POZITÍVNE A NEGATÍVNE STRÁNKY VAŠICH VZOROV

Motivácia každého cvičenca začať posilňovať býva rôzna. Niekedy je to snaha zapáčiť sa dievčatám, inokedy vám spolužiaci strkajú hlavu do misy a vy ste jediní, kto sa moc nesmeje, alebo jednoducho pri každom vyzlečenia tričká zmiznete a chcete s tým niečo urobiť. V dnešnej dobe You Tube a sociálnych sieťach je ale tiež  veľká šanca, že niekde zahliadnete borca, ktorý na vás zapôsobí svojimi proporciami, správaním a charizmou natoľko, že sa vám podlomia kolená ako puberťiačke pri prvej puse a zatúžite byť ako oni. Vplyv vzorov v mediálnom veku výrazne vzrástol a počet ľudí, ktorých títo   chlapci privedú k posilňovaniu, rastie geometrickým radom. A to je dobre. Len je potrebné k tomu pristupovať s chladnou hlavou. Čo je fajn na príkladoch špičkových športovcov a čo už je fajn o poznanie menej, si povieme v nasledujúcich riadkoch.

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-vase-vtory-2_f93ea4a6b35a812c6a449ebc9eae4417.jpg

POZITÍVNE PRVKY

Tréning stehien

Možno to bude znieť zvláštne, ale nebolo a nie je vždy pravidlom, že sa mladí chlapci vrhli do tréningu stehien so strhujúcim nadšením. Skôr to bolo naopak. Nohy mám silné z futbalu, z bicykla, sú schované v nohaviciach, mám ich  silné dosť ... No proste také tie klasické kecy. Videli ste snáď kulturistu, ktorý by bol vzorom, aby zanedbával svoje stehná? Určite nie! A títo dobrí borci moc dobre vedia, prečo ich  cvičia  od prvého dňa, kedy vstúpili do telocvične. Tréning stehien je tréningom polovičky tela. Tréning nôh vám výrazne pomôže aj v raste vrchnej časti. Navyše pri ňom získate kondíciu fyzickú i morálnu . Vaše telo sa adaptuje na oveľa vyššej váhy, než v prípade bicepsových zdvihov jednoruč. A veľké váhy sú to, čo z vás urobí chlapa. A to je to, čo chcete.

Cieľavedomosť

Ak sledujete svoj idol pravidelne, budete mať o jeho programe v nasledujúcich niekoľkých mesiacoch viac informácií než jeho milenka. Všimnite si, že borci veľmi dobre vedia , čo budú robiť teraz a čo majú v pláne o tri mesiace neskôr. Teraz odpočívajú 43 dní, potom budú mať 32 dní vyššie cukry, potom 7,5 dňa nižšie  atd ... Viete to vy? Možno tak máte zakrúžkovaný dátum vydania nejakej  novej  hry na Playstationu, ale v akej fáze posilňovania  sa budete nachádzať, to je vo hviezdach. Dajte si ciele. Chcite za 45 dní pribrať 3 kilá, zdvihnúť o 10 kíl viac na Benche, vykonať viac zhybov. Majte jednoducho plán, ako ho má váš idol.

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-vase-vtory-3_f93ea4a6b35a812c6a449ebc9eae4417.jpg

Dôslednosť

Len s tým ide ruka v ruke dôslednosť. Poznám Vojtu Koritenského dobre a aj keď to v jeho On the Top vyzerá, ako keby v objeme svoje jedlo nemal dobre zmapované, opak je pravdou. A táto pravda je o to viac zdôraznená v diéte, kedy je na seba extrémne striktný a nedovolí si ani uhryznutie jablka navyše, keď sa to nezmestí do jeho počtov. Tréning nikdy nevynechal a vytrvalosť, s ktorou odstránil svoje slabiny v podobe jeho paží je dychberúca . A teraz vy. Hľaďte naspäť na minulý mesiac: Koľkokrát ste neprišli do posilňovne? Môžete bez zahanbenia povedať, že ste včera alebo dnes mali päť kvalitných jedál od raňajok do večera?

