Rozhovor s kulturistom Slavojom Bednářom

 

 

 

Prvý ročník Extrifit Training Day na Slovensku, ktorý sa konal v MM Fitness v B. Bystrici a v Mozolani Fitness Clube Solinky, sa vydaril. Ale páčila sa táto promo-akcia aj jednému z protagonistov, členovi Extrifit tímu a českému kulturistovi Slavojovi Bednářovi, bronzovému medailistovi na nedávnych majstrovstvách sveta profesionálov federácie NABBA, s ktorým sme urobili rozhovor?

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-slavoj-2_5b55d60af794d668f135886a9c948d9f.jpg

 

 

 

Ste spokojný?

 

 

Prekonalo to moje očakávanie. Oceňujem bezchybnú organizáciu, kvitujem super profesionálny prístup zo strany Andreja Mozolániho a Martina Andreja z Extrifit Slovakia. Títo skvelí chlapi nám vytvorili dokonalé zázemie. Nemalo to chybu. Obom ďakujem za krásne tri dni. Podľa mňa sa splnili aj očakávania zo strany Extrifitu, ktorému sme urobili dobré meno, stretli sme sa s fanúšikmi a z môjho pohľadu sa všetci cítili veľmi dobre. Na seminári sme prebrali veľa vecí, boli tam otázky ohľadne tréningu a výživy. Fanúšikom to mohlo dosť priniesť.

 

 

 

V publiku bolo veľa mladých ľudí, ktorí sú teraz na začiatku cesty alebo iba chcú začať na sebe pracovať. Čo by ste odporučili začiatočníkom?

 

 

Dôležité je nielen začať, ale potom aj vydržať. Najlepšie je začať pod vedením osobného trénera, ktorý tomu rozumie. V prvom rade si treba upraviť stravu, lebo žiadne cvičenie bez adekvátnej stravy nemá zmysel. Alfou a omegou je nepodceňovať stravu, to hovorím každému, nielen začiatočníkovi, ale aj pokročilému. Trénovanie je potom o sústavnom hľadaní cesty, ako tie svaly čo najlepšie stimulovať a zaťažiť. Ak ide o cvičencov, ktorí si už osvojili techniku cvikov a vedia pri cvikoch zapojiť tie svaly, ktoré treba, ak majú tieto predpoklady, potom je pre nich ideálny split 2+1. Čiže dva tréningové dni a deň voľna, ale s tým, že telo majú rozdelené do troch až štyroch dní.

 

 


Dievčatá zaujímali metódy, ako docieliť štíhlu líniu...

 

 

Tréning je super, ale je to hlavne o strave. Ak nebudete mať správne zložený jedálniček, potom výsledky nebudú také, ako chcete. Odporúčam úpravu stravy a stanoviť taký tréning, aby sa urýchlilo spaľovanie. Ak to myslíte vážne, potom treba 5x týždenne absolvovať cvičenie vo fitku, 3x silový tréning a 2x aeróbny tréning. Samozrejme, strážiť si stravu, to je základ.

 

 

 

Ak by ste mali k dispozícii iba tri tréningové dni v týždni, ako by ste rozdelili svalové partie?

 

 

Jeden deň by som odcvičil celé nohy, to znamená kvadricepsy, hamstringy a lýtka, na druhý deň by som zvolil tréning chrbta a ramien, tretí deň by som sa zameral na prsia a ruky. Toto sa dá bez problémov odjazdiť, nie je to zlý split.

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-slavoj-3_5b55d60af794d668f135886a9c948d9f.jpg

 

 

 

Aký máte svoj tréningový split?

 

 

Väčšinou mám telo rozdelené do piatich dní. Idem prsia a biceps, chrbát a triceps, ramená väčšinou cvičím samostatne, lebo ich považujem za svoju slabinu, štvrtý deň samostatne trénujem kvadricepsy, piaty deň mám hamstringy a lýtka.

 

 

 

Veľmi sa líši váš silový tréning v objemovke a diéte?

 

 

Veľké výkyvy nemám. Líši sa to hlavne tým, že v diéte trochu zintenzívnim tréning, nedávam si extrémne váhy, ale skrátim pauzy, idem nejaké supersérie, jednoducho to viac vyžmýkam, aby sa spálil tuk. Ale aj v objemovke, aj v rysovacej fáze sa snažím sval stimulovať a preťažiť. Oveľa väčší dôraz kladiem v objemovej fáze na dostatočné množstvo kalórii a bielkovín.

 

 

 

Robíte aj vyložene kardio tréning?

 

 

Od tej doby, ako som nabral viac svalov a mám permanentne vyše 110 kg, je môj metabolizmus tak vysoký, že nie je dôvod robiť čisté kardio. Navyše, pracujem na mieste, kde máme lekáreň na dvoch poschodiach, a tak celý deň lietam hore-dole, do skladu, do laboratória, čiže kardia, takého nechceného, mám až-až. Ale keby som bol bežný cvičiteľ, vôbec by som sa nebránil 2-3x týždenne robiť čisté kardio kvôli srdcu a fyzičke.

