NORBERT ZAJAC - Cesta za snom – 5. diel – PRVÉ SKLAMANIE

 

 

 

 

Jesennú súťažnú časť v roku 2008 som sa rozhodol vynechať a zameral som sa na objemovú prípravu na jarnú sezónu 2009. V tomto mojom objemovom období som spoznal jedno dievča, vďaka ktorej som sa spoznal v tej dobe s Martinom Krakovským.

 

 

 

 

S Andrejom Mozolánim v súčasnosti v Mozolani Fitness Shope v ZOC Max s časopisom, kde je podpis Andyho a jeho manželky.

 

Martin bol pre mňa obrovským vzorom, spomínam si, ako som denno-denne navštevoval portál eastlabs.biz, sťahoval si odtiaľ tréningové videá, či nahrávky z rôznych kulturistických podujatí a v mojej zbierke nechýbal ani Krako, ako majster Slovenska v tej dobe v kategórii do 75 kg – iba pripomeniem, že aktuálne je už aj vicemajster amatérskej Olympie 2014 v kategórii do 90 kg – či jeho brat Alexander Krakovský, majster Slovenska v kulturistike do 75 kg v roku 2005. V živote by mi vtedy nenapadlo, že by som mohol niekedy s týmito borcami trénovať, či dokonca sa kamarátiť a ono sa to nakoniec stalo skutočnosťou. Objemovú prípravu na rok 2009 som absolvoval s novým sparringpartnerom Krakom a musím podotknúť, že práve on mi dal taký prvý pravý impulz na skutočný, ako sa povie Hardcore tréning... Veľké váhy, vysoká intenzita, pot, krv a bolesť! Sú to krásne spomienky a aj keď možnože momentálne je medzi nami istý druh rivality, myslím si, že aj Maťo toto obdobie vníma podobne pozitívne a časom všetko prehrmí a my si spoločne zaspomíname na tieto momenty, ktoré boli súčasťou môjho života a pozitívne ma ovplyvnili v mojom napredovaní.

 

 

 

 

NÁROČNÝ ROK 2009

 

 

 

Začiatkom roka 2009 som odštartoval súťažnú prípravu, v ktorej mi opäť pomáhal Ondrej Miláček, ale už sme spolu nepreberali až také množstvá detailov prípravy, ako v predchádzajúcich dvoch sezónach, ale skôr išlo o nejaké poradenstvo, či kontrolu formy. Ondro mal vtedy veľa povinností , čo sa týka štúdia na vysokej škole a ja som to plne akceptoval. Faktom je, že už som bol o čosi vedomostne zdatnejší, takže som si vedel veľa vecí ohľadom stravy, či tréningu nadstaviť sám. Rok 2009 bol pre mňa veľmi náročný. Okrem štyroch naplánovaných súťaží som bol aj v maturitnom ročníku, a tak ma čakali skúšky dospelosti na Strednej priemyselnej škole v Martine, v odbore technické a informatické služby v strojárstve. Do celého diania vstupuje aj staronová osoba, Matúš Ďudík, prezývaný Ďuďo, ktorý sa taktiež začal pripravovať na svoj debut v naturálnej kulturistike pod Ondrejovým vedením. Bola cítiť medzi nami jednak aj kamarátska podpora, ale aj trošku rivality a dokonca som až začínal byť alergický na to, keď Ondro predo mnou vychvaľoval Ďuďa, v akej je forme ... Samozrejme teraz sa nad tým len usmievam, nuž pravda je taká, že už som nebol ja, jediný ten, kto bol stredobodom pozornosti v Ondrovom portfóliu zverencov a to mi trošku prekážalo, ale tak to malo byť! Na pláne som mal sa zúčastniť v týždňových periódach, nasledujúcich po sebe, podujatí s názvami: Medzinárodné majstrovstvá Českej republiky 2009, ktoré sa konali v Českých Budějoviciach, o týždeň na to Victoria Natural Cup 2009 vo Veľkom Grobe a Medzinárodné majstrovstvá Slovenskej republiky 2009 v Michalovciach. Čerešničkou na torte mali byť Majstrovstvá Európy UIBBN v Bruseli. Samozrejme všetky tieto súťaže som mal už absolvovať v kategórii juniorov, nakoľko už som mal 18 rokov.

