ŠESŤ KROKOV K LEPŠIEMU VYRYSOVANIU

Mám svoju mamičku rád. Predovšetkým potom preto, že to už je posledný žijúci exemplár so starším dátumom výroby, čo mi z najbližšieho príbuzenstva zostal. Ale hoci je môj vzťah k nej zdravo láskyplný, nemôžem nespomenúť nasledujúci príbeh.

Moja mamka totiž popiera všeobecné náreky dôchodcov na ich životnú situáciu a má sa dobre. Tak dobre, že akosi nakyslo. Jej telo nabralo tvary barokových dám a tak sa rozhodla, že schudne. K tomu ju napomohla známosť s kamarátkou, ktorá navštevuje akési seniorské cvičenia, ktoré vedie naprostá ikona týchto dám, čo zhodila asi zo 130 kíl na 80, čo ju kvalifikovalo na slovo vzatú  odborníčku a nespochybniteľnú autoritu v oblasti redukcie hmotnosti.

Mamička jej cvičenie navštevuje s neskrývaným  nadšením. Dostáva sa jej totiž neutíchajúci príval pochvál za to, že dokázala počas 14 dní zhodiť 2 kilá a jej radosť doznala takých rozmerov, že dokonca dala na radu inštruktorky, aby si zaobstarala neónové elastické tričko, lebo  v tom jej bude môcť lepšie pozorovať svalové kontrakcie.

Túto časť už poznám len z počutia, lebo tomuto vizuálnemu zážitku chcem za každú cenu predísť. Napriek tomu musím obdivne zložiť klobúk pred nadprirodzenou schopnosťou veliteľky, pozorovať svalovú kontrakciu, pod, pre oko obyčajného smrteľníka, nepreniknuteľnou vrstvou masti.

Ale nechápte ma zle, hoci si z toho robím trošičku srandu, som tej pani, čo si privyrába ako profesionálny mazač medu okolo úst, skutočne vďačný za to, že pomocou lichôtok, vlastného príkladu a iných čarodejníckych kúziel, dokázala rozpohybovať staršie pani na dôchodku.

Pre seniorov, ktorí si pomocou nejakej tej truličky so šľahačkou v cukrárni, krátia čas pri čakaní na truhličku bez šľahačky, sú títo tréneri skutočným požehnaním. Vážne. Ovšem pre tých z vás, ktorých momentálnym zmyslom života je pekáč buchiet pod tričkom a ritka hodná sledovaného Instaúčtu, sú takí tréneri / pochlebovači prínosný rovnako ako pásový opar.

Vy naopak potrebujete pravdomluvného asociála, ktorý nemá problém s oznámením, že vaša forma je rovnako mimo ako bravčové koleno v mešite. A pretože nemám čas na všetky, odovzdám vám pár dobrých tipov na to, aby ste sa do formy skutočne dostali. A navyše text doplním fotkami Ondra Sobotku, člena Extrifit Clubu, ktorý už absolvoval kroky 1-5.

Začať diétu pekne zhurta, je chyba. Alebo ani tak nie chyba, ako skôr premárnený potenciál toho, že môžete chudnúť, páliť tuk, a to aj za predpokladu, že si ani nevšimnete, že v nejakej diéte vlastne ste. Preto vám tu napíšem postupné kroky k tomu, aby ste mohli uťahovať skrutky a pritom sa z toho nezblázniť hneď na druhý týždeň redukcie váhy.

1. krok - zbavte sa zbytočností

V takzvanej objemovej príprave si iste strážite príjem bielkovín, sacharidov, ale už je vám viacmenej jedno, či si pri  televízii vysrkneme jedno salko, alebo zjete pol kila Nuttelly. Vo finále, prečo nie?

Prvým krokom teda bude očistenie jedla od všetkých týchto nezmyslov. Všetko, čo je sladké, zbytočne tučné a komplikované vyraďte. Začnite s  dostatkom  nekomplikovaného jedla ako je ryža s mäsom, zemiaky s mäsom, nejaké tie mliečne výrobky typu tvaroh, vajcia a pod ...

Ak máte nutkavú potrebu sladiť  si kávu, slaďte  umelým sladidlom. Avšak, doprajte si tohto jedla dostatok bez zbytočných kalorických výkyvov.

Ak ste mali v objeme 500 gramov sacharidov na deň pri 90-tich kilách, nechajte si dennú hranicu 400 gramov a konzumujte ju každý deň. V momente, keď sa zbavíte sladkostí a tučných jedál, budete strácať tuk. Nič zložité. Ak sa bez obloženého chlebíka nezaobídete, pokojne prestaňte čítať a zmierte sa s tým, že budete s vašou pneumatikou nadosmrti nerozluční kamaráti.

2. krok- začnite sa vlniť

K tomuto kroku nepristupujte do tej doby, kým budete zhadzovať kilá na základe kroku 1.

Ľudia majú potrebu zbytočne meniť niečo, čo funguje. Ak budete rysovať na 400 gramoch sacharidov, jasajte a nechajte to byť. Ale je možné, že po čase sa to samozrejme zastaví. Potom je čas na vlny. Nemám úplne v obľube klasickú schému 400-300-200-100-400-300-200-100 atd ... Preferujte skôr radikálnejšie zníženie napríklad  na 400-200-200-200-400 gramov sacharidov pri oných 90-tich kilách. Váha vám zase cukne dole, tým si buďte istí. Ale aj to sa samozrejme zastaví.

