Svalová pamäť

Zranenie nie je nekonečné (ak nie ste Tomáš Rosický), dovolenka bohužiaľ taktiež nie, a tak sa po nejakej dobe vraciate do gymu. Čo to s vaším telom urobí a za ako dlho sa vám vráti vaša forma ? Čím môžem tento proces urýchliť ? Funguje svalová pamäť ? Dozviete sa v dnešnom článku.

Pred pár mesiacmi sa mi jedno také zranenie prihodilo a posilňovňu som musel na nejaký ten piatok vynechať. Jedno pekné porekadlo hovorí: "Všetko zlé je na niečo dobré." Čo môže byť na zranení  dobré ? No predsa to, že teraz pri písaní nasledujúcich viet môžem vychádzať z vlastnej, nedávnej skúsenosti ! Moja  pauza trvala osem dlhých týždňov, počas ktorých som fitko videl akurát tak z videí na Youtube. Keď sa vraciate späť do režimu a chcete získať späť svoju silu / rozmery, vždy záleží na tom, ako fit ste boli pred tým, než ste prestali cvičiť - čím lepšia forma bola, tým ťažšie bude dostať ju späť. Možno trochu smutné, avšak spravodlivé. Ďalší faktor ovplyvňujúci rýchlosť návratu je strava, prípadne suplementy. Ak počas pauzy prestanete držať jedálniček a vysadíte kreatín, návrat bude zase o niečo dlhší . Na druhej strane by niekto (správne) mohol namietnuť, prečo sa denne ládovať piatimi gramami zázračného prášku, keď popoludní rovnako žiadny gym nebude. Užívanie suplementov v čase pauzy záleží na vašich osobných preferenciách. Stravu by som osobne držal stále rovnakú, prípadne nepatrne zmenšil porcie. To všetko sú faktory, ktoré do značnej miery podmieňujú váš (ne) úspešný návrat.

No a ako to bolo so mnou ? Kvôli problémom so spodným chrbtom som bol dva mesiace z hry. Keď som sa vracal späť, trochu som sa bál, ako to všetko pôjde. Prvý tréning bol úprimne hrozný - váhy na nejakých päťdesiatich percentách, rýchlejší príchod únavy, strata dravosti ... Mohol by som tu napísať celý odsek o tom, ako zlé to pre mňa bolo. Avšak ku koncu tréningu som si uvedomil, že to je iba prvý tréning a že nabudúce už to môže byť úplne niekde inde . A napodiv to tak naozaj bolo ! Váhy sa zdvihli na nejakých 70-75%, cítil som sa čerstvěji a "ťah na bránku" bol späť.

Každým tréningom sa to postupne zlepšovalo a čuduj sa svete, za nejaké 2 týždne som bol silovo späť. Paráda ! S rozmermi to bolo (je) o niečo horšie - mesiac po návrate a stále nie som tam, kde som bol predtým. Ale nezúfam, pretože viem, že sa tam dostanem. Záleží len na tom, ako veľmi chcem. Svalová pamäť bezpochyby funguje a do značnej miery urýchli rast svalových vlákien.

Ale nie je to len o nejakej  pamäti, je to aj o skúsenostiach, ktoré sú rovnako dôležité, ak chcete dosiahnuť formu. Pracne nadobudnuté vedomosti o strave a tréningu sú skúsenosti na nezaplatenie. Len si to zoberte - nováčik Pepík zavíta do fitka a tam na neho vybafne veľa strojov, činiek, náradie ... Nevie, čo vyskúšať ako prvé , a tak niekoľko prvých týždňov (mesiacov) experimentuje. Nemá správne stravovacie návyky a jeho strava má k tej ideálnej fitness ďaleko. Skúsený borec, ktorý napríklad  rok necvičil, to bude mať oproti nášmu začiatočníkovi oveľa jednoduchšie, pretože bude vedieť čo cvičiť, ako to cvičiť, kedy to cvičiť, čo si dať pred tréningom a po tréningu, akú prílohu zvoliť, aká kombinácia suplementov mu funguje najlepšie , ako zvládnuť techniku, ako jeho telo bude reagovať na jednotlivé typy tréningu ... Skrátka know-how na nezaplatenie.

Ak niekedy nebudete môcť dlhší čas cvičiť, nezúfajte. To sa občas stane každému. S trochou usilovnosť, disciplíny a motivácie sa dostanete späť na vrchol. Nebojte sa, že tie roky driny prišli navnivoč - vôbec nie ! Jasne, zmenšíte sa, stratíte silu, možno aj trochu toho zapálenia , avšak ak vydržíte a budete chcieť, za pár týždňov (mesiacov) budete späť tam, kde ste boli, než ste prestali. A prečo? Pretože svalová pamäť a skúsenosti !

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.