Tuky - viete ktoré tuky vám škodia a ktoré prospievajú?

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-tuky-1_687f3d6a672e85adcc3ff5bd745f4701.jpg

 

 

 

 

Čo sú vlastne tuky?

 

 



Tuky sú zlúčeniny glycerolu a vyšších mastných kyselín. Na tieto látky sa tiež tuky v črevách štiepia. Tuk vo svojej čistej podobe je najbohatším zdrojom energie - 1 g tukov má 38 kJ. Podľa typu mastných kyselín môžeme tuky zjednodušene rozdeliť na tie zdravé a na tie škodlivé.

 

 

 

Škodlivé tuky:

 


Všetky tuky - väčšinou živočíšne - ktoré obsahujú nasýtené mastné kyseliny a nemajú žiadnu dvojitú väzbu (spojenie dvoch atómov pomocou 4 elektrónov). Tuky s nasýtenými mastnými kyselinami zvyšujú hladinu cholesterolu v krvi a tým zvyšujú riziko srdcovo cievnych ochorení. Aj tieto tuky, ale v malej miere, naše telo potrebuje. Sú totiž nenahraditeľné potrebné pre tvorbu steroidných hormónov. Nájdeme ich napráklad  tu: masť, maslo, tučné mäso

 

 

 

Zdravé tuky:

 

 


Tuky, ktoré obsahujú nenasýtené mastné kyseliny a obsahujú minimálne jednu dvojitú väzbu. Najvýznamnejšími polynenasýtenými kyselinami sú Omega-3 a Omega-6, ktoré sa nazývajú esenciálnymi (pre naše telo nevyhnutné). Tuky s nenasýtenými mastnými kyselinami pomáhajú udržiavať napríklad správnu hladinu cholesterolu v krvi, podporujú správny rast a vývoj u detí, zlepšujú prenos kyslíka, podporujú pevnosť a odolnosť buniek, spomaľujú rast nádorových buniek, kvasiniek a ďalších anaeróbnych organizmov. Nájdeme ich napríklad  tu: rastlinné oleje - predovšetkým ľanový, orechy, semienka, morské ryby

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-tuky-2_687f3d6a672e85adcc3ff5bd745f4701.jpg

Potrebuje telo tuky?

 

 

 



Tuky sú zásobárňou energie, takže sa bez nich telo nezaobíde. Dôležitý je tiež fakt, že sa v tukoch rozpúšťajú niektoré vitamíny (A, E, D). Tuky spolupôsobia  pri tvorbe bunkových membrán a sú dôležité pri vzniku tak dôležitých látok ako napr. Testosterón alebo prostaglandín. Chránia vnútorné orgány, a v neposlednom rade slúžia aj ako tepelná izolácia tela od prípadného prílišného chladu. Ak má telo tukov nedostatok, je nútené si ich samo vyrábať z cukru a uhľohydrátov, avšak v podstatne väčšom množstve, čo je zdrojom priberania.

 

 

 

Ako sa prejaví ich nedostatok?

 

 


ľanové semienko, ľanový olej Viac ako nedostatok je pre naše telo škodlivá nerovnováha tukov. Väčšinou prijímame viac tých zlých - a potom priberáme a naše bunky nemajú dostatok živín pre svoju obnovu a rast. Časom sa to prejaví rôznymi chronickými problémami ako je znížená imunita, cukrovka, astma, vysoký krvný tlak, a pod.
Alebo máme zodpovedný prístup a príjem zlých tukov obmedzíme, ale zabúdame na rovnováhu esenciálnych mastných kyselín, ktoré sú súčasťou tukov. Aby telo fungovalo naplno, musí byť v rovnováhe príjem Omega-3 a Omega-6 mastných kyselín. Ideálny je pomer 1: 1, ale v tolerancii je až pomer 1: 5.
Hoci sa snažíme žiť zdravo, môžeme nevedomky prehlbovať nerovnováhu v našom tele nerovnomerným prísunom Omega-3 a Omega-6 mastných kyselín . Všeobecne platí, že Omega-6 mastných kyselín máme mnohonásobne viac a nutne potrebujeme dostať do tela viac Omega-3 mastných kyselín. Omega-6 kyselina je totiž obsiahnutá napríklad v rastlinných olejoch, ktoré sú bežnou súčasťou našich jedálničkov.

 

 


Kde nájdeme Omega-3 kyselinu:

 


ľanový olej (až 61%), konopný olej, rybí olej (tučné rybie mäso ako losos), mandle, vlašské orechy, ľanové semienko

 

 


Kde nájdeme Omega-6 kyselinu:

 

 


repkový a slnečnicový olej, sójový olej, sezamový olej, margaríny, sezamové semienka, tekvicové semienka

 

 


Čo dokáže  Omega-3 v našom tele?