Súťaže

Chápem, že nie každý je rodený pretekár. Máme tu aj veľa fitness YouTuber, ktorí na súťaži nikdy nestáli a pritom sú pre svojich  divákov motiváciou. Napriek tomu si myslím, že súťaženie profíkov má veľký motivačný potenciál. Porovnanie je dobré. Konkurencia tiež . A rozhodne platí, že dobrý výsledok na súťaži tvrdí  muziku a dodáva vašim slovám váhu. Nikdy som moc nepochopil ľudí, ktorí hovoria o diétach, o pretekároch a tom ako by a čoby, ale skutok utiekol. To, ako ste skutočne dobrí, sa ukáže na pódiu, nie pred monitorom, nie v posilňovni, nie v obľúbenom klube. Komentáre na Fejs a kolegiálne poplácávánie  po ramenách majú rovnakú hodnotu ako bankovky v hre Dostihy a stávky. Užijete si s nimi srandu doma, ale v bordeli s nimi  nezaplatíš. Hodnotu má porovnanie  s konkurenciou. Výsledok toho, kto z vás všetkých, čo to robíte s vervou a nadšením, to robí úplne najlepšie.

Vzdelávanie

Nepoznám jediného úspešného kulturistu, ktorý by bol hlupák. Drvivá väčšina šampiónov má vedomosti o výžive, ktoré by im mohol závidieť hocijaký dietológ s lekárskym diplomom. Tomáš Kašpar má nazhromaždené články o strave za posledných 20 rokov. Milan Obořil sa vzdeláva v oblasti dietológie neustále. Norbert Zajac by o doplnkoch stravy a tréningových metódach mohol z fleku prednášať na Univerzite. Nie sú to chlapci, ktorí majú päť titulov pred menom a šesť skratiek za ním, ale majú väčšie znalosti vytvorené neustálym sebavzdelávaním, navyše, a to je nemenej podstatné, doplnené o vlastné praktické skúsenosti , než kdejaký docent. A to som nespomenul ešte Slavoja Bednářa, ktorý ten titul má a strčí ich do vrecka všetkých . Bez informácií, bez znalostí, bez používaného  tkaniva zvanom  mozog, svaly neurobíte.

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-vase-vtory-4_f93ea4a6b35a812c6a449ebc9eae4417.jpg

NEGATÍVNE PRVKY

"Prevtelenie"

Tento odsek by mohol byť práve tak v pozitívnych prvkoch. Žiaľ bohu, musí byť tu. A to prečo?  Napríklad  pre príklad Ronnieho Colemana, alebo Branche Warrena, ktorí sa s činkami rozhodne nemaznajú  a hodia  s nima, ako im to odpadne od ruky. Polmetrové krátery v posilňovni sú vítanou daňou za to, že Metroflex tým získa doživotný status hardcore posilňovne s najlepšou atmosférou v Amerike. Ale nemusíme sa pozerať hneď cez Atlantik. Mrknite sa na domácu scénu. Milan Obořil vykonáva v tréningu kúsky, z ktorých mi je pri monitore zle a jeho sparingom je zle dvojnásobne, akurát v reáli. Častejšie už sa tyčkuje len v dokumentoch o bulímii. Youtubový fenomén Filip Grznár lieta po posilňovni ako zmyslov zbavený, ponúkne divákovi kompletnú encyklopédiu vulgarizmov a potom drepne  300 kíl. A to je veľa. Sakra veľa. A spomínaný Ronnie Coleman hodí  s jednoručkami, ktoré vážia  ako motor z Fabie. Možno viac. A o to práve ide. Boha jeho, keď niekto používa váhy, ktoré pochádzajú odniekiaľ z Marsu, má muskulatúru zaliatu krvou a potom a na základe nespochybniteľnej  výkonnosti vytvorí v posilňovni pariadnu  atmosféru, je to super  Borec. Rozhodne ale nie je super to, keď v posilňovni hádže s jednoručkou  75 kilový chlapec a pred každou sériou drepov so 100 kilami vykrikuje  "škrabať kozy, ČIČO". Na to najprv musíte mať. Inak vyzeráte ako blbec. A borec a blbec nie je úplne to isté, hoci to má 5 písmen a obe slová začínajú na B a  končia na c. Ide jednoducho o to, že najprv musíte byť borec, aby ste neboli blbec. Smutnou pravdou však je, že vplyvom nesprávne pochopeného príkladu si každý blbec myslí, že je borec.