 

 

 

 

VENČEK A DEKRÉT

 

 

 

No, aby mi nebolo málo, na podnet mojej kamarátky Veroniky Ľoli Polereckej, ktorá študovala na gymnáziu Vilama Paulinyho Tótha som sa rozhodol, že budem s ňou chodiť na Venček, práve na jej školu, ktorá bola neďaleko tej mojej. Ako toto všetko som dokázal skĺbiť, mi je dodnes veľkou neznámou, veď okrem dvojfázového tréningu, prípravy na maturít a tréningov spoločenských tancov na Venček, som ešte aj chodil po nociach stále pracovať ako biletár do herne a cez víkendy som pôsobil ako člen upratovacej čaty v jednej upratovacej externej firme, s ktorou sme chodili upratovať okolo pracovných liniek vo fabrike na výrobu topánok ECCO. Našťastie, ako som už ledva ťahal jazyk po zemi, blížil sa záverečný ceremoniál Venčeka. Poviem Vám, boli to strašne kruté chvíle pre mňa, mal som asi 3 týždne do súťaže, nemohol som sa ničoho najesť a keď vám na tejto slávnosti asi 3x po sebe postavili pred vás všakovaké dobrôtky, bolo náročné to psychicky ustáť, ale zvládol som to! Mal som so sebou zbalené kuracie prsia a varené zemiaky, síce všetci sa na mňa nechápavo pozerali, ale mne to v podstate bolo jedno, lebo to som proste ja, keď mám svoj cieľ, idem si za ním aj cez mŕtvoly . Na tejto záverečnej slávnosti som dostal aj dekrét spoločenských tancov, takže prvá taká včelička úspechu sa už dostavila. Trošku ma mrzelo, že na moju tanečnú partnerku Ľoľu, som bol dosť nepríjemný, ale ona to chápala a to jej nikdy nezabudnem!

 

 

 

 

 

NADČASOVOSŤ

 

 

 

O pár dní na to som sa zúčastnil aj reprezentačného zrazu spoločne s Ďuďom, ktorý, ak si dobre pamätám, sa konal v Banskej Bystrici vo fitness centre Mega Gym. Spomínam na to, ako výberová komisia na Majstrovstvá Európy na čele s Petrom Buvalom použila na mňa termín nadčasový, čo malo znamenať, že som príliš skoro v moc dobrej forme, čo mi neuveriteľne príjemne hladkalo ego. Zrazu sa zúčastnil aj Jakub Strigáč, ktorého som už spomínal ako taký prototyp krásnej estetickej postavy v prvom mojom dieli a hneď v tej chvíli som vedel, že on bude ten môj najväčší súper a rival sezóny 2009. Účasť na ME nám bola všetkých zúčastneným prisľúbená, samozrejme, každý si to hradil sám, takže nikto nič nechcel nechať na náhodu. Príprava pokračovala ďalej a ja som mal zasa ten problém s vyrysovaním spodnej časti tela. Tento krát som vôbec nevedel, čo mám vymyslieť na to, aby to zabralo.

