VEDECKÉ ŠTÚDIE SÚ AKO BREŽNEVOVO OBOČIE

Tak som si pred 14 dňami so záujmom prečítal článok, že existujú seriózne vedecké teórie o tom, že muž môže dojčiť. Som celkom rád, že túto rodičovskú povinnosť už mám za sebou, pretože oveľa viac ako toto, ma desí predstava stráveného popoludnia rozjímaním nad tým, akú veľkosť tampónu by som si mal zaobstarať. Ale myslím, že to nebude tak horúce. Je to ako s tou štúdiou, kedy váš telefón vyžaruje mikrovlnné žiarenie, takže budete mať najneskôr po piatej vete z mozgu popcorn. Alebo tu máme štúdie o tom, ako sú psy neskutočne inteligentný. No .. ehmm, myslím, že keby boli skutočne tak inteligentný, asi by sa nehrnuli do obojku a nenechávali by si odtrhnúť hlavu zakaždým, keď zaboria  na pol dňa svoj ňufák do cudzieho lajna .

Čo sa týka stravovania, tam ide o úplné orgie vedeckých faktov. Za svoj nie zas tak dlhý život som zažil masívnu vedeckú podporu mliečnych výrobkov. Sú zdravé a podporujú rast, tvrdili vtedajšie výskumy. Tie dnešné nám hovoria, že mlieko zahlieňuje tak, že si po jednom Pribiňáčiku vytiahnete rezance odtiaľto až do Pekingu. Máme tu vyhlášku, podporenú múdrymi hlavami, ktorá hovorí, že po Tatranke budete ťažší ako Kórejština. Lenže čo si tak pamätám, Tatranka bola neoddeliteľnou súčasťou školských desiat a táborov, pričom stučné  dieťa by ste museli hľadať . Tiež už vieme, že živočíšne tuky sú zlo, rastlinné sú fajn a najlepší je Palmový olej. Tak hovorili vedci ešte pred piatimi rokmi. Takže všetci výrobcovia prešli na palmy, čím vyrúbali polku Indonesie a z orangutanov boli razom bezdomovci. Preto tu máme nové fakty, tentokrát o tom, že Palmový olej je tekutou  verziou  Lucifera a lepší je kokosový. A až trochu podusíme tie časti Zeme, kde vyrastajú kokosy, vedci nám s nadšením ohlásia, že všetko bolo zle, pretože ten najlepší olej je ten, ktorý sa vyrobí z použitého záhradného nábytku.

A tým sa pomaly blížime k nášmu milovanému fitnessu. O rôznych protichodných tréningových teóriách ani nemá cenu hovoriť, takže sa mrknite na diétne postupy. Osemdesiate roky boli o tom, že sacharidy škodia , v devadesiatých sa išli sacharidy ako o život, v novom tisícročí sa nám to vracia do osemdesiatych , bielkovina a tuk je opäť kámoš a v súčasnosti, kedy si polovica bikiny fitnessiek odpálila obličky a vystavila úmrtný list metabolizmu, sa nám zase vracajú klasické sacharidové vlny. Áno  ... a práve teraz som si spomenul na články z deväťdesiatych rokov, kde boli fotky ľudí v bielych plášťoch s piatimi titulmi pred menom a šiestimi za ním, ktoré pojednávali o tom, že akonáhle si vezmete nejaké tie zakázané prášky, stanete sa impotentnou  mŕtvolou najneskúr do troch týždňov po požití. Takže toto píšem zo záhrobia.

Skrátka, štúdie sú niečo ako Brežnevovo obočie . Jednu chvíľu ich musíme brať úplne vážne, aby sme sa za pár rokov búchali do stehien a smiechom sa skrúcali , čo to bolo za nezmysel. A preto je dobré, spoliehať sa na sedliacky rozum a pár nemenných právd. Čo ma veľkou okľukou privádza k základnému tématu  tohto článku a tým je jednoduchá otázka: Ako užívať proteín? Keď som hovoril kolegom z posilňovne, že o tom budem písať, smiali sa a hovorili, že to musí vedieť každý. Bola to tá sorta ľudí, ktorí o proteíne vedia všetko do poslednej molekuly a to je ten problém. Nechápu, že toto každý vedieť nemusí. O čom svedčia 4 otázky z minulého týždňa, s práve vyššie spomínaným dotazom. Tak sa na to ideme pozrieť ..

KOĽKO ?

Teraz sa hojne preberá, či maturovať z matiky, alebo nie. Častým argumentom v diskusiách je myšlienka, že matiku tak nikdy v živote potrebovať nebudete. Tak ja vám teraz ukážem, že budete. A hneď začneme tými zatracenými štúdiami. Jedna tvrdí, že vám stačí 0,8 gramov bielkoviny na kilogram váhy, zatiaľ čo druhá, zameraná na kulturistov hovorí o 3 gramoch. Zástancovia tej prvej obviňujú druhú skupinu z toho, že k takému množstvu je potreba chemicky  pomôcť, inak že budete mať iba drahé exkrementy, zatiaľ čo druhá argumentuje fyzickou  potrebou extrémne zaťažených svalov.

