TOMÁŠ TABAČIAR - ROZHOVOR PO ROKU SPOLUPRÁCE

Ako hodnotí slovenský profesionálny kulturista kategórie do 212 libier Tomáš Tabačiar ročnú spoluprácu s Extrifitslovakia ? Aké má ciele v tomto roku, čo chce dosiahnuť a ďalšie otázky sme mu položili necelé štyri týždne pred svojím profi debutom na súťaži v Chicagu, na ktorú sa veľmi zodpovedne pripravuje.

Si spokojný s doterajšou spoluprácou s Extrifitslovakia ?

Vlani som dosiahol slušné výsledky, vďaka ktorým som mohol prestúpiť medzi profesionálov. Našu spoluprácu hodnotím veľmi pozitívne, som maximálne spokojný, dostávam kvalitné doplnky výživy, ale tiež mi pomáhajú aj s výjazdmi na medzinárodné súťaže. Čiže nie je to iba o tom, čo je napísané na papieri, ale v prípade potreby nie je problém mi nejaké veci nad rámec zmluvy navýšiť, ako je napríklad finančná pomoc s výjazdom do Chicaga na moju prvú profesionálnu súťaž v živote. Som veľmi vďačný za to, že ma Extrifitslovakia sponzoruje. 

Aké doplnky výživy používaš ?

Beriem úplne všetky, ktoré Extrifit vyrába, ale závisí to od obdobia prípravy. Teraz v predsúťažnom období som výživové doplnky zredukoval len na tie, ktoré naozaj potrebujem. Počas celej prípravy používam AminoFree (aminokyseliny v peptidovej forme), ktoré sú v aktuálnom období pre mňa veľmi prospešné, lebo sú výborné na regeneráciu, na obnovu svalovej bunky, sú rýchlo vstrebateľné a zabraňujú katabolizmu. Takisto používam veľa instantných beceačiek, L-carnitine (na spaľovanie tuku), ďalej Hydro 90 (hydrolyzovaný protein), samozrejme tiež vitamíny ako V52 a Vita C 1000. Okrem toho v rámci suplementácie som používal aj prípravok Flexain, nakoľko som mal trochu problémy s kolenom, ale našťastie to zabralo, takže aj tento prípravok môžem odporučiť, sú v ňom látky, ktoré pomáhajú zlepšiť regeneráciu a liečiť tie problémy. Využíval som dve fľašky a problémy boli vyriešené.

 

Priniesla ti spolupráca s Extrifitslovakia aj nejaký synergický efekt, získal si viac fanúšikov ?

Určite áno, napríklad veľa fanúšikov navštevuje semináre EXTRIFIT TRAINING DAY  a aj vďaka tomu je sledovanosť vyššia, ale v prvom rade za tým treba hľadať výsledky, lebo keby som bol priemerný až podpriemerný kulturista, tak by som nikoho nezaujímal.

Odkedy si v príprave ?

Už v novembri 2016 som odštartoval objemovú prípravu, ktorá trvala skoro tri mesiace. Vo februári 2017 som plynule prešiel do diétnej fázy, ktorá pokračuje až doteraz, ale samozrejme, aj tá sa menila počas toho obdobia. Snažím sa robiť na tvrdosti a kvalite postavy.

Ako si na tom so stravou ?

Denný príjem bielkovín mám 3 g na 1 kg telesnej váhy a čerpám ich z hydinového mäsa (morčacie a kuracie prsia), vaječných bielok a hydrolyzovaného proteinu Hydro 90. Čo sa týka sacharidov, prijímam denne 2 g na 1 kg telesnej váhy a ich zdrojom sú zemiaky, ryža a vločky. Aktuálne vážim 101 kg, čo je v pohode, lebo v samotnom závere prípravy, keď začnem manipulovať s vodou, som schopný znížiť váhu o 5 kg. Takže sa nemusím stresovať tým, že by som sa nezmestil do mojej kategórie do 212 libier.

Ako aktuálne vyzerá tvoj tréning ?

Trénujem 6+1, každý deň jednu svalovú partiu a ráno nalačno absolvujem 40-minútové kardio na bicykli. V pondelok cvičím kvadricepsy, v utorok prsia, v stredu chrbát, vo štvrtok hamstringy, v piatok ramená, v sobotu biceps a triceps. Takto už idem dva týždne a chcem tak pokračovať až do konca prípravy. Tento tréning mi pomohol zostaviť Štefan Havlík (slovenský profesionálny kulturista kategórie open – pozn. red.), ktorý mi vyhovel v tom, že mi predal svoj tréningový systém, ako sa on pripravoval s Dennisom Jamesom (bývalý profesionálny kulturista a účastník Mr. Olympia – pozn. red.). Ten systém som si od neho odkúpil, ale o všetkom som informoval môjho trénera Jozefa Píryho, ktorý mi povedal, že to môžem skúsiť. Jožko je stále mojím trénerom, na tom sa nič nemení a ktorému ďakujem za to, že mi robí celý rozpis prípravy, maximálne sa o mňa stará, sme stále na telefóne a vždy keď niečo potrebujem alebo mám nejaké pochybnosti, hoci aj o polnoci, tak mi poradí, upokojí ma a podporí moju psychiku tak, aby som mohol pokračovať ďalej. Nedávno za mnou prišiel na kontrolu formy a keď som sa dal do základného postoja, povedal mi, že ma takého v živote nevidel.