   

 

Táto esenciálna mastná kyselina je naozaj nenahraditeľná. Omega-3 znižuje hladinu cholesterolu, je potrebná pre normálny vývoj a fungovanie mozgu a je nutná v štruktúre bunkových membrán. Nedostatok Omega-3 spôsobuje priepustnosť týchto membrán a tým umožňuje vniknutiu cudzorodých látok do buniek - tak vznikajú choroby ...
 

 

Najčastejšie príznaky nedostatku omega-3:

 

 


Zápalové ochorenia - akné, ekzém, lupienka, artritída
Nadmerný ušný maz, lupiny
Mäkké, lámavé a ľahko sa štiepiace nechty a vlasy
Oslabená imunita, hyperaktivita
Nadmerná smädenie, časté močenie
Problémy s pamäťou, únava
Popraskaná koža na pätách a končekoch prstov
Veľká chuť na tučné potraviny

 

 

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-tuky-3_687f3d6a672e85adcc3ff5bd745f4701.jpg

 

 

 

 

 

Ľanový alebo rybí olej?

 

 


Nedostatok Omega-3 mastných kyselín možno doplniť pravidelnou konzumáciou morských tučných rýb. Logicky sa ponúka ako alternatíva pravidelné užívanie rybieho oleja. Rybí olej ale neobsahuje primárnej Omega-3 kyseliny, len jej druhotné varianty. Neobsahuje ani Omega-6 mastnú kyselinu. Vďaka spôsobu získavania (z morských rýb) môže rybí olej obsahovať aj znehodnocujúcej obsah (napr. Ťažké kovy).

 

Ľanový olej sa vyrába z ľanového semienka, môžu ho teda užívať aj vegetariáni. Je za studena lisovaný, extra panenský a bežne nerafinovaný. Obsahuje nielen primárne Omega-3 kyselinu (61%), ale tiež Omega-6 a Omega-9. Vďaka tomu je ľanový olej zdrojom správneho pomeru mastných kyselín. Na rozdiel od rybieho oleja je chránený proti oxidácii, takže sa po ňom neodgrgáva .
 

 

 

Ľanový olej a ľanová vláknina - ideálne spojenie pre naše zdravie

 

 



Ľanové semienko je kráľovská potravina. Obsahuje neskutočné množstvo živín, ktoré sú veľmi prínosné pre náš organizmus. Lisuje sa z neho blahodarný ľanový olej, ktorý obsahuje najväčšie množstvo Omega-3 mastných kyselín zo všetkých dostupných potravín. Ak chceme užívanie ľanového oleja ešte umocniť, pridajme si do jedálnička ešte ľanovou vlákninu. Tá sa vyrába zo zvyškov ľanového semienka, ktoré získavame ako odpad po lisovaní oleja.

 

Ľanové semienko zdravie pre vaše srdce i celé telo . Užívaním oleja a vlákniny súčasne, dostávame do tela všetko, čo obsahuje ľanové semienko vo svojej prirodzenosti. Všetky látky a živiny, ktoré obsahuje ľanové semienko, tak môžu prirodzene a komplexne vzájomne pôsobiť. Ľanové semienko je skutočná superpotravina vo všetkých zmysloch toho slova!
 

 

 

Čo obsahuje ľanová vláknina?

 

 


Ľanová vláknina je prášok, ktorý vzniká mletím zo šupiek ľanových semienok. Hoci to najlepšie už semienka odovzdali oleju , ešte stále v nich zostáva dosť Omega-3 kyselín (cca 9%) a ďalších živín. Najdôležitejšie pre nás je predovšetkým samotná prírodná vláknina, ktorú nevyhnutne potrebujeme ako črevný regulátor. Ľanová vláknina je tiež bohatá na vysoko kvalitné bielkoviny a lignany, ktoré pôsobia ako fytoestrogény.

 

 

 

Lignany - zdroj zdravia



Lignany sú látky, ktoré sa nachádzajú iba v rastlinách a rastlina si ich tvorí na svoju ochranu pred hmyzom a rôznymi mikroorganizmami. Nájdeme ich v obaloch rastliny, z ktorých potom získavame vlákninu. Najväčšie množstvo lignanov nájdeme práve v ľanovom semienku - a to až tisíckrát viac ako v iných rastlinách. Lignany majú silný antioxidačný účinok, tiež pôsobia antibakteriálne, antivírusovo a antiparazitárne. Výsledkom je všeobecné posilnenie imunity.



Pretože lignany fungujú ako fytoestrogény, sú schopné vyrovnávať hladinu hormónov v tele. To je dobrá správa pre ženy v klimaktériu a pre mužov v andropauze. Príznaky starnutia a chýbajúcich hormónov (u žien estrogén, u mužov testosterón) tak možno čiastočne ovplyvniť zvýšeným príjmom fytoestrogénov. Nedostatok a nerovnováha hormónov okrem iného zvyšuje aj riziko rakoviny.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.