Použite sedliacky rozum, choďte zlatou strednou cestou a uprednostnite 2 gramy bielkoviny na kilo váhy. Vaše darčeky budú mať presne takú hodnotu, akú mať majú a vy si aj tak zaistíte dostatok stavebného materiálu pre rast vašich svalov. Aby ste teda vedeli, ako máte dávkovať proteín, musíte si zistiť, koľko bielkovín potrebujete a koľko ste ich vlastne zjedli v jedle. To zistíte podľa nutričných tabuliek, ktoré si môžete stiahnuť do telefónu a konečne tam budete mať nejakú aplikáciu, ktorá vám skutočne k niečomu bude.

AKO DÁVKOVAŤ ?

Do tej aplikácie si skrčíte potraviny, ktoré ste za deň zjedli, alebo máte v pláne zjesť. Za pár dní to budete mať v oku ,  takže tým nebudete strácať čas, ale spočiatku je to celkom dôležité. Takže si zistíte, že ste zjedli jeden tvaroh, jeden kurací stejk po 100 gramoch, pár vajec a ouha .. ste na nejakých 60 gramoch bielkoviny, pričom vážite 75 kíl a chcete pribrať. A ste v průšvihu , lebo  vám chýba 90 gramov bielkoviny do tých 150 gramov, čo by ste mali mať. V prvom rade musíte pridať na jedle. Dostať sa pomocou 300 gramov mäsa a iných potravín aspoň na 100 gramov bielkoviny. Tu vám už začína byť jasné, že pri 75 kilách váhy je to ešte brnkačka, ale pri nejakých 90 kilách už to bez doplnkov pôjde ťažko . No ale teraz sme na začiatku. Takže potrebujete niekde splašiť chýbajúcich 50 gramov. Preto si chcete kúpiť proteín a preto neviete, čo s ním. Ale teraz už aspoň vieme, koľko nám ho chýba a koľko ho musíme doplniť.

KEDY DOPLŇOVAŤ  ?

Aj na to je hromada štúdií, ale my opäť zapojíme jednoduché argumenty. Bielkovinu potrebujete preto, aby vám rástli svaly. A kedy dostanú svaly najviac za uši ? No pri tréningu. Takže hneď potom, čo ich  prestanete trápiť, sa budú dožadovať odmeny za odvedenú prácu. Budú vyčerpané, hladné a najviac ochotné prijať čo najväčšie množstvo látok, po ktorých sa zase dajú do kopy po tom otrasnom zážitku, ktorému ste ich vystavili. Tu prichádza váš čas pre prvú dávku proteínu. Pri tých 75 kilách vám stačí jedna odmerka, ktorá dá telu cca 25 gramov bielkovín.

Fajn, spracovalo. Ale ešte vám chýba 25 gramov do tých päťdesiatich, spomínate ? A viete, kedy telo najlepšie rastie ? Keď odpočíva. Na to sú tiež  štúdie, ale nemusíte čerpať únijné dotácie a študovať šesť vysokých škôl, aby ste na to prišli tiež . Takže tých zvyšných 25 gramov dajte pred spaním. No a je vymaľované. Jeden deň by sme mali.

A čo keď netrénujete ? Dávka pred spaním zostáva, ale druhú dávku môžete dať v podstate kedykoľvek, ide len o to, aby ste sa opäť dostali na tú hodnotu 150 gramov za deň. Telu je jedno, či poštár príde s dodávkou proteínov v desiatej dopoludnia, alebo o šrtvrtej  popoludní. Je to rovnaké, ako keď prachy na proteín vytiahnete z babičky pred nedeľným obedom, alebo až po ňom. Úplne na tom nezáleží, hlavne že sú doma. Ako vám porastú svaly, bude sa vám zvyšovať váha, budete musieť dávať viac proteínu. Ale princíp je stále ten istý.

AKÝ PROTEIN KÚPIŤ ?

Chápem, že pohľad na ponuku proteínov musí  začiatočníka vydesiť. A zmiasť. Obrovská ponuka a pri všetkých sa píše, že sú na svaly. Chápem. Ale proteín je proteín, vo finále dostanete stále to isté. Ide len o to, ako rýchlo, alebo ako dlho sa proteín bude tráviť.

Tam, kde je napísané Hydro, tam sa proteín trávi rýchlosťou šprintera Usaina Bolta, čo je skvelé hlavne pre tých, ktorí už o proteínoch niečo vedia. To vy nie ste.

Tam kde je napísané Long, alebo Micelar, tam sa proteín trávi tempom pohybu tektonickej dosky. A to je super na noc, alebo keď viete, že sa dlhšiu dobu nedostanete k jedlu.

Pre vás je opäť ideálna zlatá stredná cesta, takže vyberte CFM 80, alebo HIGH 80. Dám vám ich  hneď pod článok, aby ste vedeli. A možno sa vám bude hodiť aj táto ďalšia informácia.

Najlepšie mäso pre rast svalov je hovädzie. Takže ak máte plátok hovädzieho raz za týždeň v nedeľu na obed, je to zle. Tu je na mieste doplniť váš jedálniček hovädzím proteínom Isobeef.

Ak ste vegánom, mám pre vás pár nejapných vtipov o vašej sandálovej viere, ale aj špičkový proteín vegan. Ak trpíte celiakiou, sú pre vás vhodné len tieto dva. A to je asi tak všetko, čo by som k dnešnej téme dodal.

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.