TOMÁŠ TABAČIAR - SVOJ BOJ O PRO KARTU NEKONČÍM

Pred cestou do Prahy si mal obavy, či sa vojdeš do kategórie do 90 kg, keďže kategória do 95 kg na týchto pretekoch nebola, ale zvládol si to. Ako sa ti to podarilo ?

S mojím trénerom Josefom Pírym sme sa zhodli na tom, že pôjdeme do kategórie do 90 kg a tomu sme museli prispôsobiť záver, keďže bolo treba redukovať hmotnosť aj saunovaním. Ako vyzeral môj deň, v ktorom som absolvoval prezentáciu na súťaž ? Keďže som sa musel vojsť do váhového limitu, vo štvrtok 29. 9. som do prezentácie nemohol nič jesť ani piť. V tento deň som mal budíček o 5.00 h, do Prahy som cestoval zo Žiliny vlakom a o 13:00 som sa ubytoval v hoteli, ktorý som si vybral taký, aby bola v ňom sauna a fitnes. Hneď po ubytovaní som sa išiel potiť do sauny, kde som za hodinu znížil svoju hmotnosť skoro o 3 kg. Potom som si vzal taxík do Tipsport arény, v ktorej sa konala prezentácia na súťaž. Tam som navážil presných 90 kg, a tak ma zapísali do tejto kategórie. Uľavilo mi, že to vyšlo a mohol som začať ladiť formu na preteky. Okolo 16:00 som sa vrátil do hotela a do tej doby som nič nepil ani nejedol. Bolo to náročné, ale vydržal som to. Telefonoval som  so svojím trénerom, ktorý mi povedal, že môžem prijať nejaké tekutiny a dať si prvé jedlo. Ešte v ten istý deň som mal potom večer tréning v hotelovom fitku.

Chcel si vyhrať, preto ťa druhé miesto nemohlo uspokojiť, ale čo hovoríš na svoju formu, bola taká, akú si chcel ?

Formu sme urobili úplne top a tiež podľa hodnotenia trénerov, rozhodcov a ďalších odborníkov som urobil ďalší progres. Skončil som na druhom mieste len o jeden bod za víťazom. Vyhral Zohir Mihoubi, ale bolo to veľmi tesne, on mal dobré partie, ja som mal iné dobré partie a v ten daný deň sa o niečo viac páčil rozhodcom tento Alžírčan. Ale taký je šport, niekedy cyklista vyhrá o galusku, niekedy motocyklový pretekár zvíťazí o sekundu a niekedy kulturista triumfuje o jeden bod. Priznám sa, že som bol z druhého miesta sklamaný. Dúfal som vo víťazstvo, chcel som v absolutke zabojovať o PRO kartu, ale bohužiaľ nevyšlo to. V Prahe som mal silnú konkurenciu, v kategórii do 90 kg štartovali štyria medailisti z tohtoročného Arnold Classic Europe. Napríklad Estónec Ott Kiivikas (v Prahe bol štvrtý do 90 kg, v Barcelone získal striebro do 85 kg), povedal, že takých kvalitných konkurentov ako na EVLS Prague nemal ani na majstrovstvách sveta. Na absolútny titul som favorizoval víťaza mojej kategórie, ale nakoniec vyhral domáci pretekár Pavol Beran, ktorého forma, prezentácia a pózovanie  zaslúžene vyniesli na najvyšší piedestál.

 

 

Čo ďalej, ďalší pokus o splnenie svojho sna príde kedy ?

Z toho pražského sklamania som sa už vyspal a požiadal som o štart na IFBB Diamond Cup v Aténach (26. 11.), čo mi v SAKFST už schválil . Teraz mám cez sedem týždňov čas na prípravu a dúfam, že do tretice sa mi to podarí. Aj na tejto súťaži absolútny víťaz v kulturistike získa PRO kartu, takže motivácia je veľká. V akej kategórii budem súťažiť, to teraz neviem, ale je to jedno, pretože prvoradá je forma, ktorú chcem mať aspoň takú ako v Prahe alebo ešte lepšiu.

Kedy začneš ťaženie na Atény ?

Tento týždeň fungujem v light režime, t. J. Tréning len raz denne plus ranná kardio nalačno. Teraz si ešte môžem dovoliť viac sacharidov, ale určite to nepresiahne únosnú mieru. Plánujem formu udržiavať a potom v závere to ešte vygradovať. Takzvaný udržiavací režim by mal trvať týždeň až dva, potom počas tých šiestich týždňov by som chcel zabrať úplne na maximum, dvojfázové tréningy a v závere čo najlepšie vyladenie formy. Všetko som konzultoval so svojím trénerom, ktorý mi je veľkou oporou, za čo mu ďakujem. Tréner povedal, že mi pripraví všetko tak, aby to bolo perfektné, a ja mu verím. Veľmi oceňujem, že ho mám. Keď som bol v Barcelone i Prahe, tak sme spolu konzultovali cez telefón každý detail. Vďačím mu za veľa. Je to top tréner a výsledky našej spolupráce hovoria za všetko. V tomto roku som absolvoval päť súťaží a zo všetkých mám medailu. Na jar som sa stal absolútnym majstrom Slovenska, získal som bronz na majstrovstvách Európy, zlato na IFBB Diamond Cup v Žiline, v jesennej sezóne som bol strieborný na Arnold Classic Europe aj EVLS Prague. Novembrový IFBB Diamond Cup v Aténach bude ďalšou príležitosťou na úspešný výsledok. Každá súťaž je iná, ale v Aténach budem chcieť jednoznačne vyhrať a pokúsiť sa získať PRO kartu. Za týmto účelom tam pôjdem.

Prevzaté z Mozolani.com

 

 

 

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.