ROMAN VAVREČAN - FASCINUJÚ MA NAJŤAŽŠÍ KULTURISTI DNEŠKA

 

 

 

Po Davidovi Oravcovi  prinášame rozhovor  s druhou aktuálnou  posilou Extrifit Teamu Romanom Vavrečanem. Roman na seba strhol pozornosť svojim jarným víťazstvom na Mozolani Cupe, kde predviedol tak spektakulárne tvary svalových skupín, že sa takmer cez noc stal idolom mnohých kulturistov vzývajúcich estetické poňatie kulturistiky nad hrubou hmotou. Roman zároveň patrí medzi tých športovcov, ktorí kladú dôraz nielen na športový  rast, ale aj na rast osobnostný , pričom obe zložky sa snažia uviesť do harmonického súladu. Keď som teda pri predstavovaní dvoch našich nových posíl hovoril, že obaja mladíci odlišnejší  už byť nemôžu, nebol som ďaleko od pravdy. Vec, ktorá ich však spája je láska ku kulturistike a túžba presadiť sa v nej a uspieť.

 

 

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifit--roman-1_162587bad9479f0494df7526f45a8dfa.jpg

 

 

 

 

 

Roman , môžeš sa čitateľom krátko predstaviť?

 

 

 


Dobrý deň. Volám sa Roman Vavrečan, mám 23 rokov a už piaty rok sa venujem športovej kulturistike.

 

 

 



Ja som videl, že pretekáš už  pomerne dlho, ale do povedomia širšej kulturistickej verejnosti si sa dostal až víťazstvom na Mozoláni Classic. Aké boli tvoje výsledky predtým?

 

 

 

 


Áno, to je pravda. Cvičiť som začal, keď som mal asi 15 rokov. Mojou prvú  súťaž som pod vedením Petra Kokošku absolvoval v 17-tich rokoch. V tej dobe by ma ani vo sne nenapadlo, že by som mohol zvíťaziť, pretože sa mi úplne všetci zdali lepší  ako ja. Avšak mal som šťastie začiatočníka a tak sa mi po troch mesiacoch diéty a tréningu podarilo vyhrať moju prvú súťaž. To bol okamih, v ktorom som objavil čaro kulturistiky. A nielen kulturistiky, ale aj skutočnosti, že s dostatočnou dávkou odhodlania, disciplíny a cieľavedomosti nie je nič na svete nemožné. Svoje šťastie začiatočníka som stihol využiť ešte v  nasledujúcich   rokoch , počas ktorých sa mi podarilo vyhrať pohárové  súťaže juniorov v Topoľčanoch (2010), Majstrovstvá Slovenska juniorov v Zuberci (2011), a získať druhé miesto na Majstrovstvách Slovenska v Beckove (2010) a nakoniec nešťastné siedmej miesto na MSR juniorov v Beckove (2012).

 

 

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifit--roman-2_162587bad9479f0494df7526f45a8dfa.jpg

 

 

 

 

 

 

Čo bol ten impulz, ktorý ťa priviedol do posilňovne?

 

 

 


Myslím, že to bolo porovnávanie síl s kamarátmi. Pamätám si, že už pri prvej návšteve posilňovne som mal o niečo viac sily než moji rovesníci. To sa mi páčilo a chcel som, aby to tak zostalo aj naďalej. Navyše som si v tej dobe kúpil môj prvý časopis M & F a nemohol som sa vynadívať na titulnú  fotografiu  Štefana Havlíka.

 

 



Tomu rozumiem, ale to už si v tej posilňovni bol. Mňa zaujíma, prečo si tam vôbec vkročil? Zo zvedavosti, alebo si bol nespokojný so svojím telom?

 

 

 


Určite som bol už aj v tej dobe nespokojný so svojim telom a bohužiaľ mi to zostalo doteraz (alebo chvalabohu?). Ale myslím, že to bolo skôr zo zvedavosti, aký výkon som schopný v posilňovni podať.

 

 

 



Dnes je jasné, že prvé, čím pútaš  pozornosť, sú tvoje tvary svalových skupín. Avšak na fotkách z tvojich 17-tich rokov tomu nič nenasvedčuje. Ty si sa stal estétom až po nabratí  svalovej hmoty. Mýlim sa v tomto, alebo ti  ľudia už predtým hovorili : Áno, ty budeš estetický pretekár.

 

 


Síce veľa fotiek z prvej súťaže, alebo z toho obdobia nemám, pravda ale je, že som absolútne nevedel pózovať. Začal som sa to učiť len dva dni pred súťažou a samozrejme pred samotným vystúpením som si to ani nestihol precvičiť. Ale podľa toho, čo si pamätám, ma ľudia v tej dobe nezaraďovali do žiadnej skupiny a dokonca ani do tohto roku som nezaregistroval, že by som bol v nejakej škatuľke. Ja si doteraz pripadám skôr ako kulturista s širším pásom a s nábehom na rozvoj končatín, skôr ako estetický typ postavy kulturistov starej školy. Myslím, že sa tá estetickosť prejavila vďaka mojej snahe o rovnomerný svalový rozvoj, náprave slabín a samozrejme najmä zlepšenou  prezentáciou .

 

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifit--roman-3_162587bad9479f0494df7526f45a8dfa.jpg

Často počujem, predovšetkým u pretekárov kategórie Physique, že sa nechcú hnať za objemami, aby nestratili estetiku. U teba to bolo ale práve naopak, ty si ju  získal až po nabratí  pomerne značného množstva hmoty. Aký máš na to názor ? Nemyslíš, že to je trochu paradox ?

