TOMÁŠ KAŠPAR - V HĹBKE DUŠE SOM STÁLE 17 ROČNÝ FANÚŠIK KULTURISTIKY

 

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-kaspar-fanusik-1_882d85addd3b00634f450976af1ec2a2.jpg

 

 

 


Tomáš , na EVL s Prague si odštartoval svoju profesionálnu kariéru ubehol rok  a je pred tebou ďalšia účasť na tejto prestížnej súťaži. Aký bol ten rok medzi profíkmi ?

 

 


To je pravda. Mám za sebou prvú profesionálnu sezónu, v ktorej  som absolvoval EVL s Pre Prague a GP Fitness House v Rusku. Formu na EVL s mi pokazilo, alebo skôr narušilo prípravu zranenie hlavy, v Rusku už som mal lepšiu formu, čo sa prejavilo na lepšom výsledku, kedy som bol 7 z 15 pretekárov. To ma potešilo a dodalo sebavedomie, pretože som zanechal za sebou aj pár slušných mien, ako napríklad Kefalianose, Fedorova, ktorého som sledoval v 20-tich rokoch, alebo napríklad Tótha, ktorý už tam tiež chvíľku je.

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-kaspar-fanusik-2_882d85addd3b00634f450976af1ec2a2.jpg

Zmenil sa nejako tvoj život prestupom do profi?

 

 


Zmenilo sa to, že vďaka Extrifitu môžem robiť kulturistiku na profi úrovni a venovať sa iba jej. Môžem sa sústrediť iba na výsledok, bez toho, aby ma rozptylovalo zamestnanie a pod ... Inak tá príprava je v podstate rovnaká, ako bola, keď som bol amatér, diéta tiež , pribudlo viac doplnkov a obrovská zmena je v regenerácii. Čo je podstatné hlavne s blížiacim sa termínom súťaže, kedy frekvencia a intenzita tréningov narastá. V závere potom cvičím takmer bez dní voľna. V diéte teraz idem  v podstate bez sacharidov, iba na bielkovinách a tukoch. Denne to vychádza zhruba na 400 gramov bielkovín a 200 gramov tukov. Ale to chcem teraz zmeniť a prejsť na vyváženejšiu stravu so sacharidmi, bielkovinami a minimom tuku. Rozhodol som sa tak preto, že sa mi zdá, že oproti minulému roku sú tie svaly prázdnejšie a že ten cukor tam chýba. Aj keď mám energiu z tukov, predsa len tie svaly vyzerajú inak. V momente, keď mám voľný deň a pridám na sacharidoch, tak vidím, ako sa svaly plnia , ako získavajú na objeme, takže z toho dôvodu to dôjdem na sacharidových vlnách.

 

 



Takže to je iný model diéty, než si išiel minulý rok  ?

 

 

 


Áno, je to inak. Minulý rok  som mal klasické sacharidové vlny. Ale aj v tých dňoch najnižšieho príjmu sacharidov som nešiel pod 100 gramov na deň.

 

 



A ten impulz k zmene prípravy vzišiel odkiaľ ? Zdá sa ti to lepšie ?

 

 


Nepovedal by som, že je to lepšie, alebo horšie. Je to jednoducho iná cesta k rovnakému cieľu. Sám vieš, že v kulturistike snáď ani neexistujú lepšie, alebo horšie metódy. Každý sme iný a sú len rôzne cesty k výsledku. Chcel som vyskúšať niečo iné. Ale asi najväčší impulz bol v tom, že už nezjem toľko jedla čo pred tým . Takže som bol vo finále rád, že to mäso môžem jesť bez prílohy a navyše skoro vôbec nemám hlad. Dokonca už nejem skoro žiadnu zeleninu, čo je čo povedať, pretože zeleniny som jedol kvantá. Dnes dám lyžicu arašidového masla, bravčovú kotletu a som spokojný. Takže veľkú úlohu hrá to, že už nie som schopný zjesť také kvantá jedla čo pred tým . Neviem, čím to je.

 

 



Si zástanca precízneho váženie jedla v diéte ?

 

 


No ... tak musíš vedieť, koľko máš bielkovín, koľko sacharidov, ale za tie roky už to máš v oku. Ale skôr vychádzam z toho, že si kúpim vaničku mäsa, viem, že tam  je kilo a  že tam je toľko a toľko bielkovín.


 

 


Skôr som myslel vo vzťahu k tým sacharidom. Či si precízne vážil každé zrnko pod.?