3. krok- oddeľte zvieratka od rastliniek

Týmto infantilným nadpisom samozrejme narážam na delenú stravu, kedy sa vaše jedlo skladá buď len z bielkovinových zdrojov, alebo iba zo sacharidových. Je to náramne skvelá vec, ktorá dokáže zrýchliť váš metabolizmus na úroveň Formule 1. Nevýhoda je, že hoci vlastne stále jete, máte skoro stále pocit hladu. Ale pomôže to vždy.

Vsuvka- doplnky

Doplnky sa jedia celoročne, to dobre viete, ale ak sú  niekedy skutočne potrebné, je to práve v období diét. Vy musíte zabrániť za každú cenu strate svalovej hmoty. Preto je potrebné sa sústrediť na príjem kvalitnej bielkoviny. Či už je to vo forme vysokopercentného proteínu, alebo aminokyselín. A naopak, efekt môžete znásobiť spaľovačmi  tuku ako je napríklad Thermogel. V neskorších fázach diéty, kedy už energie nie je nazvyš, prídu vhod NO produkty a v neposlednom rade aj naše nové fitness potraviny, ktoré vám neskutočne uľahčia čas, prípravu a ešte si diétne pochutnáte. Všetky vhodné produkty do diéty nájdete na hlavnej stránke v záložke "Chcem sa zbaviť tuku ", alebo budú pod článkom.

4. krok - viac vlniť, viac piť a sem tam sa nažrať

Na pitný režim sa trochu zabúda. Retencia vody je vždy obranný mechanizmus tela.

Spálite sa na slniečku ako prasa ? Telo vám pod kožu napumpuje toľko vody, že by to zamávalo aj s Orlickou  priehradou. Jebnete sa do holene o lavičku vo fitku ? Do minúty prifrčí zásielka vody a urobí vám famóznu hrču.

Radikálnejšie úbytky podkožného tuku vníma telo tiež  ako niečo, čo ho v podstate ohrozuje. Zrazu mu je viac zima, zásoby nahromadenej energie sa blížia k  nule a je potrebné sa začať nejako brániť. Spomalíme metabolizmus, zadržíme vodu. Tak znie rozkaz, ktorý vyšle akési nervové zakončenia kdesi vo vašej telesnej schránke.

A vy, hoci máte menej sacharidov, zrazu priberiete kilá, váš svalový tonus sa vzápätí stratí v bažine podkoží a vy prepadáte panike. Preto mu dodáme viac vody, aby sa o ňu  telo prestalo báť a začalo ju viac vylučovať.

Spomalený metabolizmus očůráme podobne. Zaradíme dni, ktoré simulujú koniec diéty. Áno, hovoríme o toľko  populárnom Cheat day, čiže pekne po Slovensky povedané obžerstvo.

Avšak, aj tu je potrebné konať s rozumom. Cheat Day nutne nemusí vyzerať ako nájazd hladných Američanov na prvý McDonald po ceste do Disneylandu. Skôr je to o tom, že si odfrkne psychicky a naberiete energiu pomocou jedál, na ktoré sa vám zbiehajú sliny. A to väčšinou nemusí byť nutne gastronomický odpad.

5. krok- Začnite šliapať

Kardio by ste mali v rozumnej miere cca 20 minút 3-4x týždenne robiť od začiatku. Ale doteraz ste mali relatívne dosť jedla na to, aby ste dokázali páliť sadlo a pritom si zachovali svalový tonus, alebo ešte lepšie, udržali rast svalov.

Nie je to vôbec nemožné, ako sa mnohí domnievajú. A pretože chceme rásť, pokiaľ možno čo najdlhšie, snažte sa mať čo najviac jedla po čo najdlhšiu dobu. A tým pádom keďže nechceme siahnuť do príjmu energie, musíme navýšiť výdaj. Takže navýšite čas  kardia. A to veľmi. Z 20-tich minút by sa malo stať aspoň 40 minút až hodina. Skvelá je rýchla chôdza, pre dievčatá stepper, alebo úplne ideálne schody.

6. krok - pánboh s vami, rozlúčte sa s okolím, teraz už s vami nič nebude...

Po tých 5 krokoch už by ste mali dávno mať formu, s ktorou budete oblbovať dievčatá v lete na pláži a pekáč buchiet, ktorý bude stredom kompozícia vašich fotiek uviaznutých v sociálnej sieti. Avšak je tu partia bláznov, ktorá chce zistiť, ako vysoko až siaha cieva vedená od ich penisu. Chcú byť vyrysovaní úplne na prach.

A ak sa tá váha po predchádzajúcich krokoch prestala hýbať, nedá sa nič robiť, musí nastúpiť nemecký model diéty praktizovaný niekedy v rokoch 1941-1945. Proste bez jedla schudnú všetci. Aj tí, čo posledných 25 rokov pred smrťou infarktom, kričia  s pusou plnou hranolčekov, že sú chorí s poruchou metabolizmu.

Tu nastupujú ony nuly sacharidov. Ale nielen to, musíte si uvedomiť, že aj bielkovina má kalórie. Dokonca rovnaké množstvo, čo sacharid. Preto musíte ubrať aj ju, pokiaľ nebude rozbitý . Tu už sa bez doplnkov v podobe aminokyselín skutočne nezaobídete.

No a sme na konci. Správne ste pochopili, že v závere už hovoríme o vyložene predsúťažnej, nie príliš zdravej, záležitosti. Ale ak vám niektorý z predchádzajúcich bodov pomôže zhodiť nejaký ten faldík navyše a pôjdete do toho, bude to len fajn ...

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.