 

 

 


Myslím, že názor physique súťažiacich je ovplyvnený strachom z neznáma a najmä mylnou predstavou, že viac svalov sa rovná vypuklé brucho a ďalšie iné nedostatky. Myslím si, že v prípade správneho tréningu a ostatných aspektov prípravy, môže viac svalov pôsobiť len viac esteticky. Príkladom sú podľa mňa kulturisti starej školy, ale aj mnohí súčasní kulturisti (napr. Shawn Rhoden). Ja ale patrím k ľuďom, ktorých  fascinujú aj tí najťažší  kulturisti dnešnej doby. Ale poznám aj množstvo športovcov, ktorí majú prirodzene veľmi peknú stavbu tela a netreba im veľa svalov aby dokázali pôsobiť esteticky.

 

 

 



Aký je tvoj cieľ ? Kam by si to chcel dotiahnuť ?

 

 

 


Môj cieľ je to dotiahnuť tak ďaleko, ako to len pôjde. Nechcem hovoriť o profi karte a podobne, pretože si myslím, že je to oveľa náročnejšie, než si mnohí myslia. Predo mnou tu už bolo nespočetne mladých a potencionálnych kulturistov, ktorí tomu obetovali celý život, a napriek tomu sa im to nikdy nepodarilo dosiahnuť. Ale od samého začiatku ma fascinovala predstava vybudovať si impozantné  telo s trvanlivým svalovým základom. Nie len dosiahnuť formu a svalové objemy vždy len pred súťažou, ale zachovať si to počas celého roka.

 

 

 



Viem o tebe, že si prerušil vysokú školu, bolo to kvôli kulturistike, alebo to je len súhra okolností ?

 

 


Je pravda, že veľkú úlohu v rozhodovaní o ukončení štúdia zohrala kulturistika. Študoval som vedný odbor, v ktorom je nemožné venovať sa kulturistike na svetovej úrovni. A predstava zanevrieť na kulturistiku jednoducho nepripadala do úvahy, bolo by to, ako by som sa vzdal jediného, ​​čo mi vnášalo v tej dobe do života radosť. Ale ďalším dôvodom bolo, že som si uvedomil, že moja predstava o budúcej profesii, bola úplne iná ako realita.

 

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifit--roman-4_162587bad9479f0494df7526f45a8dfa.jpeg

Čím sa teda teraz momentálne živíš ?

 

 

 


Živí ma viac činností, pretože sa dá povedať, že stále viac sa vzdelávam a učím, ako zarábam  na živobytie. Akurát to nie je oficiálne a na vysokej škole. Od ukončenia štúdia som sa začal zaujímať o obchod ako taký. Najmä vďaka motivačnej  literatúre a literatúre osobnostného rozvoja som si uvedomil, že obchod je najkratšia cesta, ako dosiahnuť môj cieľ - finančnú nezávislosť. A preto sa v súčasnosti zaoberám obchodom v oblasti sprostredkovania finančných služieb, ale aj v oblasti doplnkov výživy, ktorú vďaka kulturistike dobre známy.

 

 

 



Keď už si pri  tých doplnkov. Ty si nedávno podpísal sponzorskú zmluvu s firmou Extrifit. Prečo práve s ňou ?

 

 

 


Áno, je to pre mňa obrovská pocta a skvelá príležitosť. V prvom rade preto, že som mal šťastie, že ste ma oslovili. Spoločnosť Extrifit vnímam ako spoločnosť, ktorá sa cieľavedome a strategicky presadzuje na trhu. Jednak vďaka rozvoju sortimentu a jednotlivých produktov, ale tiež najmä vďaka prezentácii značky prostredníctvom športovcov, ktorá sa mi veľmi páči, a myslím, že je efektívna . Práve preto je pre mňa cťou stáť vedľa úspešných športovcov z prestížneho Extrifit teamu, ale aj skvelá príležitosť ako sám seba zviditeľniť a propagovať.

 

 



Aký výrobok z portfólia značky ťa najviac zaujal ?

 

 

 

 


V prvom rade ma zaujala celá rada kvalitných (a veľmi chutných) proteínov, ktoré obsahujú tráviace enzýmy vrátane laktázy. Spomínam to preto, že už dlhé roky je prítomnosť enzýmu laktázy hlavným kritériom pri výbere proteínu, pretože mám laktózovú intoleranciou. Ďalej ma zaujal predtréningový doplnok výživy Hell GÉL . Nielen vďaka jeho unikátnej gélovej forme, ktorá vo veľkej miere zvyšuje pohodlnosť užívania, ale aj kvôli množstvu účinných látok, ktorých komplex nenájdeme pri  ostatných produktov tak ľahko.

 

 



Aký je tvoj výhľad do budúcnosti ? Na čo sa chystáš a aké máš športové plány ?

 

 

 


V prvom rade by som chcel v najbližšej dobe využiť podporu sponzorov a zaznamenať pokrok. Mojím plánom je, prvýkrát sa postaviť medzi mužov  a následne prehodnotiť svoje šance a ďalšiu prípravu. Urobím všetko preto, aby som sa dostal v súťažení aj na medzinárodnú pôdu . Moja neúčasť na MS juniorov mi mierne nabúrala plány, a preto ďalšia  účasť v tohtoročnej sezóne nie je istá. Najskôr by som chcel reprezentovať Slovensko na medzinárodných súťažiach typu ME alebo MS a až následne vyskúšať súťaž typu AC alebo Olympia amateur. Toto všetko by som chcel podľa možnosti absolvovať už budúci rok. Viem, že to znie trochu neurčito, ale hneď ako sa mi podarí vytýčiť si cieľ, ktorý bude pre mňa reálne docieliť, ihneď vás o tom zoznámim

 

 

 



A my o tom budeme čitateľov  bezodkladne informovať. Ja ti, Roman , ďakujem za rozhovor.

 

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifit--roman-5_162587bad9479f0494df7526f45a8dfa.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.