 

 

 

 

PRESTUP DO SAKFST

 

 

 

Na margo prestupu do federácie SAKFST, o ktorom som už vtedy otvorene hovoril, ma Ondro Miláček zobral za svojim oddielovým trénerom, pánom Ľubomírom Hečkom, ktorý mal pod palcom oddiel všetkým známy, VTJ Technika Liptovský Mikuláš. Pán Hečko mi poradil obdeň trénovania spodnej časti tela, trošku mi upravil kardio, trošku stravu, ale už to bolo pod tou podmienkou, že akonáhle sa vrátim z ME v naturálnej kulturistike z Bruselu, zúčastním sa hneď ešte Majstrovstiev Slovenska v športovej kulturistike dorastencov, vo federácii SAKFST. Pamätám si ako včera, keď ma pán Hečko videl trénovať i pózovať a vyjadril na mňa svoj názor, bol som v úžase. Pre mňa to bola a vlastne aj je obrovská osobnosť slovenskej kulturistiky a opäť som sa dostal do styku s niekým, o kom som si čítal akurát na rôznych portáloch, či fórach na webe, ale nikdy by mi nenapadlo, že práve on by mohol byť môj ďalší mentor. Jeho metóda zabrala, nohy boli preseknuté a ja som makal, ako sa len dalo. Ráno som sa učil na maturity na kardiu a večer tiež. Trošku ma mrzelo, že všetky tie chvíle, ktoré sú späté s maturitami ako zbierka peňazí do klobúka, či prechádzka po meste s triednym tablom, som musel vynechať, ale mal som svoj sen a za ním som si tvrdo šiel!

 

 

 

 

MASAKER

 

 

 

Nastal posledný týždeň pred medzinárodnými majstrovstvami Česka v Českých Budějoviciach. Tento týždeň bol aj maturitný, takže poviem vám, bol to riadny masaker. Moja superkompenzácia začínala pondelkom, stravou, ktorá sa skladala len z rýb a vody. Dvojfázovo som trénoval až do stredy a do stredy som ťahal aj dni s nulovým príjmom sacharidov. V utorok som maturoval zo slovenského jazyka a literatúry, ekonomiky a účtovníctva, z ktorých som dostal dvojku. V stredu som opäť ráno šiel na tréning do Vons Gymu, po ktorom som sa obliekol do obleku a kráčal som hore kopcom na priemyslovku, ktorá sídlila asi 3 km, práve nad fitkom. Zelený do tváre, unavený a v stave silnej hypoglykémie sa začala maturitná skúška z anglického jazyka a strojníctva. Z oboch predmetov som tuším dostal trojku, ale nezabudnem na tému z anglického jazyka, s názvom Food. Keď píšem tieto riadky smejem sa, až mi slzy tečú, no vtedy to bola priam fatálna katastrofa pre mňa, veď si predstavte, že máte hovoriť o príprave bryndzových halušiek v stave, keď by vám aj zrnko ryže prišlo, ako tá najväčšia delikatesa na svete. Zvládol som to a to všetko si dovolím povedať, že ma len zocelilo. Cukrovačku som začal hneď po odchlpení vo štvrtok ráno, keď som začal aj odvodňovať na sobotňajšiu súťaž.

 

 

 

 

NÁVŠTEVA U MOZOLÁNIHO

 

 

 

 

