TRÉNING V PREDSÚŤAŽNEJ DIÉTE

Cieľom predsúťažnej prípravy a vrcholom snaženia každého kulturistu je minimalizovať percento telesného tuku a zároveň maximálne zvýrazniť svalové objemy. Jedným z najrozšírenejších mýtov v kulturistike je, že nemožno robiť oboje naraz. Toto mylné tvrdenie jednoducho predpokladá, že nemožno zhadzovať tuk bez toho, aby ste svalovo strácali.

Zároveň je tu predpoklad, že nutne musíte stratit  na sile a že vysoký počet opakovaní vedie k vyššiemu výdaju energie a lepšiemu vytvarovaniu svalov . Ani to nie je vo svojom dôsledku pravda.

Zamyslite sa. Kedy by ste mali zaznamenať najväčšie prírastky svalovej hmoty? Predsa v období, keď precízne dbáte na svoju stravu, vaša myseľ je 100% koncentrovaná na tréning a vaše vnímanie reality sa upriamilo na obyčajné ja, môj tréning a moje jedlo. Toto presne predstavuje pojem predsúťažná príprava.

Je obrovskou chybou vymeniť ťažké drepy alebo leg-press za nekonečné množstvo predkopávania v domnení, že tým nejako ovplyvníte kresbu alebo snáď dokonca tvar svalov. Tvar a podoba jednotlivých svalových skupín je jednoducho daná a môžete sa stavať napríklad na hlavu, vytývať  všetkých bohov ktorých  poznáte, rovnako vám to nebude nič platné. Aký tvar vám mamička s oteckom nadelili, taký holt budete mať a nie je žiaduce plytvať energiou na niečo, čo môžete zmeniť len ťažko. Argument vyššieho výdaja energie pri vyššom počte opakovaní tiež neobstojí. Pri tréningu s veľkými počty opakovaní a menšie váhou síce predĺžite dĺžku série a tým aj čas, počas ktorého pálite energiu, avšak v porovnaní s ťažkým intenzívnym tréningom tých kalórií spálite určite menej. Však keď už sme pri tých nohách, určite ste sami na sebe poznali, po ktorých cvikoch ste naozaj vyčerpaný, a ktoré zvládate s prstom v nose.

Ťažké váhy vás jednoducho prinúti zapojiť viac svalových skupín a donúti vás k tvrdej práci. Nezriedka sa stáva, že kulturisti nakoniec dorazia  na súťaž s viditeľným úbytkom svalovej hmoty, plochejší  a mäkší ako niekoľko týždňov predtým. Často sú tiež úplne vyčerpaní a akoby "bez šťavy".

Kde hľadať príčiny tohto stavu?

Som presvedčený, že dôvodom tohto stavu je fakt, že mnohí sa v priebehu svojej prípravy obrátia  chrbtom k všetkým technikám, ktoré ich  až doteraz, v tzv. Objemovom období, robilo masívnym a plným. A to je v prvom rade intenzívny tréning s pokiaľ možno s čo najťažšou  záťažou. Veď čo by malo "držať" svaly, ak znížite objem potravy, zároveň vyradíte základné cviky a naopak budete vykonávať celú škálu izolovaných cvikov?

Ak ste našli svoj systém tréningu, po ktorom pravidelne rastiete, dokážete sa silovo zlepšovať, nie je jediný dôvod tento tréning meniť. Čoho by ste sa mali vyvarovať, je zanedbávanie techniky. Telo je pri minimálnom množstve telesného tuku výrazne viac náchylné na zranenie a preto je potrebné zachovať dobrú techniku ​​opakovania, aby ste predišli nejakej  nepríjemnosti. Cvičte iba toľko opakovaní, ktoré vám dostatočne napumpuje svaly krvou a budete sa cítiť nabitý  a plný . Čokoľvek navyše je zbytočné. Zároveň je dobré sa v tomto období  viac sústrediť na silnú vrcholnú kontrakciu pri jednotlivých opakovaniach. Nielenže vám to pomôže v samotnom tréningu, ale tiež sa vám to bude hodiť pri nácviku pózovania a samozrejme aj pri samotnej súťaži.

V diéte sa snažte zachovať čo najviac živín, budujúce poriadne mäso. Vymedzte si dostatočne dlhý čas na prípravu a svoje kilá zhazujte rovnomerne a pomerne pomaly. Veľké skoky nikdy neveštia  nič dobrého a treba sa ich vyvarovať. Zachovajte, alebo dokonca ak to bude možné tak pridajte, množstvo bielkovín. V celkovom rámci šiestich jedál postupne znižujte počet kalórií, avšak dbajte na to, aby každá z tých šiestich porcií obsahovala dostatočný prísun bielkovín. Základom je samozrejme kuracie a chudé hovädzie mäso, nie je na škodu to prestriedať napríklad mäsom morčacím. Často sa vám môže stať, že vám môžu byť doporučované tiež ryby. Ja osobne to ale nerobím z dôvodu, že som po nich vždy príliš strácal na sile a tým pádom aj na svaloch. A navyše mi nechutia. Osobne tiež nahradzujem  niektoré jedlá proteínovým kokteilom, konkrétne to odporúčam u prvého a šiesteho jedla. Čo sa týka sacharidov, ako osvedčený  zdroj energie konzumujte zemiaky alebo ryžu.

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Ktoré sú jedlá bez sacharidov?

Ktoré sú jedlá bez sacharidov?

Tým, že sacharidy patria k základným makronutrientom, je náročné ich v strave obmedziť alebo úplne vylúčiť. S touto problematikou sa najčastejšie spája nízkosacharidová diéta, ktorej zmyslom je upraviť jedálny lístok v prospech bielkovín, zdravých tukov a komplexných sacharidov. Ako na to? Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.