Trávenie je tvoj obraz v zrkadle

Motiváciou pre tento článok mi bol problém, ktorý má veľmi veľa ľudí v dnešnej dobe, teda 21. storočí , kedy je snáď všetko, čo sa týka konzumácia potravín, možné. Chceme mať tradičnú českú kuchyňu ? Zájdeme si do reštaurácie na rohu 5 minút od baráku v prípade, že nechcem variť. Ak mám silu na to, aby som uvaril, tak si toho španielskeho vtáčika môžem urobiť doma. Mám chuť na čínu ? Nie je problém, pretože s tým rovno môžem spojiť nákup v Hypernove, kde sa zastavím na chodbe v čínskej "reštaurácii", alebo skôr bystre . Dal by som si niečo z Mexika ? Dobre, nažhavím auto a zájdem si do nejakého väčšieho mesta, kde si dám v mexickej , niečo ostrejšie. Takto by som mohol pokračovať ďalej a ďalej, ale aj keby som ďalej pokračoval, rovnako by som sa zastavil pri tom istom  probléme , ktorým je problematika trávenia .

Vyššie uvedený príklad je skôr pre ľudí, ktorí žijú každodenným životom. Ja by som tento článok chcel skôr venovať tým, ktorí majú svoje sny o postave, ale nedarí sa im to, pretože im nebolo nadelené tak excelentné trávenie, ktoré by mohli využiť. Hovorím tu najmä o trávení  bielkovín, ktoré je spojené s budovaním svalovej hmoty. V odborných článkoch rôzne po internete sa môžete dočítať, že ak chcete budovať svalovú hmotu, tak je dobré zvýšiť príjem bielkovín, a teraz pozor na to, čo napíšem, MINIMÁLNE na 2gramy bielkovín / kilo telesnej váhy. To je predsa úplný nezmysel ! Ľudské telo dokáže bez syntetických, alebo prírodných tráviacich enzýmov, ktoré sú obsiahnuté v doplnkoch stravy, alebo iných podporných látok, stráviť denný príjem bielkovín, ktorý je adekvátny MAXIMÁLNE 2g bielkovín / kilo telesnej váhy, nehovoriac o sacharidoch a tukoch, ktoré sú v potrave obsiahnuté tiež a ktoré sa tiež musia nejakým spôsobom stráviť.

Ja osobne som tento problém mal , ale po nejakej dobe, keď už mi začínalo byť naozaj nepríjemné chodenie na záchod každé dve hodiny spôsobom takým, že by to ani nestálo za tú námahu a energiu, aby som si odložil spodnú vrstvu oblečenia, zasadol, vykonal, obliekol a odišiel, pritom nezabudol dbať na hygienu a umyl si potom ruke je samozrejmosť, som sa rozhodol s tým začať niečo robiť bez rád doktorov, ktorí by mi tak akurát odporučili prášky, ktoré by mi ten tráviaci trakt poškodili ešte viac.

Ako spoznám, že môj tráviaci trakt nie je úplne v poriadku ?

Tu Výpis pár jednoduchých bodov, vďaka ktorým je možné usúdiť, alebo vypozorovať, že vaše trávenie nie je tak úplne v pohode.

- plynatosť (a to v pomerne nemalom výskyte a častých intervaloch)

- veľmi častá stolica o malom obsahu

- nepríjemný pocit tlaku a plnosti v brušnej oblasti

- pálenie záhy

- zvuky pochádzajúce z brušnej oblasti (škvŕkanie - v prípade, že nemáte hlad,  napúčanie)

- bolesti brucha - nechutenstvo k jedlu (v horších prípadoch)

- únava (ako po jedle, tak počas dňa)

Pre mňa bol jeden z najhorších faktorov ranný rituál, teda raňajky. Keď sa človek ráno prebudí, mal by byť hladný po výdatnom spánku, ktorý trval aspoň 6 hodín. Ja som sa mohol prebudiť po výdatnom spánku, ktorý trval napríklad 9 hodín a viac, ale stále som nemal pocit hladu, ani v prípade, že som ešte hodinu s raňajkami počkal .

Čo si budeme nahovárať, ťažkosti s trávením sú veľmi nepríjemná vec, ktorá dokáže človeku značne znepríjemniť každodenné aktivity, bez ohľadu na cvičenie. Navyše, a to si myslím, že je veľmi dôležité, dokonca až život ohrozujúce, v prípade, že do seba budete napchávať nezmyselné množstvo bielkovín, alebo jedál vo veľmi krátkych časových intervaloch a budete, ako sa hovorí "bagrovať" už od rána do večera , tak sa nestrávené zvyšky jedál budú usadzovať vo vašom tráviacom trakte, kde môžu vznikať hnilobné procesy (hnilobná dyspepsia), ktorá môže viesť ku karcinogénnym, teda rakovinotvorným zárodkom, čo asi nikto z nás nechce, že?

Tu uvádzam pár drobných, zato na mňa a moje okolie pôsobiacich pokynov, ktoré vám môžu pomôcť odstrániť vyššie zmiené príznaky.

1) Nikdy neprevarte jedlo, alebo nepoužívajte vyššiu teplotu, aby ste docielili rýchlejšej  tepelnej úpravy.

Ľudské telo má svoje tepelné rozmädzie  od 36 - 37 ° C v prípade, že je zdravé a ako také je schopné prijímať a tráviť potravu, ktoré je tepelne spracované v určitých hraniciach. Vitamíny, minerály, tuky, enzýmy v potrave, všetky tieto zložky majú svoju tepelnú hranicu, ktorú nie je dobré prekračovať. Ak by ste jedlo prevarili, alebo použili vysokú teplotu, dôjde k jeho znehodnoteniu, teda narušenie jeho reťazcov a s tým si musí ľudské telo poradiť = prebytočná záťaž organizmu. Dbajte preto na zvýšenú opatrnosť v tepelnej úprave vášho jedla. Tu drobná rada pre zvedavé: Napríklad margarín je spracovávaný pri teplote presahujúcej cez 100 ° C, takže takým spôsobom, ako ho do seba dostanete z vás tiež vyjde, pretože si s ním telo nedokáže poradiť. Sorry, potravinársky priemysel .