 

 

 

Aký je váš váhový strop v mimosúťažnom období?

 

 

Aj v mimosúťažnom období sa snažím držať váhu na uzde. Veľmi nepriberám. Štyri mesiace pred pretekmi si začínam stravu ešte viac strážiť, tri mesiace pred súťažou začínam tvrdšiu diétu a úplný extrém v diéte je 6-7 týždňov pred pretekmi. V objemovke som mal 119 kg, týždeň pred súťažou som sa dostal na 112 kg, potom som odvodňoval a na pretekoch to bolo 107 kg.

 

 

 

Váš jedálniček počas roka?

 

 

Po pretekoch mám potrebu zvýšiť množstvo sacharidov na 700 až 800 g, ale po mesiaci až dvoch to znižujem naspäť na 400 g. Od októbra to však chcem znovu zvýšiť na 700 g a udržať aspoň dva mesiace, čo by mi v objemovej príprave mohlo pomôcť. Bielkoviny nechávam na 3 g/kg telesnej váhy. Sacharidy získavam 80% zo stravy a bielkoviny 70%, zvyšok z doplnkov výživy. Ak nie som v predsúťažnej diéte, tak začínam ráno BCAA aminokyselinami, aby som čo najskôr dostal do tela stavebné látky. O pol hodinu neskôr raňajkujem. Väčšinou sú to ovsené vločky s ryžovými chlebíkmi alebo trochou vaječného bielka. Desiata pozostáva z proteínového koktejlu alebo proteínovej tyčinky. Na obed jem 300 g mäsa a 150 g ryže. Na olovrant si dávam cottage so šmakounem a trochu ryžových chlebíkov alebo celozrného pečiva. Potom nasleduje tréning, ktorý je obalený štartovacími enočkami, beceačkami, glutamínom – podľa intenzity tréningu. Ak je tréning naozaj ťažký, tak zvyšujem dávky beceačiek i glutamínu. Čo najskôr po tréningu používam hydrolyzovanú bielkovinu Hydro 77, ktorú telo rýchlo spracuje, plus pridávam aj v objemovej príprave Go Pro 30. Potom ide večera, kde si dám zasa 300 g mäsa a ako prílohu, buď ryžu alebo zemiaky či cestoviny. Na noc beriem postupne sa uvoľnujúce proteíny – casein alebo long. Samozrejme, že tie prípravky sú z Extrifitu.

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-slavoj-4_5b55d60af794d668f135886a9c948d9f.jpg

 

 

 

Máte tzv. uletené dni, keď striktnosť v strave nedodržiavate?

 

 

Ide o deň, keď môžete v diéte vypnúť a zjesť akékoľvek množstvo čohokoľvek, na čo máte chuť. Ešte pred tromi rokmi som to robil, ale teraz v tom už nevidím prínos pre seba. Skôr si vystačím s väčším množstvom kvalitných sacharidov a namiesto 100 g zjem 800 až 1000 g, ale nie sú to čokolády a nejaké „prasárny“. Načo si dávať čokoládu, keď mi chutia vločky. Ale raz za 14 dní si aj ja urobím nejaké klasické jedlo ako naposledy – jahodové knedle.

 

 

 

A môžete si dať aj alkohol?

 

 

Som skoro absolútny abstinent, alkohol nevyhľadávam, ani mi nechutí. Za rok maximálne vypijem päť pív.

 

 

 

V NABBA žnete úspechy, ste amatérskym dvojnásobným víťazom Mr. Universe a svoj profesionálny debut ste vyšperkovali bronzom na majstrovstvách sveta. Aká bude vaša najbližšia súťaž?

 

 

Po obhájení titulu Mr. Universe som dostal možnosť prestúpiť medzi profíkov, čo som využil. Bola to pre mňa veľká výzva, veď profi-kartu vlastnia kulturisti, ktorí vyhrali MS alebo Mr. Universe, je to absolútna špička. Príprava na moju profesionálnu premiéru bola náročná, ale vyplatilo sa, získal som bronz na majstrovstvách sveta (7. júna 2014 v Belfaste). Teraz mám voľnejší režim. Nemienim síce obmedzovať intenzitu tréningu, ale chcem si celkovo psychicky oddýchnuť. Keď sa cítim unavený, neriešim to a dám si voľno. Venujem sa svojmu fitku a pracovným veciam. Za nejaké dva mesiace by som rád do toho znovu šliapol a začal päťmesačnú prípravu na 1. ročník Lee Prieste Pro Classic v Sydney (22. marca 2015), čo bude veľmi prestížna súťaž. Mojím cieľom bude pripraviť sa tak, aby som sa v Austrálii ukázal v čo najlepšej forme. Veľmi sa teším a dúfam, že tam vyhrám.

 

 

 

Autor : Ľubomír Chochula   WWW.MOZOLANI:COM

 

 

 

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.