ROSŤA KONVALINKA - PO NEHODE ŽIJEM NA 100 %

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-konvalinka-1_77e6d6a86c0b825564e17f24d5d68d89.jpg

 

 

 

Pamätníci nášho webu si ešte budú pamätať 2 články o Rosťovi Konvalinkovi, ktorý svojho času prekonal úžasnú transformáciu postavy, keď zo 160 kíl zhodil na 115 kg. Treba podotknúť, že Rosťa má dobre cez 190 cm. Zároveň to bol a je majiteľom prvého Extrifit Gymu v Jablonci nad Nisou, čo je menšia posilňovňa s domácou atmosférou. Na vtedajší článok sme mali veľa pozitívnych ohlasov, kedy Rosťa bol motiváciou pre mnoho ľudí s nadváhou. Článok sa volal Rosťa Konvalinka- Zo 160-115 kíl za šesť mesiacov. Potom chvíľku plynul čas a objavil sa tu druhý článok. A ak ten prvý vzbudil ohlas, ten druhý katapultoval záujem o Rosťa úplne o level vyššie. Pojednával totiž o tom, ako sa Rosťa vyrovnával s vážnym zraneniam po dopravnej nehode, kedy prišiel o jednu nohu pod kolenom. A dnes je tu Rosťa do tretice. S odstupom času porozprávame o tom, ako veľmi je v našom živote dôležitá pevná viera a pozitívne myslenie.

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-konvalinka-2_77e6d6a86c0b825564e17f24d5d68d89.jpg

 

 

 

 

Ahoj Rosťo , vráťme sa do doby, kedy si sa rozhodol opustiť tú myšlienku, že budeš veľký chlap, že budeš mať 160 kg a začal si chudnúť. Prečo?

 



Bolo to hlavne kvôli zdravotnému stavu. Podružne mi išlo samozrejme aj o to, aby som nebol ten obézny tlusťoprd, a aby som tiež trochu vyzeral k svetu. No a v neposlednom rade som sa začal v tom čase viac venovať boxu a tam tá váha bola vyložene  prekážkou . Tam to musí byť ráznejšie a svižnejšie. A tým ako som chudol, prichádzal som na chuť aj iným športom, ako je bicykel, lyžovanie atď .., ktoré som s tou váhou jednoducho robiť nemohol.

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-konvalinka-3_77e6d6a86c0b825564e17f24d5d68d89.jpg

Keď hovoríš o tých športoch, začal si aj  viac jazdiť na mašine a tým sa dostávame k tej tvojej nehode, kedy si si odtrhol tú nohu.

 

 


V tom čase som veľa spolupracoval s Martinom Holubom  a mal som už nejakých 117 kíl, ale so solídnym podielom svalovej hmoty. Potom prišla tá nehoda a bolo to vo preč . Nemohol som sa hýbať, bol som vo vozíku a pribral som zase na 140 kíl. Takže som sa začal znova učiť žiť a vyrovnávať sa s novou situáciou. Ale aby som bol úprimný, nebola to tá nehoda, ktorá mi definitívne zmenila myslenie, ale skôr rozvod s mojou ženou Hankou. S ktorou sme mimochodom zostali dobrými priateľmi. Tam som sa rozhodol, kompletne, skutočne od základov, zmeniť svoj život. Zavrel som starú knižku a otvoril novú tým, že som úplne všetko vyhádzal z chladničky, kúpil som si bicykel, ktorý mi týždeň pred rozvodom ukradli, a dal som si skutočne veľké  ciele.

 

 


Rosťo , ty to dnes už asi nevnímaš, ale ty vlastne nemáš nohu a hovoríš o tej situácii zhruba rovnako, ako keď ja si potrebujem utrieť nádchu. Fascinuje ma to  a zároveň si hovorím, či to nie je nejaká kamufláž?

 

 


No je to tak. Nevnímam to. Nikdy som nečakal, že sa nad tým  tak prenesiem. Ale je fakt, že už v ten okamih búračky som si povedal, že sa tomu jednoducho nepoddám . Jasné , keď som videl tie  búračky v televízii a videl som ľudí, čo nemajú nohu, tak som si hovoril, že by som sa snáď strelil do hlavy no a teraz sa mi to stalo. Lenže už na tom mieste, kde som ležal a videl som, že nemám nohu, tak už tam som si povedal, že bude protéza a že s ňou budem lietať, že budem behať, že všetkým ukážem. A od tej doby som to držal v hlave. V nemocnici nechápali, čo im to tam hovorím, mysleli si, že som v nejakom šoku. Potom mi zase pozerali do šuflíka, či nefetujem , či nemám nejaké omamné látky navyše, pretože ja som mal drôty v ruke, polámané rebrá a chlapci mi doniesli gumu a ja som s ňou cvičil  nejaké príťahy, predkopy s tým pahýľom a doktori si mysleli, že som úplnej magor. Na také jednanie  neboli zvyknutý . Ja som  im do toho hovoril, že za dva mesiace vstávam z  postele a idem po svojich. Čo som mimochodom dokázal, takže mi prišiel primár podať ruku a celý personál mi tlieskal, pretože to ešte nevideli. Potom mi dali barly a dievčatá z nemocnice mi povedali, že keď budem stále tak vytrvalý , naučím sa chodiť do týždňa. A ja som to zvládol za tri hodiny. Potom som sa učil tu na páse v posilňovni a nakoniec to dopadlo tak, že som tu hľadal barle, lietal pri  toho ako debil a ľudia  tu plakali dojatím. Je to jednoducho o hlave. Všetko je o hlave. Nie 90%, ale 100% vecí robí hlava. Ono to znie jednoducho, ale taká sranda to nebola. Musel som sa naučiť napríklad  vstávať, bol som ako mimino. Ale začal som nejako zase žiť a myslím si, že som začal žiť oveľa viac než predtým.

