Sakra, dal by som si pivo! Môžem ho vôbec ?

Leto v plnom prúde, sem tam aj nejaká tá tropická teplota. Niet divu, že aj vzdorovitý vyznávač zdravého životného štýlu dostane chuť na dobre vychladené pivko. Má mať výčitky svedomia z konzumácie nezdravého alkoholického nápoja ? Čo na to povie jeho forma ? A skutočne platí, že pivo je taký tekutý chlieb ? Dozviete sa v článku ...

Chlieb má s pivom totožný základ - obilniny, ktorý sa postupom času pri  chlebe vyčlenil  na pšenicu a raž a pri pive na pšenicu a jačmeň. Rovnako ako platí porekadlo "iný kraj, iný mrav", dalo by sa užiť aj "iný kraj, iné pivo a chlieb". Áno, naozaj sa chuť týchto výrobkov viaže k zemi, v ktorej sa vyrába. Pivo je veľmi cennou potravinou aj z hľadiska nutričného a veľmi sa svojím zložením podobá chlebu . Podľa tabuľky sami vidíte, že pivo je skvelý iontový nápoj s mnohými vitamínmi (predovšetkým dôležitými B vitamínmi ), minerálmi a stopovými prvkami, ktoré pochádzajú predovšetkým zo sladu.

 

 pšeničný chlieb (30 g)

   pivo (0,5 l)

obsah vody

40 %

nad 90 %

bielkoviny

7,5 %

0,5 %

sacharidy

49 %

3 %

 tuky

1,5 %

0 %

 energetický obsah

72 kcal

221 kcal

 vitamíny

   

thiamin (B1)

0,11 mg

0,026 mg

riboflavin (B2)

0,09 mg

0,131 mg

niacin (B3)

1,6 mg

1,9 mg

pyridoxin (B6)

0,04 mg

0,24 mg

kyselina listová (B9)

25 mcg

31 mcg

kyselina pantothenová (B5)

0,24 mg

0,22 mg

kationty

   

vápník

36 mg

21 mg

železo

0,9 mg

0,1 mg

horčík

12 mg

31 mg

fosfor

39 mg

74 mg

draslík

46 mg

141 mg

sodík

130 mg

21 mg

zinek

0,3 mg

0,06 mg

měď

0,04 mg

0,026 mg

 

Odborníci sa domnievajú, že pivo je dokonca v mnohom výhodnejšia ako chlieb. Napríklad pomer draslíka a sodíka je takmer 20x lepší  v pive, tiež horčík a vápnik hovorí skôr pre pivo (4,5x). Vzhľadom k zdravej výžive sa často spomína glykemický index (GI) potravín, ktorý je udávaný v rozmedzí 0 - 100. Zjednodušene, čím vyšší , tým rýchlejšie sa z potraviny uvoľní glukóza do krvi (zvýši sa jej hladina v krvi). GI piva sa rovná takmer 100. Avšak nič nie je tak zlé, ako to vyzerá. Napr. v porovnaní s Coca-Colou (ktorá má GI asi 50), vychádza pivo so svojou glykemickou  náložou  (GL) lepšie.

A čo na to "pivné brucho" ? Ak je príjem energie započítaný do celkovej energetickej bilancie, zvyšovanie hmotnosti nehrozí. Pivo má nižšiu energetickú hodnotu než mnohé sladené nápoje, limonády atď., Takže je na tom lepšie ten, kto vypije porovnateľné množstvo piva. Vedci sa dokonca domnievajú, že pravidelná, mierna konzumácia tohto moku môže byť spojená s poklesom váhy a obsahu tuku v tele. Umiernené pitie piva tiež údajne znižuje úmrtnosť na infarkty myokardu, obmedzuje vznik ischemickej choroby srdca (ICHS), posilňuje imunitný systém a bojuje proti nachladnutiu. Spomeňme ešte úspešné pôsobenie proti vzniku osteoporózy a antioxidačné účinky. Dnes už povoľujú lekári pivo aj diabetikom.

Nikto však nemôže spochybniť, že nadmerná konzumácia zlatistého nápoja nielen, že ponúka riziko obezity a úbytku svalovej hmoty, ale pestuje v spoločnosti tiež budúcich  alkoholických  dementov .  Áno, hojné popíjanie alkoholu má naozaj zlé následky pre mozog, na  tom sa zhodujú všetci odborníci. Správnu dennú mierou budiž podľa odborníkov pre mužov 0,5 - 1 l a pre ženy 0,3 - 0,6 l. Len pre štatistiku, v Českej republike sa pivu oddávame vo svete najviac, spotreba je asi 160 l na jedinca. Bohužiaľ, ako sa tak zdá okolo nás, prvé priečky zjavne okupujú aj v tých nežiaducich následkoch ...

Produkty v článku

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.