ROBÍM VŠETKO SPRÁVNE , TAK PREČO NERASTIEM ?

Toto určite nebude článok o najnovších výskumoch z amerických laboratórií, kde tí najlepší športovci behajú, trénujú a dvíhajú záťaž obmotaný drôtikmi vedúcimi  z prísaviek po celom tele. A nasledujúce domnienky nebudú podporené nepriestrelnými faktami. Bude sa skôr jednať o postrehy, ktoré som nazbieral ja osobne či už vo vlastnej športovej kariére, alebo som si vypočul pri  nespočetných rozhovoroch  s tými najlepšími kulturistami u nás. Vlastne sa dá povedať, že nasledujúce čítanie je tak trochu z kategórie Jedna baba povedala ... Lenže, sami to poznáte. Občas majú tie baby pravdu.

Robíte všetko správne. Makáte  v posilňovni, dodržiavate stravu, dokonca si ju rátate , aby ste mali dokonalý prehľad, za suplementáciu ste minuli polku rodinného rozpočtu a stal  sa z vás nespoločenský čudák, lebo skrátka nikam nechodíte. Spíte minimálne 8 hodín, ste fanaticky upnutý k tréningu a nevidíte medzierku pre vaše zlepšenie v oblasti životosprávy. A napriek tomu nerastiete. Alebo rastiete absolútne neadekvátne k vynaloženému úsiliu. Sakra prečo tomu tak je?

Ste vo vývine

Ten fanatizmus, absolútna oddanosť kulturistike, ktorá však bohužiaľ často nenesie vytúžené ovocie je predovšetkým doménou dospievajúcich športovcov vo veku veku 16 cca 22 rokov. Skrátka v ideálnom veku, kedy si borci síce myslia , že život začína byť ťažký a zložitý, avšak sú stále na svetelné roky vzdialený skutočným povinnostiam reálneho sveta. Myseľ môže na 100% smerovať len jediným smerom. Na kulturistiku. Lenže ako už bolo povedané, prírastky zďaleka nespĺňajú očakávania a nie sú adekvátne  predvedenému odhodlaniu. Príčinou môže byť to, že v tomto veku sa telo musí najprv adaptovať na to, čo s ním z čista jasna vyvádzate. Uvádza sa, že vývoj chlapca v muža je ukončený približne v 22 rokoch. Dovtedy má telo dosť práce s budovaním vašich orgánov, kostrového aparátu, endokrinného systému atdatd ..

A teraz si zoberte, že svoje telo naviac ešte kladiete požiadavkou na nadmerné osvalenie vymykajúce sa bežným generačným parametrom. To je pre organizmus skrátka problém, ktorý u niektorých jedincov, často tých, kde je už rast ukončený, je vyriešený zdarne, kdežto iní sa môžu pretrhnúť a svalov jednoducho pribúda pomaly. V týchto rokoch skrátka musíte vytrvať, až bude vaša vnútorná adaptabilita na vysoké zaťaženie ukončená v súlade s vaším vývojom. Do doby, kedy tvorba testosterónu pôjde na plné obrátky, a vy sami na sebe spoznáte, že túžba po raste fúzov sa stane otravnou  realitou. Preto tiež môžeme v tomto období po ukončenom vývinu zaznamenať pokroky, keď mnohí jedinci výkonnostne doslova skáču. Poznám prípady pretekárov, ktorí v priebehu jedného-dvoch rokov nabrali rovnaké množstvo svalov ako za celé pôsobenie v doraste a junioroch dohromady. Ale nezúfajte, či je niečo obrovským nevyčíslitelným benefitom tréningu v dorasteneckom veku, je to práve ona oddanosť spojená s disciplínou. Presne podľa príslovie čo sa v mladosti naučíš ... V starobe, resp. v neskoršom veku z tejto navyknuté disciplíny budete už len ukrajovať.