Ale späť, prečo si oslovil Štefana Havlíka ?

Vlani v máji po návrate z Majstrovstiev Európy v Santa Susanne (bronzová medaila v kategórii kulturistika do 90 kg – pozn. red.) som sa v Bratislave pre tlačovku zdržal o jeden deň viac, ale keďže o dva týždne neskôr ma čakal Diamond Cup Žilina (zlatá medaila v kategórii kulturistika do 90 kg – pozn. red.) a každý deň bol pre mňa dôležitý, potreboval som niekde trénovať. Štefan Havlík bol vtedy tiež v Bratislave, trénoval som u neho a jeho spôsobom, čo bolo niečo neskutočné, veľmi sa mi to páčilo. Teraz som ho oslovil, či by mi celý koncept mohol posunúť. On mi to napísal, predal a ja v tom pokračujem. Považujem to za veľkú zmenu a myslím si, že mi to v závere prípravy môže len pomôcť. Naozaj verím tomu, že to bude lepšie. Chcel som skúsiť tento druh tréningu, ktorý spočíva v gigantických sériách, vo veľkom počte opakovaní. Takýto tréning je fakt veľmi náročný, preto sa každá svalová partia trénuje len raz týždenne, pričom ja som bol zvyknutý trénovať partiu dva razy v týždni.  

Čo potrebuješ najviac zlepšiť ?

Jednou z vecí, ktorú potrebujem zlepšiť, je pózovanie. Napríklad vlani na jeseň som štartoval na Diamond Cupe Atény (zlatá medaila v kategórii kulturistika do 90 kg – pozn. red.), kde som mal životnú formu a kde bol jedným z rozhodcov Vlado Pajič. Ten mi povedal, že si zbytočne škodím tým, že sa zatváram v pózach. A tak som sa rozhodol viac popracovať na pózovaní, požiadal som o spoluprácu práve Vlada Pajiča, aby som odstránil niektoré svoje nedostatky vo svojich postojoch, v ktorých som nebol výrazný ako napríklad široký chrbtový sval zozadu. On mi presne ukázal, ako to mám robiť, aby som vyzeral široko. Nie, že by som chrbát nemal, ale nevedel som sa dostať do tej pózy tak, aby to bolo dobré. Milujem kulturistiku a stále sa chcem zlepšovať. V tejto príprave som zlepšil chrbát, stehná, na celej postave je vidieť určitý progres, ale ešte treba popracovať na detailoch.

Prečo si si za svoju súťažnú premiéru v profi tábore vybral práve Chicago ?

V pláne bolo absolvovať jedny profi preteky v Amerike na jar a jedny v Európe na jeseň (asi EVLS Pro Prague 30. 10.). Čo sa týka jarnej časti, uvažoval som aj o skoršom termíne, ale napokon sa ukázalo, že koniec júna, keď sa uskutoční profi súťaž v Chicagu, mi najviac vyhovuje z hľadiska toho, aby som sa mohol čo najkvalitnejšie pripraviť... Mená súperov neriešim, ale bol by som rád, keby v Chicagu súťažilo bolo veľa dobrých pretekárov, lebo len vtedy uvidím, na čom skutočne som. Keď neuspejem, svet sa nezrúti, ale nemyslím si, že by som sa postavil na stage a bol tam priehľadnuteľný. Pripravujem sa svedomito a pokiaľ urobím svoju štandardnú tvrdú a vyrysovanú postavu, pričom budem mať minimálne o 2 kg viac ako v Aténach, tak to môže byť zaujímavé. Na profesionálnej súťaži v Chicagu sa chcem predstaviť v lepšej forme ako na Diamond Cupe Atény a v trochu inom koncepte postavy. Inak, stala sa mi taká kuriózna vec s letenkami do Chicaga...

O čo ide ?

Do Chicaga som si kúpil letenku (odlet vo štvrtok 29. 6. ráno) podľa prvých propozícii na súťaž, kde bolo napísané, že podujatie sa bude konať v termíne piatok 30. 6. a sobota 1. 7. 2017. Lenže potom organizátor posunul termín na 29. 6. a 30. 6., čo znamenalo, že s tou letenkou by som nestihol registráciu na súťaž 29. 6. o 15.00 h, keďže by som do Chicaga priletel až o 21.00 h. Keďže to bola chyba zo strany organizátora, skúsil som mu napísať žiadosť o neskoršiu registráciu pre mňa a on mi v tejto veci vyhovel. Na súťažné pódium by som sa mal spolu s ďalšími borcami mojej kategórie dostať v piatok 30. 6. popoludní a výsledky by mali byť známe v ten istý deň večer.

Držte mi palce !

Autor článku : Ľubomír Chochula 

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.