TÍMEA TRAJTEĽOVÁ - NOVÝ ČLEN EXTRIFITSLOVAKIA TEAMU - ROZHOVOR 2 ČASŤ

 

 

 

 

Táto 19-ročná pretekárka, ktorá súťaží v naturálnej asociácii (SANK), sa v stredu 17. septembra stala druhou členkou Extrifitslovakia tímu a jej najbližším cieľom je uspieť na majstrovstvách Európy v Karlových Varoch (25. – 26. októbra).

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/snimka_243dd6a903fb2ec4c6258b3cb5deeaf7.jpg

        O TRÉNINGU

 

 


Ako trénuješ ?

 

 


Momentálne trénujem systémom 3 + 1, čo znamená, že tri dni trénujem, deň mám voľno a následne zasa tri dni trénujem. Prvý deň cvičím nohy a brucho, druhý deň sa zameriavam na chrbát a triceps, tretí deň venujem ramenám, bicepsu a prsiam. Čiže celé telo precvičím dvakrát za týždeň. Silový tréning mi trvá väčšinou hodinu. Okrem toho mám štyrikrát týždenne kardio, ktoré vykonávam ako druhú fázu tréningu. Vo voľný deň si väčšinou dávam aspoň kardio, keďže som si na cvičenie tak zvykla, že neviem cez deň len tak sedieť a regenerovať, aj keď niekedy to potrebujem.

 

 

Kardio si dávaš ráno nalačno ?

 


Kardio robím väčšinou dopoludnia. Riadim sa podľa pocitu. Keď sa ráno zobudím a nie som príliš hladná, tak to zvládam aj ráno nalačno. Ak si kardio nemôžem dať dopoludnia, dávam si ho v priebehu dňa po silovom tréningu, prípadne večer. Silový tréning je lepšie absolvovať večer, lebo ráno ešte nevládzem dvíhať také váhy.

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-timea-1_54b6929e8da066f906039acfb02ac388.jpg

Aká aeróbna aktivita ti vyhovuje najviac ?

 

 


V lete som vonku veľa bicyklovala, trvalo to dve až tri hodiny, niekedy aj pol dňa. To bolo pre mňa vyslobodenie od posilky, to bola taká obmena klasického tréningu, ale momentálne, keďže počasie je také, aké je, tak aeróbnu aktivitu vykonávam na bežiacom páse. Buď tam bežím alebo si dám nejaký výstup vo väčšej rýchlosti a snažím sa spaľovať čo najviac. Teraz, keďže som obmedzená posilkou, trvá kardio väčšinou 60 minút.

 

 

 

 

Niektoré fitnesky robia silový intervalový tréning...

 

 


Aj u mňa je to momentálne tak. Buď idem svoj tréning v supersériách alebo mám 30-sekundové pauzy medzi sériami. Snažím sa, aby tréning bol čo najintenzívnejší, prípadne využívať švihadlo pomedzi a tak...

 

 

Najbližšiu súťaž máš 11. 10., budeš teraz meniť niečo v tréningu ?

 

 


V minulej sezóne sa mi osvedčilo, že som nemenila tréningy a ani váhy som neznižovala. Síce diéta s nízkym prísunom sacharidov robí s človekom svoje, zvládala som to až do poslednej fázy prípravy. Teda do toho stredajšieho tréningu, keď bolo už len tri dni do súťaže, som cvičila približne s takými váhami, ako som mala na začiatku diéty.

 

 

 

Ak máš v sobotu súťaž, čo robíš tie posledné tri dni pred ňou?

 


V stredu ukončím prípravu, vo štvrtok a piatok si dám nejaké kardio, podľa pocitu, samozrejme, ako vládzem a koľkú súťaž idem absolvovať.

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-timea-2_54b6929e8da066f906039acfb02ac388.jpg

Ako je to u teba s odvodnením a cukrovaním ?

 

 


Osvedčilo sa mi toto: Tri dni pred súťažou som vypila viac vody, až 4 litre, a deň pred súťažou som už postupne vypúšťala vodu z tela nejakým urologickým čajom, v deň pretekov som už bola pochopiteľne bez prísunu vody. Čo sa týka cukrovania, to sa mi neosvedčilo. Skúšala som to na jednej súťaži, ale nevyzeralo to tak, ako by u naturálov vyzerať malo, takže nakoniec som skončila iba pri tom odvodňovaní. Akurát v sobotu pred súťažou si doprajem ryžové chlebíčky.

 

 

 

Kto je tvojím  trénerom ?

 

 


Momentálne trénujem pod Peťom Winklerom, ktorý má nado mnou dozor, ale najväčšiu časť prípravy so mnou absolvuje Miško Pálenkáš, ktorý je môj najlepší kamarát.

 

 

 

Najväčšie rozdiely v objemovej a rysovacej fáze ?

 

 


Rozdiely sú hlavne vo väčších váhach, keďže v objemovke mám viac sacharidov a telo viac vládze, ale snažím sa ísť silové tréningy vo veľkej intenzite aj v objemovej fáze. Trénujem systémom vždy 3 + 1, keďže sme chceli stále ešte napredovať a regenerovať stíham, ale ak mám nejakú veľkú svalovicu, tak tréning radšej posuniem na ďalší deň a vynechám kardio.

 

 

 

Dobrý cvik na zadok ?

 

 


Drepy, drepy, drepy. A ešte výpady. Myslím si, že to je taký základ. Tieto cviky robím rada. Celkovo nohy cvičím najradšej.

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/img_4769_e00fb603a3d3f88a0217d6cc144c89ef.jpg

 

 

 

 


O STRAVE

 

 


Tvoj jedálniček ?

