ROZHOVOR S PATRIKOM STEINOCHOM DORASTENECKÝM REKORDÉROM V BENČI

Má  17 rokov a drží národný rekord v samotnom benčprese v kategórii dorastenci do 105 Kg, kedy prekonal dva svoje predchádzajúce rekordy. Tiež drží národný rekord v silovom trojboji v disciplíne benčpres. Budeme sa baviť o škole, športe, posilňovaní , o jedle aj suplementoch a hlavne o pretekoch.

Ahoj Patrikovi, to, že si sa narodil v roku 2000, mi napovedá, že ešte navštevuješ školu. Aký si si vybral odbor ?

Študujem bezpečnostno právnu činnosť na akadémii v Brne. Táto škola je športového charakteru so zameraním aj na karate a judo.

Môže byť výhodou sila, akou  disponuješ, aj v týchto bojových umeniach ?

Z časti výhodou byť môže, ale nie je jednoduché ju správne využiť. Je to hlavne o koncentrácii, správnom držaní tela a odovzdaní energie pomocou celého tela.

Trochu som skúmal tabuľky zo súťaží, takže viem, že si z roka na rok väčší. Vlani si zvýšil hmotnosť približne o 10 kg. Aké sú reakcie tvojich spolužiakov, alebo všeobecne okolia ?

Občas od ľudí počujem, že som ich vzorom a to ma posúva dopredu. Nájdu sa aj takí, ktorí majú narážky na tému doping. S tými nemá zmysel sa o tom baviť. Podľa mňa si nedokážu predstaviť čo to je zjesť denne pol kila ryže a tvrdá drina v posilňovni.

Ako dlho cvičíš ? Ako sa zmenila tvoja telesná hmotnosť ?

Prvý vstup do posilňovne som mal v roku 2014. Zásluhu na tom má aj škola, pretože som sa pripravoval na prijímačky. Pred tým som vážil okolo 70 kg, teraz mám 102 kg.

Aké máš za sebou preteky a aké umiestnenia ?

Chcel by som povedať, že súťažím vždy bez podporných dresov. Mojou prvou súťažou boli Majstrovstvá Južnej Moravy v silovom trojboji vo Zbýšove v novembri 2016, kde som obsadil 5.miesto medzi mužmi. Ostatné preteky  boli všetky vlani a súťažil som v doraste . Získal som 1. miesto na Majstrovstvách ČR v Benči vo Svitavách, 2. miesto na Majstrovstvách ČR v Benči v Jihlave, 2. miesto na pohárovke v trojboji vo Zbýšove, 2. miesto na Majstrovstvách Moravy v trojboji vo Zbýšove. Potom som bol na Majstrovstvách ČRv silovom trojboji v Nymburku, kde som skončil tretí.

Na tom Majstrovstvách ČR v benčprese v Jihlave boli povolené podporné dresy, ale ty si hovoril, že pretekáš  bez dresov, ako to bolo tam ?

To je moja zásada. Nepoužívam dresy. Tam som mohol, ale nepoužil som. Nechcem si na podporu dresom zvykať, pretože uprednostňujem prirodzenú silu.

Na Majstrovstvách ČR  v Nymburku si vytlačil národný rekord 152 kg a drepol  160 kg. To nie je bežný rozdiel medzi benčprese a drep. Nemáš náhodou štyri nohy ?

(Smiech) Práve naopak. Povedal by som, že mám skôr jednu a pol nohy. Mám dlho problémy s kolenom z skoršieho hrania futbalu, ktoré ma dosť ovplyvňovali až do operácie v júli 2017. Majstrovstvá v Nymburku boli tri mesiace po operácii. Inak mám zapísaný z jednej zo súťaží drep 175 kg. V tréningu som dal viac, ale to sa bohužiaľ nepočíta. (Smiech)

Aha. Tak to všetko vysvetľuje. Ako dlho si hral futbal ?

Hral som od 4 rokov v Ivančiciach, kde žijem, neskôr aj za Výber Juhomoravského kraja, potom na striedavý štart za Brno-Líšeň. Bol som aj na dvoch medzinárodných turnajoch v Taliansku. Na jednom sme vybojovali 3. miesto. Skončil som v 14 rokoch kvôli zraneniu toho kolena.

Športuješ od 4 rokov. To je super ! Vráťme sa ešte k trojboju , aby sme nezabudli na mŕtvy ťah. Aké máš výsledky v tejto disciplíne ? A ako cvičíš celkovo chrbát ?

