PAVEL KOUKAL - CVIČENIE MŔTVEHO ŤAHU BOLA ZÁSADNÁ CHYBA

Nedávno ste mohli vidieť tréningový videolog s Milanom Obořilom a Pavlom Koukalom . Milana iste už dobre poznáte, poďme si teda bližšie predstaviť Pavla Koukala , čoby mladého nádejného kulturistu, ktorý má za sebou tretie miesto z MS juniorov a nádejnú budúcnosť pred sebou.

Ahoj Pavle, môžem ťa požiadať o krátke predstavenie pre čitateľov, ktorí ťa ešte nepoznajú ?

Volám sa Pavol Koukal,  aktuálne mám 25 rokov. Cvičiť som začal počas strednej školy, ale bolo to hlavne o tom, že som cvičil dookola prsia, chrbát, brušáky. Išlo mi hlavne o to, aby som mal vymakané kozy a brucho. Až od  štvrtého ročníka som začal cvičiť podľa nejakej štruktúry a tréningových plánov. Vlastne nejako viac som sa o to cvičenie začal zaujímať až na konci strednej školy. Potom som nastúpil na výšku, kde už som cvičil poriadne a absolvoval som prvé preteky. Bola to súťaž  SmartLabs u nás v Brne, čo je jeden zo závodov kondičkárov . O rok neskôr už som súťažil na MS juniorov, kde som skončil tretí. O ďalší rok neskôr som absolvoval debut v mužoch a to na EVL 's. Posledné súťaží bola EVL 's Prague, ktorá prebehla vlani na jeseň.

Odkiaľ si čerpal informácie ?

Prechádzal som internet, čítal som knižku Kulturistika od A do Z, skúšal som tam uvedené tréningové plány a precvičoval svalové skupiny dvakrát denne. Lenže som to išiel dosť na krv, takže ten efekt určite nebol taký, aký by som si predstavoval. Taký klasický pobláznený začiatok, keď do toho ideš hlava nehlava.

Vypichol by si z tej tvojej skúsenosti nejakú zásadnú chybu, ktorú by si už neurobil, alebo ktorú by si vyhovoril začínajúcim chalanom?

Prvé, čo mi okamžite vyskočilo na myseľ, je Mŕtvy Ťah. Spočiatku, vplyvom tých informácií z internetu som si nedokázal predstaviť tréning bez mŕtvoly. Takže som ho cvičil 2x týždenne nadoraz a veľa som si tým do budúcnosti uškodil. Vytvoril som si svalovú disbalanciu, začal som cítiť nepríjemný tlak v bedrách a bedrá ma začali bolieť aj pri ostatných cvikoch. Trebárs drepy som kvôli tomu musel na dlho úplne vyradiť. Takže v posledných troch rokoch som mŕtvolu vyradil úplne, čím sa to dosť zrovnalo a ja som zase začal drepovať a vykonávať iné cviky. Takže moja rada začiatočníkom znie, nech sa najskôr sústredia  na spevnenie stredu tela a až potom nech sa vrhnú do zložitejších viackĺbových cvikov. Nie je kam ponáhľať. Práve  tak by som sa vyvaroval maximálkam . To nie je nič pre bežných  cvičencov a ani kulturistu. To by som určite prenechal powerlifterom.

Ty si občas skúsiš nejakú tú maximálku ?

Nie, absolútne nemám potuchy o svojich maximálkách. Drepnem  celkom v pohode 170 kg 10x, ale koľko by som urobil kíl pre jedno opakovanie, to vážne netuším. Vždy som radšej, keď tu váhu mám pod kontrolou ja, a nie že so mnou tá váha hádže a lomcuje.

Aká je tvoja tréningová filozofia ? Ideš na krv, alebo skôr vsádzaš na váhy ? Alebo je to u každej partie inak ?

