TRÉNING Z PRAVEKU PO KTOROM ZARUČENE PRIBERIETE

Dnes som zažil naozajstný pocit zmaru. Posúďte sami. Večer píšem článok o cvičení na objemnejšie obrysy tela a na druhý deň, len čo prídem do fitka, prvé čo vidím, a to teraz vážne nekecám, je vykonávanie podivne zhadzovaných sérií na biceps uskutočňované na kladke v osobitnej supersérii s tricepsom . Tiež na kladke. Čo nie je zlé , ak ste starý ako Karel Gott a tiež ste sa narodili v roku 1735, musíte vyvádzať psie kusy, aby ste to mŕtve tkanivo nejako prekrvili . Ale toto nebol ten prípad. Boli to dvaja mladíci, fyziognómiou nápadne pripomínajúce mojou desaťročnú dcéru avšak nie tak pekný . Zároveň to ale zrejme neboli ani žiadni začiatočníci, lebo boli oblečení vo funkčných tričkách  a legínach, s trenírkami zásadne navrchu . V momentálnej fitness móde sa teda zjavne orientovali. Rovnako tak v oblasti suplementov, pretože poctivo odpíjal z červeného drinku, zrejme všemocných BCAA. Takže nejaké povedomie o výžive svalov asi mali. O tréningu však nie. A tak si hovorím, či to má zmysel, písať nejaké články, ktoré tí, pre ktorých sú určené, nečítajú. A potom mi došlo, že má.

Ide totiž o to, že ja sám som čítal prvý text o tréningu pre začiatočníkov v čase, keď títo chlapci boli ešte len vystrelený z otcovho miešku na obežnú cestu životom. Takže sa napísal nejaký článok v dobe, o ktorej si súčasní teenageri myslia , že k odovzdaniu informácie boli použité hieroglyfy. Potom všetci autori nadobudli dojem, že základné informácie už všetci čítali a išlo sa ďalej. Ako by už nemala byť nikdy naplnená prvá trieda a s učivom sa pokračovalo len vpred. Takže dnes tu máme tonu článkov s najrôznejšími systémami a postupmi, ako cvičiť biceps a zároveň si hladiť rozkrok. Situáciu mladíkom neuľahčujú ani osobný tréneri, čo sa dá pochopiť. Najrôznejšie inštitúty a kurzy a rekvalifikácie chrlia fitnes trénerov s kadenciou iránskej kópie AK47 a tí, v neľútostnom konkurenčnom boji, musia ponuknúť zákazníkom niečo extra. Urobiť z obyčajného tréningu simuláciu fyzického zaťaženia astronautov NASA a zároveň potlačiť vlastnú hrôzu z toho, že by sa vám nedajbože mohlo niečo stať. Ostatne, ako by ste sa tvárili, keby ste vysolili 15 Eur , išlo by sa robiť pár cvikov a Alou domov ? Možno by ste sa cítili ochudobnení bez tej omáčky okolo. No áno ... lenže o to práve ide. O tých pár cvikov.

Keď som bol Harant, ktorý s nadšením kvitoval každý prírastok pubického ochlpenia, neexistoval výber. A to je v tejto situácii jedine dobre. Nemotali mi hlavu tisíce webov s najrôznejšími protichodnými články o tréningu. Nedávali mi na You Tube nablblé rady o dva roky starší kamoši s pripevnenou kamerou na xichtě. Neboli tréneri so supermodernými technikami cvičenia na balančnej podložke. Bola len zatuchnutá posilňovňa s mizerným vybavením a v nej chlapík, čo mi vrazil (nezištne) papier do ruky s napísaným tréningom, ktorý išli všetci začiatočníci. A ja som po prvom roku tréningu pribral 15 kíl s vybavením obsahujúcim hrdzavú činku, jednoduchú kladku a pár činiek, s jedlom na hovno a neexistencimi  doplnkami a s výsledkom v podobe 2. miesta na M Čiech dorastu v konkurencii 37 ľudí. A aby som pridal na autenticite, dodám, že vyhral Daniel Popovski. Všetko mi to hlási denníček na zažltnutých stránkach. A pretože teraz chodil Mikuláš, nadelíme vám ten tréning sem. A zadarmo.

Cvičil som toto:

Pondelok:

Prsia- benč- 5 sérií po 8-10 opakovaniach (bez 1 rozcvičovacou)

Pullover- 5 sérií po 10 op.

