PÁR TIPOV NA BICEPS PODĽA VAŠICH SLOV

V piatok sa na našom facebookovom profile objavila výzva v tomto  znení:

Výzva pre čitateľa článkov Pavla Vacka ! (Extrifit.cz) My vyberieme prvých 25 komentárov / slov, ktoré sa musia objaviť v článku. Ak sa Pavlovi nepodarí napasovať vaše slovo do článku, získate od nás cenu. Príjemnú zábavu. (Vulgarity nepíšte, fcb ich aj tak  nepustí)

Čo sa dialo potom ?

V podstate okamžite tam prišlo niekoľko desiatok komentárov, pričom ich je tam momentálne cez 150. Ktoré boli medzi prvými 25, je takmer nemožné zistiť a zapojiť všetky nemožno. Nechcem totiž ašpirovať na ďalšieho tvorca Neverending story. Takže tu máme kompromis, keď použijem 40 vašich slov, ktoré budú v článku zvýraznená, a ktoré si môžete overiť na priložených screenshotoch.

Príjemnú zábavu.

Za necelý týždeň tu máme Ježiška a valia sa na nás najrôznejšie priania toho, čo by chceli naši blízky , čo by sme chceli my sami a koľko by sme chceli peňazí, aby sme to všetko mohli kúpiť. Ale nikto sa nezaoberá tým, čo by sme nechceli. Ja by som napríklad nechcel hemoroidy. Pretože to by som teraz sedel vo svojej vyhrievanej koženej  sedačke o poznanie nepohodlnejšie . V čase, keď čítate tento článok, totiž frčím na stretnutie s Vojtom a potom ideme spoločne do redakcie DVTV. A zatiaľ čo ja budem očumovať niekde spoza rohu, Vojto bude čeliť zvedavým otázkam Martina Veselovského. Počítam, že to bude zase o nejakej tej motivácii k tréningu, o tom, či je sypač, čo do seba pcháva steroidy, či napríklad spieva pred Vianocami roráty, alebo či je rovnako promiskuitný ako tý vyčačkaný  chlapci, čo hrajú futbal. Ale už dopredu viem, na čo sa ho istoiste nespýta. Nespýta sa ho, ako cvičí triceps, pretože toto od Vojtu nechce počuť nikto. Všetci vieme prečo. Lenže to je práve tá obrovská chyba. Poznám to z vlastnej skúsenosti.

Na seminároch a v rozhovoroch je každý lačný po informáciách, ktoré vedú k rovnakým objemom tých svalových partií, ktorými vyniká aj odpovedajúci  borec. Keď vidíte kulturistu s obrovskými nohami, myslíte si, ktovieaký je to drič, čo na to dal a ktorý nie že vie, ako ich  cvičiť. Chyba lávky. Oveľa pravdepodobnejšie bude, že ide o následok kopulácie jeho mamičky s oteckom, ktorí touto zábavnou aktivitou odovzdali pár genetických informácií svojmu budúcemu potomkovi. Čo je samozrejme oveľa lepšia varianta, než keby si odovzdali vzájomne filcky. Pokiaľ mu teda rastú stehná z drepov, predkopávania, legpressu a bohviečoho ešte, rastú mu proste len o niečo lepšie, než keby behal po schodoch v klinike hepatogastroenterologie a nosil vzorky odberu zažívacieho traktu z jednej laboratória do druhej. Skrátka, raz vám osud dal do vienka talent na danú partiu a viac sa o ňu nemusíte veľmi starať.

Konkrétne  mňa sa ľudia vo fitku už 20 rokov pýtajú, ako cvičím prsia, zatiaľ čo pri pohľade na moje bicepsy sa slabší jedinci rozplačú a zvyšok nutne dochádza k názoru, že tieto dve zdurené žily nájdete medzi nejneobhospodarovávatelnejšími svalovými partiami sveta. Opak je pravdou, bicák, a to mi verte, patria naopak medzi nejobhospodarovávatelnejšie partie môjho tela. Samozrejme až po penisu. Idem po ňom už dvadsať rokov ako Babiš po účtenke, zbieram aj tie najinternejšie informácie vedúce k progressu tejto  mojej komplykovanej  partii a keby sa na Vysokej škole pri prednáškach otorinolaryngológie nezaoberali takou  zbytočnosťou ako je hlava a krk, ale venovali sa dôležitému symbolu síly- bicepsu- už dávno by som bol otorinolaryngológom.