Zrazu mi volá Martin Krakovský. Zodvihnem a v tom sa ma spýta, či sa nejdem s ním previesť do Žiliny, že má tam dohodnuté stretnutie s Andrejom Mozolánim. Celý bez seba, aj keď veľmi unavený som neváhal a utekal si čo najrýchlejšie nabaliť jedlá na cukrovačku. Mamine som to išiel hneď oznámiť ako veľkú vec, že sa idem stretnúť s mojím najväčším vzorom, s majstrom sveta v kategórii do 75 kg v roku 2005 z čínskeho Shangaja, Andrejom Mozolánim. Začal som prehadzovať svoju zbierku časopisov Muscle&Fitness a vytiahol som júlové číslo z roku 2006, kde je na titulke práve Andy, s jeho manželkou Ankou. Radoval som sa z toho ako malý chlapec, chcel som si vypýtať podpis od svojho veľkého vzora! Keď sme dorazili do Žiliny, sadol som si do kresla v jeho fitku Mozolani Traninings na Solinkách a kým sa Maťo rozprával s Andym, ja som si vytiahol ryžu so sušeným ovocím a v pokoji som jedol. Andrej si to všimol, prišiel za mnou a spýtal sa ma, čo to jem. Naľakal som sa, že to tam má zakázané, ale on mi dal najavo, že šlo iba o žart. Povedal som mu, že sa pripravujem na súťaže a že som si vzal aj so sebou plavky, že by by mi bolo nesmiernou cťou, ak by som mu mohol predviesť moju formu a on by sa mi na ňu vyjadril. Andrej bez problémov súhlasil, šiel som sa prezliecť do aeróbnej miestnosti a čakal ho tam. Andy prišiel aj s manželkou Ankou a ja som bol celý roztrasený, že idem svoju formu ukázať majstrovi sveta a vicemajsterke sveta vo fitness. Odpózoval som mu a nikdy nezabudnem na jeho slová, pamätám si ich ,ako keby to bolo včera a zneli: „Ak vydržíš, budeš patriť medzi špičku v amatérskej kulturistike!“ No nie je to irónia? Kto by to v tej dobe povedal, že o niekoľko rokov na to sa mi podarí získať titul juniorského majstra sveta práve pod Andyho vedením a že naše cesty sa spoja, prepletú nielen, čo sa týka športu, ale aj mojej pracovnej kariéry a celkového napredovania? Rozradostený som ešte Andyho s Ankou požiadal o podpis na tú titulku Muscláča a šiel som spokojne domov, sústrediť na svoju súťaž, ktorá nasledovala o 2 dni.

 

 

 

 

PRVÝ MEDZINÁRODNÝ TITUL

 

 

 

Do Českých Budějovíc nám trvala cesta približne asi 7 hodín. Bola to celkom fuška, bral nás tam s Ďudom jeden kamarát Čmuďo aj s jeho manželkou, ktorí boli veľmi ochotní a ešte nás tam aj natierali a rozcvičovali, keby nebolo ich, nemali by sme sa tam ani ako dopraviť! V ČR súťaže majú svoje čaro. Ľudia sú tam priateľskí a ceny boli vždy veľmi pekné. Túto súťaž som vyhral a porazil som svojho najväčšieho rivala Jakuba Strigáča. Dokonca sa mi podarilo poraziť aj Jána Pálenička, ktorý je tiež veľmi kvalitný pretekár v naturálnej kulturistike. Stal som sa medzinárodným majstrom Českej republiky v kategórii juniorov! Bol to môj prvý titul z medzinárodnej scény!

 

 

 

 

 

SKLAMANIE A KRIVDA

 

 

 

O týždeň na to, sa konala pohárová súťaž Victoria Natural Cup vo Veľkom Grobe, kde mi Jakub udelil porážku a ja som teda skončil na druhom mieste. Bol som strašne smutný a sklamaný, ale s odstupom času som potom uznal, že sme si boli veľmi podobní, aj formou, aj estetikou a že tento verdikt bol správny! O ďalší týždeň na to sa konali Medzinárodné majstrovstvá Slovenskej republiky v Michalovciach.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na základe skúsenosti z tejto súťaže som dal tomuto dielu názov prvé sklamanie. Prvýkrát som totižto pocítil trpkosť prehry, oprávnenú krivdu a ucítil som aj lobizmus zo strany rozhodcov! To, že ma Jakub porazil mi vôbec neprekážalo. Na tejto súťaži skutočne vyzeral lepšie. Ja som pôsobil moc plocho, moje svaly boli síce separované, ale tým, že telo bolo vyšťavené z dvoch predošlých súťaží, pôsobil som prázdno a unavene. Zarazilo ma však to, že ma porazil Ladislav Múčka, ktorý skončil na 3. mieste a ktorého som s prehľadom aj na predošlých súťažiach porazil, hoci aj o 4, či až 5 miest a určite si dovolím tvrdiť, že nemal ani lepšiu formu, ani separáciu, ani žiadnu inú devízu voči mne na to, aby ma mohol poraziť. Takže v celkovom merítku medzinárodných M-SR som skončil až na 4. mieste, kde ma porazil aj Ján Páleniček, ktorý skončil na mieste druhom. Samozrejme, že medailisti boli ocenení v rámci majstrovstiev Slovenska len so slovenskou národnosťou, a tak mne prischla bronzová medaila. Hrozne som plakal, bol som demotivovaný, psychicky som sa zrútil, štart na ME som zrušil, nedokázal som ani potiahnuť diétu na dorastenecké M-SR vo federácii SAKFST a chcel som sa konečne normálne najesť a žiť...