Mŕtvolou som na pretekoch platným pokusom vytiahol 220 kg. Raz aj 240 kg, ale to mi rozhodcovia neuznali. Mal som nahlásiť 235 kg. (Smiech) Momentálne drepy a mŕtvolu nerobím  silovo, robím viac opakovaní s ľahšou váhou, pretože sa teraz sústredím hlavne na Benč, ale inak to robím tak, že sa zahrejem  zhybami , kladkou na chrbát, hyperextenziou, aby som prehrial aj spodok chrbta, urobím pár drepov a idem na mŕtve ťahy. Nikdy nepoužívam trhačky, aby som prirodzene posilňoval úchop. Na dobrý stisk používam len magnézium. Po mŕtvom ťahu cvičím  nejaké doplnkové cviky, napríklad príťahy obojručkou v predklone, kedy striedam úchop nadhmatom s podhmatom, potom nejaké kladky. Väčšinou v tréningu chrbta precvičujem  aj brucho, pretože pre silového športovca je dôležité mať silný stred tela.

A čo ostatné partie ? Dávaš v tréningu príležitosť aj tým, ktoré na prvý dojem nevyzerajú ako nutnosť pri zlepšovaní v troch základných cvikoch ?

Keďže sa teraz pripravujem na preteky v Benči, tak kladiem najväčší dôraz na prsia, ramená a tricepsy. Cvičím tlaky s jednoručkami na prsia i na ramená. Medzi dôležité cviky na ramená zaraďujem aj pushpress. Tiež  robím Benč na úzko, kvôli tricepsom, kde je moje maximálka 130 kg. Ešte raz chcem zdôrazniť cvičenie brucha, pretože to u maximálnej váhy veľmi pomáha. Robím v tréningu aj cviky na bicepsy, tie ale necvičím  na tak málo opakovaní . Síce mám na biceps s dlhou tyčou maximálku 3 opakovania s 80kg a dúfam, že tam bude čoskoro 100  (smiech), ale to je skôr tak pre zábavu, dôležitejšia je správna kontrakcia a technika, ktorým venujem v tréningu bicepsov najviac času. Je potrebné cvičiť celé telo. Na nohy tiež necvičím len drepy, ale aj rumunský mŕtvy ťah, kde sa posilnia  hamstringy aj spodok chrbta, zakopávanie, výpady, ktoré som v ťažkostiach s kolenom vynechával, ďalej aj čelné drepy, predkopávanie a nezabúdam ani na lýtka. Robím výpony v stroji. Po odcvičení každej partie robím niekoľkominútový strečing.

Za aký klub súťažíš ? Máš trénera ?

Pretekám za Športový klub Zbýšov, ktorý vedie Irena Pokorná. Poskytuje mi možnosť prípravy v oddielovej  posilňovni, za to som veľmi rád. Trénera nemám.

S akou tréningovou  metódou na rozvoj sily máš najlepšie skúsenosti ?

Využívam systém pyramídy s tým, že striedam ťažší tréning s ľahším. Jeden tréning robím v sériách 2 až 3 opakovania s ťažšou  váhou a druhý tréning robím v sériách 5 opakovaní s ľahšou váhou. V oboch prípadoch sa na začiatku zahrievam väčším počtom opakovaní a na konci robím tri série s najťažšou  váhou.

Ako pristupuješ ku stravovaniu a suplementácii ?

Vopred chcem povedať, že nepijem alkohol ani nefajčím, to k športu jednoducho nepatrí. Denne mám šesť pevných jedál a dva proteínové nápoje. Pribral som hlavne vďaka tomu, že som začal poriadne a kvalitne jesť. Mimo bielkoviny nezabúdam na správne tuky, ani na poriadnej dávky sacharidov. Tie čerpám hlavne z ryže, zemiakov a ovsených vločiek. Pijem okolo päť litrov vody. Zo suplementov používam CFM Instant Whey 80, BCAA Instant, GLUT Pure, Crea Monohydrate, na kĺby Gela a Colagen a z vitamínov a minerálov V52, Vita C, Q10, Omega 3, vápnik, horčík, zinok a pretože som niekedy unavený a aj tak idem cvičiť , tak niekedy dávam Agrezz.

Chystáš sa teraz na nejakú súťaž ?

Pripravujem sa na Majstrovstvá sveta v benčprese, ktoré budú v máji vo Fínsku. Bude to dosť finančne náročné, pretože si budem musieť kúpiť letenku, zariadiť ubytovanie a samozrejme aj stravu.

Čo pre teba znamená posilňovňa ? Chcel by si niečo odkázať ľuďom, čo začínajú cvičiť, alebo tým, ktorí o tom premýšľajú  ?

Posilňovanie je pre mňa životné záležitosť.

Odkázal by som im: "Cvičte a vydržte pri tom, pretože kde je vôľa, tam je cesta."

Patrikovi, ďakujem za rozhovor a prajem ti veľa úspechov. Ak chceš ešte niekomu poďakovať, tak tí dávam priestor.

Vďaka. Chcel by som poďakovať hlavne môjmu otcovi, ktorý ma odmalička vedie k športu, celej rodine, učiteľom, kamarátom, mestu Zbýšov, najmä pani Pokornej  a všetkým, ktorí mi fandia.

Produkty v článku

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.