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-konvalinka-4_77e6d6a86c0b825564e17f24d5d68d89.jpg

 

 

 

No práve o to ide. Ja ťa poznám dlho a takto  cez facebook vidím tie tvoje aktivity a hovorím si, ty  jo, veď ten Rosťa je na tom lepšie ako kedykoľvek predtým. Možno to znie hlúpo, ale z môjho vonkajšieho pohľadu sa zdá, že ťa stretla skôr pozitívna udalosť, než negatívna.
 

 


Hovoríš to dobre. Ja to dnes už vidím tiež  tak. Ja som pred nehodou žil na 50%, teraz žijem na 100%. Ale súvisí to tiež  s vekom, so zmenou hodnôt. Už sa toľko neženiem, viac si užívam. Premieta sa to aj v cvičení. Dnes už žiadne ťažké veci neťahám . Bolia  ma väzy, cítim kĺby. Jazdím radšej kruhové systémy, crossfit a podobné bláznovstvá. A keď už činky, tak žiadne hardcore techniky. Hmotu som robil skôr, niečo tam stále máme, takže už ju len strážim a udržiavam.

 

 

Ty vlastníš fitko tu v Jablonci, takže sa určite stretávaš  s výhovorkami typu dneska nemôžem, nemám čas na jedlo atď .. Ako to teraz vnímaš ty?
 

 


To je jednoduché . Je potrebné rozlíšiť objektívne ťažkosti od výhovoriek. Keď niekto žiadne ťažkosti nemá a po čase začne vzdychať, že ho bolí tamto a pichne túto, tak s tými som rýchlo hotový. Stačí nadvihnúť tepláky a je po rozhovore. Preto to tu moc ľudí už nehovorí, pretože vie, že mám hendikep a preto sem chodia makať. A musím teda to naše osadenstvo pochváliť, pretože fakt drú. No a čo sa týka jedla, tam mám jednoduchý test. Ak niekto príde, že chce schudnúť, začnem tým, že mu zakážem večere. Od vás, od súťažných kulturistov viem, že zhodiť 2 kilá za týždeň, hlavne  keď je ten človek fakt tučný , nie je nič. To zvládne každý. Alebo by aspoň mal. A ak za 14 dní príde ľahší o tie 3-4 kilá, bavíme sa ďalej. Potom už vidím, že má zmysel sa mu venovať a poradím mu kompletný jedálniček od raňajok po večeru.

 


 

Kontaktoval ťa niekto z podobne postihnutých ľudí a chceli  od teba pomoc, alebo poradiť?

 



Áno, áno. Chodia  sem s rovnakým hendikepom, teda bez nohy, ešte 3 ľudia . Jeden prišiel o nohu kvôli cukrovke, ďalšie omrzol  a prišiel o nohu a prsty. Ten sa o mne dopočul v Jablonci, tak ma hneď vyhľadal. Inak mi sem posielajú ľudí aj samotný  doktori, pretože vidia, že s nimi cvičím a majú výsledky. Takže to nie sú  ani tak nejaké rehabilitačné cvičenia, ako skôr spevňovacie cvičenia na chrbát, na oblasť kolien atď .. Vieš čo, odo mňa to vezmú predsa len inak. Tí  ľudia  sa tu cíti dobre a ja na nich vidím, ako úplne kvitnú.
 


 


A nemyslíš, že to je predovšetkým tvojím príkladom a tou pozitívnou  stránkou veci, ktorú prezentuješ?

 



Áno , je, určite. Koniec koncov je to vidieť aj na tržbe. (smiech) Takže preto som tu skoro stále.

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-konvalinka-5_77e6d6a86c0b825564e17f24d5d68d89.jpg

Aký máš teraz pred sebou cieľ, alebo víziu?
 

 


Mám pred sebou zazmluvnené nejaké zápasy v boxe na jednom veľkom galavečeri . Malo by to byť zhruba za pol roka, takže sa na to chcem poriadne pripraviť.

 

 

A to budeš boxovať s normálnym boxerom, alebo tiež  nejako hendikepovaným?

 



Nie , normálne so zdravým boxerom. Klasický, normálny box. Žiadne výnimky. Ale úprimne, ja už som sa tu nohu tak naučil ovládať, že v tom nevidím žiadny rozdiel. Ja som jednoducho zdravý človek. Možno to bude znieť čudne , ale ja to tak v hlave hodenej mám, že to už beriem rovnako, ako by som mal triesku za nechtom.

 

 


A tešíš sa na to?

 



No strašne moc. Búcham  ako o život, naháňam fyzičku, teraz som sa rozhodol, že skúsim bežky, aj keď som na tom nikdy nejazdil ... Hrozne do toho teraz šliapem. Koniec koncov v tom mi pomáhajú aj doplnky od vás. Vďaka nim si myslím, že je tá príprava  lepšia . Fakt to dodržujem , ako suplementáciu, tak jedlo a robí to výsledky. Nemôžem si vynachváliť tie BCAA 1800 mg, ty fungujú maximálne, do toho Beef Amina a klasiku proteín. Pri chudnutí dávam Thermogel, pretože ten fakt šliape, po ňom som zakaždým mokrý , ako keď vyleziem zo sauny. Neskutočná vec. No každopádne si ten zápas chcem maximálne užiť.

 

 

 

Extrifit Slovakia Extrifit Slovakia Extrifit Slovakia Extrifit Slovakia
Extrifit Slovakia https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-konvalinka-6_77e6d6a86c0b825564e17f24d5d68d89.jpg Extrifit Slovakia Extrifit Slovakia
Extrifit Slovakia Extrifit Slovakia Extrifit Slovakia Extrifit Slovakia

 

 

 

 

 

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.