nedávno sa vo mne čosi zlomilo, a to v pozitívnom zmysle. Dvíham viac. A aby som sa držal témy tohto článku, tak musím priznať, že tomu prekonaniu predchádzali negatívne udalosti.

Moja "Láska" si uvedomila, že už nechce, aby som sledoval jej krásu, keď si večer číta. Rozhodla sa, že už sa nebudeme prebúdzať spolu. Ten deň už nastal a od tej doby som zaznamenal menšiu chuť cvičiť, dokonca aj menšiu radosť zo samotného tréningu. Vynechanie tréningov sa ale nekonalo a som za to rád, pretože som dokázal nájsť niečo dobré v tom zlom. Aj pri tréningu som prežíval záporné emócie a tie sa stali negatívnou  motiváciou. Motiváciou k odstráneniu strachu z prekonania hraníc. Motiváciou pridať váhu a "roztrhať" to. Teraz som schopný s touto váhou vykonať dokonca 10 opakovaní. Je to dôsledkom toho, že som neustrnul, a že som nezanechal môjho úsilia aj cez nepríjemné okolnosti.

Motivácia je príčinou všetkých našich akcií. Všetkých našich pohybov, činností, správania a konania. S tým súvisí túžba po sebarealizácii nastupujúcej po uspokojení  základných potrieb. Podnetom motivácie býva väčšinou niečo, čo chceme, ale často aj niečo čo nechceme. Prečo by som mal odmietať sebarealizáciu, odmietať to čo ma baví, kvôli ustrnutiu ? Motivácia nemusí byť len pozitívna, môže byť aj negatívna . Má tiež moc priniesť nám dobré výsledky. Momentálne sa nachádzam v stave, kedy sa do posilňovne nejako extra neteším , ale idem tam a zakaždým cítim úľavu. Nikto nám nehovoril, že to bude vždy ľahké. Aj preto vieme, že musíme precítiť a prekonať bolesť z kontrakcie svalov, aby sme dosiahli výsledky. A nielen túto bolesť.

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.