Talent

Ďalším dôvodom môže byť jednoducho to, že skrátka nemáte na kulturistiku talent. Áno, ja viem, nie je to zrovna príjemná veta, ale berte to z tej lepšej stránky. Môžete byť skvelým crossfiťákom, plavcom, automobilovým pretekárom alebo florbalista. Ale kulturistom nie. Tak už to proste niekedy chodí. Mňa vážne udivuje všeobecne rozšírené presvedčenie, že veľké svaly môže mať každý. Že každý môže uspieť v kulturistike. To je omyl. Rešpektujeme talent pre hokej, chápeme, že každý nemôže vyhrať Wimbledon a v televízii sa rozplývajú nad neopakovateľným talentom motocyklového pretekára Marca Marqueza. Takže keď existuje niečo tak nepredstaviteľné ako že dieťa má talent sadnúť na motorku a všetkým prejsť, prečo by nemal existovať talent na to, že niekto zdvihne 3x činku a má biceps 50 cm? Nedávno som sa priplietol k diskusii nad šialenú transformáciou Petara Klančira.

V podstate išlo o to, že jedni hovorili super a druhý, tých bolo viac, hovorili anaboliká. Nepopieram, že v tej premene hrá veľkú rolu aj chemická výpomoc, lenže, márna sláva, aj na to potrebujete talent. Myšlienka, že tí najlepší sú najlepší preto, že toho najviac do seba nahádže, je od začiatku mylná. Existuje totiž zástup zúfalcov, ktorí do seba bijú anaboliká vrchom spodom, pričom výsledkom je v lepšom prípade finálove miesto v Čechách  v horšom nič a zdravotné komplikácie. Hranice, kde by ste mali zvážiť, či svoje telo zbytočne netrápim zle zvoleným koníčkom, samozrejme neexistuje, ale ak žijete život pustovníka, pretože ste všetko presypali, napriek tomu, že výsledok sa nie a nie dostaviť, je to možno moment na prehodnotenie životných priorít a súboj so svojím vlastným talentom ukončiť vhodením bieleho uteráka do ringu.

 

Nervy 

Trochu oblúkom sa zase vraciame k počiatku. Fanatické úsilie je zrovna tak mnohokrát na prekážku. Vážne robíte čo máte s puntičkárskou presnosťou, vaša myseľ sa bezhranične koncentruje na kulturistický štýl života a napriek tomu sa nie a nie pohnúť z miesta. Často sa potom stane, že raz proste povolíte, spomalíme a dáte si psychický oraz. A ono ajhľa, začnete sa zlepšovať. Akoby znenazdajky. Toto je totiž úplne platné známemu čím viac chcete, tým menej to ide . Telo sa tak vystresuje na splnenie danej úlohy, že sa jednoducho zablokuje. V momente, kedy vpustíte do svojej hlavy aj iné myšlienky, než koľko zdvihnete dneska na benč, telo zase začne reagovať. V sexuológii je toto známy jav. Chlapík, čo si nabrnkne novú mačku je tak nažhavený podať prvú spoločnú noc ten najúžasnejší výkon v jeho živote, že si vo finále podá leda tak vreckovku, aby sa mohol vyplakať. Neznamená to však, že je impotent, len sa sústredil až moc .. Ale pozor, ono to neplatí iba pri budovaní svalstva! Rovnaké to môže byť aj v diéte. Poslednou dobou som spovedal Petra Vaniša , ktorý si lebedil v tom, že má more práca a nemôže myslieť len na jedlo, pričom práve preto sa mu lepšie drží diéta. Alebo Vojta Koritenský. Vojta tento rok zažil tú nejstresovejšiu  prípravu v jeho živote. Práca na fitku, práca pre Extrifit, objednávanie strojov, platenie všetkého možného i nemožného, ​​stráženie remeselníkov, dochádzanie 30 km do posilňovne, do toho rodina, to všetko má setsakramentsky ďaleko k ideálnym podmienkam pre prípravu. Napriek tomu, podľa Vojtu skôr práve preto, z toho bola životná forma a prvé miesto na Arnold Classic. 

Ak vám dal článok odpovede na niektoré vaše otázky, alebo vás napríklad upokojil vo vašej internej pravote, či vám dovolenka nezničí kariéru, to neviem. Skôr som vám chcel naznačiť, že občasný odklon od tej rutiny neuškodí, skôr naopak. Je fajn stráviť čas s priateľmi a určite neuškodí, keď si občas vyrazíte von. O to viac sa totiž zase budete tešiť k železu. A o to ide. Ak sa totiž z vášho cvičenia vytratí radosť, výsledky sa vytratia  ako smed . 

Produkty v článku

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.