SCHUDNITE ! ALE NIE ZAS TAK ZHURTA !

 

 

 

 

 

 

 

 

Nastal čas leta, teda aspoň v niektorých hojne navštevovaných častiach sveta, mimo SR. Tu sme bohužiaľ uviazli v jari , ale aj tak tu máme obdobie, ktoré nemilosrdne odhaľuje všetky dobroty, ktoré sa nám postupne naskladali na povrch nášho tela. A to práve nie je povrchový tuning, ktorý by sme si priali. Možno nastal ten správny čas s tým niečo urobiť.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kedy je čas na zmenu ?

 


Vrátili ste sa z dovolenky a chystáte sa pozrieť si s nostalgiou v oku svoje fotky, ako sa čvachtáte  v mori a zrazu s hrôzou zisťujete, že namiesto pekne stavanej  ženy pred sebou vidíte vorvaňa na plytčine ? Alebo ste stretli po rokoch známeho, ktorý vám hneď po pozdrave vpálil pri pohľade na vaše vypulenejšie  tričko, že vyzeráte trochu blahobytnejšie , než čo si vás pamätá. Alebo jednoducho vyzeráte dobre, ale ten borec na kúpalisku mal skrátka brušáky oslnivejšie viac, než by bolo vášmu egu príjemné ?

 

 

Dôvodov je jednoducho veľa. Môže to byť tiež pocit únavy, problémy so žalúdkom alebo len obyčajná túžba po zmene. Zmena však musí byť plynulá. Toto je problém takmer všetkých osobných trénerov, čo poznám. Napáli vám diétu, ktorá je pre nich "normálna", pre vás je tá predstava jedálnička prijateľná asi ako celodenné chrumkanie kôry stromu aj s tými potvorkami pod ňou. Ale obrovská výhoda pre plánovanú zmenu, je práve prebiehajúce leto. Ak teda patríte medzi milovníkov sladkostí alebo hranolčekov, určite na ne neprestanete mať chuť zo dňa na deň, to je jasné. Taký týždeň bez jedál, ktoré vám chutila a na ktoré ste boli zvyknutí, vás môže úplne odrovnať.

 

 

S obmedzovaním to vydržíte tak možno do stredy alebo štvrtka, a potom sa vrhnete na nejakú tú čokoládu a poviete si, že pre raz sa predsa nič nestane, dáte si ale aj ďalší deň a v sobotu vám nezostane nič iné, než povedať si, tak teda od budúceho pondelka. A je to v háji ! Silnejšie povahy možno vydržia  do budúceho týždňa, ale potom sa v nich určite niečo zlomí a vrátia sa k pôvodnému jedálničku. To je tutovka, ale ...

 

 

 

 

Zmeňte každodenné rituály !

 

 

Pri zmene postupujte krôčik po krôčiku. Začnite napríklad tým, že každý deň zaradíte zeleninu k hlavnému jedlu, namiesto hranoliek zvoľte zemiaky, miesto obaľovaného  rezňa dajte prírodný . Namiesto sladkosti si dajte sladký, šťavnatý melón. Pridajte k tréningu viac kardia, alebo pôjdete behať na pás alebo jazdiť na bicykli ráno na lačno. Na  poschodia nechodte  výťahom, vymeňte auto za MHD, na menšie nákupy vyrazte pešo.

 

Vonku je teraz proste krásne (relatívne), a ani by ste neverili, koľko kíl môžete pribrať, keď si zrazu začnete voziť zadok v aute, namiesto aby ste chodili pešo. Proste choďte, nebuďte lenivý !

 

 

A za ako dlho si na "nový životný štýl" zvyknem ?

 

 

Keď už teda prestanem mať chuť na sladké ? Ak budete trpezlivý a dôsledný , výsledok sa určite dostaví.Je dobré vydržať minimálne mesiac, u niekoho bude premena možná rýchlejšia. Ďalší mesiac môžete ešte trochu pritvrdiť, ubrať kalórie a zaradiť viac zeleniny atď. Hlavná zmena musí najskôr prebehnúť vo vašej hlave, musí vám nový štýl vyhovovať a musíte mať z neho radosť. Zdravé potraviny potom postupne vytlačia  tie zlé s jednoduchými cukrami a nezdravými tukmi . Postupne dôjdete do štádia, kedy už čokoládu moc potrebovať nebudete, vaša váha bude natoľko pod kontrolou, že si budete môcť sem tam dovoliť nejaký diétny  hriech a nebudete mať zlé svedomie, pretože už nasledujúci deň budete pokračovať v zdravom stravovaní.