Môj štýl tréningu ste mohli vidieť nedávno na Ronnie.cz, pretože to bola veľa reálna typická ukážka môjho štýlu cvičenia. Ale v posledných rokoch sa snažím cvičiť hlavne tak, aby ma to predovšetkým bavilo. Chcem mať z tréningu radosť. Niekedy tá energia samozrejme chýba, ale rovnako sa to snažím poskladať tak, aby ma ten tréning tešil a bavil ma. Nie som ten hardcore borec, čo okolo seba hádže činkami , reve  a fučí ,  aby to všetci počuli. Skôr si hľadím svojho, idem  si všetko na doraz a keď potrebujem dopomoc, tak si niekomu poviem. Tu v Gold 's Gyme je stále niekto, kto ti ochotne pomôže.

Tie vynikáš na súťažiach predovšetkým svojou pripravenosťou. Meníš nejako svoj tréning v období, kedy už si skutočne veľmi  vyrysovaný ?

Nie, že by som to nejako extra plánoval, ale s odstupom času musím povedať, že ten tréning je v podstate totožný. Líšia sa to skutočne len detaily, kedy pridávam ranné kardio, ale tá silová časť tréningu je skoro rovnaká. Zásadná zmena spočíva len v jedle. Ale čo sa týka kardia, tak sa mi veľa osvedčili schody, kedy som 6-7 týždňov pred súťažou chodil do schodov s cieleným zatínaním zadku a bolo to na ňom poznať. To by som asi jediné vypichol do pozornosti.

To si mi trochu ukradol otázku, pretože na ten tvoj pruhovaný zadok som sa chcel opýtať. Takže schodom teda přičítáš najväčšiu zásluhu na tak ostro separovanom gluteu, áno ?

Schodom do 11 poschodia, ktoré som absolvoval každý deň a tiež pobytu v nemocnici, kde som pobudol týždeň zhruba 4 týždne pred súťažou.

Čo sa stalo ?

4 týždne pred pretekmi  som skončil na infúziách kvôli črevným problémom. Podcenil som prípravu mäsa a zároveň som podcenil tie prvé problémy. Skúšal som ďalšie dva dni pokračovať v príprave a naplánovanom jedle a dúfal som , že to prejde. Lenže namiesto toho to vyústilo v pomerne veľké problémy, takže som skončil v nemocnici na infúziách a jedol nemocničnú stravu.

To si mal nejaký Cheat day alebo čo ?

Nie, ten som mal mať práve v deň, keď to vypuklo, takže som si ho nedal, aby som si tým ešte viac neuškodil. Ten problém bol skôr v tom, že som bol 3 týždne v novej práci, kde som nemal ešte ustálené návyky, takže som si urobil veľkú porciu kuracieho naraz na celý deň a asi som nejaké kúsky nedopiekol . Do toho bolo horúco, ja to skladoval v škatuľkách no a bolo to.

Každopádne na EVL 's si sa síce ukázal v špičkovej forme, ale výsledkovo to moc nevyšlo. Prečo ?

Predovšetkým sa brutálne zdvihla úroveň EVL 's ako takého oproti minulému roku. Bol tam úplne iný typ pretekárov a mnoho medzinárodných šampiónov. Takže treba férovo uznať, že som na to jednoducho ešte nemal. Áno, bolo to dobre pripravené, mal som nejakých 86 kíl, ale to je na moju výšku a tvary stále ešte málo a proti oveľa guľatejším súperom som jednoducho vyzeral oveľa subtílnejšie. Navyše sa mi zdalo, že na rozdiel od predchádzajúceho ročníka tentoraz na EVL 's uprednostnili trochu objemnejších  borcov  ​​pred ostrejšími. Takže to sú z môjho pohľadu nejaké dôvody, prečo to nevyšlo.

Teraz máš aké plány ?

Teraz sa chcem pripraviť na nejaké súťaže na jeseň. Mrzí ma, že to asi nebude na EVL 's, pretože ako sa teraz rozdelili tie federácie, je to oveľa komplikovanejšie. Takže mi zostane asi Arnold, nejaké tie Diamond, niečo bude snáď v Rakúsku, ešte uvidíme .. Rozhodne chcem opäť prísť tzv. Na plech vysekaný , ale tvarovo a váhovo inde. Povedal by som, že v minulosti som vždy začal s diétou veľmi  skoro, takže som bol síce krásne vysekaný , ale stratil som niečo z hmoty. Takže tento rok sa pod iným trénerom poučím z chýb a skúsim to urobiť inak.

