REDUKCIA VÁHY

 

 

 

 

 

 

 

 

Áno, pochopili ste dobre, jedná sa o redukciu váhy a o slovné obraty, ktoré sa v dnešnom fitness, alebo kulturistickom slangu používajú. Tieto slangy sú (vyrysovanie, vysekávanie, vyrezávanie ... a podobne). Každopádne všetky tieto slangové výrazy sú spojené v jeden cieľ a tým jest postava do plaviek. Každý z nás má možno trošičku inú predstavu o tom, ako vyzerá postava do plaviek. Pre niekoho to môže byť obrovská mohutná postava s podielom tuku, ktorý vám však nevadí. Pre mňa je postava do plaviek akýmsi hlavným cieľom celého obdobia cvičenia. Myslím si, že do plaviek by mal človek mať čo najmenšie percento podkožného tuku preto, aby boli svaly krásne viditeľné a mohli ste tak oslniť pláž, prípadne kúpalisko. Ale ako som povedal, každý to máme inak. Poďme ale prejsť k hlavnej téme tohto článku. Chcel by som vám trošičku načrtnúť, ako by takéto obdobie malo vyzerať a aké sú jeho základné piliere.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ak si uvedomíme fakt, že chceme zhodiť prebytočný tuk a dosiahnuť viditeľnosti svalu, ktorý pod tukom leží, je výsostne nutné, aby sa pozmenil náš jedálniček. Ak budete denne behať 15 km a jesť nezdravo, nepočítajte s tým, že by ste mohli vyzerať excelentne. Áno, je pravda, že ak budete behať, alebo vykonávať akúkoľvek inú aeróbnu činnosť, budete spaľovať tuk. Avšak okrem tuku budete tiež páliť sval. A prečo to tak bude ? Telo je totiž chytré a ponechá si tukové zásoby, ako formu energie na horšie časy a vezme si energiu v podobe svalu, ktorý budete páliť. A to je presne ten proces, ktorému chceme zabrániť. Nie je pre nás lepšie páliť tuk za pomoci zdravej stravy ? Samozrejme, že do toho tiež zapojíme aeróbnu  činnosť, tá však bude v inom prevedení, než na ktoré ste boli možno zvyknutý . Zdravá strava. Pokiaľ si túto  neustále preberanú frázu zadáte do vyhľadávača, vvybehne  vám obrovská kopa článkov, ako by ste sa mali správne stravovať. Samozrejme, že tieto články môžu mať pravdivé jadro, ale uvedomte si, že tieto články sú písané pre ľudí, ktorým ide iba o spaľovanie  a o nič iné. O čo ide v našom prípade ? Nám ide predovšetkým o to, aby sme spálili prebytočný tuk, ale zároveň si zachovali svalovú hmotu, o ktorú sme v zime tak pracne usilovali a dreli, ako kone. Ako tohto efektu dosiahneme ? Nuž, odpoveď je teoreticky jednoduchá, však prakticky to bude náročnejšie. Preto, aby sme si zachovali čo najväčšie percento svalovej hmoty je nutné, a to zdôrazňujem, prijímať vysoký počet bielkovín, pre jej udržanie. Bielkovina, ako iste viete, je hlavná stavebná jednotka pre budovanie svalovej hmoty. Bez bielkoviny skrátka neurobíte nič. V období, keď sa budete snažiť redukovať váš podkožný tuk, je nutné, aby ste držali bielkoviny 2 gramy / na kilo telesnej váhy. Udám príklad: 80 kg športovec bude musieť prijímať minimálne 160g bielkovín denne preto, aby si zachoval svalovú hmotu. Ak budete dodržiavať tento postup, potom si môžete dovoliť zaraďovať aeróbne činnosti, alebo diéty. Je tiež veľmi vhodné, zaraďovať doplnky stravy, ako sú BCAA a L - Glutamine, ktoré podporia udržanie vašej svalovej hmoty a zabraňujú katabolickým procesom.