 

 

Ak ste si svoj prvý cieľ, treba schudnúť dve kilá do mesiaca nesplnili, a ručička váhy sa pohla len o kilo, žiadny stres. Pokračujte jednoducho ďalej, až dve kilá zhodíte, potom si stanovte ďalší cieľ, treba zhodiť kilo za ďalší mesiac. Ak vytrváte, bude pre vás diéta, skôr  nový životný štýl, samozrejmosťou. Prestanete sa sústrediť na usporiadanie  kalóri , prestanete počítať, všetko bude automatické. Pri návšteve cukrárne s rodinou si dáte minerálku a nad tortou  sa len zmraštíte , pretože ju jednoducho nejete a v podstate na ňu  ani nemáte chuť.

 

 

Nevýhody prasačieho dňa

 

 

Lenže každého raz doženú "chute". Jedným z mnohých riešení takejto situácie je dobre známy tzv. "Prasacčí  deň", kedy si jeden deň v týždni, väčšinou deň, keď nemáte tréning, napríklad sobota alebo nedeľa, doprajete všetky možné prasačinky. Celý týždeň asketizmu vyvrcholí v deň žrania . Riešenie je to zaujímavé, ale nie každému vyhovuje. Celý týždeň nervózne pokukovať po sušienkach v supermarkete, pozorovať pult s klobásou a tešiť sa na jeden jediný deň, kedy si dáte do tela a výmetieme  chladničku. Celý týždeň potom nestojí za nič, pretože sa jednoducho necítite dobre a myslíte neustále na onen deň, keď už si konečne budete môcť dať "zakázané" potraviny. Pre niekoho bude určite lepšie začať postupne, krotiť sa priebežne celý týždeň, bez jednodňovej  žranice , z ktorej sa vám tiež môže urobiť dosť zle, a potom už to nikdy nevyskúšate. Stanovte si hlavne reálne ciele a myslite na svoju genetiku, ktorá vám môže poriadne zakúriť. Dôležité je mať sa pevne pod kontrolou a nebyť na seba zbytočne veľmi  prísny, ale pochváliť sa za sebemenší úspech v ubraných centimetroch.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stanovte si reálne ciele !

 

 

 

Pokiaľ chcete mať veľa svalov a ešte k tomu schudnúť, nikde nie je napísané, že to musí ísť súčasne. Lepšie je sa sústrediť na jeden cieľ, dosiahnuť ho, a potom sa vrhnúť na ďalší . Ak máte viac cieľov súčasne, výsledok potom bude skôr priemerný, než vynikajúci. Dobré je mať aj nejaký stanovený termín, aby ste sa na to vrhli hneď od začiatku a mali pocit, že musíte určitý počet kíl schudnúť do určitého dátumu. Budete potom viac namotivovaný a budete sa oveľa viac snažiť. Určite o svojom zámere niekomu povedzte, tým skôr sa budete snažiť, aby ste si neurobili u kamarátov hanbu. Navyše vám môžu aj poradiť pár svojich vychytávok.

 

Najväčšou motiváciou je určite nejaká súťaž, na ktorej pochopiteľne nechcete skončiť posledný. Na škodu nie je ani požiadať výživového poradcu alebo trénera, pretože keď už si človek niečo zaplatí, je mu ľúto o peniaze prísť bez výsledku. Hlavným motivátorom by ste ale mali byť vy sami ! Pri diéte je najdôležitejšia zásada trpezlivosť a pevná vôľa. Ak prekonáte počiatočné  ťažkosti, na nový jedálny lístok si tak zvyknete, že už nebudete chcieť jesť nič iné. Váš žalúdok sa preorientuje napríklad na menej mastných jedál alebo sladkostí, zistí, že existujú potraviny ako zelenina, ovocie, strukoviny, ovsené vločky, celozrnné pečivo a bude mu dobre. Akonáhle zvyklosti porušíte, okamžite vám to oznámi bolesťou  brucha a nevoľnosťou.

 

 

Slovo na záver

 

 

A tak je to v podstate so všetkým. Ľudské telo sa dokáže prispôsobiť rôznym podmienkam, vyššej telesnej záťaži, inému spôsobu stravovania a životnému štýlu. Ak ste si zvolili svoju cestu, určite pri  nej vydržte, posilňovanie, kulturistika a fitnes idú ruka v ruke so životným štýlom a ten je potrebné dodržiavať po celý život. A nezačínať stále len od pondelka alebo od nového roka. Začať sa dá ktorýkoľvek deň, ale najdôležitejšie je vydržať. Potom už pôjde všetko samo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.