SULTÁN SYMETRIE OHLÁSIL COMEBACK

Podobne ako vlani aj tento rok sa na scénu vracia jeden z najlepších kulturistov všetkých čias a nie je ním nikto iný, než Flex Wheeler. Pretekár, ktorý sa preslávil predovšetkým svojou estetickou postavou a vtedy netradičným, flexibilným pózingom  (ako vôbec prvý kulturista robil šnúru ). Niet teda divu, že sa tento rok pokúsi presadiť v kategórii Classic Physique, ktorá by mala jeho telesným proporciám nadmieru vyhovovať. A ide na to pekne zostra - prvé preteky nebudú nikde inde než na samotnej Olympii, vďaka špeciálnemu pozvaniu IFBB (podobnú pozvánku dostal aj Kevin Levrone minulý rok). Túto veľkolepú správu dnes už päťdesiatjedenročný Flex oficiálne oznámil svetu počas Arnold Classic víkendu v americkom Ohiu.

Začnem dnes od konca, pretože by som chcel rozobrať tému "špeciálnych pozvánok". Jedná sa o geniálny marketingový ťah, vďaka ktorému usporiadatelia Olympie získajú veľa (staro) nových fanúšikov, ktorí sú zvedavý , ako to vlastne celé dopadne. Finálne umiestnenia daného pretekára fanúšikov toľko nezaujímajú , ide im skôr o to, ako sa kulturista s neľahkou úlohou popasuje. Niečo podobné sme mohli vidieť minulý rok, kedy vďaka Kevinovi bola Olympia slušne "nahypovaná". Všetci hovorili len o ňom a jeho návrate, takže to bola perfektná reklama na samotný Olympia víkend.

A teraz ruku na srdce - bola by vlaňajšia Olympia atraktívna aj bez Kevina ? Samozrejme, ale rozhodne nie pre toľko ľudí. Návrat legendy prilákal k televíznym obrazovkám (alebo k toľko preklínanému streamu) milióny ľudí ! Ide teda o fenomén, ktorý zabezpečí spokojnosť ako fanúšikom, tak i usporiadateľom. Nie som vôbec proti - myslím, že podobné "akcie" nášmu športu prospievajú a zaistia veľa nových fanúšikov. Ja len dúfam, že budúci rok nedostane pozvánku napríklad taký Arnold ... Beriem späť - to by bola ešte len výzva !

Svoj pohľad na špeciálnu pozvánku som pustil do éteru, nasledujúce riadky budú venované FLEXOVI . Kenneth Wheeler (prezývka "Flex" získal až neskôr vďaka svojej ohybnosti) sa narodil roku 1965 v Kalifornii o jeho detstve malo k tomu dokonalému veľmi ďaleko - zneužívanie, depresia, samovražedné sklony, problémy v škole ... Záchranu našiel najskôr v bojových športoch (karate) , až potom sa dal na kulturistiku. Prvýkrát pretekal roku 1983 a rozhodol sa, že zanechá kariéry policajného strážnika (rovnako ako Ronnie Coleman, ktorý však stíhal byti kulturistom i policajtom naraz) a urobí všetko pre to, aby získal profi kartu. To sa mu podarilo roku 1992 a jeho hviezda od tej doby stúpala veľmi vysoko. Štyrikrát vyhral Arnold Classic a na Mr. Olympia sa vždy umiestňoval na popredných priečkach, aj cez veľkú konkurenciu (Yates, Levrone, Shawn Ray, Labrada). Známy bol pre svoju symetricky vyzerajúce postavu, ktorá v histórii nemala obdobu. Samotný Arnold raz vyhlásil, že Flex Wheeler bol jeden z najskvelejších kulturistov vôbec, Ronnie Coleman zase povedal, že Flex bol najťažší súper, proti ktorému sa kedy postavil. Gargantuan Nasser El Sonbaty ho pre zmenu nazýval "Sultán ilúzie". A potom to prišlo - autonehoda v roku 1994 s fatálnymi následkami, ktorá poznamenala jeho kariéru. Konkrétne išlo o dolámaný krk. Onedlho prišlo zriedkavé ochorenie obličiek, ktoré neskôr (2003) malo viesť k transplantácii obličky. Flex ešte niekoľko rokov pretekal, zmenil hru a z estetiky prešiel na monštruózne objemy (čo mu, aspoň v mojich očiach, príliš nesedelo), ale v roku 2002 zdravotné komplikácie dospeli do bodu, keď už jednoducho nebolo možné pokračovať.

Dnes sa tento americký kulturista vracia po dlhých 13 rokoch na scénu. Podľa jeho vlastných slov to je comeback jednak pre fanúšikov, jednak pre motiváciu ľudí so zdravotnými komplikáciami, aby im dokázal, že nič nie je nemožné. V septembri by chcel predviesť formu podobnú tej z Arnolda 1993, kde vážil "len" 97 kilogramov - finálna váha by tento rok musela byť trochu nižšia, viď. podmienky kategórie classic physique. Jeho súperi budú Sadik Hadzovic, Danny Hester, Damion Ricketts, Arash Rahbar, alebo napríklad taký Darry Charles, ktorý v minulosti nie raz meral svoje sily s Flexom .

V jednom zo svojich videí sa Wheeler už skôr zmienil o tom, že ho veľmi motivovalo sledovať prípravu Kevina Levroneho na Olympiu 2016. Som zvedavý, ako si Wheeler s neľahkou úlohou návratu poradí a ako jeho transformácia dopadne. V jednom videu vyhlásil, že nemieni mať "hubu plnú kecov" o tom, ako porazí dnešnú mladú generáciu kulturistov, ale že urobí všetko preto, aby získal svoju starú postavu späť. Už aby tu bol september a s ním nový ročník Olympie !

 

 

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.