Tréning

Od toho sa tiež  odvíja tréning. Nemožno robiť rovnaké tréningy 6x týždenne, ako vaše idoly. Vaše telo na to nie je pripravené. Profíci, alebo špičkoví amatéri, ktorých  obdivujete, sú zdatný, vytrénovaný , žijú častokrát v podmienkach, ktoré si prispôsobili k svojim tréningom a svoje nadpriemerné fyzické predpoklady mnohokrát umocňujú radom podporných látok. Motivácia je fajn, ale zatvoriť sa na 6 dní v týždni do posilňovne vo vašich začiatkoch častokrát vedie skôr k frustrácii. Každý špičkový borec raz začínal a máloktorý začal dvojfázovým tréningom 6x týždenne. Naučte sa najskôr chodiť, aby ste mohli behať.

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-vase-vtory-5_f93ea4a6b35a812c6a449ebc9eae4417.jpg

Steroidy

Nebudeme chodiť okolo horúcej kaše, anabolické steroidy sú súčasťou profesionálnej pretekárskej kulturistiky a uchvacujúce postavy profesionálov stoja značným dielom na chemických nohách. Ovšem anaboliká užívané bez toho, aby kulturista už disponoval solídnou  naturálou j svalovou  základňou, síce pokrok urýchli, ale v podstate ide o krátkodobý kozmetický špurt, ktorý po vysadení prechádza do opačného extrému. Nezostane z vás nič. Len uhry a strie. Každá vec a informácia má v živote svoj čas. Rodičia na vás nevychrlili pravdu o tom, že Ježiško neexistuje, ihneď potom čo ste dokázali rozšifrovať vetu: hchlapček  nám urobil pekný bobok . Práve  tak ste koitus nevyskúšali hneď, ako ste v škôlke zistili, prečo je dievčatko dievčatkom a prečo si chlapček ťahá za tú smiešnu  vec tam dole. Dnes mám pocit, že k povinnej výbave začiatočníka snáď patrí striekačka s ihlou. To je zle. Moc zle. Každý by mal mať priestor pre to, vyskúšať si, kam už môže zájsť bez zakázaných prostriedkov a mal by vedieť sám vyhodnotiť svojou motiváciu k tomu, prečo a za akú cenu si ničiť zdravie. Ako už bolo povedané, každý čin má svoj čas. Niekedy nadíde a niekedy sa na neho vôbec nedostane. Ale ponáhľať len preto, aby ste čo najrýchlejšie dohnali svoj idol, to je hlúposť. Už len preto, že špičkové borca ​​od ostatných odlišuje ....

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-vase-vtory-6_f93ea4a6b35a812c6a449ebc9eae4417.jpgGenetika a morálne vlastnosti

Špičkoví kulturisti na steroidoch by stáli na špici aj vtedy, keby steroidy neexistovali. Vlastnia  totiž ohromnú genetickú výbavu, ktorá ich  stavia ďaleko pred obyčajných smrteľníkov. Ale samotná genetika bez tvrdej práce je vám úplne k ničomu. Videl som za tú dobu, čo sa tomuto športu venujem, mnoho veľmi, veľmi talentovaných mladíkov s fyzickými predpokladmi budúcich Mr. Olympia, ktorí bez vôle a odhodlania síce vyhrali niekoľko súťaží, ale na skutočný prielom nemali morálne vlastnosti. A naopak, netalentovaný , ale o to odhodlanejší  športovci to častokrát môžu dotiahnuť veľmi ďaleko. A nemyslite si, že pevnú vôľu, morálne vlastnosti vedúce často až za sebaobetovanie má vo výbave každý jedinec. To je hlboký omyl. Každý jedinec si môže prečítať motivačný citát, to je pravda, ale tie sú tu len preto, že sa krásne čítajú a že dávajú čitatelia falošný pocit, že aj on dokáže nemožné. Nedokáže. To dokáže len ten jeden z miliónov. Buď to v sebe máte, alebo nie. Citáty na vašom profile to nijako nezmenia . Spomeňte si na tieto riadky zakaždým, keď sa rozhodnete ísť rovnakou cestou v domnení, že dôjdete k rovnakému cieľu. Nemusí sa to totiž podariť. Nechajte si však svojím idolom ukázať smer, kde si možno vyšliapať svoju vlastnú cestičku. možno  vás dovedie aj oveľa ďalej ...

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.