2) Mikrovlnná rúra.

Áno, ja viem, žijeme v 21. storočí a asi si nechceme ohrievať jedlo, ako obyvatelia v dobe kamennej, že si na záhrade urobíme táborák, ktorý vzplanie vďaka nášmu úžasnému talentu, ktorý sme zdedili po dedkovi s kresadlom. Avšak mikrovlnná rúra vďaka svojmu gama žiarenia vytvára radiáciu, ktorá je telu neprospešná, hurá. To, čo naše telo potrebuje, je ešte viac radiácie. Ďalšou vecou je, že tieto mikrovlnné radiácie môžu znehodnotiť potravu tým, že z nej vymiznú enzýmy a esenciálne mastné kyseliny. Tento bod berte prosím s rezervou, ja tu mikrovlnku rovnako používať budem.

3) Kombinovanie makroživín.

Tento bod vychádza z tzv. Delenej stravy, kedy sa prijímajú osobitne bielkoviny a zvlášť cukry. Od 18 do 32 rokov je náš metabolizmus najefektívnejší a má najsilnejšie tráviace enzýmy a žalúdočné šťavy. Po 32. roku efektivita týchto enzýmov a štiav klesá, nijako rapídne, ale s pribúdajúcimi rokmi je pre telo ťažšie a ťažšie potravu rozkladať. Tým, že oddelíte bielkoviny a cukry do dvoch jedál, medzi ktorými bude minimálny rozostup 3 hodiny, môžete vášmu tráviacemu traktu tiež uľahčiť. Niekto v tomto stravovaní  dokonca nájde aj zmysel, prijme ho za svoje a používa ho do konca života, ja medzi nich však nepatrím.

4) Malé desiaty a prejedanie sa.

Väčšina ľudí je zvyknutá jesť 3 veľké jedlá denne, to jest raňajky, obed a večeru, lenže takým spôsobom, že ráno si dajú jeden malilinký jogurtík s cereáliami, na obed si dajú normálne jedlo a na večeru to zaplátate totálnom nezmyslom a ešte ku všetkému sa prejedia   , pretože večer majú najväčší hlad. Rozvrhnite si jedlo do 5 - 6 menších porcií, ktoré budete jesť každé 3 hodiny a hlavne sa nebudete prejedať. V okamihu, keď sa prejete musí telo vyvinúť obrovské množstvo žalúdočných štiav a enzýmov, čo vedie k prekysleniu organizmu a jeho neustálemu pracovaniu = ste unavení.

5) Nepite pri jedle. Prečo?

Pretože keď prijímate potravu, vaše enzýmy a šťavy, ktoré potravu rozkladajú musia byť silné a ničím oslabené. V okamihu, kedy budete prijímať potravu a napijete sa, sa stane akurát ten proces, že budú vaše enzýmy a žalúdočnej šťavy rozriedené, teda nebudú tak silné, teda potravu nedokonale strávite a sme zase o pár riadkov vyššie , nestrávené zvyšky zostanú vo vašom trakte a rakovinotvorné bunky vám začnú klopať na dvere.

6) Hryzte, hryzte hryzte.

Rozdrobovanie potravy je veľmi dôležitý proces, ktorý veľa ľudí zabúda. Už keď som bol malý chlapec, tak mi mamička s oteckom hovorili, že mám žuť jedlo aspoň 32 krát. No, keď sa nad tým teraz zamyslím, možno je to trošku moc, ale má to niečo do seba. Žuvaním sa potrava tiež obalí enzýmami , ktoré máte už v ústach a rozdrvená potrava je oveľa lepšia a kvalitnejšie rozložená, než veľké kúsky. Áno, telo si s nimi poradí, ale prečo mu neuľahčiť prácu tým, že si jedlo budem vychutnávať a žuť ?

Ak by ste predsa len chceli vaše trávenie podporiť o nejakej látky, siahnite predovšetkým po bylinkách, alebo iných prírodných produktoch, pretože sú pre telo šetrné a naozaj fungujú.

Tu vypisujem pár plodov, ktorá nám ponúka sama matka príroda:

  • Artičoky (predovšetkým listy) - sekrécia žlčníka
  • Púpava - detoxikácia tráviaceho traktu, prírodné diuretikum, imunita
  • Zázvor - podráždený žalúdok (predovšetkým žalúdočné kŕče), nevoľnosť, vyrovnanosť tráviacich plynov
  • Brest plavý - nevyrovnané pH v tráviacom trakte (má za následok kys. Chlorovodíková)
  • Pestrec mariánsky - detoxikácia a ochrana pečene, zlepšenie funkcie žlčníka, proti žlčové kolike (zápalom)
  • Mäta peprná- spomalené trávenie, nadúvanie, nafúknuté brucho

Tieto informácie berte prosím len ako úplný základ. Nie som žiadna babka korenárka, ale nejaký základ o bylinkách mám. Keby som tu mal vypisovať všetky aspekty, ktoré nám sú tieto plody schopné zaručiť, bolo by to tak akurát tému, pre ďalší článok. Dúfam, že bude tento článok opäť aspoň malým prínosom pre tých, ktorí ho potrebujú, alebo potrebovať budú. Nenechajte sa vaším tráviacim traktom negatívne ovplyvňovať, alebo rozrušovať, predsa len tu s vami bude až do súdneho dňa.

Produkty v článku

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.