 

 

Zmieňoval som sa o aeróbnej činnosti. Ak by ste chceli zaradiť do vášho týždenného programu aeróbnu činnosť, odporúčam vám vyskúšať ju bezprostredne po tréningu. Napríklad 20 - 30 minút obyčajné chôdze na páse. Teraz si asi poviete: ,, to si robí srandu nie ? Ako mám asi chudnúť  chôdzou. "Nuž priatelia, ak sa zamyslíte nad tým, že budete po hodinovom tréningu, v ktorom ste spotrebovali veľa energie na zdvíhanie ťažkých váh, alebo intenzitu tréningu, tak mi verte, že vaše telo ihneď siahne po tukových zásobách, nie po svaloch . Sval bude totiž vyčerpaný a preto si telo vezme energiu z tukových zásob, samozrejme za predpokladu, že budete vykonávať len chôdzu . Aeróbna  činnosť po tréningu by mala byť bez zadýchania a výrazného tempa. Pozrite sa napríklad na videá Vojtu Koritenského. Dokonalý príklad toho, ako by mala vyzerať aeróbna činnosť po tréningu. Po treningu  si vleziem na pás vo veľmi ľahkom tempe, vezmem si k tomu napríklad učenie, alebo nejaký tabliet, či telefón a pozriem sa na čokoľvek, na čo normálne nemám čas.

 

A tu sa nachádza priestor pre už spomínanú zdravú stravu. Čo si pod tým môžeme predstaviť ? Rozhodne to budú kvantá zeleniny a ovocia, chudé mäso, obyčajná voda, netučné a nesladké potraviny a podobne. Vy odpoveď na túto otázku predsa poznáte. Len máte problém, sa s ňou zmieriť. Pre zdravú stravu vlastne nič iné nevymyslíte.

 

Čo vám vlastne dá zelenina a ovocie ? Jednak vám pomôže s trávením potravín, jednak vám pomôže s urýchlením metabolizmu, čo je nesmierne dôležité. Ďalej vám pomôže odkysliť váš organizmus a dodá do tela potrebné živiny, ako sú vitamíny a minerály. A toto sú len základné vlastnosti ovocia a zeleniny.

 

Ďalší faktor, ktorý je veľmi dôležitý, je pitný režim. Pitný režim nielen že uspokojí váš  smäd, ale funguje aj ako transportný prvok. Ďalej napomáha k termoreguláciu a hlavne, a to by som chcel opäť zdôrazniť, vo vode prebiehajú chemické reakcie. Ak budete prijímať doplnky stravy, budú sa rozpúšťať vo vode. A toto sú opäť základné vlastnosti vody v ľudskom organizme. Pitný režim by sme mali celoročne dodržiavať v medziach 3 - 4 litrov. A hlavne by sme mali piť iba čistú vodu. Najlepšie  pramenitú, pretože potom dostávate minerály z tela von, preto ich  v podobe minerálnej vody potrebujete doplniť. A ak , tak najlepšie vyberať vody vždy nesýtené, pretože akýkoľvek plyn, ktorý do tela dostanete navyše, je nežiaduci .

 

 

Tu som vám len v kratučkých pár riadkoch a neuveriteľnej  miniatúrne pomyselnej  kocke načrtol, ako by mala vyzerať fáza redukčná . Ak by sme sa chceli touto fázou zaoberať dopodrobna, museli by sme použiť buď neskutočne veľa papierov, alebo uskutočniť akési rozprávanie o tejto téme. A to som sa v tomto článku nezmieňoval o diétnych režimoch, ktoré sú tiež veľmi potrebné na napomáhanie redukcii tuku.O diétnych režimoch sa zmienime nabudúce. Bez tohto základného systému stravovania a dodržiavania  rôznych metód sa nedá nič postaviť.

 

Chcel by som vás poprosiť, ak nepoznáte dopodrobna diétne režimy, tak ich  neužívajte. Jednak si môžete ublížiť a jednak to pre vaše telo bude mať nežiaduci účinok. Radšej užívajte tieto základné stavebné prvky a uvidíte sami, že za mesiac polezú kilá dolu sami.

 

 

 

Autor článku: Dušan Synek

 

A k by ste niekto mal akýkoľvek podrobnejší dotaz, môžete ma kontaktovať na mail: dusan.synek@mail.cz, alebo písať do komentárov pod článok.

 

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.