 

 


Vážil som to, ale zároveň som dosť dal  na pocit. To znamená, že keď som mal pocit, že musím sacharidy navýšiť, navýšil som ich bez ohľadu na nejaký pôvodný plán. A naopak, keď som cítil dostatok energie, držal som cukry nízko a zbytočne ich nezvyšoval .

 

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-kaspar-fanusik-3_882d85addd3b00634f450976af1ec2a2.jpg

 

 

 


Dobre, ale keď to teraz robíš na tom tuku, tak to  ako  meráš ?

 

 


Mám normálne odmeranú lyžičku oleja. Viem, koľko je jedna polievková lyžica, ktorú použijem pod mäso, mám navážené arašidové maslo, takže prehľad mám. Nie je to tak, že by som tam niečo dal  bez ladu a skladu.

 

 

Ja sa trochu vrátim k tomu, že teraz robíš iba kulturistiku. Ak si toto prečítajú naši mladí čitatelia, dostanú dojem, že akonáhle im porastú svaly, nemusia  pracovať. Ako to bolo u teba ?

 

 


K tomu, že ma dnes živí kulturistika, respektíve sponzorský kontrakt s Extrifitom , viedla cesta dlhá 19 rokov. Za tú dobu som pracoval v polícii , v poisťovni, v obchode s elektrotechnikou, chodil som po nociach vyhadzovať na diskotéku, rôzny brigády. Bola doba, kedy som mal dve práce, aby som mohol poplatit kulturistiku a tiež  obdobie, kedy na kulturistiku skrátka nebolo. Je to obdobie plné prekážok, ktoré musíte zdolávať. 19 rokov je strašne dlhá doba, ale keď sa obzriem späť, pripadá mi to ako včera, keď som začal cvičiť.

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-kaspar-fanusik-4_882d85addd3b00634f450976af1ec2a2.jpg

Ja som si všimol, že máš pri  tréningu pustený tabliet, kde idú tréningové videá tých najväčších borcov. To ťa to po tých rokoch stále motivujev?

 

 


Určite áno. Vždy na to mrknem, pozerám sa na nich  a spoločne s tou hudbou, čo tam pri tom hrá, ma to stále motivuje. Pozerám sa na svojich  obľúbených  kulturistov, na pretekárov, ktorí už so mnou pretekali, pozerám sa, ako žijú, ako jedia  a stále ma to veľmi zaujíma. Chcem sa im vyrovnať a berie ma to rovnako, ako keď som mal  17 rokov a videl som to prvýkrát.

 

 

 


Takže hoci už si profík, si medzi nimi a ich súper, stále si ten mladý fanúšik  kulturistov ?

 


Áno . V hĺbke duše mám  stále 17 rokov a túžim sa im vyrovnať. Práve  na EVL s som o tom premýšľal, keď nás ťahali. Tak som si tam přemýtal, že v 17-tich rokoch som si lepil kulturistov na stenu, chcel som s nimi stáť na jednom pódiu a teraz ťa vytiahnu s nejakým borcom a ja si hovorím: Ty vole, je toto vôbec možné ? Nezdá sa mi to stále ?

 

 

 

 

Ale to musí byť Veľmi  príjemný pocit, alebo nie ?

 

 


Áno , je, ale ... (smiech). No vlastne áno . Je to príjemný pocit, pretože sa polku života o niečo snažíš a to sa potom stane skutočnosťou.

 

 

 

 

Máš nejakého top obľúbenca . Niekoho, s kým naozaj túžiš skrížiť sily a byť vyvolaný ?

 

 

 


Tak to je celá prvá Top päťka. To sa nedá presne vymenovať. Skôr by som zabrúsil do minulosti, kedy sa mi veľmi páčil Dorian Yates. To bol môj dlhoročný obľúbenec. O ňom som zhromažďoval výstrižky a mám celý šanón iba o ňom. Potom to bol Jay Cutler a teraz sa mi páči Dennis Wolf. Hoci nemá lýtka, tak ale tá hustota a tvrdosť svalov tam je obrovská. Naviac je ešte o niečo mladší než ja.

 

 

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-kaspar-fanusik-5_882d85addd3b00634f450976af1ec2a2.jpg

 

 

 

 


AKTUÁLNE FORMA PRED EVL s PRAGUE PRO 
Extrifit Slovakia Extrifit Slovakia Extrifit Slovakia Extrifit Slovakia Extrifit Slovakia

 

 

 

 

 

 

 

 

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.