A možno  by sa mi to s postupom rokov podarilo aj vysloviť. Takže zatiaľ čo pri tréningu pŕs si vystačím s benčom  na šikmej lavici, pár sériami tlakov s jednoručkami a 2-3 pumpovacími sériami nejaké cypoviny, aby mi kdejaká Hildegarda povedala, že mám väčšie kozy ako ona, tak bicák sa po všetkých tých vedomostiach, tréningoch a drine rozhodne nezdeväťadevädesateronásibol. Ale práve preto, že som za tú dobu vyskúšal kde čo, trúfam si tvrdiť, že vám môžem poradiť lepšie, ako Cutler. Ak teda nepohrdnite skúsenosťami žlutozubého plešouna, ehmmm, pardon, chcel som napísať šabľozubého fešáka, mám tu pár tipov pre vás.

-Intenzita  tréningov.

Mám vyskúšané trénovať biceps obdeň, 2x týždenne, 3x týždenne pravidelne, ale aj 1x týždenne. Obdeň, ak to máte robiť poriadne, ho cvičiť jednoducho nejde. Pravda, v žile mi nekoluje desať kíl peptidov a podobné moderné bomby, ale aj tak si myslím, že ak nemáte pracovnú morálku cigána, proste to nezregeneruje ani za boha. Nedostatok regenerácie sa prejaví aj pri tréningu 3x týždenne, akurát v dlhšom časovom horizonte. Napriek tomu by som tento počet tréningov nezavrhoval. Spočiatku totiž sval veľmi dobre reaguje a na objeme je to celkom vidieť. Problém nastal v tom, že sa nadmerne zaťažovali úpony aj pri cvičení chrbta, čo časom vygradovalo vo zdravotných problém, kedy úpony už natoľko boleli, že som musel prejsť na tréning 1x týždenne, čo je jednoducho u takto maličkého svalu niečo ako jazda na polomotokole. Viacmenej o hovne. Ideálnym variantom pre mňa teda bol tréning bicepsov 2x týždenne.

-Intenzita. Keď som spomenul tréning 2x týždenne, dodávam, že išlo o tzv. Ľahko-ťažký tréning. Nie však v doslovnom znení. Ľahký tréning nie je ani zďaleka ľahký, skôr naopak. Ide iba o označenie používanej záťaže, s ktorou ale zase vykonávate mnoho intenzifikačných techník. Takže vo finále síce cvičíte s polovičnou záťažou, ale revete u toho ako Grznár pred kamerou. Pri ťažkom tréningu sa naopak snažíte o zvládnutie čo najväčšej váhy v základných cvikoch a to aj za cenu cheatingu. Cieľom tejto kombinácie tréningov je zacieliť na všetky druhy vlákien, pod rôznymi uhlami a s rôznou intenzitou. A zatiaľ čo pri ľahkom tréningu vám ide o to rozsračkovať biceps na rumplcimprcampr, pri tom ťažkom využívame podobné princípy ako pri vykonávaní ťažkých ťahových a tlakových cvikov, ktoré cielia okrem iného na kompletný nervový systém. A na brachialis.

No a teraz pár tipov na totálne preťaženie bicepsu.

-Uberané Série.