 

 

 

 

POMOC OD MAMY A SPOLUŽIAKOV

 

 

 

Dostať sa z toho psychicky mi opäť neuveriteľne pomohla mamina, ale aj moji spolužiaci. Dokonca moji spolužiaci v rámci predmetu aplikovaná ekonómia, v ktorom sme si mali vytvoriť svoju firmu a reálne podnikať, celý náš triedny zárobok , čo bolo cca asi 20e, venovali mne, ako sponzorský dar! Na toto, keď si spomínam, mám zimomriavky po tele, pretože áno, 20e možnože nie je veľa, ale sumu, za ktorú si mohli kúpiť napríklad fľašu vína a ísť si to užiť niekam na triednej akcii, dali mne a budem sa opakovať, ale to je ďalšie gesto, ktoré im nikdy nezabudnem. Rovnako ani na gesto Milana Sumku, môjho spolužiaka, ktorý mi vybavil od svojho otca tiež menší finančný sponzorský dar a strašne mi s otcom fandili. Po pár dňoch, keď som sa z toho všetkého ako-tak dostal, som cestoval do Liptovského Mikuláša za pánom Hečkom, ktorý mi prehovoril do duše a začali sme prípravu na rok 2010, ale o tom až v ďalšom pokračovaní.

 

 

 

Norbert Zajac, člen Extrifitslovakia tímu

 

 

IFBB Norbert Zajac - www.norbertzajac.com

 

 

 

EXTRIFITSLOVAKIA PODPORUJE NORBERTA ZAJACA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Extrifit

 

 

 

Značka Extrifit ® bola zaregistrovaná v roku 2007. V roku 2010 sa firma transformovala na EXTRIFIT ®, sro Extrifit Sports Nutrition dnes patrí medzi najdynamickejšie výrobcov športovej a doplnkovej výživy v Českej republike a veľmi úspešne distribuuje svoje produkty do zahraničia. Výhradným dovozcom výrobkov EXTRIFIT ® na Slovensko sa tento rok stala naša spoločnosť GDP s.r.o. so sídlom v Michalovciach . Doplnky výživy zn EXTRIFIT ® našli značnú obľubu najmä u kulturistov a vyznávačov životného štýlu Fitness.

 

 

Všetky výrobky, nesúce značku EXTRIFIT ®

 

 

 vynikajú špičkovou kvalitou použitých surovín, sú registrované Ministerstvom zdravotníctva SR a vyhovujú prísnym normám Európskej únie. Firma EXTRIFIT ® uviedla na trh niekoľko unikátnych produktov, ako je napr enzymaticky hydrolyzovaný srvátkový proteín Hydro Instant, originálny bulharský terrestris s obsahom 90% saponínov - Bulgarian Tribu 90%, hydrolyzované srvátkové aminokyseliny Amino Hydro s obsahom 85% bielkovín, alebo jedinečné aminokyseliny Beef Amino Hydro 4000, vyrobené z hovädzieho hydrolyzovaného proteínu. Tieto aminokyseliny vynikajú extrémne vysokým obsahom bielkovín a unikátne sú minimálnym obsahom pojív. Špičkou v ponuke EXTRIFIT ® je tiež multivitamínový a multiminerálny produkt V52 Vita Complex Forte, obsahujúci 52 revitalizačných ingrediencií.

 

 

www.mozolani.com

 

 

 

 

 

 

 

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.