 

 


Ráno vstanem a dám si, buď ovsené vločky s proteínom alebo nejakú ryžovú kašu takisto s proteínom. Jedávam každé tri hodiny, čiže ďalšie jedlo mám už nejaké bielkoviny. Buď sú to vajíčka alebo tuniak. Obed? Ak mám viac sacharidov, tak ryža, k tomu kuracie prsia, ale veľmi obľubujem ryby (tilapie, tresky aljašské) a krevety – tie mám často vo svojom jedálničku a tiež zeleninu.

 

 

 

Kedy naposledy pred spaním ješ ?

 

 


Pred spaním si dávam ešte proteín, lebo často idem z tréningu až o pol deviatej večer, tak mi to akurát vyjde, že proteín mi stačí. Ale ak mám tréning skôr, potom zvyknem jesť naposledy v tom dni okolo 20.00 h.

 

 

 

Aký máš príjem sacharidov a bielkovín ?

 

 


Aktuálne idem na nižších sacharidov, tie prijímam iba do tréningu, prípadne na raňajky, potom celý deň fungujem hlavne na bielkovinách a zelenine. Snažím sa mať denne 2 až 3 g bielkovín na 1 kg telesnej váhy. Sacharidov si dávam okolo 50 až 100 g – podľa pocitu, podľa toho, aký tréning mám a či mám voľno, alebo nie. Robila som sacharidové vlny, ale nakoľko už moja momentálna forma je taká, že na túto naturálnu federáciu to stačí, povedzme, že je to také akurát, tak teraz to už iba udržiavam.

 

 


Striktne dodržiavaš diétu alebo niekedy zhrešíš ?

 

 


U mňa je to stopercentné. Keď prejdem do diéty, tak to platí na sto percent. Pre mňa je maximálnym porušením ryžový chlebíček, ktorý si dám možno po tréningu. Nemávam veľké výkyvy v hmotnosti, pretože v diéte je náročne bojovať s tými záťažami a ešte keby som mala bojovať s vlastnou hmotnosťou, to by bolo už príliš na mňa.

 

 

 

Aké suplementy berieš ?

 

 


Momentálne vo svojej príprave využívam iba aminokyseliny a proteín, ale s tým, ako sa mi blíži súťaž by som už chcela začať používať aj nejaký glutamín. Zatiaľ mi to stačí. V objemovej príprave cez zimu budem toho potrebovať viac, keďže prioritou bude nabrať kvalitnú svalovú hmotu.

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/snimka-1_1469c9a4032f802a8fa3ba712e267a0d.jpg

 

 

 

 

Vieš si niečo uvariť ?

 

 


Rada varím. Mám veľa svojich vychytávok, ktoré praktizujem, ale teraz už neexperimentujem ani s tými diétnymi potravinami. Zvyknem si robiť proteínové palacinky, rôzne ryžové kaše alebo klasické domáce recepty na zdravší spôsob.

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-timea-3_54b6929e8da066f906039acfb02ac388.jpg


 

 

 

ŽIVOTNÝ ŠTÝL

 

 

 


Štartuješ za naturálov, v čom je tá naturálnosť ?

 

 

 


Naturáli sú iní v tom, že ten svoj ideál pre bikiny majú kvázi v plnších tvaroch, teda nemá to byť príliš vyostrené, svaly nemajú byť tak separované, aj keď ja som už brucho mala na MS 2014 dosť viditeľné, ale bolo to tým, že som už diétovala niekoľko týždňov a súťaže boli za sebou. Už poukazovali, že by to malo byť menej. Celkovo by to mal byť kvázi ženský ideál, ktorý chodí po ulici a má geneticky alebo tréningom symetricky vytvorené proporcie. Pretekárky v našej asociácii SANK by nemali  mať takú separáciu, ako majú napríklad v IFBB.

 

 

 

Sleduješ bikinárky v IFBB ?   Ktorá zo Slovenských pretekárok sa ti páči ? 

 


Každý by sa mal pretekať hlavne so sebou a zlepšovať sa zo sezóny na sezónu, pretože každý máme proporčne iné telo. Momentálne sa mi v tejto sezóne páči Veronika Guľášová, Olívia Pohánková, Erika Kandráčová, ale mne najbližšia ako nejaký pomyselný vzor je úradujúca majsterka sveta Sabína Pleváková.

 

 

Doplnkové športy ?

 

 


Doplnkové športy nemám, ale chcela by som cez zimu začať chodiť na jógu alebo na pilates. Voľného času nie je veľa. Som tak unavená z tréningoch, že veľa toho nenarobím, väčšinou oddychujem, ale ak mám energiu, rada sa venujem domácim prácam, rada varím zdravé jedlá.

 

 

Máš pekne urobené nechty. To si si robila sama?

 

 


Áno, vo voľnom čase sa venujem gélovým nechtom a mihalniciam. Baví ma to, skrášľovať ľudí, prípadne im pomáhať. Je to môj koníček.

 

 

 

Absolvovala si gymnázium, nelákalo ťa ísť na vysokú školu ?

 

 


Úspechy v bikiny fitness ma utvrdili v tom, že má význam pokračovať v tomto športe. Chcem popracovať na svojich nedostatkoch, urobiť ideálnu formu a potom sa uvidí. Je to môj životný štýl. Tomuto športu sa budem venovať, kým sa bude dať a plánujem robiť osobnú trénerku vo fitnescentre. Kariéra má momentálne prednosť pred školou. Moji rodičia ma podporujú, hoci asi by boli radšej, keby som na výšku išla...

 

 

 


 

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.