Toto asi všetci poznáte. Dostanete sa na nejakú záťaž a z tej, najlepšie pomocou sparinga, uberáte po určitom množstve opakovaní záťaž napríklad až na tyč. Chybou, ktorú občas vídavam, je však to, že si chlapci uberajú napríklad pri vykonaní šiesteho opakovania  vykonaného s rezervou. To potom trochu stráca zmysel. Ubrať by sa malo v momente, keď nezdvihnete zaťaženie ani o pár cm. Až potom je na mieste ubrať a potom zas a znova. Ak to urobíte skutočne správne, ladne nás to dovedie k ďalšiemu slovu na zozname, k eutrofizácii. Čo je niečo o obohatenie pôdy a vody organickými živinami. A posrať by ste sa z tejto série skutočne mohli. Pokojne aj do pôdy a vody.

-Zajumavá je aj pyramídová séria.

Tu už musíte počítať s pevne daným počtom opakovaní. Ide o to, že vykonáte 6 opakovaní. Potom, bez prestávky, ďalších 6, potom znova a znova, až vystúpite na váhu, s ktorou tých 6 opakovaní urobíte ako-tak, alebo vôbec. No a potom idete zase pekne späť po 6 opakovaniach s rovnakou váhou dolu. Náramná zábava. Asi vám došlo, že to možno robiť len v poloprázdnom fitku pri stojane s jednoručkami, ale taký čas sa niekedy určite nájde. Vyskúšajte si to. Teda ak nie ste práve vojak, pretože sa vám potom bude dosť blbo salutovať.

-Supersérie-

Tento pojem, kde sa kombinujú dva i viac cvikov do seba určite poznáte. To nie je potrebné nijako zvlášť popisovať, ale fajnový je účinok antagonickej supersérie. Ide o spojenie cvikov bicepsu a tricepsu. Nijako extra náročné to nie je, ale ide o to, že dochádza k oveľa väčšiemu napumpovaniu rúk , než je tomu u klasickej superky. Tým privediete spoločne s krvou do svalu i viac rast podporujúcich  látok. Ak ich  v krvi teda máte. Takže do svalu za ručičku pritiahnete pár molekúl bcaa, glutamínu, kreatínu atď .. a vyčerpaná, poškodená svalová bunka ju schrustne, regeneruje a rastie. Niečo ako pri fagocytóza (berte to skôr obrazne).

A čo máte  robiť, aby váš biceps bol čo nejkulaťoulinkatější ?

To je dobrá otázka, pretože taký biceps by chceli všetci. Lenže, bohužiaľ, odpoveď je jasná. Nič. S tvarom svalu toho veľa nenarobíte. Ale pokúsiť sa o to môžete, že ? Nakoniec , nádej umiera vždy posledná. Teda tesne pred človekom. Dobré cviky na zagulatenie bicepsu, sú tie, kde vám lakte akoby visia mimo tela . Znie to blbo, ale vysvetlím. Skúste si ľahnúť na šikmú lavicu čelom k nej a spustiť ruky pozdĺž lavice. Použite jednoručky, alebo veľkú činku, pokiaľ to konštrukcia lavice dovolí a vykonávajte zdvih tak, aby sa lakte čo najmenej pohybovali. Alebo cvičte na hornej kladke, kedy tyč chytíte na úzko podhmatom a sťahujete kladku za hlavu, avšak iba pohybom predlaktia, čiže tak, aby sa lakte opäť čo najmenej hýbali. Skvelý stroj má na toto Vojto v Extrifit Gymu. Síce na ňom vyzeráte ako Salamander lezúci po stene, ale bicepsy z toho páli neskutočne.

Ako som už povedal na začiatku, toto všetko mám odcvičené a vyskúšané, aby som sa vyhol stagnácii. A hoci som mal po tréningu bicepsov častokrát veľký problém, aby som vôbec dokázal manipulovať s kefkou na zuby, sami vidíte, že to nie je bohvieaký zázrak. Napriek tomu sa nechcem ani zamyslieť nad tým, keby som ho cvičil rovnako ako tie prsia. To by ma mohli rovno poslať preukážku ZŤP.

P.S. Nabudúce si dáme niečo o vybudovaní poriadneho trojuholníka. Úzky pás, široký chrbát a ramená podľa najnovších poznatkov Trigonometrie. Tešte sa. :-D

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.