ROZHOVOR S TOMÁŠOM KAŠPAROM NA ZAČIATKU PRÍPRAVY NA EVL S PRAGUE PRE

 

 

 

 

Aj tento rok vyšle Extrifit Team niektorých  svojich  členov do bojov na prestížnych súťaží tohtoročnej jesene. Či už to bude Olympia Amateur, alebo profi súťaž EVL s Prague Pro, Českí fanúšikovia sa majú tešiť. Práve na EVL s Prague Pro sa chystá na svoj druhý štart v tejto prestížnej profi súťaži Tomáš Kašpar. Ako sa mu darí a ako prebieha príprava, sa dočítate v nasledujúcom rozhovore.

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-tomas-kaspar-1_73e32e2f04b57de950c5efd7f23c6b8e.jpg

 

 

 

 

Tomáš , odkedy si začal prípravu a na čo sa chystáš ?

 

 


Tú klasickú predsúťažnú  prípravu ako ju poznáme, som začal 1. Júla. Štartovať chcem na EVL s Pre Prague a potom pokračovať na ďalších súťažiach, ktoré sa na jeseň budú, alebo by mali konať.

 


Ty máš v  poslednej  dobe trochu smolu na zranenia. Vlani si mal ten úraz na hlave, teraz zo začiatku  roka to bola pretrhnutá achilovky, ktorá ťa určite zabrzdila. Ako si na tom teraz? Je všetko v poriadku?

 


Tá achilovky sa mi stala koncom februára, takže marec, apríl, som sa venoval hlavne rekonvalescencii. Niekedy v polovici toho liečebného procesu som začal cvičiť aj vršok, takže tam tá strata nebola zase až taká veľká. Nemyslím, že v tej hornej časti tela sa tá pouzička nejako prejaví a naopak by som mohol trochu vyťažiť z toho, že nohy dostali dlhší odpočinok, hoci neplánovaný. Ale z mojich skúseností vyplýva, že sa dostanem veľmi rýchlo na pôvodnú veľkosť a ešte ten sval, ktorý odpočíval dlhšiu dobu, dostane ďalší impulz k rastu. Je to nepríjemné, ale nemyslím si, že ma to nejako zbrzdí v progrese , alebo v raste.

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-tomas-kaspar-2_73e32e2f04b57de950c5efd7f23c6b8e.jpg

Extrifit občas zverejní jedálničky členov Extrifit Teamu a u tvojej osoby veľmi často prebiehajú diskusie, že ide len o reklamný ťah, že nie je možné konzumovať toľko doplnkov a tak málo potravín, že to je podvrh atd ... Je ten jedálniček autentický? Nepotrebuješ toľko jesť, alebo z akého dôvodu to tak je?

 

 


V skorších dobách som jedol obrovské kvanta potravín. To bolo zhruba do doby, než som sa po mnohoročnej pauze zase vrátil k pretekaniu. V súčasnej dobe toho ale už nie som schopný toľko zjesť. Neviem, čím to je. Či vekom, alebo zmenou metabolizmu, fakt neviem. Takže sa snažím ten nadbytok jedla, respektíve ten nadbytok živín, na ktorý som bol zvyknutý z minulosti nahradiť doplnkami výživy. Viem, že tie reakcie tam také sú, ale ja jednoducho nedokážem zjesť toľko čo spredtým . Preto som zvolil túto cestu, kedy dopĺňam pevnú stravu doplnky výživy. Ostatne od toho je to tak pomenované. To, že toho je toľko, je jednoducho bonus môjho sponzoringu značkou Extrifit, kedy skutočne nie som nijako obmedzený vo svojich nárokoch. Takže si môžem dopriať pre telo to najlepšie. Hydro, komplexné aminokyseliny, BCAA, skrátka špičkovo natrávenou bielkovinu, ktorá nijako nezaťažuje tráviaci trakt. S najväčšou pravdepodobnosťou je to vekom, kedy aj ostatné skúsenosti kulturistov okolo 40-tich rokov potvrdzujú, že im stačí oveľa menej jesť, ako keď boli mladší.


 

 

Koľko momentálne vážiš ?

 

 


V tejto chvíli mám 125 kg a plánujem okolo 120 kg súťažných. Mám tú skúsenosť, že v čase prípravy vždy nejaké to kilo pribudne a že sa väčšinu času tej prípravy nijako neodchylujem  od váhy. Takže je mojím cieľom váhu čo najviac držať a skvalitňovať ju. Zvyšujem početnosť tréningov, ich intenzitu, navyšuje množstvo bielkovín, takže ten podiel svaloviny vždycky rastie.

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-tomas-kaspar-3_73e32e2f04b57de950c5efd7f23c6b8e.jpg

Je to tiež  dané tým, že sa na to viac sústredíš ?

 

 

 


Určite. Človek sa v príprave zavrie do svojho mikrosveta, kedy je naplno sústredený na jasný cieľ, na konkrétny dátum a v tom čase robí všetko správne.

 


Myslíš si, že sa toto extrémne sústredenie, v podstate fanatizmus, dá praktizovať celoročne?

 

 


Keď si spomeniem na svoje mladé roky, tak presne taký fanatik, ako hovoríš, som bol. A to celoročne po dobu niekoľkých rokov. Tomu práve zodpovedá aj ten obrovský príjem potravy, o ktorom sme sa predtým bavili. V súčasnej dobe už sa to ale obmedzuje až na tú finálnu časť, kedy cez rok sa tomu telu snažím skôr odľahčiť. Nechcem, aby telo, práve vrátane toho tráviaceho traktu, bolo neustále preťažené. Takže dnes to mám cez rok voľnejšie a smerom k pretekom sa to sústredenie a intenzita zvyšuje.

 

 

 

My teraz robíme rozhovor po ukončenom tréningurúk  a všimol som si, že už využívaš novinky od Extrifitu. Čo na to hovoríš?

 

 


Teraz som mal Hydro Izolant , čo je práve teraz pre mňa úplne perfektný proteín. Som pred súťažou, takže potrebujem špičkový, ľahko stráviteľný proteín s minimom sacharidov a tukov. A to je presne to nové Hydro. Navyše ho s takými vlastnosťami a perfektné stráviteľnosťou môžem využiť prakticky až do pretekov. Presne  tak aj to Hero, kedy to nemusím patlať všetko dohromady a tie komponenty, ktoré tu ťahám v taške, už nemusím nosiť. Všetko čo potrebujem po tréningu tam je, takže perfektná vec.

 

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-tomas-kaspar-4_73e32e2f04b57de950c5efd7f23c6b8e.jpg

 

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-tomas-kaspar-5_73e32e2f04b57de950c5efd7f23c6b8e.jpg

 

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-tomas-kaspar-6_4d973b07cd5b3d30a40f90df6df7da46.jpg

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-tomas-kaspar-7_4d973b07cd5b3d30a40f90df6df7da46.jpg

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-tomas-kaspar-8_4d973b07cd5b3d30a40f90df6df7da46.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.