PETER BŘEZNA - DO VEĽKÝCH VÁH SA MI UŽ MOC NECHCE

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-brezna-2_8ddd0a9258d2411d9d2758a4c92cc077.jpg

 

 

 

Ahoj Peter, veľa ľudí asi vie, že si sa zranil pri Benche , mnoho ľudí to aj prostredníctvom reportáže z EVL s videlo sprostredkovane z tvojho telefónu, ale napriek tomu sa zdalo, že operácii sa nakoniec vyhneš. Prečo si sa zrazu tak odhodlal k zákroku?

 



Na začiatku toho zranenia som navštívil doktora u nás, v Českej lipe, a tam mi potvrdili, že je to len natrhnuté , nie utrhnuté  v šľache. Na odporúčanie Radka Čejka som si ale našiel kontakt na pána doktora Holibku v Olomouci , tam absolvoval konzultáciu a prešiel tam prehliadkou. V tej dobe to bolo ešte opuchnuté a vlastne sa to javilo skutočne len ako natrhnuté. Ovšem potom, čo mi MuDr. Holibka povedal, aby som úplne vysadil tréning a necvičil nič, ten opuch zmyzol , no v ten moment sa ukázalo, že to prso viselo už skutočne len na nitke. V podstate to bolo tak, že tá dolná a stredná časť prsného svalu  bola odtrhnutá  celá.

 

 

 

Asi sa nebudeme púšťať do nejakých odborných výrazov, ale dá sa teda laicky povedať, že ten prsný sval  bol akoby pretrhnutý na dve polovice ?
 

 


No, v podstate pozdĺžne áno. Pán doktor mi to potom názorne ukazoval na záberoch z operácie, ktoré mám k dispozícii, kedy tam idú tie dve "porcie" pŕs  cez seba a on to potom následne rozdeľuje a zošíva.

 

 

Čo všetko obnáša tá operácia? Od zranenia po zákrok.

 



Najprv som absolvoval v Lípe magnetickú rezonanciu, klasické vyšetrenie u doktora atď .. Až keď som sa rozhodol pre tú operáciu, tak začal klasický kolotoč vyšetrení od EKG, po krvné a alergologické testy. Samotný zákrok bol v pohode, samozrejme v narkóze, takže tam som necítil vôbec nič. Horšie bolo prebúdzanie, pretože som sa prebúdzal v značných bolestiach. Dali mi totiž málo utišujúcich prostriedkov. Až až keď prišiel doktor na kontrolu a spýtal sa ma na moju váhu, bolo mu hneď jasné, že mi musí zdvojnásobiť dávku.

 

 


Čo bude teraz nasledovať?

 



Za desať dní idem  zase na kontrolu, ak bude všetko v poriadku, budú nasledovať 4 týždne maximálneho pokoja a potom začne rehabilitácia. Čo obnáša nejaké cviky, ľahkú záťaž a podobne. Ale skutočne len ľahko, skôr ide o to, naučiť ten sval zase vykonávať svoju funkciu pod minimálnym zaťažením. Takže sa bavíme o nejakých 4 mesiacoch bez normálneho tréningu.


 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-brezna-3_8ddd0a9258d2411d9d2758a4c92cc077.jpg

Ty to máš teraz ešte obviazané , ale ako poznáš, že sa to vrátilo do pôvodného stavu?

 

 

Podľa hmatu. Než som išiel na zákrok, bol som úplne chorý z toho. Stále som to obchytkával, stále som to skúmal, hľadal nejakú nádej a strácal ju zakaždým, keď sa mi zdalo, že ten defekt je väčší . Neustále som s tým niekoho otravoval a veľa ľudí mi na základe skúseností  hovorilo, že to nie je prasknuté, že to je len natrhnuté  a že to bude len malý, nebadateľný defekt. Nakoniec ma presvedčili hovory s Tomášom Burešom, Radkom Čejka a Standom Pešat, ktorí jednoducho natvrdo povedali, že to je uletené a že keď sa to neprišije , bude to vyzerať blbo. A mali pravdu. TNapríklad  na EVL s Prague, kde som sa kvôli tomu ani nechcel moc ukazovať, to je skutočne ešte minimálne v porovnaní so stavom tesne pred operáciou. Teraz keď to ohmatáte, tak je zjavné, že to je späť. Že tam nie je diera, ale zase mäso. Takže som aj psychicky viac v pohode kvôli tomu. Cítim sa dobre.

 

   

Radek Lonc má miesto bicepsovej  šľachy nejakú titánovou svorku. Hovoril, že je ten biceps vo finále silnejší ako predtým.

 



No je možné, že zo mňa bude nakoniec nejaký kyborg. Ale nie, vážne, uvidíme, ako to pôjde ďalej. Veľa ľudí ma teraz kontaktovalo s tým, že sa im to tiež  stalo . Niekto s tým má problémy, iný vôbec. Veľa z nich sa ich pýtalo, prečo som to nechal robiť až v Olomouci , takže som im povedal, že to bolo na odporúčanie Radka Čejka. Martin Dráb aj Richard Čada tam boli u neho tiež . Následne som sa dozvedel, že MuDr. Holibka robí aj špičkových  hokejistov, futbalistov, takže to je určite kapacita.

 

 

Takáto praktická otázka. Platí toto poisťovňa, alebo zaplatí len bežný zákrok v mieste bydliska ?

 



Áno, všetko platí poisťovňa. Som prekvapený, že to nebol problém. A som za to rád, samozrejme.

 

 

Myslíš si, že sa táto príhoda prejaví v tvojom tréningu?

 



Sám som zvedavý, koľko potom budem môcť dvíhať, ale úprimne povedané, moc už sa mi do tých váh nechce.

 



Máš z toho blok?

 



Asi áno . Ani tak nejde o tú bolesť, to sa dá prežiť, to je v pohode. Zošije sa to a ide sa ďalej, ale ide o to, že ťa to vyradí na strašne dlhú dobu. Ja som  bol doteraz 13 týždňov mimo, len na to, aby vlastne len zistili, či to je odtrhnuté  alebo nie. A teraz mám pred sebou ďalšie 4 mesiace, kedy v podstate budem len nabiehať na tréning a potom ďalší čas na to, aby som sa dostal do nejakej slušnej formy. Čiže rok je v ťahu .

 

 

Obmedzuje ťa to aj pri ostatných cvikoch.

 



Nie, to nie. Ja chcem normálne cvičiť. Napríklad pri  chrbte úplne v pohode. Lenže mi povedali, že bude lepšie úplne vynechať, tak som vynechal. Ale inak sa až na cviky, kde to prso chtiac nechtiac zaberie, ako napr. Francúzsky tlak, pullover, kľuky na hrazde atď .. to normálne šlo. Nohy tiež  v pokoji. Lenže keď nemôžeš ísť poriadne, furt sa musíš niečím obmedzovať, tak ma to jednoducho nebavilo a vyložene som sa trápil v  posilňovni. Takže keď som necvičil vršok, zameral som sa na nohy, kde som si stanovil nejaký plán. Kardio, 2x týždenne nohy a tak. Lenže rovnako som to potom len šmrdlal a to ťa prestane baviť. Takže som to nakoniec urobil tak, že som si naordinoval skutočne len voľno, vrátane jedla. Takto dlhý odpočinok som nemal celých 19 rokov, čo cvičím, takže možno  aspoň táto  pauza sa potom prejaví v hlade po cvičení a dosiahnutí formy.

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-brezna-4_8ddd0a9258d2411d9d2758a4c92cc077.jpg

 

 

 

 

 

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.