S kým spolupracuješ ?

Ako som vyšiel z tej nemocnice, tak som oslovil Viktora Hella, či by my  nepomohol s tým, aby som sa dal zase do rýchlo kopy. Po jeho radách som zase dokázal strávit 200 gramov bielkovín a asi  300 gramov sacharidov, čo po týždni ničoho bola paráda. Pred jeho konzultáciou  som lietal na záchod jedna radosť a po nej som bol zdravý človek. Takže ten mi veľmi pomohol a dohodli sme sa na ďalšej  spolupráci .

Viktor Hell je taká brnenská persona, nie ?

To určite áno. Ja som už o ňom počúval skôr, ale potom som nastúpil do práce v Gold 's Gyme, takže sa z nás stali kolegovia a mohol som sa s ním zoznámiť lepšie. Potvrdilo sa, čo som o ňom počul, že je odborník do všetkých smerov fitness, či už tréningu, stravy, tak regenerácie. Napravuje nám tu všetky svaly, kĺby, kolená, je to taký všeumelec cez všetko a funguje mu to. Zároveň ti  všetko vysvetlí, čo urobí, ako to zaberie, čo sa s tým svalom stane a väčšinou to vyjde tak, ako predikuje.

Ty si teraz novo vyskúšal doplnky od nás, od Extrifit. Objednal si si podľa svojho výberu, ale je tam predsa niečo, čo ťa vyložene zaujalo, alebo nadchlo?

Úplne jasne a jednoznačne ma nadchol ActiNox, HellGel a Hydro. HellGel je úžasný svojou praktickosťou. Mám napríklad  pred svojím tréningom ešte klienta, tak si vezmem vrecúško do vrecka a pocucávám si ho počas tej práce. Nemusím nikam odbiehať k baru, miešať niečo, šejkrovat a vlastne sa nevenovať klientovi. Takto vycucne vrecúško HellGelu, začnem cítiť, ako nabieha a vzlietnem na vlastný tréning. Navyše mi chutí, takže to mám rád. Potom ActiNox, ktorý si dám ráno po prebudení, potom v priebehu dňa a po tréningu, alebo navečer. Ten celodenný pocit  napumpovanosti je super. No a Hydro milujem. Horká príchuť po tréningu, to je moje ...

No ja som  si všimol, že v porovnaní s ostatnými členmi Extrifit Teamu si si objednal relatívne málo proteínov na úkor takých trochu netradičnejších  doplnkov. Takže na proteínoch asi nestaviaš , alebo áno ?

No práve že áno .. To si ma trochu zaskočil tou otázkou. Asi som sa bál objednať. (Smiech) CFM si dávam na raňajky, potom v priebehu dňa a niekedy po tréningu. Ale tam preferujem skôr Hydro, ktoré si trochu šetrím, no a potom Casien používam na noc. Ale tiež s ním trochu šetrím, takže ho niekedy vymením za tvaroh. Záleží, aký mám hlad. Takže to nie je o tom, že to nepoužívam, ale skôr s tým nechcem vyložene plytvať. No ale teraz sa chystám objednať Breaky, pretože na ne mám skvelé referencie od klientov, navyše to extrémne uľahčí desiaty. Ale nie sú to len doplnky, ktoré ma nadchli. Je to celý prístup z vašej strany. Napíšem správu, počas dňa mi príde rýchla odpoveď. Objednám doplnky, druhý deň ich mám doma. Teraz som točil videolog s Milanom Obořilom, ktorého som vždy obdivoval. Mám točiť s Vojtom Koritenským, to bude druhá paráda, za chvíľku FIBO ...

Tešíš sa na FIBO ?

Áno , teším, veľmi . Ešte som nebol na takhle veľkej akcii. Poznám len EXPO z Arnolda, alebo EVL 's, ale toto je mnohonásobne väčšia, čo som počul. Vždy som sa tam chcel ísť pozrieť, ale nikdy som na to nevyšetril čas. Takže verím, že si to s vami na stánku Extrifit pekne užijem.

To dúfame tiež  a vďaka Pavle za rozhovor.

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.