Stehna- Drepy- 8-10 sérií po 8 opakovaniach (bez rozcvičovacích)

Lýtka- Oslie výpady (to ste museli niekoho naháňať po posilňovni)

Bricho- sedy lehy- 3 série

Utorok:

Chrbát: Zhyby na hrazdě- 5-6 sérií so záťažou po 6-8 opakovaniach Ak ste zhyby nezvládli, robili ste kladku. Načo sa vám každý smial a považoval za Hrbení. Celkom slušná motivácia k tomu, začať robiť čo najskôr zhyby.

Príťahy v predklone- 3 série po 8 op.

Ramena- tlaky na ramená s veľkou činkou - 5-6 sérií po 6-8 op

Triceps- Francúzsky tlak- 5 sérií po 8 op

Biceps bicepsový zdvih s veľkou činkou- 5 sérií po 8 op.

Streda:

Voľno

Štvrtok to isté čo v pondelok, v piatok to isté čo v utorok a cez víkend voľno. To som hrabal lístie na záhrade, alebo prevádzkoval nejakú inú činnosť, ktorú som hlboko nenávidel.

Sklamaný ? Žiadne supersérie, MultiPress, peck decky, legpress ? No oni žiadne neboli. A tiež to išlo. Najväčší kľúč spočíva v tom, vedieť si správne naložiť. Vážne, nesmejte sa. To je problém číslo jedna pri všetkých tréningov. Ak si naložíte málo, trochu si ako potrénujete, ale vo finále pôjdete domov oddýchnutý, v pohodičke a to je zle. Ak si naložíte veľa, vaša technika nebude stáť za nič, neurobíte potrebný počet opakovaní a domov budete odchádzať iba tak s posilneným egom. Čo je tiež na prd.

Vy potrebujete nájsť bod, pri ktorom si budete úplne istý, že už sám neurobíte ani jedno opakovanie naviac. Nepotrebujete dopomoc. Potrebujete niekoho, kto vám dá istotu, že nebudete po Benči musieť navštíviť zubára skôr, než je nutné. Potrebujete sparinga, ktorý dohliadne na to, že keď pôjdete drepy nadoraz, nebude mať funkčné prádlo funkciu zachytávače hnedého nákladu. Potrebujete niekoho, kto by vám bol ťahúňom a dokázal z vás, ale naozaj len z vás, bez dopomôcť, vyžmýkať maximum. Možno si kúpte trénera, ktorý bude mať za úlohu dohliadnuť na vašu techniku, zoznámte ho s tymto úlohou ťahúňa a potom ho pripravte o hlavu zakaždým, keď vám do toho nápadu bude tárať.

A teraz je načase vrátiť sa k našim dvom hrdinom z úvodu. Som si absolútne istý, že 10 sérií drepov, vykonaných na doraz, skutočne nadoraz (a to sa vám z tých desiatich sérií povedie maximálne dvakrát, trikrát, ale snažte sa k tomu priblížiť), vykonaných 2x týždenne, by dalo ich kvadricepsom zahulit neskutočne viac, než celá plejáda cvikov vykonaných pre fotky na Instagram. To isté zhyby. Urobíš v sérii 12 opakovaní? Šup, sa tiuž hojdá kotúč na opasku a spriatelí sa s vaším náradíčkom . Aspoň nebude prekvapené, čo mu tam po čase vešiate za náklad obyčajne určený pre zberné suroviny. Ramená, tlaky. Žiadna ojebávačka na MultiPresse, tam zdvihne metrák kadejaký  Jouda, ale pekne v stoji, to je iná káva. Urobíte jedenásť opakovaní a trasiete sa u toho ako ratlík? V poriadku, maká fest, ale máte robiť 8 opakovaní, tak si tam  pridajte . Už chápete ? Snažte sa ísť na doraz tak, že až sa budete fotiť na fejsbuk, vylezie vám z toho abstraktné umenie, ako sa vám budú klopať ruky.

No a do toho poriadne jesť, doplňovať živiny, hádzať do seba bielkoviny a sacharidy vo veľkom a prelievať  to gainerom. Žiadne veľké premýšľanie, jednoducho jedzte, čo môžete. Je to kuchynský ekvivalent tréningu. Nie je možné, aby ste nepribrali. Napíšte si vašej váhu do denníčka. Až sa z vás stanú fosílie, budete tieto rady posielať zase niekomu inému niekam do kozmickej stanice.

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.