TRÉNING CHRBTA V PODANÍ RADKA LONCA

 

 

 

 

Ako už asi všetci viete, Radka Lonca v jeho príprave na Olympia Amateur postihlo veľmi nepríjemné zranenie - odtrhnutý biceps v jeho hornej časti. Logicky nasledovala operácia, oddychová rekonvalescencia s dvojmesačným absolútnym pokojom od posilňovania a až skraja leta sa mohlo začať s ľahkým tréningom.

Pôvodné plány na účasť na Arnold Classic síce pomaličky berú za svoje, lebo opätovný návrat pôvodnej forme neprebehol tak rýchlo, ako sa očakávalo, ale motivácia v podobe súťažného štartu ešte v tohtoročnej jesennej sezóne aj naďalej trvá. Na akej súťaži sa Radek ukáže, sa ešte len uvidí. Jeho forma však už teraz naznačuje, že všetko začína ísť podľa plánu a solídny výsledok na nejakej významnejšej  súťaži už nie je zďaleka nereálny.

Čo sa týka zranenej paže, všetko sa zdá byť už v poriadku a tak som Radka navštívil pri jeho tréningu chrbta a zároveň tejto situácie využijem na to, aby som vám, našim čitateľom, priblížil jeden taký typický tréning dominantnej  partie v podaní Radka Lonca.

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-lonc-1_fca727c8bddbebe2e6017856a0db46d4.jpg

 

 

 

Celý tréning začína rozcvičkou a zahriatím celého organizmu na prevádzkovú teplotu. Predídete tým zraneniu a mentálne sa pripravíte na nasledujúci tréning. Nečakajte však žiadne bežecký pásy a stacionárne bicykle, k rozcvičeniu postačí Radkovi pár sérií s minimálnou váhou.

Kľúčový význam prikladá Radek v tréningu chrbta priťahom  veľkej  činky v predklone. To je skutočne cvik, ktorý Radek cvičí pravidelne a považuje ho za jeden z najkomplexnejších cvikov pre partiu chrbta. Technika je striktná , žiadne trhavé pohyby sa nekonajú, činku berie podhmatom a pri vrcholných sériách používa ako trhačky, tak pásik. Nie však od prvých sérií. Iba na posledný 2 vrcholné  série. Vrátane rozcvičovacích sériou Radek vykonáva 4-5 sérií po minimálne 6 opakovaniach.

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-lonc-2_fca727c8bddbebe2e6017856a0db46d4.jpg

 

 

 

Následne prechádza na príťahy T - osi, ktorá už nie je tak konštantným cvikom v jeho tréningu a býva občas menený za iný. Aj tu Radek cvičí vynikajúcou technikou , s lakťami pri tele a výrazne užším úchopom než je tomu u príťahov činky v predklone. Chrbát je absolútne rovný  a spevnený . Opäť uskutočňuje 4-5 sérií po 6-10 opakovaniach. Radek všeobecne nie je zástancom techník, ktoré chodia až za zlyhanie svalu, nepoužíva príliš často dopomoc, ale vo vrcholných sériách dovádza posledné opakovanie na svoj silový limit. Takže sparing síce nevykonáva dopomoc, istenie však áno.

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-lonc-3_fca727c8bddbebe2e6017856a0db46d4.jpg

 

 

 

Po tomto cviku nasledovali príťahy jednoručiek  k pásu. Všeobecne známy cvik, ktorý sa ale dosť často necvičí  správne. V drvivom počte prípadov za to môže príliš veľká váha jednoručiek, alebo naopak, príliš strnulé prevedenie. Tento cvik je veľmi flexibilný a naplno využíva vrcholnú kontrakciu svalu. Radek tohto faktu využíval skutočne na 100% a aj ja som bol prekvapený, s akou rotáciou v páse vyťahuje jednorúčku tak, aby došlo k maximálnemu zmršteniu a natiahnutiu latissimy. Opäť 4-5 sérií na každú pažu s trochu vyšším počtom opakovaní okolo 10.

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-lonc-4_fca727c8bddbebe2e6017856a0db46d4.jpg

 

 

 

A to je všetko. Žiadne zbesilé intenzifikačné techniky sa nekonajú. Iba dôraz na dobrú techniku, precítenie daného cviku a používanie čo najvyšších záťaží . Avšak len za predpokladu minimálne šiestich opakovaní v precízne celej dráhe pohybu. Záťaž sa zvyšuje pyramídovo a po vrcholnej  sérii sa prechádza na iný cvik. Žiadne veľké dopumpovanie sa nekoná.

Ako u ostatných kulturistov aj Radek svoje tréningy mení  a ani tieto cviky nie sú nejakou dlhodobou konštantou. Radek veľmi rád na rozvoj latissimov používa dnes už takmer zabudnutý cvik (veľká chyba) pullover, ďalej potom kladky a občas príde na rad aj mŕtvy ťah.
O týchto cvikoch teda zas niekedy nabudúce.

 

 

 

 

 

Extrifit Slovakia Extrifit Slovakia Extrifit Slovakia Extrifit Slovakia Extrifit Slovakia
Extrifit Slovakia Extrifit Slovakia Extrifit Slovakia Extrifit Slovakia Extrifit Slovakia
Extrifit Slovakia Extrifit Slovakia Extrifit Slovakia

 

 

 

 

 

 

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.